Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Της φυλακης τα σιδερα ειναι για τους αισιόδοξους...

Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ άβολα όταν αναγκάζομαι να ασχοληθώ με τα του Χρηματιστηρίου. Το κάνω ..."μόνο και μόνο εξ αιτίας της αναταραχής " που δεν μας αφήνει να μιλήσουμε "για όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο τρυφερό κι ανθρώπινο"  που λέει κι ο Μπρέχτ.

Και μόνο αν μπορούσα να σας εξηγήσω με λίγα λόγια το τι συμβαίνει αυτές τις μερες στο Χρηματιστήριο -ειδικά σήμερα και χτές- θα αηδιάζατε, ιδιαίτερα όσοι δεν έχετε κάποια σχετική επαφή. Τα τρελά άλματα χτες στο +30% μετα το -20% της περασμένης εβδομάδας των πιο σοβαρων μετοχών, το εκρηκτικό ξεκίνημα με +5%, +8%, +20%, κάποιων τραπεζικών σήμερα, για να σέρνονται τώρα στο -15% κι ισως αργότερα να πετάνε στο +15% κλπ., ο τρελός τζόγος των παραγώγων που σέρνει το χορό και πίσω κρυμμένα τα διάφορα σωτήρια επενδυτικά fund (σαν αυτό του Καταρ π.χ) , τα margin που ανοιγοκλείνουν απελπισμένα κλπ, φτιάχνουν ένα πραγματικά αηδιαστικό σκηνικό. Αυτός όμως ειναι ο κόσμος των αγορών ή μάλλον ούτε καν αυτός. Στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερος.
Το απαισιότερο όλων όμως είναι οτι προσπαθουν να μας πεισουν οτι αυτός ο βάλτος ειναι ο χώρος, η βάση από όπου ελπίζουμε να πέσει λίγο φως στα σκοτάδια της πραγματικής οικονομίας. Το εφαλτήριο για ενα νεο ξεκίνημα! Ειναι η γωνιά από όπου λέει φάνηκαν χτες ακτίνες αισιοδοξίας!
Ω Θεε μου, που έτσι κι είχες κάνει το λάθος να υπάρχεις, ένας Θεός ξέρει πόσο κακός θα είχες αναγκαστεί να γίνεις.

Δε θα σας ταλαιπωρήσω λοιπόν με λεπτομέρειες, αφήστε το καλυτερα.

Μόνο ένα μικρό σχόλιο θα κάνω για τα χθεσινά λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών.
"Μπορούμε να αποτινάξουμε τον ζυγό της απαισιοδοξίας και να προχωρήσουμε μπροστά" είπε...
Και σκέφτομαι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό.
Εστω οτι κάποιος τους άκουσε, εμπιστεύτηκε τις θριαμβολογίες τους στις 22/7 και αποτινάσσοντας το ζυγό της απαισιοδοξίας στην πράξη, βρηκε χρήματα κι αγόρασε μετοχές της ΑΛΦΑ στα 3,80 ευρώ που ηταν η τιμή της εκείνη τη μερα. Αφού του είπαν όλοι αυτοί οι πιο ειδικοί των ειδικων οτι βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα.
Που θα ηταν άραγε ο δυστυχος, όταν μεσα σε λιγες βδομαδες η ΑΛΦΑ ειχε φτασει να κάνει 1,90ευρω(την Παρασκευή) κι αυτός να εχει χασει τα μισά του λεφτά; Κι αν μες τον πανικό του πούλαγε εκεινη τη μερα που όλα τάσκιαζε η φοβερα και τη Δευτερα έβλεπε να ανεβαινει η μετοχή +30%:
Στο γκρεμό, στο ρέμα ή στη φυλακή;

 Ετσι χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης αυτού του κράτους με τους πολίτες! Με αισιόδοξα...ψέμματα.
Αλλά ποιος νοιάζεται; Ας πρόσεχε.

Της φυλακης τα σιδερα ειναι για τους αισιόδοξους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis