Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Mια μέρα με παρελθόν


Πολύ "γεμάτη" ιστορικά η χθεσινή μέρα.Κυριολεκτικά μια μέρα με παρελθόν!
Το 1973 περίπου 4000 φοιτητές καταλαμβάνουν την ταράτσα της Νομικής, φτύνοντας στα μούτρα τη χούντα.Κρεμάνε πανώ, φωνάζουν συνθήματα και φέρνουν σε αμηχανία την δικτατορία.Ειναι η πρώτη μαζική αντίδραση της νεολαίας κατά της χούντας , που θεωρείται ο "προάγγελος" της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς.
Την ίδια μέρα το 1915, ο Ελ.Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία ,αφού δεν καταφέρνει να πείσει τον βασιλιά Κων/νο για την συμμετοχή μας στον Α Παγκόσμιο στο πλευρό της Αντάντ.Ο εθνικός διχασμός έχει ξεκινήσει με τις γνωστές συνέπειες.
Τέλοςο το 1848 στις 21 Φεβρουαρίου και πάλι,σε μια Ευρώπη έτοιμη να εκραγεί, κυκλοφορεί το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" γραμμένο απο τον Κ.Μαρξ και τον Φρ.Ενγκελς.«Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους» λέει το μανιφέστο και γίνεται ένα από τα 2-3 περισσότερο διαβασμένα βιβλία στην ιστορια και η βάση της μαρξιστικής, επαναστατικής θεωρίας και δράσης στη συνέχεια.Στοιχεία του βέβαια υιοθετούνται, κάτω από την πίεση των λαών και των αγώνων τους και από τον καπιταλισμό και την σοσιαλδημοκρατία.Οπως π.χ. η δωρεάν παιδεία και η προοδευτικη φορολογία.(Η αύξηση δηλ. του ποσοστού του φόρου οσο αυξάνεται η φορ.βάση, έτσι ώστε να φορολογούνται περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα.Κάτι που στις μέρες μας εγκαταλείφθηκε εντελώς και παντού,μέσω της "εφεύρεσης" των offshore)
Την άλλη μέρα 22 Φεβρουαρίου 1848( και χωρις να έχει σχέση το ένα γεγονός με το άλλο), ξεσπάει η Φεβρουαριανή επανάσταση στο Παρίσι, πυροδοτώντας και μια σειρά από άλλες εξεγέρσεις αμέσως μετά σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis