Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τίποτα το προσωπικό...-Και οι offsore, και το Χρηματιστήριο;

Eυγενέστατος αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είπαν όλοι, ακόμη κι ο ίδιος ο παραιτηθείς υπουργός που τον ταράξανε στη νομιμότητα και τον ανάγκασαν να παραιτηθεί..
Τωρα βεβαια και που παραιτήθηκε κερδίσαμε τίποτα εμείς; Καμια απάντηση...
Σα να λέμε δηλαδή, και που παραιτήθηκε ο Ράπανος και στη θέση του πήγε ο Παπαδήμος, συγνώμη ο Στουρναρας ήθελα να πω, αλλά εν πάσει περιπτώσει το ίδιο είναι, άλλαξε κάτι για μας; Θα είναι μικρότερο το χαράτσι; Οχι βεβαια.
Μήπως όμως ρε παιδί μου αναδείχτηκε κάποιο σοβαρό ζήτημα και κατάλαβε δυό πράγματα παραπάνω ο λαός; Γιατί εν τάξει δε θα γίνει και κομμουνισμός επειδή πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ 27% αλλά όσο νάναι ό,τι πάει να κρυφτεί θα το βγάζει στη φόρα, δε μπορεί. Κατσε ναδούμε την ανακοίνωση μια στιγμή...
 «Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου.
Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής.
Απαγορεύεται ρητά Υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού. Όμως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.
Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Υφυπουργό;»

Πολύ καλή και αιχμηρή! Και εκ του αποτελέσματος τον ανάγκασε να παραιτηθεί.
Αλλα για στάσου ρε γαμώ το, γιατι δε λέει 2 λέξεις παραπανω για τις γαμωoff-shore; Τι διάολο αριστερό κόμμα είναι πάλι αυτό που απλά αναφέρει οτι ο υπουργός έχει και μια off-shore λες και απλά αντίκειται στη νομοθεσία περί υπουργοποίησης αλλά κατα τ' άλλα όλα καλά.
Αλλα τώρα που το θυμάμαι ο Βερνίκος γράφουν όλοι ότι ήταν μπλεγμένος σε χρηματιστηριακό σκανδαλάκι και παιχνίδι από όπου έφαγε πρόστιμο 200000(μετά από 6 χρόνια που έκανε να εκδικαστεί η υπόθεση) γιατί με κάτι περίεργες ανακοινώσεις οι επενδυτές της εταιρείας του έχασαν όλα τους τα λεφτά όταν την έβγαλαν από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου αφού από υγιής που ήταν,όπως έλεγαν οι ανακοινωσεις, αποδείχτηκε χρεοκοπημένη! Ουτε γι αυτό υπάρχει πρόβλημα; Τίποτα το προσωπικό κι εδώ;
Για να σοβαρευτούμε λοιπόν αν κάποιο κόμμα θέλει να λέγεται φιλολαικό και αριστερό πρεπει σε κάθε ευκαιρία να ξεσκεπάζει υποθέσεις όπως αυτή δινοντάς τους την πραγματική τους διάσταση. Ειδικά η περίπτωση των εφοπλιστών με το αίσχος των offshore είναι τόσο ενοχλητικα κραυγαλέα που αν δεν αναδειχτεί, ακόμη κι αυτοί που πιστευουν στη ρυθμιση του καπιταλισμού θα πρέπει να αλλάξουν παραμυθι. Το μονο πρόβλημα δηλαδή με τις offshore είναι οτι "αποτελούν απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του κ.Βερνικου:¨"
Στην Ελλάδα οι διάφοροι πλούσιοι πατριώτες διατηρούν 10000 offshore(επί συνόλου 500000, δηλαδή το 2% των παγκόσμιων offshore το έχουν μια παρέα Έλληνες!!!).Μεσα από αυτες τις offshore με στοιχεία πριν το 2010 έκαναν τζιρο ετήσια 500δις(!) ενω ουσιαστικά δεν πλήρωναν γι αυτά κανενα φόρο αφου ειχαν φροντίσει η όποια φορολογία να "καλύπτεται" απο "εξαιρέσεις". Στις offshore αυτων των φτωχων υπήρχαν κατατεθιμενα τουλάχιστον 25δις, δηλαδή το 15% περίπου του συνόλου των Ελληνικων καταθέσεων και μαλλον με τις εκροές από το 2010 και μετά το ποσό θα έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο.
Να θυμίσουμε ακόμη, μας το θυμισε χθες ο Πρετεντέρης, ότι η νομοθεσία πάνω στην οποία σκόνταψε η υπουργοποίηση Βερνίκου έγινε με αφορμή την γνωστή υπόθεση Βουλγαράκη με τα "νόμιμα και τα ηθικα". Τωρα πάει το "νόμιμο και το ηθικό" , πόσο μάλλον το πολιτικό που το κλαίει η μάνα του...
Δεν καταλαβαίνω πως όλα αυτά περνανε τόσο γρήγορα με μια ανακοίνωση του στυλ "δεν έχουμε τίποτα το προσωπικό", ή "τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας"
Ποια Δημοκρατία υπερασπίζεται με την offshore του αλήθεια ο Γ.Βερνίκος πλέον; Αυτήν που ζητάει από τους φτωχούς να πληρώνουν με τις σάρκες τους τη ζημιά που έκαναν οι φίλοι του κ.Βερνικου και ο ίδιος σαν γνήσια παιδιά του καπιταλισμού, ενω αφήνει τους ίδιους τους  δράστες του εγκλήματος να απαιτούν και να πετυχαίνουν όχι μόνο να βρίσκονται στο απυρόβλητο αλλά να γίνονται και υπουργοί-σωτήρες;
Το ένδοξο παρελθόν του καθενός δε μας ενδιαφέρει καθόλου. Εμάς τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε και δε μας ρωτάει κανενας αν ήμασταν αντιστασιακοί. Η Ελλάδα άλλωστε από το '74 και μετά, ειδικά στο "σοσιαλιστικό χώρο",  γέμισε από απατεώνες που κάποτε ηταν αντιστασιακοί και κατόπιν πλούσιοι με αντιστασιακό παρελθόν.
Αν αυτό περνάει ντούκου τότε για τι πράγμα θα μιλήσουμε; Για το τι ποσοστό θα πάρουμε στις εκλογές;
Κι αν μου πείτε ότι γίνομαι αντι-Συριζα "τη στιγμή που ο λαός υποφέρει και έχει στραμμενο το βλέμμα στην ελπίδα της "Αριστεράς", σας λέω ότι ο λαός πρεπει να μάθει  να ανοίγει τα ματάκια του λίγο.
Κι αν δε βοηθήσει η Αριστερά σ'αυτό ποιος θα βοηθήσει; Ο Καμμένος που είπε ενα σωρό περισσότερα απ' ό,τι ο  Σύριζα ή  ο Πρετεντέρης που αναρωτηθηκε πως γίνεται όλα αυτά να έχουν διαφύγει από μια κυβέρνηση 3 κομμάτων;
Ο Συριζα τι είπε τελικά; Τα απολύτως απαραίτητα, απαιτώντας εφαρμογή του νόμου;
Δε με χεζετε λέω γώ....



Υ.Γ. Για τις off-shore θα επανέλθουμε ίσως και σήμερα με πιο αναλυτικό άρθρο

13 σχόλια:

Cos είπε...

Το θέμα με τις offsore έχει την εξής διάσταση (όπως σωστά την έδωσε ο ειλικρινέστερος των άλλων Βουλγαράκης): εφόσον είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε οι αστοί πρέπει να παραδεχτούν ότι το κοινοβούλιο τους ψηφίζει ανήθικους νόμους. Όμως σαν καλοί υποκριτές που είναι ΚΑΙ ψηφίζουν ανήθικους νόμους ΚΑΙ τους καταγγέλλουν σαν ανήθικους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια υποκριτική στάση με άλλο τρόπο, δεν καταφέρεται με οποιοδήποτε τρόπο εναντίον των εταιρειών αυτών, αλλά βρίσκει ΝΟΜΙΚΟ κώλυμα στην υπουργοποίηση του Β.Υποκρισία στο τετράγωνο.

Ανώνυμος είπε...

Αχ Γιώργη...
Απάνω που απελπίστηκα από την τόση λάσπη, το ίδιο τροπάρι συνέχεια, πριν και μετά τις εκλογές...
Έφτασα να βλέπω τον Μανιαδάκη πίσω από σχόλια...
Οι τοποθετήσεις σαν κι αυτή, έχουν πιότερο νόημα από την συνεχή επιχειρηματολογία εις ώτα μη ακουόντων...
Νά'σαι καλά!
Ορεινός

BUTTERFLY είπε...

Εχοντας δουλεψει, οχι μεγαλο διαστημα ειναι η αληθεια, στη ναυτιλια, εχω να πω το εξης. Με τις offshore γινεται ΠΑΡΤΥ φοροδιαφυγης! Και νομιμοφανεστατα!!! Απο την αλλη βεβαια, αν δεν αλλαξει γενικα το συστημα με τους φορους, οχι το φορο εισοδηματος, τους αλλους φορους επι φορων που πληρωνει ενας πλοιοκτητης για να κανει την πιο απλη επισκευη, τοτε φασκελοκουκουλωστα! Συγκρινε ποσο κοστιζει μια επισκευη στην Ελλαδα και ποσο στην Κροατια η στην Τουρκια! Και δεν ειναι μονο τα χαμηλα ημερομισθια αλλα η χαμηλη φορολογια που παιζει ρολο, ετσι χασαμε ολη τη διεθνη μας πελατεια, ειμαστε μεν οι καλυτεροι (κυριολεκτικα) στις επισκευες, αλλα απλησιαστοι οικονομικα. Φυσικα, σε καμια περιπτωση δεν εννοω οτι καλα κανουν και βγαζουν εξω τα λεφτα για να μη φορολογηθουν! Αυτοι κατεστρεψαν εν μερει τη χωρα! Λεω ομως οτι πρεπει επιτελους το συστημα των φορων, συνολικα, να γινει βιωσιμο. Γιατι δεν γινεται ουτε να συνεχιστει ο καθενας που δεν γουσταρει να πληρωσει να βρισκει παραθυρακια και να την κανει για Ελβετια η οπου αλλου με το χρημα, ουτε βεβαια να πνιγεται μια επιχειρηση και τελικα να κλεινει γιατι δινει πιο πολλα σε αμεσους και εμμεσους φορους απο οσα βγαζει!
Οσο για το νομικο κωλυμα, αν μη τι αλλο, ας μη δινουμε θεσεις τετοιας επιρροης και χρησιμοτητας σε ανθρωπους που εχουν ηδη παρανομησει! Δεν ξερω τους λογους που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλεγει να σιωπησει για τα υπολοιπα που αναφερεις, ειναι ομως μια καλη αρχη και αυτο δεν νομιζεις;
Καλησπερα Γιωργο!

Ανώνυμος είπε...

Νόμιμο για την κυρίαρχη πολιτική ειναι οτιδηποτε παράγει κέρδος ανεξαρτήτως απο που προέρχεται.Δουλεια των όσων την υπηρετολυν είναι να βρίσκουν το νομικό επικάλυμμα για να γίνει αποδεκτό απο την κοινωνία.Μην ξεχνάμε οτι υπήρξε υπουργός οικονομίας(Αλογοσκούφης) που συμπεριέλαβε την πορνεία στο Α.Ε.Π της χώρας και αφετερου αλλα και υπουργός οικονομίας(Παπακωνσταντίνου) που εφαρμοσε νόμο (fast track) που επι της ουσίας δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης χρημάτων που προέρχονται απο παράνομες δραστηριότητες(ναρκωτικά,όπλα κ.λ.π).Σε οτι εχει να κάνει με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α,επίδοξος διαχειριστής της υφίσταμενης στρατηγικής στην οικονομία δε θα μπορουσε παρα να εστιάσει στο αιτιατό και οχι στο αίτιο.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Butterfly
Οι εφοπλιστές είναι τόσο ευνοημένοι φορολογικά που δε λέγεται. Οχι να ζητάνε και φοροαπαλλαγές για να επισκευαζουν τα πλοια τους εδώ. Το νομικό καθεστώς που επικρατεί είναι εντελώς απαράδεκτο. Εκμεταλλεύονται τα πάντα, ακόμη και τη νομοθεσία για τα διεθνη ύδατα(που υπάρχουν παντού ακόμη κλίγα μιλια έξω από την Αιγινα) για να επιβαλουν όρους. Τωρα αν μέσω της παγκοσμιοποίησης εχουν φροντίσει να κινούνται ελέυθερα και να κάνουν ό,τι θέλουν δεν πάει να πεί ότι πρεπει να δεχτούμε εμείς να πληρώνουμε το λογαριασμό επειδή ζουμε σε ένα κόσμο φτιαγμενο από τους πλούσιους για τους πλούσιους. Οποιος νομιζει ακόμη οτι θα ρυθμιστούν όλα με καλή θέληση και πολιτισμένη συζήτηση θα δει οτι δεν ειναι έτσι τα πράγματα. Ειμαστε στο σημείο που δεν πάει άλλο. Η παλευουμε και ζούμε ή σωπαίνουμε και μας τρώνε λάχανο και χαραζουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον σκλάβων.Ας το συνειδητοποιήσουμε. Αυτοί που έχουν σιγά-σιγα χτίσει με την αδιαφορία μας την εξουσία τους δεν θα μας δώσουν τίποτα πίσω αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά.

stelth είπε...

το facebook δεν με αφήνει να δημοσιεύω απ το μπλογκ σου δεν μπορεί να γίνει κάτι με αυτό;

Γιώργος Σαρρής είπε...

stelth δυστυχως οχι.
Μόνο με copy paste Ή ΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΄ΤΩΡΑ.
Κάποια ομαδα καλών παιδιών έχει κανει καταγγελία εδώ κι ενάμιση χρόνο για κακόβουλο περιεχόμενο!

ΛΙΛΑ είπε...

Το ΚΚΕ τι κατάφερε με την σκληρή γλώσσα τόσα χρόνια? τουλάχιστον αυτό που είπε το ΣΥΡΙΖΑ (όπως το είπε) έφερε αποτέλεσμα

akrat είπε...

καλησπέρα

γιατί τέτοια εμπάθεια με το ΣΥΡΙΖΑ??

ένα αστικό κόμμα είναι αλλά έκανε άσχημα που απαίτησε την παραίτηση??

έχουμε ζουρλαθεί εντελώς??

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Οι εξωχώριες εταιρείες

Αν κάτι έχει αξία από την ανούσια κατά τ' άλλα υπόθεση της παραίτησης του υφυπουργού Ναυτιλίας Γ. Βερνίκου, είναι η ομολογία του ίδιου του εφοπλιστή ότι «οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν μορφή εξωχώριας εταιρείας». Επιβεβαιώνει δηλαδή, ότι οι εφοπλιστές προτιμούν να δίνουν στις εταιρείες τους μορφή εξωχώριας εταιρείας, ακριβώς για να μην πληρώνουν φόρους και κάθε άλλη «επιβάρυνση» προς το κράτος. Δεν τους φτάνουν οι δεκάδες στην κυριολεξία φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπίσει οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις για χάρη τους (σ.σ. πρόσφατα τις υπενθύμισε ο «Ρ»), προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους σε φορολογικούς παραδείσους για να απαλλάσσονται πλήρως. Μάλιστα, η πλήρης φοροασυλία θεωρείται από τους εφοπλιστές ως το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, με τον ίδιο τον Γ. Βερνίκο να δηλώνει χτες σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ότι οι εξωχώριες εταιρείες «είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπτυξιακό εργαλείο», αξιώνοντας να «αποενοχοποιηθεί» η ίδρυση και λειτουργία τους στη συνείδηση του λαού. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Ποια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ποια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος όταν οι εφοπλιστές και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων του Μάαστριχτ να «φοροδιαφεύγει» καθόλα νόμιμα και να μεταφέρει τις εταιρείες του σε όποιο σημείο του πλανήτη ανά πάσα στιγμή; Πώς μπορεί να εμποδιστεί και να εξαναγκαστεί το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να πληρώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία και «κοινωνικό κράτος»; Η μόνη διέξοδος είναι να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι μόνο αν πάρει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και έχει την εξουσία μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες.
Ριζοσπάστης 28/6/2012

Γιώργος Σαρρής είπε...

akrat
μήπως εχεις ζουρλαθεί εσύ;
Αυτό είπα; Οτι έκανε ασχημα που "απαιτησε" την παραιτηση; ;Εγω εχω εμπάθεια; Μονο εσυ το υπέθεσες αυτο! εΓΩ ΕΙΠΑ γιατι τοση λεπτοτητα και "αναγνωριση των αγωνων για τη Δημοκρατια" σε καποιον που και καταδικαστηκε για χρηματιστηριακο παιχνιδι και μεσω της γνωστης νομιμης απατης των οφσορ σου φορτωνει στο κεφάλι το λογαριασμό;Εσυ δηλαδη δε θα γουσταρες να αναδειξει ο Συριζα αφου εβγαλε το θεμα την πραγματικη του διασταση αντι να το ριχνει στις ευγενειες. Το θεμα των offshore ειναι η δεν ειναι τρομερα σοβαρό; Ο βερνικος επισης ειναι η δεν ειναι καταδικασμενος απο την επιτροπη κεφαλαιαγοράς; Γιατι δεν είπαν λεξη λοιπόν κι εθεσαν απλα θεμα "ασυμβατότητας";
Οταν απαγορευτει η κριτικη θα ήθελα να το μαθω pls.Ακου εμπάθεια...
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι αστικο κομμα, δεν ειναι εκπρόσωπος του κεφαλαίου. Και καλό θα ηταν να μη γινει.Οσοι Συριζαιοι δεν το θελουν λοιπον ας αρχισουν να κοιταζουν με αυστηροτητα όσα κανει και λεει, γιατι η άλλη πλευρα δεν καθεται με σταυρωμενα χερια.Κανεναν δεν εβλαψε η κριτικη.

Γιώργος Σαρρής είπε...

ΛΙΛΑ κατ'αρχην εδω σ'αυτο το αρθρο πουθενα δεν αναφερεται το ΚΚΕ. βΕΒΑΙΑ αν νομιζεις οτι οσα κερδηθηκαν τοσα χρόνια κερδηθηκαν επειδη τα χαρισε ο καπιταλισμός και όχι οι αγωνες του εργατικού κινηματος πρεπει να το ξανασκεφτεις. Το ΚΚΕ ακομη κ γι αυτούς που δεν πιστευουν οτι ηταν πρωτοπορο ηταν το πιο οργανωμενο και σημαντικο κομματι του. Το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιησε απλα σκληρη η μαλακη γλωσσα.Εχει πληρωσει με αιμα αγωνιστων 100 χρονια τωρα όλες τις κατακτησεις. Το λεω λκαλοπροαίρετα αλλα θα ήθελα να σκεφτουν όλοι ποιους απαξιώνουν όταν επιτίθενται στο ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Επίσης δεν πετυχε τιποτα ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραιτηση.Απολυτως τιποτα όμως όπως εβαλε το θεμα.Αν γινοταν αφορμη να αναδειχτουν σοβαρα θεματα όπως οι οφσορ τοτε ΝΑΙ κατι θα κερδιζαμε.Τωρα απλα φευγει ο Γιωργος και θα έρθει ο ..΄ΓΙΑΝΝΗς ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

BUTTERFLY είπε...

Γεια σου Γιωργο!
Πιθανως να ισχυει ο,τι λες για τους μεγαλο-εφοπλιστες. Εκεινοι που εχουν μικροτερα καραβια και λιγοτερα πιστεψε με ζοριζονται παρα πολυ να τα βγαλουν περα με το παρον καθεστως, εξου και αρκετοι -αναμεσα τους και η εταιρεια που δουλευα- εχουν κλεισει.
Στα υπολοιπα συμφωνω απολυτα, αλλωστε στο εγραψα, αυτο εν μερει φταιει για την καταστροφη της χωρας! Και δεν ειναι τυχαιος ο ορος "νομιμοφανεστατα" που χρησιμοποιησα.
Ελπιζω αυτο να ειναι μονο η αρχη. Να αρχισουμε και να αποκλειουμε απο τις θεσεις αυτες ατομα με βεβαρυμενο παρελθον, αλλα και να αποδοθει καποια στιγμη δικαιοσυνη. Αυτο μας λειπει τελικα, αν λειτουργησει η δικαιοσυνη καποτε, πολλα θα αλλαξουν σε αυτη τη χωρα!

ShareThis