Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαική μερα ενάντια στη λιτότητα 14Ν- Στους δρόμους μεν...αλλά- Φωτογραφίες


Πανευρωπαική μέρα αντίστασης σήμερα 14 Νοέμβρη με εκατοντάδες συλλαλητήρια πορείΕς και κινητοποιήσεις όλων των ειδών σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.
Το ακούσαμε από όλα τα ΜΜΕ και μας έκανε εντύπωση η προβολή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ξαφνικά έστω για μια μέρα το Mega, o ΣΚΑΙ, η ΝΕΤ και όλοι οι άλλοι ...συναγωνιστές των καπιταλιστών ενάντια στους λαούς, και ανάλογα φαντάζομαι και τα ΜΜΕ των άλλων ευρωπαικών χωρών, στάθηκαν στα πεζοδρόμια στο πλάι του λαού. '
Κοιτώντας τις λεπτομέρειες είδαμε ότι τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν για παράδειγμα και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, το γερμανικό ΠΑΣΟΚ δηλαδή κι ακόμη χειρότερα, ναι, το κόμμα του κ.Σούλτζ που ήρθε κι εδώ στην Ελλάδα και μας είπε πως πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας...
Ο λόγος βέβαια που τόσο εύκολα τα αντιδραστικά ΜΜΕ και μεγάλα αστικά κόμματα "στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους" ήταν ο ίδιος που τους έκανε να σταθούν στο πλάι των πλατειών. Το πολιτικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων ήταν πιο ανώδυνο ακόμη κι από αυτό της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ που φυσικά συμμετείχε στην πανευρωπαική μέρα.
Ειναι νομίζω φανερό, ειδικά για μας εδώ στην Ελλάδα μετά από 25 Γεν.Απεργίες, ότι το κεντρικό σύνθημα της ΣΕΣ(Συνομοσπονδία Ευρωπαικών Συνδικάτων) που ακούσαμε πως ήταν το "Υπάρχουν φταίχτες, υπάρχουν και θύματα"...δε λέει απολύτως τίποτα, και δε ζητάει απολύτως τίποτα. Δεν είναι δυνατόν μετά από 3 χρόνια εξόντωσης των λαών να μένουμε σε μια light συνθηματολογία του στυλ "φτάνει πιά". Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ξεπερασουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων τους και να ετοιμαστούν για αγώνα σκληρό,  ενάντια στο φταίχτη που δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό που σαπίζει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Οποιος παρακολούθησε στα δελτία τα ρεπορτάζ από τις ευρωπαικές πόλεις, θα διαπίστωσε ότι πουθενά δεν υπήρχε κάποιο σύνθημα ή αίτημα που να μιλάει για ευθύνη του καπιταλισμού, πόσο μάλλον για ανατροπή.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη, πράγμα που καθυστερεί απίστευτα τις εξελίξεις.

Φυσικά κανείς δε στρέφεται εναντίον των 100άδων χιλιάδων που κατέβηκαν να διαδηλώσουν σήμερα σε τόσες πόλεις. Αυτά είναι τα όπλα που τους λένε πως διαθέτουν κι αυτά χρησιμοποιούν. Είναι κρίμα όμως που τόσες και τόσες κινητοποιήσεις εξακολουθούν να μένουν άσφαιρες. Είναι κρίμα που τα μεγάλα ευρωπαικά συνδικάτα που βρίσκονται στο δρόμο του συμβιβασμού, καταφέρνουν να κρύβουν από τους εργαζόμενους τον ανοιχτό ορίζοντα και την πραγματική τους δύναμη.
Τα ρεπορτάζ των site που ασχολήθηκαν με την κινητοποίηση ήταν εντυπωσιακά και εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδιναν όμως χωρίς σχολιασμό ενα κλίμα που "χαιδεύει τ' αυτιά αλλά απέχει πολύ από την αλήθεια".
 "Σφοδρές μάχες στο κέντρο της Ρώμης αυτή την ώρα" έγραφε κάποιο από αυτά. Το έβλεπες και έλεγες, "άρχισε η επανάσταση ...μήπως να πάρω το αεροπλάνο, να είμαι  εκεί..."
Διαβαζοντας τέτοια ρεπορτάζ νομίζει κανεις πως όλα θα τελειώσουν αίσια μέσα σε λίγες μέρες αφού οι λαοί δείχνουν τέτοια διάθεση. Μέχρι που πέφτει σε τοίχο..

H δήλωση της ΓΓ της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ  ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους» τα λέει όλα για το που το πάει η ΣΕΣ, αν θέλει κανείς βέβαια να ακούσει. Θα κάνω κι εγώ την προσευχή μου πριν πέσω για ύπνο..."Σας παρακαλούμε ακούστε μας..."


Κάναμε μια επιλογή από φωτογραφίες που δείχνουν την μεγάλη παρουσία των λαών στους δρόμους.
Ευχόμαστε να βρούν οι αγώνες αυτοί στόχο και πραγματική ουσία που βέβαια δεν είναι αυτή που σηματοδοτεί το βίντεο που προπαγανδίζει την κινητοποίηση στην Ισπανίακαι που το έχουμε σχολιάσει παλιότερα.
Αν λέει κάτι αυτό το βίντεο αυτό είναι:"Βγείτε μια μέρα στο δρόμο, πάρτε μια ανάσα, εκτονωθείτε κι η αγάπη θα δώσει τη λύση"
Φτάνει όμως μια ανάσα; Πέφτει ο καπιταλισμός με ένα φύσημα όποιος έλεγε και κάποιος αγαπημένος μας εδώ;
Ειναι δυνατόν να πετύχει κανείς το στόχο σημαδεύοντας στο πουθενά;







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,οι περισότεροι που συμετήχαν στις διαδηλώσεις δεν θελουν να πέσει ο καπιταλισμός,ζητάνε καλύτερη διαχείρηση του...

ShareThis