Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συζήτηση για το αποτέλεσμα-Ενα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο από το "βυσσινόκηπο"


Το σχόλιο του μπλογκ "Βυσσινόκηπος" το βρήκα σε συζήτηση στο redfly planet και το δημοσιεύω.Αξίζει νομίζω τον κόπο.

Σύντροφοι, το κόμμα δηλ τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι, υστερούμε στην ικανότητα διαφώτισης.Αντίθετα το εργαλείο της μαρξιστικής-λενινιστικής ανάλυσης μας δίνει τρομερές δυνατότητες κατανόησης της πραγματικότητας και έγκαιρης πρόβλεψης. Αυτή η αδιαμφισβήτητη ικανότητα, μας φέρνει πολύ πιο γρήγορα από τους αντιπάλους μας, σε κατάσταση ετοιμότητας για αυτό που έρχεται. Όμως από τα γραφεία, τα ακτίφ και τα επίσημα κείμενα, δεν κερδίζονται συνειδήσεις. Θα μου επιτραπεί να πω ούτε από το μοίρασμα Ριζοσπάστη και την οικονομική δουλειά, ειδικά όταν αυτά γίνονται με ρουτινιάρικο τρόπο σαν αναγκαστικά καθήκοντα. Εκεί που έγινε σωστά η εκλαίκευση ήταν στο ΠΑΜΕ. Ήταν εκεί που ανοίξαμε λίγο τις πόρτες επικοινωνίας και συμμετοχής και πρωταγωνιστήσαμε σε αγώνες ενίοτε νικηφόρους που τους ευχαριστήθηκαν ευρύτατες λαϊκές μάζες. Τα άλλα μέτωπα όμως δεν πήγαν καλά κι αυτό πρέπει να προσεχθεί, γιατί συσπειρώνουμε μόνο τα κομματικά μέλη και ελάχιστες πολύ κοντινές επιροές. Ιδιαίτερη προσοχή στη νεολαία, της οποίας η τάση για ριζοσπαστικοποίηση και ακτιβισμό, την στρέφουν στην αγκαλιά της αναρχίας, των "κινημάτων της μιας χρήσης" αλλά και της σωβινιστικής άκρας δεξιάς.
Δεν έχω καταλάβει γιατί πια δεν γράφουμε στους τοίχους. Έστω τους δημοσίας χρήσης... εκλαϊκεύοντας όπως πάντα κάναμε την πρωτοπόρα ιδεολογία μας, με τρόπους άλλοτε έξυπνους, άλλοτε ποιητικούς κι άλλοτε επιθετικους μα πάντα και σταθερά από ταξική σκοπιά. Σήμερα όλα τα συνθήματα που κατακλύζουν τις γειτονιές τα εργοστάσια και τα σχολειά, είναι γεμάτα από ρατσιστικό μίσος, αναρχοχαρούμενη αφέλεια και ποδοσφαιρογενή μισαλλοδοξία. Τα ελάχιστα ταξικά συνθήματα δεν φέρουν πια την υπογραφή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Στο διαδίκτυο τα ίδια.
Το ίντερνετ βρίθει από σάϊτ φασιστών, στρατόκαβλων, μικροαστικών ρευμάτων σκέψης, μέϊνστρίμ βλακείας, μεταφυσικής, προγονολατρείας κλπ. Οι κομμουνιστές απουσιάζουν σχεδόν παντελώς. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ριζοσπάστης ήταν η πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα. Αρχίσαμε πρώτοι γεμάτοι ενθουσιασμό και ξαφνικά κάναμε πίσω. Γνώμη μου είναι ότι το κόμμα δεν πρέπει να φοβάται καν το φέισμπουκ κι άλλες μορφές κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς έτσι κι αλλιώς πάντα με τη μούρη μας φανερή παλεύαμε στη κοινωνία. Ότι χρειάζεται περιφρούρηση ας το περιφρουρούμε. Όμως δεν ξέρω γιατί αν μιλάμε στη παρέα, στη δουλειά ή στα ΜΜΕ, μπορούμε να το κάνουμε μεταβιβάζοντας επαρκώς τη πολιτική του κόμματος και όταν μιλάμε στο διαδίκτυο... αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν ξέρω γιατί δεν θα πρεπε να υπάρχει ένα κινηματικό φόρουμ, όπου σύντροφοι και φίλοι από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να ανταλλάσουν σκεψεις, ιδέες, εμπειρίες που έχουν να κάνουν με κινηματική δουλειά. Ας υπάρχουν και μερικοί διαχειριστές που θα πετάνε εκτός τις προβοκάτσιες, τις τρολιές και τους φασίστες, μέσω ενός προελέγχου δημοσιοποίησης. Εκεί μπορούν να ανεβαίνουν και βίντεο με δράσεις, μουσικές προτάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αρχείο μαρξιστικής λενινιστικής σκέψης, κείμενα και ντοκουμέντα της ιστορίας μας. Με λίγα λόγια μια ΚΟΜΕΠ του διαδικτύου που θα είναι ανοιχτή στο κάθε ένα μας και που θα καταδεικνύει το ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο των στελεχών και των μελών μας. Με ένα τέτοιο εργαλείο σύγχρονης διαλεκτικής σκέψης, θα μπορούσε και το επίπεδο των μελών μας να ανέβει γιατί είναι αλλιώς να σκέφτονται 15 σύντροφοι σε μια ΚΟΒα, κι αλλώς να ανταλλάσσονται σκέψεις μεταξύ δεκάδων χιλιάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Είναι αυτό που λέμε ότι η συσσώρευση της ποσότητας νομοτελειακά οδηγεί σε ανώτερες ποιότητες. Ο ίδιος αυτός δυκτιακός τόπος θα μπορούσε επίσης να είναι η πηγή της διαδικτυακής μας ενημέρωσης. Ένας διαδυκτιακός 902.
Σύντροφοι είμαι πολλά χρόνια εκτός κόμματος. Ποτέ δεν πούλησα την ιδεολογία μας, ποτέ δεν βρέθηκα απέναντι από το κόμμα. Εκτιμώ ότι και χιλιάδες άλλοι που μπορεί να διαφωνήσαμε σε επιμέρους ζητήματα, θα είμαστε το επόμενο δύσκολο διάστημα εξαιρετικά χρήσιμοι για το κόμμα. Ας δημιουργηθούν λοιπόν σύνδεσμοι υποστηρικτών του ΚΚΕ, που θα τους ανατίθενται καθήκοντα, θα ενημερώνονται για την πολιτική του κόμματος, θα λένε την άποψή τους και θα είναι προθάλαμος για κομματική επανένταξη. Φυσικά έμπειρα στελέχη του κόμματος θα πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους συνδέσμους.
Σύντροφοι. Για να είμαστε ειλικρινείς, μερικοί από μας δεν έχουν το χάρισμα της εκλαΐκευσης που απαιτείται για τη διαφώτιση του λαού. Άλλοι δεν μπορούν να ελέγχουν τα νεύρα τους κι άλλοι γίνονται υπερφίαλοι και υποτιμητικοί για τους συνομιλητές, τους δημοσιογράφους ή ακόμα χειρότερα το ακροατήριό τους. Τώρα που η επικοινωνία μας στα ΜΜΕ θα πέσει σε χρόνο, πιο κάτω κι από το χρόνο της Χ.Α.... θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο τις ανακοινώσεις μας. Θα πρέπει να βγαίνουν στο γυαλί αυτοί που έχουν το ταλέντο της επικοινωνίας. Χρειάζεται και χιούμορ και ανατρεπτικός λόγος αλλά πάντα με επιχειρήματα και σαφήνεια.
Αυτά τα ολίγα για τη κουβέντα που πρέπει να γίνει χωρίς φόβο αλλά πάντα με γνώμονα την ενίσχυση κι όχι την υπονόμευση του ΚΚΕ


Οι πρώτες σκέψεις του Βυσσινόκηπου για το αποτέλεσμα στο μπλογκ του εδώ



5 σχόλια:

χριστίνα είπε...

Συμφωνώ και γω με όλα αυτά...όμως κρίνω απολύτως απαραίτητη την άμεση επικοινωνία με τα κομμουνιστικά κόμματα όλου του κόσμου.Θα πρέπει να αναπτυχθεί μια βαθύτερη επικοινωνία με αυτά και μεσω του διαδυκτίου ουτως ώστε να μην αισθανομαστε κάπως απομονωμένοι... Και ιδιαιτέρως των κρατών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.Πρέπει να οργανωθούμε άμεσα σε αυτό το επιπεδο.Είναι εξαιρετικά κρισιμο να αναπτυχθούν εστίες ταυτοχρονες σε διαφορετικα μέρη της Ευρώπης και ολοκληρου του κόσμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

ένα κείμενο με καρδιά και μυαλο!

Σταυρος Τ. είπε...

Πολυ σωστά!

Ανώνυμος είπε...

Σε οτι εχει να κανει με την κριτική στον τρόπο δράσης είμαι απόλυτα σύμφωνος.Θα ήθελα να προσθέσω μάλιστα να προσθέσω οτι εδω και καιρό το Κ.Κ.Ε σου δημιουργούσε την εντύπωση οτι διέπεται απο τη λογική του ώριμου φρούτου.Δηλαδή,εμείς θα λέμε την πρόταση μας (χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να διαπιστώσουμε το βαθμό στον οποίο γίνεται κατανόητη)και αφου οι ευρωλάγνοι θα παίρνουν τα αντιλαικά που προβλέπονται κάποια στιγμή ο λαός θα απηυδησει και αφού άλλη λυση δεν υπάρχει θα συμπορευτεί με εμάς.
Στο θέμα του διαδικτύου συμφωνώ,θέλω όμως να κάνω μια επισήμανση.Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει την παρέμβαση στις γειτονιές και τα συνδικάτα.Η δεδομένη ανυπαρξία του Κ.Κ.Ε στο χωρο του διαδικτύου(πέρα απο προσπαθειες του τυπου:τις κάναμε για να τις κάνουμε,σαν το Κ.Κ.Ε media) εχει δημιουργήσει δυσμενεις συνθήκες δρασης στο χωρο της νεολαίας.Αυτό όμως δε σημαίνει οτι μια πιο δυναμική προσπάθεια θα οδηγήσει στην ανατροπή.Τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει τη διαπροσωπικη επαφή όταν αυτη γίνεται όμως με τα ΑΥΤΙΑ ανοιχτά και οχι με τη λογική της κασετας.Μόνο τα ιδεολογικοπολιτικά μαθήματα δεν αρκουν χρειάζεται δράση και τριβή με την καθημερινότητα(διαλεκτική σχέση θεωρίας-πράξης).Το θέμα λοιπόν,για να δανειστω και μια φράση της Αλέκας προεκλογικά,ειναι πρωτιστως να βγάλουμε καλους στα πόδια πηγαίνοντας πόρτα πόρτα και όχι στα δάχτυλα(ας όψεται το πληκτρολόγιο).

stelth είπε...

να προσθέσω και εγω ένα σχόλιο που διάβασα στο REDFLYPLANET ninblack nib23 Ιουνίου 2012 1:13 μ.μ.
Η πραγματικη ηττα ειναι αφου σου ειπαν πως "εχασες" να σκεφτεσαι πως και γιατι "εχασες" και οχι να αγωνιζεσαι για την νικη. Ακομα και οταν ολοι πιστευαν πως η γη ηταν επιπεδη, η γη ηταν στρογγυλη, και αν τωρα ολοι πιστευουν οτι η γη ειναι στρογγυλη δεν ειναι λογο καλης επικοινωνιακης πολιτικης αλλα επειδη η γη ειναι οντως στρογγυλη.

ShareThis