Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πατριωτικός...καπιταλισμός

Πολλοί μπορεί  να νομίζουν, ακομη και τώρα μετά απ' όσα εχουν γίνει, ότι τα περί "ειδικού λογαριασμού" που θα ελέγχεται από την τρόικα, και τελικά τα περί ολοκληρωτικής κατάργησης της δημοκρατίας και της όποιας Ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της χώρας από την ΕΕ, είναι λόγια των κομμουνιστών. Αναδημοσιεύουμε λοιπόν ένα μεγάλο απόσπασμα από σημερινό αρκετά διαφωτιστικό άρθρο της Ναυτεμπορικής.
Ακόμη και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται "να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές πιέσεις".Δηλαδή να περάσει απ' ευθείας στον έλεγχο της καλής μας της  ΕΕ και του ΔΝΤ να υποθέσουμε...
Την ίδια στιγμή κάποιοι "δικοί μας" πανηγυρίζουν, και πάλι, κάποιοι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει το μαύρο άσπρο, ενώ κάποιοι στις Χολυγουντιανές βίλες τους στα ακριβά προάστεια χαμογελάνε και τρίβουν τα χέρια.
Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η εδώ μεγαλοαστική τάξη, οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που βοήθησαν, ή και υπαγόρευσαν, στο γράψιμο των μνημονίων και στην εξειδίκευση των απαιτήσεων των ιμπεριαλιστών της ΕΕ στη χώρα, -απαιτώντας και δικά τους επί πλέον προνόμια φυσικά-, χέρι χέρι με τους εκτός Ελλάδας συνεργάτες τους παραδίνουν το λαό και τη χώρα σε κέντρα εξουσίας που κανένα έλεγχο δεν θα δέχονται από τους εδώ, έστω και κουτσουρεμένους, θεσμούς. Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο πετάει τις μάσκες και  επιτίθεται στους εργαζόμενους και την εργατική τάξη και σε κάθε είδους δημοκρατικό ή άλλο δικαίωμα.

Ευγε λοιπόν ώ... Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και διαπλεκόμενοι, "κλειδιά και ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας". Και σε σας και στους πολιτικούς σας εκπροσώπους, αλλά και στα παπαγαλάκια σας τζουκ-μποξ της ελεγχόμενης δημοσιογραφίας που δε χαλάνε χατήρια. Ο καπιταλισμός σας ευγνωμονεί!

Αυτά για όσους λένε πως το ζήτημα είναι "εθνικό"  και πως πρέπει να βαδίσουμε "όλοι μαζί για τη σωτηρία της πατρίδας" γενικά...
Αν είναι βέβαια να τη σώσουμε από τους καπιταλιστές και την ΕΕ παλεύοντας για την εξουσία του λαού, να συμφωνήσουμε. Αλλοι δεν θα συμφωνήσουν τότε.

Διαβάστε και χαρείτε το νέο θρίαμβο, που ολοκληρώνει τους παλιούς.


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Nέο μνημόνιο: Αμεση διόρθωση των αποκλίσεων
Την εντονότερη ανάμειξη του EFSF στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους περιέχει το προσχέδιο του νέου μνημονίου που κατάρτισε η τρόικα.


Ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων περιέχει το προσχέδιο του νέου μνημονίου, που κατήρτισε η τρόικα, ενώ αποκαλύπτει και την εντονότερη ανάμειξη του EFSF στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα η κυβέρνηση υποχρεώνεται, εντός του Δεκεμβρίου, να νομοθετήσει τις αυτόματες ρήτρες διόρθωσης των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό, που σημαίνει πως αν τα έσοδα υστερούν ή οι δαπάνες υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί, αυτομάτως θα κόβονται κονδύλια, από λειτουργικές ή άλλου είδους δαπάνες. Εξαιρούνται των «αυτόματων περικοπών» κονδύλια μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας.

Αυτόματες περικοπές προβλέπονται και για τις αστοχίες στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή εάν υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων, θα περικόπτονται κρατικές δαπάνες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2013 και πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος οι στόχοι για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ και αν σημειωθεί απόκλιση, θα καλυφθεί από «ψαλίδισμα» κονδυλίων.

Ημιτελή αναφορά στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια, περιέχει το προσχέδιο του μνημονίου, αλλά από αυτή προκύπτει ξεκάθαρα η έντονη ανάμειξη του EFSF στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα αναφέρει πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού λογαριασμού, για την παρακολούθηση ταμειακών ροών και την εξασφάλιση της έγκαιρης εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπενθυμίζει πως ο νόμος 4063/2012 καθιέρωσε ένα ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδα, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού του λογαριασμού, αποπληρώνονται χρεολύσια και τόκοι, παράγωγα και κ.λπ. έξοδα του χρέους. Τα έσοδα του λογαριασμού αυτού, είναι τα κεφάλαια από τον EFSF (εκταμίευση των δανείων), καθώς και οι συνεισφορές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ωστόσο προσθέτει πως πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο συγκεκριμένος λογαριασμός και η διαχείρισή του να γίνεται από τον EFSF, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και λοιπών δαπανών του δημόσιου χρέους.

Η τρόικα, προφανώς, φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή κεφάλαια που προορίζονται για την αποπληρωμή δαπανών του χρέους, για την κάλυψη άλλων δαπανών και επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία του EFSF.

.....

Ακόμη τα εργασιακά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, θεωρούνται προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, από το μηχανισμό στήριξης, αναλογικά με βάση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Ανεξαρτητοποίηση ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές παρεμβάσεις

Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές πέσεις είναι η βάση για την περαιτέρω υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα έχουν ως τελικό στόχο τη συγκέντρωση εσόδων συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016 που θα διαρκέσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Το προσχέδιο του μνημονίου βάζει στην πρώτη γραμμή των πωλήσεων την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί, ως τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, αφού ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα στα θέματα με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Σε επίπεδο διαδικασίας προβλέπεται ότι πριν τη δόση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα περιφερειακά λιμάνια της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Πάτρας, του Ηρακλείου και της Ραφήνας, όπως και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΒΟ Ο διορισμός, επίσης, τεχνικών οικονομικών και νομικών συμβούλων για την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ, του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών περιλαμβάνεται και το ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί εποπτική αρχή για τη διαχείριση των υδάτων ώς το Δεκέμβριο του 2012, τη διαχείριση των αεροδρομίων ώς τον Ιανουάριο του 2013, την εποπτεία των τυχερών παιχνιδιών ώς το τέλος Μαρτίου του 2013, την εκκίνηση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού τον Ιανουάριο του 2013, την εκκαθάριση των προβλημάτων με τις κρατικές ενισχύσεις που υπάρχουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του 2013, τη μεταφορά 40 δημοσίων ακινήτων «καθαρών από νομικά και άλλα προβλήματα» μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, το ξεκαθάρισμα 3.150 ακινήτων που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 και τέλος τη μεταφορά 1.000 ακινήτων σε τέσσερις φάσεις (250 ακίνητα το τρίμηνο) στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος του 2013 με τα πρώτα να μεταβιβάζονται τον Ιανουάριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis