Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Τέλος για την "κυβέρνηση Αριστεράς" από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Μιλούν πιά για "κυβέρνηση  της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και συμμετοχής και πέρα από την Αριστερά" με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων

 Χωρίς θορύβους, ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες ο στόχος για μια "Αριστερή διακυβέρνηση" πάνω στον οποίο βασίστηκε η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπεται μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Η "κυβέρνηση της Αριστεράς" που προβαλόταν ως "η ελπίδα", που υποτίθεται δεν ήθελε να δει το ΚΚΕ και "αρνιόταν επίμονα τη συνεργασία σε αυτήν", αντικαθίσταται από μια ευρεία συμμαχική κυβέρνηση συναίνεσης με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων που περιλαμβάνουν  όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ!
Το ξεκαθάρισμα του θέματος και η εγκατάλειψη της θέσης για κυβέρνηση της Αριστεράς ξεκίνησε χθες το πρωί από την εκπομπή του Γ.Αυτιά όπου καλεσμένοι ήταν ο Γ.Δραγασάκης και ο Δ.Αβραμόπουλος.
Εκεί ο Γ.Δραγασάκης μίλησε καθαρά για κυβέρνηση μιας ευρύτερης συνεργασίας.
Οταν ο Γ.Αυτιάς τον ρωτησε αν μιλάει για κυβερνηση συνεργασίας της Αριστεράς εκείνος είπε "Οχι. Δεν μιλάμε μόνο για την Αριστερά. Μιλάμε για μια κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και συμμετοχής και πέρα από την Αριστερά" Και ξεκαθάρισε χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για παρανοήσεις."Αν έρθουμε πρώτοι, όσο ποσοστό κι αν πάρουμε, ακόμη κι αν πάρουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε μια κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής και μεσα στο κοινοβούλιο και μεσα στην κοινωνία." Ο Δ.Αβραμόπουλος έσπευσε αμέσως να πεί:"Αυτό είναι ένα θαρραλέο βήμα"
Ειπε ακόμη ο Γ.Δραγασάκης οτι δεν μιλάει για οικουμενική κυβέρνηση αλλά για κυβέρνηση του Συριζα. Αυτό σημαίνει οτι η συναίνεση για την οποία μιλάει θα είναι όχι σε επίπεδο προσώπων αλλά σε επίπεδο πολιτικών.
Πριν από αυτό ο Δ.Αβραμόπουλος είχε μιλήσει για την ανάγκη "μιας νεας πολιτικής συμφωνίας, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" και μια συνεννόηση "των κομμάτων ευρωπαικής ενόρασης και χαρακτήρα", δηλαδή όλων πλην φυσικα του ΚΚΕ. (Και ο Αβραμόπουλος βεβαια δημιουργεί τη γνωστή ασάφεια και σύγχυση ανάμεσα σε Ευρώπη και ΕΕ για να αποφύγει το σχολιασμό της Ε.Ε. που ώς όπλο και όργανο των μονοπωλίων εκτελεί τον Ελληνικό λαό.) Οταν ο Δ.Αβραμόπουλος μίλησε για "ανάγκη να παγώσουν τα μέτρα του Ιουνίου(τα λόγια είναι πάντα δωρεάν άλλωστε) ο Γ.Δραγασάκης είπε: "Αν είχατε και πριν τέτοια θέση θα είχαμε κυβέρνηση από τις 6 Μαίου!". Αραγε ο Γ.Δραγασάκης δεν ξερει τι κόμμα είναι η ΝΔ και τίνος συμφέροντα εκφράζει; Θα έκανε λοιπό ν με τέτοια ευκολια κυβέρνηση με ένα κόμμα σαν τη ΝΔ απλα επειδή μίλησε για πάγωμα των μέτρων του Ιουνίου; Και αν ακόμα πάγωναν τα μέτρα του Ιουνίου, πράγμα που δεν αποκλείεται, δεν θα υπήρχαν άλλα μέσα στο "εθνικό σχέδιο" της ΝΔ που ξέρουμε ποιον θα εξυπηρετούσαν;
"Συμφωνούμε σε επικίνδυνα πολλά..." είπε χαμογελώντας αστειευόμενος ο Γ.Δραγασάκης μπροστά στον περιχαρή για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Αυτιά. Πιστεύω βεβαια ότι η μεγάλη  μαζα των μελών του Συριζα και σίγουρα οι Αριστεροί του ψηφοφόροι δεν συμφωνούν καθόλου.
Στη συνέχεια ο Γ.Δραγασάκης συνεχισε με τις σωστές θεσεις ότι ο μισθός στην Ελλαδα ειναι στο 33% του μεσου ευρωπαικού κλπ. Βεβαια αυτά τα ξερουν όλοι. Και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε με "πόνο ψυχής" έκανε όσα έκανε.

Λίγο πριν το τέλος ο Γ.Αυτιάς ειπε: "Δεν θα το πίστευα ποτέ οτι στη δική μου εκπομπή θα είχαμε αυτη την ειρηνική συνύπαρξη". Μου κάνει μεγάλη πραγματικά εντύπωση που ο Γ.Δραγασάκης δε σχολίασε καθόλου τα λεγόμενα του  Γ.Αυτιά που ακριβώς πριν το διάλειμμα δήλωσε χαρούμενος για "αυτή τη σύμπλευση" πράγμα που νομίζω πως προσβάλει όλους αυτούς που τόσο καιρό πάλεψαν στους δρόμους την κυβέρνηση συναίνεσης του Μαύρου μετώπου όπου συμμετείχε η ΝΔ.
(Ολα αυτά βρίσκονται στο βιντεο της εκπομπής του Γ.Αυτια "Καλημέρα ΣΚΑΙ" της 9/6 στα λεπτά μετά το 1:29:30 και πιο συγκεκριμένα στο 1:35:00.)

Ακούσαμε επίσης χθες την καθαρή δήλωση του Δ.Παπαδημούλη στον Κ.Χαρδαβέλλα στο REAL fm που την έκανε αργά και σταθερά για να μην υπάρχουν παρανοήσεις που έλεγε :"Θα βάλουμε νερό στο κρασί μας" και  μιλούσε για όλα τα παραπάνω. Μπορείτε να την δείτε στο προηγούμενο ποστ που δημοσιεύτηκε χθες στο εδω και τώρα.
Εκεί ο Δ.Παπαδημούλης ε'ιπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε δυνάμεις που θεωρεί συμμαχικές για το σχηματισμό κυβερνησης και συμπεριέλαβε και το ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις από τη ΝΔ αφου θα ανοίξει όπως είπε κεφάλαιο εκεί μετά τις εκλογές! Για να απαλύνει βεβαια τις εντυπώσεις δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και το ΚΚΕ, που το ανέφερε έτσι για Αριστερό αντίβαρο, πράγμα που φυσικά δεν εχει κανένα νόημα αφου είναι εντελώς αδύνατον να δεχτεί να συζητήσει κατι τέτοιο το ΚΚΕ.
 Υ.Γ.: Ειναι για μενα περιττό να πώ ότι όλα αυτα δεν προκαλούν χαρά αλλά λύπη σε όσους βρίσκονται στην πλευρά του ΚΚΕ, και στα μέλη και στους φίλους του. Το λεω όμως για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Η απογοήτευση όσων ελπίζουν στα μικρά εφικτά βήματα δεν θα δώσει χαρά σε κανέναν. Μόνο με ευθύνη φορτωνει όσους καταλαβαίνουν ότι πρεπει τουλαχιστον να φροντίσουμε να μη μετατραπεί αυτό σε ήττα αλλά σε ξύπνημα, κι από εκεί σε πραγματική ελπίδα και σε θετική προοπτική.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μπορούσε η μαφία να δρα νόμιμα?..... μόνον με ένα τρόπο…νομιμοποιήσει.
38 χρόνια με την ψήφο μας νομιμοποιούμε δυο κόμματα που η δράση τους σε τίποτα δεν διαφέρει από την σικελική μαφία…

Ανώνυμος είπε...

διόρθωση: o κος Παπαδημούλης ανάφερε συγγενικό κόμμα ανέφερε μόνο τη ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει "ή να είμαστε ανοιχτοί στην στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων όπως οι ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ, το ΚΚΕ, ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ ή δυνάμεις από τη ΝΔ..... ...... ... " ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπερασμάτά του....

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος, ο συμβιβασμο - πουλημένος Δραγασάκης! Προδότες Συριζαίοι!
Ποιός σας είπε ρε ότι έχετε το δικαίωμα να κάνετε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης;
Πολιτική ρε άσχετοι είναι να προβλέπεις ότι ο καπιταλισμός είναι κακός, ότι όσο η κρίση θα οξύνεται τόσο θα ζορίζεται ο λαός, ότι κάποια μέρα η γη θα γίνει κόκκινη, ότι τα μακαρόνια έχουν τρύπες, ότι η ζωή είναι δύσκολη.
Ποιος σας είπε ρε λακέδες του ιμπεριαλισμού ότι οι συμμαχίες ορίζονται κάθε φορά από το πρόβλημα που πας να λύσεις; Ότι πας με τον καθένα μέχρι εκεί που μπορεί να πάει; Ποιος είπε ότι τα αστικοδημοκρατικά προβλήματα μπορούν να βρουν λύσεις με συνεργασίες και με τους αστούς; Νομίζετε ότι έχει διαφορά το κομματικό κράτος της Ελλάδας από το κράτος που έχει η Φινλανδία; Αφού ρε άσχετοι και οι δύο καπιταλισμό έχουν; Μπορείς να κάνεις κτηματολόγιο και περιουσιολόγιο με τα κόμματα του κεφαλαίου;
Κι ακόμη, τι πάτε να μας πουλήσετε τώρα θεωρίες για κινήσεις τακτικού και στρατηγικού χαρακτήρα, που τα βρήκατε αυτά; Τι πάει να πει δηλαδή συσχετισμοί δυνάμεων; Δύναμη είναι τα μπράτσα του εργάτη και όχι τα μπρατσάκια που δίνεται στο κεφάλαιο για να επιπλεύσει τώρα που καταρρέει. Καπηλεύεστε ρε ψευτοεπαναστάτες και τον Λένιν που έλεγε ότι δεν έχει σημασία με ποιόν συνεργάζεσαι αλλά αν αυτό προχωράει μπροστά το στόχο σου, πως και με το διάολο ακόμα θα πας αρκεί να βοηθάει το σκοπό σου;
Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να φύγετε από την ασφάλεια της καθαρής γωνίας και να πάρετε το ρίσκο να μπείτε στην βρώμικη πραγματικότητα;
Ποιός είπατε; Ο λαός που υποφέρει; Να υποφέρει ρε για να μάθει και να διορθώσει την ψήφο του! Αχ, τα είπα και σας κατάγγειλα και αμαρτίαν ουκ έχω.
Θανάσης Χ

Ανώνυμος είπε...

kai ola tha desoun me to 'neo sxedio marshal'. mia nea kivernitiki elit dimiourgitai.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Θανάση Χ. που τα είπες πολυ ωραία ειρωνικα και ξαλαφρωσες, δεν απάντησες σε τίποτα απ' αυτα που είπε ο Δραγασακης.
1.Τι σόι συναινεση μπορει να υπάρξει από τη ΝΔ σε κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ;;Εκτος κι αν δε θιγει απολύτως τ'ιποτα.
2.Πως γίνεται να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση αυτης της κρισης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΛΑΔΉ ΤΟ 'ΜΑΥΡΟ μετωπο, και ΚΚΕ;
3.Γιατι αφου έλεγε ως τωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνηση Αριστερας ΤΩΡΑ γινεται συναινεσης και περα από την Αριστερά;
4.Μετα από ενα σημειο το νερωμενο κρασί δεν πίνεται ουτε σα νερό γιατι βρωμάει.
Τέλος δεν τα βαζω με κανενα απο τα μελη του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπαρχουν πολλοί τιμιοι αγωνιστές. Μη φορτώνεσαι λοιπόν τις υποχωρησεις άλλων.ΑΠΛΑ ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Δες τα χαμόγελα και την ικανοποίηση Δραγασακη και πονηρέψου. Εχω δει και γω κι εσυ πολλούς που κουράστηκαν πια με τους αγώνες.Μηπως ειναι καθαρό ότι είναι απ'αυτούς; Και εν παση περιπτώσει με γεια του με χαρά του αλλά οι υπόλοιποι και το κινημα τι του φταίνε;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Για να ειμαι πιο ολοκληρωμενος.
1.δΕΝ ΕΙΠΑ κανενα πουλημενο,λακε και τα άλλα γελοια που λες δηθεν ειρωνικα αλλα προβοκαροντας έντεχνα
2. Αν νομιζετε οτι το μνημόνιο θα καταργηθεί κάνοντας κτηματολόγιο-περιουσιολόγιο κι οτι έτσι θα χτυπησετε τον καπιταλισμό να μας το πείτε να το ξερουμε.
3.Εισαι σιγουρος ότι έχουμε να λυσουμε απλα αστικοδημοκρατικα προβλήματα όπως π.χ. το '80 ή ΜΉΠΩς ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ; Μήπως το θηρίο τρεκλίζει και βρυχάται επικίνδυνα;
4.Ασε καλύτερα το Λένιν στην ησυχία του γιατί ο ΛΈΝΙΝ δεν είπε ποτε οτι συνεργάζεται και με το διάβολο. αΥΤΌς ΠΟΥ ΤΟ ΕΊΠΕ ΠΆΝΤΩς ΕΊΠΕ στηην ιδια φραση στη συνέχεια ότι οταν συνεργάζεσαι με το διάβολο να προσέχεις να αλλάζεις εσύ το διάβολο κι οχι αυτός εσένα.Λεπτομέρειες θα μου πεις.
5.Να προσεχεις γιατι μερικοι απ'αυτούς που "πηραν το ρίσκο να μπουν στη βρώμικη πραγματικότητα" δεν μπήκαν για να την καθαρίσουν αλλά για να βρωμιστούν αυτοί.
Κράτα μια πισινή λοιπόν. Κανείς δεν έχασε αμφιβάλλοντας.
6.Ειλικρινα έχω απορια, μετά από αυτα που άκουσα και χθες, πως διάολο θα νοιαστεί η ηγεσία του Συριζα και για το λαό που υποφέρει και για την Ανάπτυξη της οικονομίας(των μονοπωλίων βεβαια γιατί σ'αυτό το σταδιο βρισκόμαστε)
7.Αυτα για την τακτικη και τη στρατηγικη δε με συγκίνησαν καθόλου. Πρωτη φορά βλέπω στρατηγικη να είναι τόσο μυστική. Ουτε μια φορά στις ομιλίες σας δεν αναφέρεται η ΛΈΞΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ουτε μια φορά η λέξη σοσιαλισμός.Ποιος είναι αλήθεια ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ; Ρώτησέ το καλύτερα γιατί οι καιροί τρέχουν και οι ευέλικτοι άνθρωποι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νεα δεδομένα. Μην κοιτάς τα ντουβαρια του ΚΚΕ. Αλλο αυτοί..

Δημήτρης Καστόρας είπε...

Σύντροφε Γιώργο,

δεν φαντάζομαι να με θυμάσαι, μα είχαμε αρκετές φορές ανταλλάξει εγκάρδιους χαιρετισμούς και σκέψεις τις όμορφες μέρες της πλατείας Συντάγματος.
Ίσως ήσουν ο μόνος απ' όσους στηρίζουν επώνυμα σήμερα το ΚΚΕ, που βρέθηκε εκεί με τόση θέρμη και πίστη.
Σε διαβάζω, λοιπόν, τακτικά σεβόμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε κι αποφεύγοντας να παρεμβαίνω.
Σαν εξαίρεση σήμερα δέξου την αποτύπωση ορισμένων σκέψεων δικών μου. Το έχω "ποστάρει" κι άλλη φορά (πριν από δέκα ημέρες), σε άλλο φιλόξενο χώρο.
Δεν το αλλάζω, παρόλο που το υστερόγραφό σου δείχνει να απαντά ως ένα βαθμό. Κατά τη γνώμη μου, όμως, μόνο εν μέρει.
Είμαι βέβαιος, πως πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούμε στους δρόμους και στις πλατείες.
Έχουμε αγώνες αύριο... ;)

ΥΓ Λόγω του περιορισμένου αριθμού χαρακτήρων ακολουθεί... δεύτερο σχόλιο.

Δημήτρης Καστόρας είπε...

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση.
Έχοντας προ πολλού πάψει να είναι υγιής κι ενώ εμφάνιζε έντονα σημάδια διάρρηξης της συνοχής της,
βρέθηκε «ξαφνικά» στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς πειράματος.
Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει ο παγκόσμιος καπιταλισμός από την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.
Μια κρίση που έχει βαθιές ρίζες και που κάθε απόπειρα ανάταξης οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε επιδείνωσή της. Και σε μεγαλύτερη ανθρώπινη δυστυχία...
Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν είναι σε θέση να οδηγήσει στην ανθρώπινη χειραφέτηση. Ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά στον κόσμο.

Σε μια εποχή όπου οι μεγάλες αφηγήσεις πλακώνονται ακόμη από τα συντρίμμια του σταλινισμού,
εξακολουθεί ο ανορθολογισμός του καπιταλισμού να μοιάζει με μοναδική πιθανότητα σε έναν αυτοκαταστρεφόμενο κόσμο.
Η μόνη ελπίδα που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν ρήγματα στην παντοκρατορία των αγορών.
Κάποια τέτοια ρήγματα έχουμε δει στη Λατινική Αμερική, μα δεν αρκούν. Πρέπει να επεκταθούν κοντύτερα στις μητροπόλεις.
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι τόσο ιδανική για μια τέτοια επέκταση όσο ιδανική κρίθηκε για να συντελεστεί αυτό το πρωτόγνωρο πείραμα.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντεπεξέλθει σ` αυτήν την πρόκληση;.
Προφανώς όχι!
Δεν μπορεί γιατί παλινδρομεί ανάμεσα στην θολή και γενικόλογη άρνηση του συστήματος και στις διαπιστεύσεις της νομιμοφροσύνης του.
Διότι φοβάται να αναμετρηθεί με αυτό που οι θεωρητικές αναλύσεις του υποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνει.
Γι` αυτό επαναλαμβάνει λάθη που έχουν κριθεί ήδη από την ιστορία με τραγικό πάντοτε τρόπο.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει μια πιο σταθερή στάση αντί να παρεκκλίνει διαρκώς προς τα δεξιά;.
Από μόνος του όχι.
Όσο δεν σχηματίζεται ένας αριστερός συνασπισμός δυνάμεων που να εκτείνεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά,
ο οποίος δεν θα ακυρώνει αλλά θα προσανατολίζει το εγχείρημα, τόσο η πορεία του θα είναι αντίθετη με τις προσδοκίες του λαού.

Ο προσανατολισμός αυτός δεν απαιτεί στη συγκεκριμένη συγκυρία παρά «απλά» βήματα:

• Δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες.
• Λογιστικό έλεγχο του χρέους.
• Φορολόγηση του κεφαλαίου και της εκκλησίας.
• Ρύθμιση των χρεών των εργατικών νοικοκυριών.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
• Ανηλεή πόλεμο στους μεσάζοντες.
• Ενθάρρυνση των συνεταιρισμών.
• Επιδίωξη της αυτάρκειας σε τροφή και ενέργεια.
• Ενθάρρυνση της λειτουργίας των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
• Καταγγελία της συνθήκης του Δουβλίνου.
• Ακύρωση των Μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων.
• Επαναφορά και επέκταση της εργατικής νομοθεσίας.
• Δημοσίευση όλων των στοιχείων που θα βρεθούν και θα αποδεικνύουν την φαυλότητα της διαπλοκής.
• και αρκετά ακόμη...

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επαναστατικό. Ούτε βέβαια αρκετό.
Είναι όμως βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά.
Εάν θα μας φέρουν σε ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ είναι ζήτημα, που θα εξετάσουμε στην πορεία.
Είναι βέβαιο πως στο τέλος το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιποί ακραιφνείς κομμουνιστές(;) θα επιχαίρουν όταν αποδειχτεί πόσο δίκαιο είχαν στην κριτική τους
για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά δεν θα έρθει η δική τους η σειρά (όπως ήλπιζαν και άλλοτε, αλλά δεν ήρθε)
μα η παγίωση και η επέκταση της επιβολής του πιο αυταρχικού καπιταλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτό, μα και κανείς από εμάς δεν θα ζήσει αρκετά για να το διαπιστώσει.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν δεν είπα τίποτα δήθεν ειρωνικά. Για την ακρίβεια, είπα με σαφώς ειρωνικό ύφος πράγματα σοβαρά που δικαιούμαι να πιστεύω. Καπιταλισμός.
Το ειρωνικό ύφος δεν αφορά προφανώς το πρόσωπό σου που δεν γνωρίζω, ούτε και μου αρέσει να ειρωνεύομαι ανθρώπους.
Γιατί όμως ειρωνικός; Δεν με ενδιέφερε, ούτε θέλω να μπω σε συζήτηση επί της ουσίας. Καπιταλισμός.
Γιατί δεν θέλω να μπω σε συζήτηση επι της ουσίας;
Γιατί για μένα - με τη φτωχή εμπειρία 40 χρόνων στην αριστερά, δεν έχει νόημα να συζητάς με ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην αλήθεια του άλλου, ακούν μόνο για να απαντήσουν και βέβαια ερμηνεύουν την όποια διαφορετική πολιτική εκτίμηση – σε παραίτηση, υποχώρηση, συμβιβασμό, ξεπούλημα κλπ.
Είναι η ίδια λογική που τα παλιά χρόνια χαρακτήρισε προδότες μια σειρά αγωνιστές, σε όλο τον κόσμο, που αδυνατεί να αποδεχτεί το ενδεχόμενο να κάνει λάθος.
Είμαι οπαδός της αμφιβολίας και του ρίσκου, με όλο τον κίνδυνο του λάθους ή της ενσωμάτωσης. Ίσως για αυτό ακριβώς εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα το Γιάννη Δραγασάκη, που δεν διεκδίκησε ποτέ το αλάθητο. Γι’ αυτό σέβομαι και το χαμόγελό του. Καπιταλισμός.
Κατανοώ ότι όλα αυτά είναι έξω από το σύστημα της δικής σου σκέψης.
Ξέρω τη συνέχεια. Δεν απάντησα στα συντριπτικά ερωτήματα σου, θα πεις, γιατί δεν αντέχω τη δύναμη της επιχειρηματολογίας σου. Δεν θα τσιμπήσω ούτε θα επανέλθω. Είσαι κλασσικό ΚΚΕ είτε το ξέρεις είτε όχι.
Ζήσε ευτυχισμένος στην αυτάρκεια σου. Καληνύχτα.

Υ.Γ όπως είδες, το κείμενο μου είχε τρεις φορές την λέξη καπιταλισμός, παρόλα αυτά δεν ήταν καθόλου επαναστατικό.
Θανάσης Χ

Γιώργος Σαρρής είπε...

Φιλε Θαναση Χ.
Δεν ξερω αν εχεις σκεφτει ποτε οτι οι ανθρωποι του ΚΚΕ "κλασσικοί ή όχι" ειναι συναγωνιστές σου εκτος από λάθος βεβαια. ΣΟΥ αρσει να κατατασεις χωρις να ξερεις παρά ελάχιστα για να νοιωθεις ασφαλής εντος της άποψής σου. Επειδη η ζωη ειναι μικρη εχω απο χρόνια αποφασισει να ακουω ακόμη και τους πιο αδιαφορους με αποτέλεσμα να μπλεκω. Αυτους που δε θελουν βεβαια δεν τους ακούω όυτε εγω ουτε κανείς. Πιστευω πάντως ότι κάποια αλήθεια βρηκες μεσα σε όσα είπα στο άρθρο(όχι εγώ αλλά οι 2 της ηγεσίας του Συριζα) και γι αυτό το έρριξες στη γενικότητα.
Εκτός από τον Γ.Δραγασάκη σέβομαι και πολλούς άλλους που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από μενα.Αυτο δε σημαίνει οτι δεν τους κρίνω όμως. Για την ακριβεια σεβομαι και όλους οσους έχουν διάθεση συμβιβασμού.Αλλα δεν καταλαβαίνω τι ζητανε από το ΚΚΕ; ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΎΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΊ ΕΚΒΙΑΖΌΜΕΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥς ΆΠΟΨΗ; ΩΡΑΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ! Οπως βλεπεις δεν πάσχει μόνο το δικό μου συστημα σκεψης.
Πραγματι, παρ' ότι ευφυής, δεν είναι καθόλου επαναστατικός ο τροπος που είπες τη λέξη καπιταλισμός .Μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις όμως μεχρι να το καταφέρεις. Παιρνει χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο, πίστεψέ με.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δημήτρη Καστορα,
Χαιρομαι που τα λεμε.Μην απογοητευεσαι. Τα πραγματα δεν ειναι όσο μαυρα δειχνουν. Συμφωνω με τα περισσότερα από αυτα που λες. Ομως εγω πιστεύω οτι βαδίζουμε κανονικά στα βηματα μιας προδιαγεγραμμενης ιστορικής πορείας που θα αλλάξει τον κόσμο. Η πορεία αυτη δεν μπορεί παρά να έχει βήματα μπρος και βήματα πίσω.Ετσι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο κι έτσι συνέβαινε πάντα.Οι μεγάλες αφηγησεις ειναι εδω αν τις αφήσουμε να είναι εδω χωρίς περιττές ενοχες ή και ενθουσιασμούς για το τι έγινε στο παρελθόν. Ας λειτουργησουμε σαν παρατηρητες κι ας διδαχτούμε από οσα έγιναν, σωστα και λάθη.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ. Τα πραγματα και οι αλλαγες συσχετισμών δεν έρχονται από τα πάνω.Τη στιγμη που θα καταλπαβουν οι περισσότεροι στη βαση από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να συζητήσουμε σαν συναγωνιστές στη βαση μιας πορείας που θα αλλάξει τον κόσμο προς την κατεύθυνση του να παρει ο λαός την τύχη του στα χερια του αφαιρώντας την εξουσία από αυτους που την έχουν θα αλλάξουν πάρα πολλά. Οσοι το καταλαβαίνουν ας το παλέψουν χωρίς να βαζουν ούτε μια σταγόνα νερό στο κρασί τους.Δε χρειάζεται. Λαθη θα κανουν όλοι. Το θεμα είναι να μπορούμε να ξανασυζητάμε και την επόμενη μερα. Να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια και να μπορούμε να συναντιόμαστε στους αγώνες που θα βρίσκονται μπροστά μας.

Δημήτρης Καστόρας είπε...

Διαφωνώ ως προς τον ντετερμινισμό στην προς εμέ απάντησή σου, μα συμφωνώ σε όλα τα άλλα.
Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι, να αποτρέψουμε η δυστυχία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Να ξανακερδίσουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.
Με αυτό το σκεπτικό θέλω και προτείνω να βγάλουμε μια αριστερή κυβέρνηση την Κυριακή, που -από την πρώτη κιόλας στιγμή-
θα της ασκήσουμε ασφυκτικές πιέσεις.
(Κανονικά, το λέω λίγο πιο χυδαία, αλλά μιλώντας σ' έναν καλλιτέχνη...)
Φοβάμαι μόνο την αδράνειά των ανθρώπων, ιδίως το πρώτο κρίσιμο διάστημα.
Με λίγα λόγια, μπροστά μας υπάρχει ένας εξαιρετικά δύσκολος, μα ελπιδοφόρος δρόμος.

Όσο για τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες που εκφράζεις γενικότερα, τις συμμεριζόμαστε (σε διαβεβαιώ γι' αυτό) πάρα πολλοί άνθρωποι που όχι μόνο ψηφίζουμε μα και στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από εκείνα τα χρόνια που ήταν ένα τόσο δα κομματάκι (λίγος αυτοσαρκασμός δεν βλάπτει, ε;).

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δημήτρη Καστόρα,
Κυβερνηση της Αριστερας με Αριστερη πολιτικη που θα στηρίζεται "από όλους";Δε βγαζει νόημα.Θυμιζει οικουμενικη, κυβερνηση σωτηριας κλπ Χωρις ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; ΤΙ ΣΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΗΣΗ ειν αυτη; Τα μικρά βηματα αποδείχτηκε από παλια ότι βγαζουν παντα στον καπιταλισμό.Ποσο μαλλον τωρα που είμαστε εντός σκληρου καπιταλιστικού πλαισίου ΕΕ που έχει σαν δουλειά της την επιβίωση του συστήματος που είναι σε κρίση εναντίον των λαών.
Οσο κι αν όλα αυτα τα μετρα-στοχοι που εγραψες ειναι πραγματα που δεν αρνειται κανεις(εκτος απο καποια όπως π.χ. ο λογιστικός έλεγχος που δεν εχουν κανενα νοημα πια τη στιγμη που την επομενη μερα πρεπει να αποφασίσουμε τι θα κανουμε με το χρεος) δεν λένε σε κανεναν τι συμβαινει αλλα τον αφηνουν να πιστεύει οτι ειμαστε ξανα στο '80 και θα ξαναμπουμε στο ιδιο τρενο των μικρων βελτιώσεων. Δεν ειναι έτσι.Ειμαστε σε μια μονη γραμμη όπου από τη μια ο καπιταλισμός που καταρρέει κι από την άλλη ο λαός που πρεπει να ζήσει ετοιμαζονται να συγκρουστούν μετωπικά. Ετοιμαζεται ο λαός για κάτι ΄τετοιο με ψευδαισθήσεις;Ο κόσμος είναι πάντα έτοιμος να ακολουθησει τα εύκολα και πρόθυμος να ξεχαστεί στον καναπέ; Τι κάνουμε λοιπόν; Τον ξυπνάμε ή τον αφήνουμε στην πλάνη του για να κερδίσουμε μια εκλογική μάχη; Αυτα είναι ερωτήματα που πρεπει να απαντήσουν οι φίλοι του Σύριζα. Η ηγεσία του-τουλαχιστον αυτό που βλέπουμε εμείς- το απάντησε.Ευρεία συναίνεση όλων χωρίς Αριστερές αιχμές που να χαλάνε την "ευρύτητα" της συμμαχίας. Ετσι δεν προκειται να κερδηθεί η μαχη, που θελουμε δε θέλουμε θα δοθεί. Θα τη δώσει ο καπιταλισμός εναντίον μας για να επιβιώσει.Εμείς τι θα κάνουμε. Μικρά βήματα ελπίδας τη στιγμη που ο εχθρός θα βομβαρδίζει;; Σε πολύ λίγο θα δείς ότι όλα αυτα είναι σωστά. Τοτε τι θα κανεις; Θα το δεχτείς να ρίξουν όλη την ευθύνη στο ΚΚΕ που δεν στήριξε "την ελπίδα";Γιατί ο Σ'υριζα αυτό θα κάνει. Θα δεχτείς οτι η ΕΕ είναι εχθρός και αντιμετωπίζεται με σύγκρουση;Θα πεις ρε γαμω το καλά έλεγε το ΚΚΕ κι ας το βρίζαμε ή θα δεχτείς να παίξουν όλοι το παιχνίδι που κάνει το ΚΚΕ να φα'ινεται απαίσιο, αποκρουστικό,ξεπερασμένο, σε σημείο ρατσιστικό επειδή φοβούνται αυτό που έχει σα στόχο.
Ειμαστε σε μια στιγμη που ο καπιταλισμός απειλεί τα πάντα και δεν καταλαβαίνω πως γινεται μια Αριστερή δύναμη να μη λεει λέξη στον κόσμο εναντίον του, ή μια λέξη για τη ριζική αλλαγή του.Το λες κι εσύ στην αρχη του σχολίου σου. πΩς ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΌΛΑ ΑΥΤΆ; ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ;Η ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΕΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Σχόλια που βρίζουν και προβοκάρουν δε δημοσιεύονται.Ειδικα όταν μυρίζουν δεξιά αντικομμουνιστικη προπαγάνδα, κι ας φοράνε δηθεν αριστερά ρούχα. Υπάρχουν πολλά μπλογκ και μαλιστα με μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα που μπορεί όποιος θέλει να βγάλει το άχτι του. Εδω δεν ειναι ριγκ. όποιος θέλει να σχολιάσει τα λεγόμενα του ποστ ειναι καλοδεχούμενος

Δημήτρης Καστόρας είπε...

Νομίζω πως οι λόγοι της διαφωνίας μας είναι προφανείς.
Εάν συνεχίσουμε στο μοντέλο 3:18 - 9:25 - 2:10, θα έχουμε προβλήματα...
(Καλά, καλλιτέχνης άνθρωπος, ξυπνάς τόσο πρωί;)

Απ' όσο καταλαβαίνω οι γενικές αναλύσεις μας είναι πολύ κοντά.
Διαφωνούμε στο δια ταύτα.
Στο "Τι να κάνουμε". Σήμερα κιόλας.
Άλλωστε κι ο Λένιν την μπροσούρα του την έγραψε, ακριβώς γιατί διαφωνούσε με συντρόφους του στο δια ταύτα εκείνης της στιγμής.
Το τονίζω ξανά:
Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει, από μόνος του, αριστερή πολιτική.
Προφανέστερα δεν θα μας πάει στην επανάσταση.
Θεωρώ όμως αναγκαίο να τον χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο, στην παρούσα συγκυρία.
Ο λαός δεν περιμένει από εμάς (τους αριστερούς, κομμουνιστογενείς ή μη) να τον ξυπνήσουμε. Τον ξυπνάει η πραγματικότητα που ζει.
Ο δικός μας ρόλος είναι να μετατρέψουμε την αφύπνισή του σε επαναστατική εγρήγορση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεισφέρει μέχρι τώρα σε αυτό, όπως κι οι άλλοι.

Όσο για τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών του "για όλα τα γούστα" (δεν έχω υπόψη μου αυτήν της Κωνσταντοπούλου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία)
προσωπικά δεν με ενοχλούν. Γνωρίζω πως εκεί μέσα συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις κι αυτό το θεωρώ χρήσιμο.
Προτιμώ να τις δημοσιοποιούν και ο διάλογος να αφορά και στην κοινωνία.
Πιο πολύ ενοχλούμαι όταν ο Λαφαζάνης, για παράδειγμα, απολογείται για τις "αιρετικές" του απόψεις, προς χάριν των αντιπάλων του.
Από τα ελάχιστα σημεία που δεν παρακολουθώ τον Λένιν είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.
Ήταν ίσως (η Λούξεμπουργκ είχε άλλη άποψη) απαραίτητος την δεδομένη περίοδο στη Ρωσία, μα σήμερα δεν βοηθάει.

Για να μην σε πρήζω περισσότερο, δεν θεωρώ ότι ο λαός έχει αυταπάτες. Γνωρίζει πολύ καλά ποια βήματα κάνει.
Οι κοινωνίες βάζουν μπροστά τους τα προβλήματα που μπορούν να λύσουν (κλεμμένο)
Αν δεν τις βοηθήσουμε να τα λύσουν με "προοδευτικές" ανατροπές στρέφονται στις αντιδραστικές. Πάντως σε ανατροπές.
Αυτό διδάσκει η ιστορία του φασισμού και του μεσοπολέμου.

ΥΓ Σήμερα το βράδυ είχα μια εξίσου όμορφη αντιπαράθεση με έναν σύντροφο, φίλο και πρώην συνεργάτη.
Υποστηρικτή του ΚΚΕ. Προτιμώ να συζητάω με όσους αποκλίνουν οι απόψεις μας, διότι έτσι ζυγίζω τις σκέψεις και τα επιχειρήματά μου.
Με όσους ταυτιζόμαστε (αν υποθέσουμε πως υπάρχουν τέτοιοι) ομολογώ, πως βαριέμαι...
Ως εκ τούτου ευχαριστώ...

Γιώργος Σαρρής είπε...

@Δημήτρης Καστόρας
Οι απόψεις μεσα στο Συριζα ειναι τοσο διαφοερετικες που δεν ξερω αν συναντιουνται πια περα απο το συγκολητικο της εκλογικης νικης. Η Κωνσταντοπουλου ειναι πιο πολυ ΔΗΜΑΡ κι αυτο δεν το λεω εγω.Υπαρχουν πολλοί στο Συριζα που δεν τη θεωρουν "χρησιμη άποψη" όπως λες.Ελα όμως που ειναι πρωτη σε σταυρους στην Α Αθηνας και λέγεται και Κωνσταντοπούλου κι επομένως θα παιξει πρωτο ρόλο.
Δεν νομιζω οτι μας παει σε "επαναστατικη εγρηγορση" ο Συριζα . Μαλλον το αντιθετο. Η αποψη περι ΕΕ ΤΩΝ ΛΑΏΝ ειναι απόκρυψη της πραγματικότητας και θα το δουμε KAI Sτις επόμενες μερες. Η "Ευρωπη" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΕ αλλα αυτό δεν το ξεκαθαρίζει ο Συριζα αφηνοντας να αιωρείται η διαστρεβλωση οτι το ΚΚΕ π.χ. ειναι εναντιον της Ευρώπης.Σε λίγο θα πρεπει να συγκρουστούμε με την ΕΕ. ΠΩς θα το κανουμε με τετοια άποψη-πλάνη να σπρώχνεται έξω στο λαό που πιστευει παντα τα εύκολα. Πριν μηνες δημοσκοπήσεις έδειχναν 37% στη θεση"παση θυσια στο ευρώ" Τωρα μετα τις εκλογες διπλασιάστηκε!Κι αυτό λόγω της υπερφιλοΕΕ ΚΑΙ υπερΕΥΡΩ θεσης του Συριζα.Δε μπορει να μη το βλέπεις. Οσο για το λαό οι κομμουνιστές πρπει να τον σπρώχνουν προς τα μπρος κι οχι να δεχονται τα όρια του και να γινονται ουρά του λαού που δυστυχως ειναι γεματος αυταπάτες και συντηρητισμό. Εν πασει περιπτωσει και για να μην πολυλογω παρά τη συμπάθεια προς πολλα μελη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ειναι φιλοι μου, εχω πια προβλημα με πολλά και για πολιτικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χωρις να φαινεται ευκολα ένα πόλεμο κατω απ τη μεση στο ΚΚΕ προσπαθωντας να του αλλάξει θεση και φυσιογνωμία και προσπαθωντας να το στριμωξει στη γωνία. Εγω θεωρω οτι η υπαρξη του ΚΚΕ ειναι σοβαρη προυπόθεση για να προχωρήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σαν προυπόθεση την εξαφάνιση και τη διάλυση του ΚΚΕ.Ξερω πώς αισθάνονται μελη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΚΕ κι ας λενε γλυκόλογα στις οθόνες. Σαυτό δεν προκειται λοιπόν να τα βρούμε ποτέ. Το ΚΚΕ θα ειναι συμπαθητικό στο Συριζα-και στο συστημα- μόνο αν πάψει να είναι κομμουνιστικό, να αρνειται την ΕΕ και να χτυπάει τους συμβιβασμούς. Μαζι σου θα μπορούσα σιγουρα να συμφωνησω σε πολλά αλλά κι εσυ δεν ξερω σε πόσα θα συμφωνείς σε λίγο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταια λεξη επι της ουσίας.Το αρθρο λεει αυτα που ειπαν τα 2 κορυφαια στελεχη που ειναι ακριβως πίσω και διπλα απο τον Τσιπρα.Το κεντρο της ηγεσιας του.ΕΙΠΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ. Αριστερη κυβερνηση δεν υπήρξε ποτέ σαν άμεσος ρεαλιστικός στόχος με το συγκεκριμενο συσχετισμό και απλά τωρα ομολογειται. Ηταν ενα ωραίο κόλπο τακτικης για να πάρει ο Συριζα πολύ μεγάλα ποσοστα και να στριμωχτει όμως η Αριστερη ριζοσπαστική άποψη και φυσικα η ΄΄αποψη του ΚΚΕ κάτω από το βαρος μιας ελπίδας που μενει να δουμε πόσο ελπίδα είναι. Το κόλπο έπιασε. Ας δουμε τα αποτελέσματα τωρα. Θα μας πάνε μπροστά ή πίσω; ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ.ΑΛΛΙΩΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

ShareThis