Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κινητοποιήσεις-"η ταλαιπωρία ειναι προσωρινή, το όφελος για πάντα"


Καταπληκτικό στιγμιότυπο στη ΝΕΤ το πρωί.Μετά από ένα ζάπινγκ στα διάφορα πάνελ όπου γίνεται ο σχετικός σκοτωμός, καταλήγω στη ΝΕΤ.Στο ένα παράθυρο ο εκπρόσωπος των αγροτών στην Αλαμάνα, στο άλλο κάποιος εκπρόσωπος εμπόρων νομιζω, στην AGROTICA.Ο έμπορος διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των δρόμων, με φόντο πίσω του καλογυλισμένα τρακτέρ σε όλα τα χρώματα, ενώ ο αγρότης εξηγεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης των αγροτών ως πραγματικά παραγωγικής τάξης, στην κοινωνία και στην οικονομία.
Ρωτάει ο έμπορος τον αγρότη."Νομίζετε ότι με το κλείσιμο των δρόμων κάνετε καλό στην οικονομία;"
Και απαντά σοφά ο αγρότης:
"Έχετε δει όπου υπάρχουν έργα στους δρόμους, που γράφουν 'η ταλαιπωρία ειναι προσωρινή, το όφελος για πάντα;'Αυτή είναι η απάντησή μας". Οπότε 1-0!
Σπεύδει ένας από τους δύο δημοσιογράφους να χλευάσει την απάντηση με κάτι του στυλ "έλα τώρα ,τι είναι αυτά κλπ.", και ξαναμιλάει με τον σοφό απλό του τρόπο ο αγρότης.
"Κύριε Λυριτζή εσείς κάνετε παροχή υπηρεσιών και πληρωνόσαστε καλά γι αυτό.Χωρίς την παροχή υπηρεσιών που κάνετε, ζεί ο κόσμος.Χωρίς φαΐ ζεί;" 2-0 και συνεχίζουμε.
Ξανά διαμαρτύρεται ο έμπορος λέγοντας: "Δηλαδή για να ζήσετε εσείς πρέπει να πεθάνουμε εμείς;"(Καλό το επιχείρημα, παραλίγο σκοράρισμα).Όμως ο αγρότης ξαναπαίρνει την πάσα και τους τελειώνει λέγοντας.
"Κύριε μου επειδή βλέπω κι έχετε τρακτέρια πίσω σας για πούλημα(τα γυαλιστερά στην έκθεση AGROTIKA που λέγαμε), να ξέρετε πως αν δεν υπάρχουμε εμεις, τα τρακτέρια σας θα τα κρεμάτε σε λίγο στους τοίχους για να τα βλέπουνε γιατί που θα τα πουλήσετε;;;..."
Αυτό είναι και το 3-0 , έτσι απλά και σταράτα χωρίς πολλά.
Οι 2 δημοσιογράφοι τέλειωσαν το παιχνίδι εκεί με σκυμμένα κεφάλια και έτρεξαν στο επόμενο θέμα.
Η απλότητα ειναι σοφία , τι να κάνουμε;

Y.Γ,Ο πίνακας είναι του Maurice de Vlaminck (4 April 1876 – 11 October 1958)

4 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Αδελφέ παρακολούθησες δυνατό παιχνίδι... Μονότερμα τους έπαιζε ο απλός :))

Γιώργος Σαρρής είπε...

Γειά σου ιπτάμενε!
Σου μιλάω γιά γκολ απο το κέντρο.Ο τύπος σκόραρε από παντού.Μάλλον δεν θα τον ξαναδούμε πουθενά.Δεν είναι και για πολλη δημοκρατία η κατάσταση.Κρίση έχουμε...

Ibis είπε...

Καλησπέρα σας,

Θα θέσω την ανάρτηση σε μια άλλη βάση.
Ναι μεν ο αγρότης σκόραρε απέναντι στον δημοσιογράφο αλλά αμφιβάλλω αν είναι αγρότης.

Άσχετα από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών οι αγροτοσυνδικαλιστές-όπως αυτοαποκαλούνται-δεν εκφράζουν την γνήσια ελληνική και καθημερινά μαχόμενη αγροτιά.

Τα λαμέ σακάκια και τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα δεν είναι ο Έλληνας αγρότης.
Είναι ο πολιτικός στρατιώτης και ο συνδικαλιστής. Ο Έλληνας συνδικαλιστής που ξέρουμε όλοι τι σημαίνει....

Αμφιβάλλω αν πολλοί από αυτούς περνούν τις ώρες τους στα χωράφια ή απολαμβάνουν τις εικονικές επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Καλό απόγευμα
Ibis

Γιώργος Σαρρής είπε...

Οπως το είδα μου φάνηκε να είναι αγρότης 100%, που μάλιστα με έπεισε με την απλότητα και τη σοφία των επιχειρημάτων του, πως ήξερε το πρόβλημα στο βάθος του, σίγουρα καλύτερα από μένα και σενα που το αντιμετωπίζουμε σε μιά βάση πολιτικής επιχειρηματολογίας.Το ζήτημα το βασικό είναι κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει αγροτιά(33% το '81 έναντι 13% τώρα), η θα πάμε σε ολοκληρωτική εισαγωγή αγροτικών προιόντων αγνώστου προελέύσεως (παγκοσμιοποίηση), και πλήρη αποδυνάμωση των παραγωγικών τάξεων.Το άλλο βασικό ειναι οτι η όποια λύση δεν μπορεί παρά να προκύψει από την άμεση συμμετοχή τής βάσης των ενδιαφερόμενων, που δεν ειναι άλλοι από την μικρομεσαία αγροτιά.Ας μην ταυτίζουμε τον συνδικαλισμό με τους αγροτοπατέρες(η αντίστοιχα εργατοπατέρες) επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν άλλες σκέψεις.Ας μην καταντάμε τόσο απερίσκεπτα και ευκολα αντιδραστικοί χωρίς πραγματικά να είμαστε, ενώ είναι καθαρό οτι χωρίς οργανωμένη απο τα συνδικάτα αντίδραση δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.Το ότι υπάρχουν φαινόμενα διάβρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος δεν πρέπει να οδηγεί ούτε στην απογοήτευση , ούτε στην αποχή απο τους αγώνες.Ειναι λογικό πως τιποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και τιποτα δεν είναι ανέφικτο ,αν εμείς δεν το δεχτούμε σαν τέτοιο.Η λύση είναι μία .Μαζική συμμετοχή στη βάση.Να είσαι καλά.

ShareThis