Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Εμπλοκή στο PSI- Μια "κρίση" που κρύβει κρίσιμες τραγικές αλήθειες

Η διαδικασια του κουρέματος ελληνικων ομολόγων(λέγεται και PSI) δεν νομίζω πως έχει καταρρευσει (παρά το ότι το εύχομαι ολόψυχα).
Βρισκόμαστε σε φάση εκβιασμών και πιέσεων και από τις 2 πλευρές που όμως σύμφωνα με τα πλάνα τους είναι υποχρεωμένες να τα βρούν.
Βεβαια η πλευρά του ΥΠΟΙΚ που έσπευσε 2 μερες πριν να προεξοφλήσει θετική έκβαση για δικούς του γνωστούς και άγνωστους λόγους είναι εκτεθειμένη για άλλη μια φορά.

Η εμπλοκη οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο στη διαφορά του επιτοκίου όπως λένε κάποιες πλευρές. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του ότι το ποσό ομολόγων που έπρεπε να συγκεντρωθεί για αναδιάρθρωση δεν συγκεντρωνεται τελικά αφού μια σειρά απο κερδοσκοπικά hedge funds αρνούνται να συμμετέχουν διεκδικώντας το 100% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν παρά το ότι τα έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές πρόσφατα. Aν σκεφτούμε με το δικό τους τρόπο, καταλαβαίνουμε οτι αν το ποσό που θεωρητικά επιδιωκόταν γινόταν κατορθωτό να συγκεντρωθεί, τότε δεν θα είχε προκύψει -κατα τη δική τους ανάλυση- η ανάγκη μεγαλύτερου κουρέματος, ούτε η εμπλοκή στα ποσοστά των επιτοκίων, και τα πράγματα θα κυλούσαν εντός προδιαγραφών καθώς το χρέος θα μπορούσε να θεωρηθεί βιωσιμο.
Αυτό ήταν και το μέγα λάθος του "εθελοντικού" κουρέματος που έδωσε την  ευκαιρία αυτή στα κερδοσκοπικά fund, που φυσικά δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια αφού αυτή είναι η δουλειά τους. Ακούγοντας για τον εθελοντικό μη υποχρεωτικό χαρακτήρα της αναδιάρθρωσης σκέφτηκαν κι αμεσως έκαναν τα δέοντα για λογαριασμό τους. Αγόρασαν ομόλογα μισοτιμής και ούτε και μετα (δεν)προσήλθαν στις διαπραγματευσεις λέγοντας οτι αυτοί δεν συμφωνουν με το κουρεμα, δεν ειναι εθελοντείς και θέλουν να πληρωθούν το 100% κι ας ειχαν αγοράσει π.χ στο 40%.
Ολοι αυτοί λοιπόν που ακόμη τολμούν να πανηγυρίζουν για τη "μεγαλειώδη απόφαση Ιουλίου και Οκτωβρίου" καλά θα κάνουν να κλείσουν επιτέλους τα στόματά τους.
Να μην ξεχναμε  οτι η   εμπλοκή αυτή που ήταν εντελώς προβλέψιμο ότι θα συμβεί, παρά το ότι εδώ προσπαθούσαν να την κρύψουν, σημαίνει αύξηση του κόστους της Ελληνικής διάσωσης που δεν ξέρουμε σε τι τραγικό μέγεθος μπορεί να φτάσει (για όλους) αν τυχόν ενεργοποιηθούν τα CDS's. Οταν κάτι κρύβεται δεν σημαίνει οτι δεν συμβαίνει κιόλας.

Αυτό που νομίζω οτι θα συμβεί πάντως είναι ότι μεσω αυτής της "κρίσης"(του PSI)  θα επιχειρηθεί να κρυφτεί το κυρίως τραγικό για μας της υπαγωγής των νεων ομολόγων στο Αγγλικό δίκαιο που φαίνεται πως το εχουμε δεχτεί. Η Ελλάδα μετα από αυτό χανει τρομερά πλεονεκτήματα όπως αυτό της μετατροπής του χρέους σε δραχμές αν απειληθεί με έξοδο από το ευρώ, αλλά και απειλείται  ολοφάνερα με σοβαρή απώλεια εθνικού πλούτου και δημοσιας περιουσίας που θα διεκδικείται κάτω από αδιευκρίνιστους όρους απο πανίσχυρους δανειστές υποστηριζόμενους από πανίσχυρα κράτη, σε ξενα δικαστήρια υπό το Αγγλικό δίκαιο.
Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα που θα προσπαθήσουν να μας αναγκάσουν να το δεχτούμε με το εξωφρενικό "δεν γινόταν αλλιώς" για άλλη μια φορά.
Ποιος έχει άραγε το δικαίωμα να αδιαφορεί ακόμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis