Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Σαν απόκληρος γυρίζω στην κακούργα ξενιτιά...-Στον Σαχτζάτ Λουκμάν, τον άνθρωπο που έσφαξαν τα φασιστοειδή χτες στα Πετράλωνα.

902.gr

Σαν απόκληρος γυρίζω στην κακούργα ξενιτιά...

Ακούστε το τραγούδι «Σαν απόκληρος γυρίζω» όπως ηχογραφήθηκε το 1949. Σε μουσική και στίχους του Βασίλη Τσιτσάνη και εκτέλεση της Σωτηρίας Μπέλλου

Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, δηλαδή το 1915 γεννήθηκε... Και σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, το 1983, έφευγε επίσης από τη ζωή. Ο λόγος για τον Βασίλη Τσιτσάνη... Ο Τσιτσάνης υπήρξε ο δημιουργός που έδωσε συνέχεια στο ρεμπέτικο τραγούδι, δίνοντας το δικό του χρώμα και στίγμα. Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, άνοιξε νέους ορίζοντες στο λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας μέσα από τα τραγούδια του τη ζωή του λαού μας. «Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. Έγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για την αδικία, για το χαμό, για τη φυγή, για τη λευτεριά, για τον πόθο, για το ανικανοποίητο. Και πού δε φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια...», έλεγε ο ίδιος.

Αφιερώνουμε ένα μόνο από τα πολύ σημαντικά και ωραιότερα τραγούδια του, μέρες που είναι, σε όλους τους περιπλανώμενους και τους δυστυχισμένους, σε όλους τους εργάτες, Έλληνες και ξένους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρουν μια δουλειά και ένα καλύτερο αύριο. Και βεβαίως στον Σαχτζάτ Λουκμάν τον άνθρωπο που έσφαξαν τα φασιστοειδή χτες στα Πετράλωνα.

1 σχόλιο:

Swell είπε...

Ήταν επώνυμα φασισταριά. Χρυσαυγίτες.

ShareThis