Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού

Την ώρα που οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν πένθιμα για την Ισπανία κυβερνήσεις, πολιτικοί εκπρόσωποι και αξιωματούχοι της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος ψάχνουν να βρούν την άκρη χωρίς να τα καταφέρνουν.
Τα ΜΜΕ, πιστοί τους υπηρετες, μην έχοντας τι άλλο να κάνουν επιτίθενται σε συνδικάτα, εργαζόμενους και κομμουνιστικά ή εργατικά κόμματα, προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν. Αν ξεκινήσει αλυσίδα κινητοποιήσεων τους λένε, απειλείται η σταθερότητα των οικονομιών και επομένως μπαίνει σε επικίνδυνο κύκλο η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και όλοι αυτοί οι "φερέγγυοι" τρόποι και δείκτες που μετρούν την απόδοση των οικονομιών και την υγεία της καπιταλιστικής οκονομίας.
Κι όμως ο κίνδυνος για τον καπιταλισμό δεν είναι  οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ειδικά στο βαθμό που δεν έχουν καποιο ανατρεπτικό χαρακτήρα και πολιτικό προσανατολισμό αλλα μένουν στα στενα διεκδικητικά πλαίσια. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον καπιταλισμό είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.
Την ίδια στιγμή που η ΕΕ  βλέπει με τρόμο την Ισπανικη οικονομια να καταρρέει, με όποιους κινδύνους περιλαμβανει αυτό, κάποιοι "πυλώνες" του συστήματος, όπως είναι ο χρηματοιοικονομικός τομέας,  τρίβουν ήδη τα χέρια τους και παίρνουν θέσης μάχης στις οθόνες των κομπιούτερ τους. Δε χρειάζεται να πούμε οτι τα κοράκια των αγορών δε δίνουν δεκάρα για τη σταθερότητα της Ισπανικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος ή του ευρώ. Το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και πιο αστραπιαίο κέρδος. Ετσι ειναι βέβαιο οτι τα στοιχήματα των παραγώγων που θα παίζουν αρνητικά τα πάντα γύρω από την Ισπανική, Ιταλική και Ευρωπαική οικονομία θα έχουν την τιμητική τους στο επόμενο διαστημα. Ειναι το απόλυτο σιγουράκι τους και θα το παίξουν μέχρι τελικής πτώσης και εξόντωσης. Το που θα βγάλει αυτό τους είναι  απολύτως αδιάφορο. Θα παίξουν από δείκτες χρηματιστηριων, κλάδων και ξεχωριστές τραπεζικές μετοχές  κρατών κλπ. μέχρι ομόλογα και το ίδιο το ευρώ. Και θα παιξουν σε όλα short με τη μεγαλύτερη μόχλευση που μπορούν. Δηλαδή θα προβλέπουν, ανοίγοντας μαζικά ανάλογες θέσεις, πως θα υπαρξουν αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία Ισπανίας,Ιταλίας, το ευρώ κλπ. Αυτό βεβαια θα δημιουργήσει επί πλέον μεγάλες πιεσεις στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα δημιουργώντας αυτόν τον αρνητικό κύκλο  που λέγεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που θα επιταχύνει και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση του καπιταλισμού. Το πόσο μένει να το δούμε στη συνέχεια.
Παράλληλα ενας κανονικός χαμός γίνεται στα στρατηγεία της ΕΕ. Αλλοι ζητούν ευρωομόλογα, αλλοι τα πολεμούν με μανία, άλλοι ζητούν ευρωομόλογα άλλά διαφορετικά απο τους προηγούμενους. Αλλοι προτείνουν τρόπους σωτηρίας των τραπεζών και ανακεφαλαιοποίηση τους, ενω άλλοι το αρνούνται και προτείνουν διαφορετικη ανακεφαλαιοποίηση. Αλλοι προτείνουν πιο σκληρή λιτοτητα και άλλοι όχι. Ο καθένας για δικούς του λόγους αφού αυτό απαιτεί ο ανταγωνισμός συμφερόντων που εκπροσωπεί η καθε πλευρά.
Την ίδια στιγμή η κρίση μαίνεται και οι ανυποψίαστοι μαζεύονται γ'υρω από τις οθόνες και περιμένουν τη σωτηρία και το τέλος της κρίσης που δεν έρχεται. Και οι συντριπτικά περισσότεροι δεν μπορούν να δουν οτι όλοι οι προηγούμενοι, ηγέτες, ειδικοί, μάνατζερ και αξιωματούχοι έχουν ήδη προκαθορίσει ποιός θα είναι το θύμα που θα πληρώσει το λογαριασμό.
Ενας πόλεμος όλων εναντίον όλων που κανείς ακόμα δεν μπορεί να δει το που θα βγάλει.

2 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

«Ο μεγάλος κίνδυνος για τον καπιταλισμό είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός»!

Αυτός δημιουργεί τις κρίσεις, αυτός ανασταίνει κάθε μέρα τον νεκροθάφτη του την εργατική τάξη και τους φορείς της, αυτός κανιβαλίζει τα κεφάλαιά του, αυτός φέρνει τα αδιέξοδα, και στο βάθος φτώχεια, δικτατορίες και πόλεμοι. Είναι ένας βρικόλακας που στο τέλος πίνει ακόμη και το αίμα του!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όλα τα κοράκια της αγοράς -παρά τις ενδοαντιθέσεις τους- ψάχνουν ξανά το αίμα των αιώνιων θυμάτων τους: των λαών!
Το ζήτημα είναι πότε θα αντεπιτεθούν της γης οι κολασμένοι.

ShareThis