Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

"Φάτε μάτια ψάρια" ή ..."Φάτε ψάρια ...αέριο"

Η "θετική" εξέλιξη ΤΑΡ, και το ΤΑΠωμα των ΜΜΕ από την μη ανΤΑΠόκριη του Χρηματιστηρίου που δεν είδε ΤΙ-ΠΟ-ΤΑΠ

H απόλυτη επικράτηση της απατεωνίστικης "ενημέρωσης" βγάζει μάτι για άλλη μια φορά.
Μιλάμε για την "εξαιρετικά θετική εξέλιξη" της επιλογής ΤΑΡ έναντι του άλλου αγωγού Ναμπούκο και τα "τρομερά ωφέλη για την Ελλάδα".
Ηταν τόσο γελοία η παρουσίαση των "θετικών" που προκύπτουν για την ..."Ελλάδα", "τη χώρα μας", "την πατρίδα μας" κλπ(την Ελλάδα και πατρίδα ποιών αλήθεια;) που μόνο αν ήταν κανείς είτε ένθερμος  φαν των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε εντελώς δειλός ή ανίκανος να αντιμετωπίσει και να δει την αλήθεια είτε απλά αδιάφορος ή ηλίθια αφελής, θα μπορούσε έστω λίγο να πειστεί.
Ομως τελικά αυτό που επικρατεί στη συνείδηση των πολλών είναι το απλό "αξίωμα" που λέει: Αφού το λένε "όλοι" κάπως έτσι πρέπει ναναι. Η συντριπτική υπεροχή των γνωστών ΜΜΕ δίνει φυσικά την εντύπωση ότι το λένε όλοι.
Η ανάλυση που κάνει στο Ριζοσπάστη Ο Ν.Μπογιόπουλος απαντάει εύκολα και με στοιχεία, της άλλης πλευράς μάλιστα, στα ψέματα περί "χιλιάδων θέσεων εργασίας" αλλά και σε όλες τις λεπτομέρειες της "θετικής" αυτής εξέλιξης. Ετσι κι αλλιώς παρά την προσπάθεια να "απαριθμηθούν" όσο γίνεται περισσότερα θετικά με τον εγκυροφανή τρόπο του "1ον", "2ον", ...5ον" κλπ κατέληγε στο εξής ένα: "Γεωστρατηγική αναβάθμιση και μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο".
Δηλαδή τρίχες κατσαρές και απόλυτο κενό αφού ως γνωστόν οι γεωστρατηγικές αναβαθμίσεις δεν τρώγονται.
Οσο για τους ..."κόμβους"που μπορεί να προκύψουν από όλα αυτά να δούμε ποιος και πως θα τους λύσει στη συνέχεια όταν μπλέξουν στο χτένι.

Για να μη λέμε και πολλά και φλυαρούμε θα πούμε ένα και μόνο που δείχνει με απόλυτο τρόπο κατά πόσο "όλοι" εκτιμούν ως "πολύ θετική εξέλιξη" την επιλογή ΤΑΡ(δεν θέλω να φανταστώ ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να πέσει το γέλιο της αρκούδας).
Αν έπρεπε ένας να εκτιμλήσει ως θετική την εξέλιξη αυτός θα έπρεπε να είναι η αγορά που κατι τέτοια δεν της ξεφεύγουν ειδικά όταν τα έχει ανάγκη.

Αφού είναι τόσο θετική η εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία, έστω την καπιταλιστική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν ενθουσιάστηκε καθόλου μα καθόλου, τη στιγμή που κάτι τέτοια οι αγορές τα αρπάζουν στο φτερό;
Μάλιστα αυτό συμβαίνει μετά από κάθετη πτώση του Γ.Δ. από τις 1100 περίπου μονάδες στις 830 (μετά το σκάλωμα ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό) που θα έπρεπε κάτι τέτοιο να λειτουργήσει σαν αφορμή έστω και μιας τεχνικής ανάκαμψης που ετσι κι αλλιώς θα ήταν λογική αφού τα προβλήματα που προκάλεσαν την πτώση έχουν απομακρυνθεί.
Γιατί οι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων αντιδρούν όχι απλά αδιάφορα αλλά ακόμη και αρνητικά;(σήμερα το Χ.Α.Α. συνεχίζει με μεγαλύτερη πτώση από χθες με -2%(!) στις 1μμ περίπου).
Μα γιατί προφανώς καμιά σχέση δεν έχει ο αγωγός με ελληνικά συμφέροντα. Το έργο θα γίνει από ξένες εταιρείες, τα δάνεια θα δοθούν από ξένες τράπεζες, ενώ φυσικά δεν θα υπάρξουν καντίνες που θα ξεφυτρώσουν κατά μήκος του αγωγού όπου θα ρουφάει όποιος θέλει και λίγο αέριο με το καλαμάκι.
Οσο για τις θέσεις εργασίας, έστω και τις προσωρινές της διάρκειας κατασκευής, τίποτα δε μας λέει  ότι μπορεί να  εξασφαλισθεί ότι θα είναι Έλληνες έστω και με κουτσουρεμένους μνημονιακούς μισθούς.
Οι "ζητιάνοι", των θετικών ειδήσεων και succes stories, δεν μπορούν να απαιτούν, όπως λέει και η γνωστή αγγλική παροιμία.

Κατά τα άλλα "φάτε μάτια ψάρια..." ή τέλος πάντων "φάτε ψάρια ...αέριο" και μάλιστα ακοπάνιστο.

1 σχόλιο:

akrat είπε...

τις οικονομικές και πολιτικές ειδήσεις δεν τις παρακολουθούμε - αν μου επιτρέπεις - μόνο για να τις αντικρούσουμε.... τις παρατηρούμε για να διαπιστώσει καθείς τις τάσεις και την κυριαρχία τμημάτων του κεφαλαίου καθώς επίσης και την παρεχόμενη τεχνολογία που θα καλεστούν οι εργαζόμενοι να πραγματώσουν...

Με τούτο το πρίσμα η εξέλιξη είναι ενδιαφέρουσα και θα αποδείξει ότι δημιουργείτε ένας άξονας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ χωρών Τουρκία Ελλάδα Αλβανία και ώ του θαύματος... !!!! Ιταλία...

Και πάνω από όλα η διείσδυση του Ελληνικού καπιταλισμού στο Αιζερμαιτζάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ....

Το παζλ έχει σπουδαίες παραμέτρους... Τοπικός αντιπρώσοπος... εγγυήσεις κλπ κλπ...

Η χαρά τους !!!! έγγειται στο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις επιβίωσης του πολιτικού προσωπικού...

Και φυσικά αλυσωδένουν την χώρα στο άρμα υπερκομματικών συμφωνιών κατά το πρώτυπο της παλαιάς ΟΥΛΕΝ κλπ... ή τις ΠΑΟΥΕΡ...

Θέλει διπλάσιο αγώνα για να σπάσουν αυτές οι δεσμεύσεις..

ShareThis