Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σοφίες

Διάβασα σε μια σελίδα με λόγια σοφών ότι ο Τολστόι είπε:
"Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, κανείς όμως δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του." Εντυπωσιακό! Δεν μπορείς να πεις. Άλλωστε θα την είχε άσχημα όποιος θρασύς τολμούσε να τα βάλει με έναν σοφό!
 Όμως το ξανασκέφτομαι.
Ποιος είπε ότι κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του; Μάλλον όλοι το θέλουν. Θέλουν να αποκτήσουν πιο πολλά χρήματα, "να ανέβουν κοινωνικά", κλπ.
Μα θα πείτε αυτό είναι αλλαγή του εαυτού; Φυσικά. Δεν ξέρω για παράδειγμα κανένα που να έβγαλε πολλά λεφτά και να μην άλλαξε "εαυτό". Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει πως κάθε "εξωτερική" αλλαγή αντανανακλά και στον εαυτό.
Άρα το συμπέρασμα πρέπει να είναι πως όλοι θέλουν να αλλάξουν  τον εαυτό τους, αλλά θέλουν να τον "αλλάξουν" κατά το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο ζουν. Έτσι αναγκαστικά πρέπει να καταλήξουμε στο εξής:
Μόνο αν αλλάξει ο κόσμος, το "περιβάλλον" δηλαδή όπου ζει και αναπνέει κανείς, μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά και ο εαυτός.
Πηγαίνοντας τώρα στο τελευταίο βήμα θα έπρεπε να αντιστρέψουμε το ρητό:
"Ολοι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους, λίγοι όμως έχουν το κουράγιο να θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο."
Τα δύσκολα και σκληρά δεν αρέσουν άλλωστε.

2 σχόλια:

akrat είπε...

αυτά μα τον εαυτό

είναι κινέζικα για μένα....

Γιώργος Σαρρής είπε...

Κι όμως από εδώ ξεκινάει όλο το ποίημα που λεει "αν δεν αλλάξουν οι άνθρωποι δεν αλλάζει ο κόσμος". Οι άνθρωποι αλλάζουν σύμφωνα με τον κόσμο που ζουν. Όλα τα άλλα είναι ωραία για να μπερδευεται το μυαλό.

ShareThis