Mε συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τυμπανοκρουσίες η "υγιής" ΑΤΕ περνάει στη μέση του καλοκαιριού στα χέρια της χρεοκοπημένης ιδιωτικής Τρ. Πειραιώς.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και χωρίς κανείς να δίνει και πολλή σημασία, το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ(καταθέσεις, υγιή στοιχεία ενεργητικού, περιουσία, κερδοφόρες επενδύσεις κλπ.) μεταβιβάζεται στην αμαρτωλή (όπως καταγγέλλει σε άρθρο του στο Προταγκόν και ο καθηγητής Γ.Βαρουφάκης) Τρ.Πειραιώς. Το κακό κομμάτι (μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προβληματικές επιχειρήσεις κλπ), ο μουτζούρης δηλαδή, μένει στα χέρια του Δημοσίου που θα επιβαρυνθεί με την "εξυγίανσή" ή το ξεπούλημά του.
Είναι υποθέτω, ή θα έπρεπε να είναι, αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς, πως γίνεται το υγιές κομμάτι μια τράπεζας να καταλήγει σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα με το πρόσχημα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Είναι μάλλον φανερό ότι θα έπρεπε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Δεν ξέρω τι καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος από όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά η αλήθεια είναι καθαρή.
Ενα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου "χαρίζεται" σε ιδιώτη, με ολοφάνερο σκοπό τη διάσωσή του(ιδιώτη) από το κράτος.
Ολα τα άλλα είναι απλά παραμύθια της Χαλιμάς και βέβαια όποιος θέλει μπορεί να σερβιριστεί. Εμείς δεν θα πάρουμε.
Πρόκειται για ένα ακόμη αίσχος!
Σάββατο 28 Ιουλίου 2012
Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012
Στο «ζενίθ» οι αντιθέσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης
Ριζοσπάστης
Τακτικισμοί και αντεγκλήσεις στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Κλιμακώνονται οι τακτικισμοί ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, στο φόντο των ισχυρών ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων που γεννά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, ο οποίος επέμεινε και χτες ότι το κόστος της Γερμανίας και συνολικά της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας, δεν είναι πλέον τόσο «τρομακτικό».
Οι δηλώσεις του, όπως και άλλων αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ, αποτελούν ταυτόχρονα μέσο πίεσης στον ελληνικό και τους άλλους λαούς να δεχτούν τη σφαγή τους, προκειμένου να μακροημερεύσει η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων στη σημερινή της μορφή. Ο Φ. Ρέσλερ είχε δηλώσει τις προάλλες στο δημόσιο κανάλι ARD: «Είμαι περισσότερο από σκεπτικιστής. Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει αυτά που πρέπει, δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες δόσεις», προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ «δεν είναι πια τρομακτικό».
Τα ίδια επανέλαβε και χτες, σε συνέντευξή στην «Rheinische Post». Ο Ρέσλερ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει συνομολογήσει με την τρόικα, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, ισχυρίζεται, «η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη».
Ενδεικτικό των αντιθέσεων, ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι και το γεγονός ότι ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Κ. Σνάιντερ, ζήτησε από την καγκελάριο να αποπέμψει τον Ρέσλερ από την κυβέρνηση, επειδή «με την ανεύθυνη φλυαρία του, θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων». Γίνεται φανερό ότι η αστική τάξη δεν αντιμετωπίζει ενιαία το ενδεχόμενο της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ, καθώς οι διάφορες μερίδες προσεγγίζουν το θέμα με κριτήριο τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.
Δείγμα των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ είναι και η προσπάθεια της Ισπανίας να εξασφαλίσει φτηνό χρήμα για τα μονοπώλιά της, που βρίσκονται στη δίνη της βαθιάς κρίσης. Μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντοςσυναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, την ώρα που το spread του ισπανικού δεκαετούς σκαρφάλωνε σε επιτόκια δανεισμού ύψους 7,6%. Η Ισπανία ζητάει παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, αλλά και επίσπευση των ευρωπαϊκών αποφάσεων του Ιούνη, για την εξασφάλιση φθηνότερου χρήματος στα μονοπώλια των χωρών που βυθίζονται στην κρίση.
«Πόλεμος» ΗΠΑ - ΕΕ
Την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους ζητάει από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στην έκθεσή του, το Ταμείο προειδοποιεί την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς, αν δεν αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Οπως όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή αυτή τη φορά της ΕΚΤ και των κρατών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο, ενώ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με δεδομένους τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο άκρες του Ατλαντικού, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ανακοίνωσε χτες ότι υποβαθμίζει την προοπτική του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μέχρι τώρα διατηρεί την κορυφαία βαθμολογία AΑΑ. Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου (EFSF) από σταθερή σε αρνητική, δείχνει ότι η Moody's εξετάζει το ενδεχόμενο συνολικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ταμείου.
Η Moody's είχε θέσει σε αρνητική προοπτική και τα ομόλογα των τριών χωρών της Ευρωζώνης που διατηρούν το ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, λόγω της«αυξανόμενης πιθανότητας» να χρειαστούν οικονομική βοήθεια η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και λόγω του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Moody's υποβάθμισε ακόμα σε «αρνητική» την προοπτική έξι κρατιδίων της Γερμανίας (Βάδη - Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Βερολίνο, Βρανδεμβούργο και Σαξονία - Ανχαλτ).
Δίνοντας νέα διάσταση στον ενδοϊμπεριαλιστικό οικονομικό πόλεμο, η Κομισιόν χαρακτήρισε«αντιπερισπασμό για την κατάσταση στις ΗΠΑ» την υποβάθμιση του ΕΤΧΣ. «Είναι ενδιαφέρον αν δούμε ότι πάντα, όταν η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ γίνεται πιο δύσκολη, ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης φέρνουν στο προσκήνιο την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. Οπως είπε, το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στο 101% του ΑΕΠ της χώρας και το έλλειμμα στο 7%, ενώ το χρέος της Ευρωζώνης φτάνει στο 91% και το έλλειμμα στο 3%.
«Ο,τι κι αν λένε οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, η Ευρώπη βρίσκεται αταλάντευτα στην πορεία για μια σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, με τη στέρεη γερμανική οικονομία ως άγκυρα σταθερότητας και εντυπωσιακή μηχανή ανάπτυξης», είπε η Ρέντινγκ.
Σε Ελλάδα και Κύπρο
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας Χ. Αλμούνια, δήλωσε χτες ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης, θα εφαρμόσει δηλαδή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα, διαπίστωσαν χάσμα εκτιμήσεων με τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι κυπριακές αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανεβάζοντας το σχετικό κονδύλι στα 11 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 9 δισ. ευρώ.
Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Συγκλονιστική συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς
«Με αίμα και ιδρώτα δένεται το ατσάλι, οι χαλυβουργοί δεν σκύβουν το κεφάλι».
Σε μια συγκλονιστική συγκέντρωση και γεμάτο παλμό διαδήλωση, χιλιάδες εργαζόμενοι, τα σωματεία τους από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών τους ομοσπονδιών κι έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Ομονοίας, για να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον τιτάνιο αγώνα τους για το ψωμί τους και την αξιοπρέπειά τους.
Χτες το απόγευμα, στην Ομόνοια, οι χαλυβουργοί ένιωθαν συγκινημένοι, αλλά και υπερήφανοι που αντίκρισαν όλο αυτό το τεράστιο πλήθος να τους απλώνει και να τους σφίγγει το χέρι, να τους χτυπά συντροφικά την πλάτη, να τους δίνει κουράγιο από καρδιάς, για το δίκαιο και ηρωικό αγώνα που δίνουν εδώ και εννιά μήνες. Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ήρθαν από κάθε γωνιά της Αττικής ένιωθαν τη δική τους περηφάνια και συγκίνηση που αντίκριζαν στα πρόσωπα των χαλυβουργών, τους πιο πρωτοπόρους από τους πρωτοπόρους εργάτες.
Μετά το τέλος των ομιλιών, στην κεφαλή της πορείας μπήκαν εργάτες και συνδικαλιστές από τη «Χαλυβουργία» με προμετωπίδα το πανό του σωματείου τους που έγραφε: «Η απεργία συνεχίζεται. Σταθερά στον αγώνα μέχρι τη δικαίωση». Πίσω τους συντάχθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαίοι, συνταξιούχοι και ανέβηκαν τη Σταδίου για να κάνουν μια πρώτη στάση, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας. Εκεί οι χαλυβουργοί ζήτησαν εκ νέου, εκείνη τη στιγμή, συνάντηση με τον υπουργό, ωστόσο ενημερώθηκαν ότι απουσίαζε. Για μια ακόμα φορά, ο Γιώργος Σιφωνιός κατήγγειλε τον υπουργό πως με διάφορα τερτίπια προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργάτες της Χαλυβουργίας, να τους αποκοιμίσει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Μάνεση.
Με σταθερό βηματισμό οι χαλυβουργοί φτάνουν στο ύψος του Πανεπιστημίου όπου και ολοκληρώνουν την πορεία τους. Εκεί, λίγο πριν το τέλος της συγκέντρωσης, για μία ακόμα φορά, έδωσαν υπόσχεση ότι και σήμερα το πρωί, όπως εννιά ολόκληρους μήνες τώρα, θα βρίσκονται στο πόστο τους.
Στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας...
Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με ιδρώτα και αίμα εργατών
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Δεν υπάρχει εργάτης που να μην ένιωσε απίστευτη οργή βλέποντας την εικόνα εννιά ηρωικών χαλυβουργών να τους πηγαίνουν σιδεροδέσμιους οι δυνάμεις καταστολής γιατί έκαναν το αυτονόητο: επέλεξαν το δρόμο του αγώνα για να περιφρουρήσουν τη ζωή της οικογένειάς τους από τα νύχια του Μάνεση και των ομοίων του.
Γιατί δεν λυγάνε απέναντι στο σάπιο σύστημα εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΜΜΕ που τους κουνάει το δάχτυλο για να κάτσουν φρόνιμοι.
Είναι πρόκληση αυτή η εικόνα των σιδεροδέσμιων εργατών για όλη την εργατική τάξη. Οταν δεν μπορεί το σύστημα να επιβάλει τη θέλησή του με το καρότο τότε το κάνει με το μαστίγιο. Βέβαια, αυτή την αντιμετώπιση την κρατάει μόνο για τους εργάτες. Ο "νόμος και η τάξη" ακουμπάει μόνο τους εργάτες.
Οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργοδότες, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τα καλά που τους εξασφαλίζει η εξουσία τους. Κλέβουν τον ιδρώτα των εργατών. Τους πετάνε στο δρόμο της ανεργίας. Στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν ακόμα και τις ζωές των εργατών του μόχθου. Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών.
Το κεφάλαιο και η εξουσία του έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο απέναντι στους χαλυβουργούς. Οπως παλαιότερα απέναντι στους αγρότες, απέναντι στους μαθητές, στους ναυτεργάτες. Απέναντι στους συνταξιούχους που τους ξυλοφόρτωναν τα ΜΑΤ.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κλιμακώνει την επίθεση επειδή φοβάται το λαό. Στέλνει μήνυμα να μη σηκώσει κανένας κεφάλι γιατί θα έχει συνέπειες».
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
Κυριακή 22 Ιουλίου 2012
Σωτήρης Πέτρουλας
Σωτήρης Πέτρουλας - 21 Ιουλίου 1965 21 Ιουλίου 2012
Οταν ανεβαίνεις Σταδίου στη γωνία με τη Χρ.Λαδά ρίχνε μια ματιά στην κολώνα απέναντι στα αριστερά σου... Πριν από 47 χρόνια, στα Ιουλιανά του '65, άρπαξαν εκείνο το βράδυ οι παρακρατικοί και η αστυνομία το Σωτήρη Πέτρουλα και τον δολοφόνησαν. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς.
Οταν ο λαός ξεσηκώνεται το κράτος χτυπάει τους καλύτερούς του.
Πηγή: http://edoketora.blogspot.gr/2012/07/21-1965-21-2012.html
Η συνέχεια από τον ΣΒ των Λαμπράκηδων των Σερρών από το Αριστερά και πολιτική
ΣΒ:
Σέρρες 21/7/1965.
ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
«Σκότωσαν τον Σωτήρη Πέτρουλα»!
Βρισκόμασταν σε αναβρασμό διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων με τα "Ιουλιανά" όταν μας ήρθε η είδηση: «Σκότωσαν τον Σωτήρη Πέτρουλα»! Δεν τον ξέραμε. Αναστατωθήκαμε για μια στιγμή και αμέσως, οι Σερραίοι Λαμπράκηδες πήραμε όρκο να συνεχίσουμε τον αγώνα. «ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»! Τον όρκο αυτόν τον τηρήσαμε και τον τηρούμε ακόμη και σήμερα...
Την επομένη ένας φίλος έφερε από την Αθήνα μαγνητοφωνημένο το τραγούδι του Σωτήρη με τη φωνή του Μίκη. Το μάθαμε και το τραγουδήσαμε αμέσως...
Η μνήμη μου πήγε πίσω 47 χρόνια! Μέτρησα ότι από τον πυρήνα εκείνο των Λαμπράκηδων στις Σέρρες που δώσαμε όρκο, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΚΙΣΕ ΠΟΤΕ. Ούτε ένας βόγκηξε. Ούτε ένας κουράστηκε. Όλοι συνεχίζουμε τον αγώνα και συχνά επικοινωνούμε... Και αυτοί που «έφυγαν», έφυγαν ορθοί και αλύγιστοι.
Διδάγματα και για σήμερα…
Σάββατο 21 Ιουλίου 2012
Συντριπτική απάντηση από τους Χαλυβουργούς με 164-5 υπέρ της συνέχισης της Απεργίας!
Mε συντριπτική πλειοψηφία 164 υπέρ και 5 μόλις κατά η συνέλευση των Χαλυβουργών αποφάσισε τη συνέχιση της ιστορικής αυτής απεργίας!
Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία, παρά την επέμβαση των ΜΑΤ και του κράτους που αποφάσισε ή μάλλον αναγκάστηκε να δείξει το "ουδέτερο" πρόσωπό του υπηρετώντας πιστά την εργοδοσία, οι ηρωικοί εργάτες της Χαλυβουργίας εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο και στους άλλους εργαζόμενους, χωρίς να φοβηθούν να πληρώσουν το όποιο τίμημα χρειαστεί. Πρώτοι αυτοί καταλαβαίνουν πως δεν έχουν να χάσουν πια τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες τους.
Ειναι βέβαιο ότι ο μόνος τρόπος που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι της εργοδοσίας είναι η παράκαμψη της απόφασης του σωματείου που όμως πάρθηκε και πάλι με τεράστια συμμετοχή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η "εκπροσωπος" της "επιτροπής (απεργοσπαστικού) αγώνα" κ.Ε.Καταβάτη γελοιοποιείται εντελώς πλέον όταν λέει ότι "μονο καμια σαρανταριά" είναι υπέρ της συνέχισης της Απεργίας ενω οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θέλουν να γυρίσουν στη δουλειά!
Το γελοίο γίνεται γελοιότερο όταν η ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ αναφέρει αυτή τη δήλωση της κ.Καταβάτη στο ίδιο άρθρο που ανακοινώνει το αποτέλεσμα (164 υπέρ έναντι 5 κατά) της συνέλευσης. Ποιος Ιησούς κανει το θαύμα και τη "σαρανταριά" να μετράει 164 ενώ την "πλειοψηφία" των εργαζομένων που θέλουν να δουλέψουν να μετράει μόλις 5 ψήφους μόνο το άρρωστο μυαλό τους το ξέρει.
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012
Ολοι στη Χαλυβουργία - Για το αύριο των παιδιών μας
Και να πού τα περί λουκέτου στη Χαλυβουργία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από εκβιασμοί και απειλές. Τίποτα παραπάνω από αφορμή για μαύρη προπαγάνδα τρομοκρατίας όχι μόνο προς τους ηρωικούς Χαλυβουργούς αλλά προς όλους τους εργαζόμενους. Ήταν ένας τρόπος για να δοθεί πάσα στους γενναίους των καναλιών να αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του ΠΑΜΕ και όσων υποκινούν απεργίες σε τόσο κρίσιμους καιρούς όπου οι άνθρωποι πρέπει να μετατραπούν σε ανθρωπάκια, σε σκλάβους, σε υποταγμένους δούλους για να "πάει μπροστά η πατρίδα και ο τόπος".
Ο Μάνεσης δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να κλείσει το εργοστάσιο. Και στο θέμα του λιμανιού(τι το θέλει το λιμάνι αν δεν πάνε καλά οι δουλειές;) αλλά και στο θέμα του φθηνού ηλ.ρεύματος έχει πάρει θετικές απαντήσεις! Οπότε ποιός ο λόγος; Ο μόνος που του χάλαγε το γλυκό ήταν οι ηρωικοί εργάτες που αποφάσισαν να μην υποταχθούν, να μη δουλεύουν στο καμίνι του, παρέα με το θάνατο όπως έχει αποδειχθεί, για 500 ευρώ και φυσικά άνευ όρων πιά.
Και σήμερα έβγαλε ανακοίνωση όπου λέει ότι δεν συντρέχει λόγος να κλείσει το εργοστάσιο,αφού το κράτος αποφάσισε να εφαρμόσει τους νόμους.
Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ έστειλε τα ΜΑΤ να εφαρμόσουν το νόμο.
Να ταράξουν το λαό στη νομιμότητα, αφού η λεγόμενη "νομιμότητα" είναι όπλο της εξουσίας και όχι του λαού.
Έστειλαν τα ΜΑΤ να παραδώσουν το μήνυμα σε όλο το λαό, ότι η εξουσία αυτή δεν είναι δική του αλλά εναντίον του, και ότι η ισχύς της θα εφαρμοστεί με όποιον τρόπο χρειαστεί! Να του πουν πως όταν οι απεργίες δεν σπάνε από τους απεργοσπάστες, τότε έρχονται τα ΜΑΤ και το κράτος δικαίου!
Εστειλαν με τα ΜΑΤ το μήνυμα πως η νομιμότητα είναι εδώ για να χτυπήσει το δικαίωμα στην Απεργία, για να στηρίξει το δικαίωμα στην απεργοσπασία, το δικαίωμα στην υποταγή, το δικαίωμα να καρφώνεις πισώπλατα το συνάδελφό σου, το σύντροφο που μπαίνει μπροστά και παλεύει και για σένα. Για σένα που θα τρέξεις να πανηγυρίσεις και θα απολαύσεις ό,τι κερδηθεί από όσους παλεύουν..
Όποιος έχει αυταπάτες για το τι συμβαίνει θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα, ότι ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει τραγικά προς το χειρότερο. Πως η δημοκρατία είναι ένα αστείο παιχνιδάκι στα χέρια τους, όσο εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αντισταθούμε. Ότι θα γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω, όχι μόνο οικονομικά αλλά και από άποψη καταστολής της δημοκρατίας.
Θα διαπιστώσουμε όλοι βάζοντας το δάχτυλο στην πληγή, ότι τίποτα δεν μας ανήκει αν δεν παλέψουμε κι αν δε ματώσουμε γι αυτό.
Θα δούμε καθαρά πως η υποταγή μόνο σε περισσότερη υποταγή μπορεί να μας πάει.
Ολοι στη Χαλυβουργία λοιπόν, μαζί με τους εργάτες, μαζί με το μέλλον, μαζί με την ιστορία των αγώνων που μας έφεραν όποιο λίγο φώς μας έχει απομείνει.
Για το αύριο των παιδιών μας!
Ο νόμος της ζωής μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
"Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Ο Μάνεσης δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να κλείσει το εργοστάσιο. Και στο θέμα του λιμανιού(τι το θέλει το λιμάνι αν δεν πάνε καλά οι δουλειές;) αλλά και στο θέμα του φθηνού ηλ.ρεύματος έχει πάρει θετικές απαντήσεις! Οπότε ποιός ο λόγος; Ο μόνος που του χάλαγε το γλυκό ήταν οι ηρωικοί εργάτες που αποφάσισαν να μην υποταχθούν, να μη δουλεύουν στο καμίνι του, παρέα με το θάνατο όπως έχει αποδειχθεί, για 500 ευρώ και φυσικά άνευ όρων πιά.
Και σήμερα έβγαλε ανακοίνωση όπου λέει ότι δεν συντρέχει λόγος να κλείσει το εργοστάσιο,αφού το κράτος αποφάσισε να εφαρμόσει τους νόμους.
Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ έστειλε τα ΜΑΤ να εφαρμόσουν το νόμο.
Να ταράξουν το λαό στη νομιμότητα, αφού η λεγόμενη "νομιμότητα" είναι όπλο της εξουσίας και όχι του λαού.
Έστειλαν τα ΜΑΤ να παραδώσουν το μήνυμα σε όλο το λαό, ότι η εξουσία αυτή δεν είναι δική του αλλά εναντίον του, και ότι η ισχύς της θα εφαρμοστεί με όποιον τρόπο χρειαστεί! Να του πουν πως όταν οι απεργίες δεν σπάνε από τους απεργοσπάστες, τότε έρχονται τα ΜΑΤ και το κράτος δικαίου!
Εστειλαν με τα ΜΑΤ το μήνυμα πως η νομιμότητα είναι εδώ για να χτυπήσει το δικαίωμα στην Απεργία, για να στηρίξει το δικαίωμα στην απεργοσπασία, το δικαίωμα στην υποταγή, το δικαίωμα να καρφώνεις πισώπλατα το συνάδελφό σου, το σύντροφο που μπαίνει μπροστά και παλεύει και για σένα. Για σένα που θα τρέξεις να πανηγυρίσεις και θα απολαύσεις ό,τι κερδηθεί από όσους παλεύουν..
Όποιος έχει αυταπάτες για το τι συμβαίνει θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα, ότι ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει τραγικά προς το χειρότερο. Πως η δημοκρατία είναι ένα αστείο παιχνιδάκι στα χέρια τους, όσο εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αντισταθούμε. Ότι θα γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω, όχι μόνο οικονομικά αλλά και από άποψη καταστολής της δημοκρατίας.
Θα διαπιστώσουμε όλοι βάζοντας το δάχτυλο στην πληγή, ότι τίποτα δεν μας ανήκει αν δεν παλέψουμε κι αν δε ματώσουμε γι αυτό.
Θα δούμε καθαρά πως η υποταγή μόνο σε περισσότερη υποταγή μπορεί να μας πάει.
Ολοι στη Χαλυβουργία λοιπόν, μαζί με τους εργάτες, μαζί με το μέλλον, μαζί με την ιστορία των αγώνων που μας έφεραν όποιο λίγο φώς μας έχει απομείνει.
Για το αύριο των παιδιών μας!
Ο νόμος της ζωής μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
"Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη,
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε στάχτη.
Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας.
Τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα." Γ.Σεφέρης
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη,
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε στάχτη.
Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας.
Τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα." Γ.Σεφέρης
(Το ποίημα αυτό γράφτηκε το καλοκαίρι του '32 πάνω ακριβώς στη χρεοκοπία της εποχής και δεν μπορεί να είναι τυχαίο)
Τρίτη 17 Ιουλίου 2012
Μέρκελ: Θεραπεία η ύφεση -"Η Ευρώπη" βλάπτει σοβαρά την υγεία
Άρα μια χαρά σωστές είναι οι πολιτικές αυτές κατά την ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ και φυσικά θα πρέπει κατα τη γνώμη της να συνεχιστούν. Το ότι πεθαίνει μια χώρα με τους ανθρώπους της ουδόλως απασχολεί την κ.Μέρκελ. Το γερμανικό κεφάλαιο να ναι καλά. Αυτά έχουν όμως οι σκληρές καπιταλιστικές κρίσεις και ο ξέφρενος ανταγωνισμός ανάμεσα στους διάφορους πόλους του κεφαλαίου. Ο θάνατός της Ελλάδας και των Ελλήνων εργαζομένων σημαίνει ζωή για το μεγάλο ευρωπαικό κεφάλαιο που εκπροσωπείται αποτελεσματικότατα από την κ. Μέρκελ που γι αυτό και εξακολουθεί να έχει την υποστήριξή του με κάθε τρόπο. Αλλιώς θα είχαν στηθεί παγίδες, τρικλοποδιές, ενέδρες και ό,τι άλλο θα χρειαζόταν για να παραμεριστεί "η τρελή Μερκελ που καταστρέφει την Ευρώπη".
Αυτά γα να μην καταργούμε και τελείως τη λογική και λέμε ό,τι μας κατέβει.
Να τι γράφει το sofokleousin.gr
"Μόνο μέσα από την ύφεση μπορεί να έρθει η εξυγίανση της Ελλάδας και της Ισπανίας", είπε στη Βουλή της Γερμανίας και σε συνέδριο στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι "δε μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης, που θα στηρίζονται σε δανεικά και στη δημιουργία νέων χρεών".
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι "η περαιτέρω ύφεση στις οικονομίες της Ελλάδας και της Ισπανίας είναι απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη", για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να μειωθεί το έλλειμμα των δύο χωρών και απέρριψε για μια ακόμα φορά τις προτάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων, αλλά και των οικονομολόγων, που προειδοποιούν ότι πρέπει να υιοθετηθούν αναπτυξιακές πολιτικές άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Αναφερόμενη στη χώρα μας και στην οικονομική βοήθεια, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί "ύψιστη προτεραιότητα" την τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους των Ελλήνων και όποιων άλλων δέχονται βοήθεια, ενώ επέμεινε στην ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε.
....
Ολα αυτά σημαίνουν ότι τα σχέδια για την τελειοποίηση της "θεραπείας μέσω ΄ύφεσης" συνεχίζονται και θα είναι όλο και πιο "αποτελεσματικά" όσο μπλέκουμε με πλάνες του τύπου "η Ευρώπη αλλάζει".
Πράγματι "η Ευρώπη"-λέγε με καλύτερα ΕΕ- αλλάζει όλα όσα ξέραμε κι όλα όσα ονειρευόμασταν για μια καλύτερη ζωή. Η Ευρώπη μας γυρίζει σε άλλες εποχές.
Με απλά λόγια "η Ευρώπη" βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012
Ολοι στη συγκέντρωση για το Ελληνικό -Στην πλ.Ελληνικού σήμερα στις 8.30
Παρά το φοβερό καύσωνα θα γίνει η σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία του Ελληνικού!
Οι αγώνες δεν παίρνουν αναβολές λόγω καύσωνα.
Ολοι εκεί λοιπόν στις 8.30.
Για να μην τους περάσει "η ανάπτυξη" που γεμίζει επιχειρηματικές τσέπες και φτωχαίνει το λαό σε όλα.
Το Ελληνικό δεν ανήκει στους επιχειρηματίες ούτε στους πολιτικούς εκπροσώπους τους.
Ανήκει στο λαό. Σε όλο το λαό που το πονάει και το χρειάζεται.
Στο μουσικό μέρος ο Γ.Σαρρής με την κιθάρα του.
Κι ένα κομμάτι από την ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα Νοτίων Προαστίων.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την ανάπτυξη υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία
ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου
Να αποτελεί όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην Αμερικάνικη βάση) δημόσια περιουσία, και το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση,
το κόστος λειτουργίας και τη συντήρηση του πάρκου.
Η χρήση του να είναι δωρεάν από το λαό.
Ούτε ένα ευρώ στους ιδιώτες ούτε μια σπιθαμή γης στους επιχειρηματίες
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης
Κυριακή 15 Ιουλίου 2012
Ξεφτιλορεζιλοδημοσκοποαλήτες!
Οσοι δεν πήραν τους δρόμους για τις παραλίες ή δεν έκλεισαν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις θα έχουν ήδη ακούσει για τις 3 δημοσκοπήσεις που βγήκαν στον αέρα.
Το πρώτο που κάνει η εντύπωση είναι το βιαστικό της υπόθεσης. Οπως και να το κάνουμε μια δημοσκόπηση ακριβώς με τις προγραμματικές δηλώσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν έδειξαν όλο το βάθος των προθέσεων της νέας δεξιάς συγκυβέρνησης με δήθεν αριστερό ντεκόρ, δεν είναι ότι πιο έγκυρο.
Βιάστηκαν λοιπόν να μας πουν πως ο λαός είναι μαζί τους.Πως δέχεται το συμβιβασμό και την υποταγή. Βιάστηκαν ακόμη να μας πουν τι περιμένουμε και τι ζητάμε.
Ζητάμε λέει να μας πάρουν το κεφάλι στα γρήγορα.
Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και ξεπούλημα κάτω από τις τιμές, όσο-όσο ρε παιδί μου, αρκεί να μη μας βάλουν νεα μέτρα.
Λες κι αμα περάσει ένας χρόνος και μας βάλουν τα μέτρα μετά έχει διαφορά. Η ανάσα που λέγαμε. Σα να λέμε αντί να πάρω το λάδι της χρονιάς σε 50κιλο και να μού 'ρθει φθηνότερα, το παίρνω λίγο-λίγο σε κιλά και το πληρώνω χρυσό. Θέλουμε λοιπόν λέει επιμήκυνση. 33 πόντους κι όχι 3 που έλεγε κι ο Θύμιος Καρακατσάνης.
Επίσης είπαν οι δημοσκοπήσεις πως δε μας αρέσουν αυτά που κάνουν οι συνδικαλιστές. Ο λαός λέει είπε σε ποσοστό 60% -ή κατι τέτοιο- ότι δεν του αρέσει η στάση των συνδικαλιστών "που νοιάζονται για τον εαυτό τους". Ενώ αυτοί που τα είπαν αυτά νοιάζονται για το σύνολο... και οι δημοσιογράφοι που τα παρουσίασαν, νοιάζονται για την πατρίδα και τον...κοινωνικό ιστό. Ε, ρε ξύλο που 'χει να πέσει.
Έχω να πω σε όλους αυτούς που με πάθος πούλησαν "την άποψη του λαού" τα εξής:
Η ιστορία, ό,τι κι αν λένε οι πλειοψηφίες, θα προχωρήσει μπροστά . Αυτη είναι η δουλειά της, και ξέρει πως αν κάτσει να ακούσει τί λένε οι φοβισμένες πλειοψηφίες τότε..ζήτω που καήκαμε.
Αν ακολουθούσε η ιστορία τις πλειοψηφίες και τις νομιμότητες ακόμη θα ήμασταν στο μεσαίωνα.
Το ποσοστό 45% που λέει ΝΑΙ στην κυβέρνηση είναι τρομερά μικρό για μια κυβέρνηση που ακόμα κρύβεται και δε λέει καθαρά ότι δεν τό 'χει σκοπό να κάνει το παραμικρό από όσα έλεγε υπέρ του λαού. Φαντάσου τι έχει να γίνει μόλις έρθει ή ώρα να πετάξουν τελείως τις μάσκες.
Αντίθετα το ποσοστό 35% που λέει ΝΑΙ στις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, φτάνει και περισσεύει. Ειδικά αν γίνει συνειδητό και αποφασίσει που θέλει να πάει τότε καποιοι πρέπει να βρούν τρύπα να κρυφτούν
Οσο για το υπόλοιπο 65% που λέει ανώνυμα και δειλά την άποψή του μέσω δημοσκόπων δεν κάνει τίποτα παραπάνω από ό,τι έκαναν πάντα οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Και βέβαια πολύ γρήγορα θα αλλάξει γνώμη και θα βγεί κι αυτό στο δρόμο.
Με λίγα λόγια, κακώς πανηγυρίζετε. Κακώς επιδεικνύετε την "ωριμότητα" του λαού.
Η αλήθεια δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια σας ούτε πηλός να της δίνετε ό,τι σχήμα σας αρέσει ανάλογα με την απαίτηση των αφεντικών σας.
Η αλήθεια είναι απλά η αλήθεια...και σε λίγο θα πονέσει όλους όσους δεν θέλουν να τη δούν. Περιμένετε μια βδομάδα-μέχρι το Eurogroup- και θα δείτε...
Και τότε πολλές χιλιάδες γνώμες θα αλλάξουν.
Και σε λίγο ακόμη θα αλλάξουν όλα. Κι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα.
Ξεφτιλορεζιλοδημοσκοποαλήτες!
Το πρώτο που κάνει η εντύπωση είναι το βιαστικό της υπόθεσης. Οπως και να το κάνουμε μια δημοσκόπηση ακριβώς με τις προγραμματικές δηλώσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν έδειξαν όλο το βάθος των προθέσεων της νέας δεξιάς συγκυβέρνησης με δήθεν αριστερό ντεκόρ, δεν είναι ότι πιο έγκυρο.
Βιάστηκαν λοιπόν να μας πουν πως ο λαός είναι μαζί τους.Πως δέχεται το συμβιβασμό και την υποταγή. Βιάστηκαν ακόμη να μας πουν τι περιμένουμε και τι ζητάμε.
Ζητάμε λέει να μας πάρουν το κεφάλι στα γρήγορα.
Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και ξεπούλημα κάτω από τις τιμές, όσο-όσο ρε παιδί μου, αρκεί να μη μας βάλουν νεα μέτρα.
Λες κι αμα περάσει ένας χρόνος και μας βάλουν τα μέτρα μετά έχει διαφορά. Η ανάσα που λέγαμε. Σα να λέμε αντί να πάρω το λάδι της χρονιάς σε 50κιλο και να μού 'ρθει φθηνότερα, το παίρνω λίγο-λίγο σε κιλά και το πληρώνω χρυσό. Θέλουμε λοιπόν λέει επιμήκυνση. 33 πόντους κι όχι 3 που έλεγε κι ο Θύμιος Καρακατσάνης.
Επίσης είπαν οι δημοσκοπήσεις πως δε μας αρέσουν αυτά που κάνουν οι συνδικαλιστές. Ο λαός λέει είπε σε ποσοστό 60% -ή κατι τέτοιο- ότι δεν του αρέσει η στάση των συνδικαλιστών "που νοιάζονται για τον εαυτό τους". Ενώ αυτοί που τα είπαν αυτά νοιάζονται για το σύνολο... και οι δημοσιογράφοι που τα παρουσίασαν, νοιάζονται για την πατρίδα και τον...κοινωνικό ιστό. Ε, ρε ξύλο που 'χει να πέσει.
Έχω να πω σε όλους αυτούς που με πάθος πούλησαν "την άποψη του λαού" τα εξής:
Η ιστορία, ό,τι κι αν λένε οι πλειοψηφίες, θα προχωρήσει μπροστά . Αυτη είναι η δουλειά της, και ξέρει πως αν κάτσει να ακούσει τί λένε οι φοβισμένες πλειοψηφίες τότε..ζήτω που καήκαμε.
Αν ακολουθούσε η ιστορία τις πλειοψηφίες και τις νομιμότητες ακόμη θα ήμασταν στο μεσαίωνα.
Το ποσοστό 45% που λέει ΝΑΙ στην κυβέρνηση είναι τρομερά μικρό για μια κυβέρνηση που ακόμα κρύβεται και δε λέει καθαρά ότι δεν τό 'χει σκοπό να κάνει το παραμικρό από όσα έλεγε υπέρ του λαού. Φαντάσου τι έχει να γίνει μόλις έρθει ή ώρα να πετάξουν τελείως τις μάσκες.
Αντίθετα το ποσοστό 35% που λέει ΝΑΙ στις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, φτάνει και περισσεύει. Ειδικά αν γίνει συνειδητό και αποφασίσει που θέλει να πάει τότε καποιοι πρέπει να βρούν τρύπα να κρυφτούν
Οσο για το υπόλοιπο 65% που λέει ανώνυμα και δειλά την άποψή του μέσω δημοσκόπων δεν κάνει τίποτα παραπάνω από ό,τι έκαναν πάντα οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Και βέβαια πολύ γρήγορα θα αλλάξει γνώμη και θα βγεί κι αυτό στο δρόμο.
Με λίγα λόγια, κακώς πανηγυρίζετε. Κακώς επιδεικνύετε την "ωριμότητα" του λαού.
Η αλήθεια δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια σας ούτε πηλός να της δίνετε ό,τι σχήμα σας αρέσει ανάλογα με την απαίτηση των αφεντικών σας.
Η αλήθεια είναι απλά η αλήθεια...και σε λίγο θα πονέσει όλους όσους δεν θέλουν να τη δούν. Περιμένετε μια βδομάδα-μέχρι το Eurogroup- και θα δείτε...
Και τότε πολλές χιλιάδες γνώμες θα αλλάξουν.
Και σε λίγο ακόμη θα αλλάξουν όλα. Κι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα.
Ξεφτιλορεζιλοδημοσκοποαλήτες!
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012
Διαπραγματευτές υπάρχουν! - Να μην έχουμε ένα Ραχόι...
Να λοιπόν που παρά τα λόγια των κομμουνιστών, ΝΑΙ... διαπραγματευτές υπάρχουν!
Για παράδειγμα η Ισπανία. Αφού με τη σθεναρή του στάση ο Ραχόι του λαού κατάφερε να κερδίσει πακέτο στήριξης των τραπεζών(του λαού...των τραπεζών..., λεπτομέρειες, τέλος πάντων) τώρα συνεχίζει τις νίκες.
Το ακούσαμε πριν λίγες ώρες. Κέρδισε και δημοσιονομική επιμήκυνση (στο θέμα του ελλείμματος) για έναν ολόκληρο χρόνο!
Αυτά μας λένε εδώ και κάτι μέρες στα διάφορα δελτία και μας σηκώνεται η τρίχα. Αλλοι βέβαια, που είναι και η τεράστια πλειοψηφία, τα ακούν ευχάριστα και σκέφτονται: "Να μην έχουμε κι εμείς ένα Ραχόι, έναν Μόντι..., να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι ρε παιδί μου. Θέμα ηγετών είναι όλα"
Μόνο που αυτές οι μειοψηφίες που δεν τους δίνουν και πολλή σημασία...ήξεραν πρίν έρθουν οι ανακοινώσεις πως χτυπάνε οι Ραχόι το χέρι στο τραπέζι.
Γιατί και ο Ραχόι χτύπησε το χερι και τού' ρθε στο κεφάλι όλο το τραπέζι. Για την ακρίβεια, όχι στο δικό του κεφάλι, αλλά στο κεφάλι του Ισπανικού λαού.
Ολοι βλέπουν πια ότι οι "κατακτήσεις του", το "κεκτημένο" όπως το είπε κάποιος εδώ, δεν ήταν καθόλου δωρεάν.
Στοίχιζε 65 δίς μέτρα παρακαλώ!65 ολόκληρα δίς. Κανονικό ξεκλήρισμα δικαιωμάτων.
Και κάπως ανάλογα είναι ή θα είναι λίαν συντόμως τα πράγματα και στην Ιταλία και αλλού.
(Η όπως υπέροχα με μια φράση ο Αριστοφάνης μας, ο Θύμιος Καρακατσάνης, "όταν τρώω ένα γλειφιτζούρι δεν μου αρέσει κι ένα αγγούρι στον κώλο μου").
Να πως περιγράφει το θρίαμβο Ραχόι ο Ελεύθερος τύπος και όχι ο Ριζοσπάστης:
"Σκληρό «πακέτο» μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική επιμήκυνση 1 χρόνου από τις Βρυξέλλες.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει:
-Αύξηση του ΦΠΑ από 1η Αυγούστου σε βασικά είδη από 18% σε 21%.
-Κατάργηση για φέτος (τουλάχιστον) του δώρου των Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων.
-Περικοπές 3,5 δισ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μείωση δημοτικών συμβούλων κατά 305 ανά περιοχή.
-Μείωση του επιδόματος ανεργίας από τον 6ο μήνα και μετά κατά 50%-60% και σύντμηση του διαστήματος χορήγησής του.
-Μείωση των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις.
-Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστικός περιορισμός της πρόωρης εξόδου από την εργασία.
-Περιορισμός δαπανών της κυβέρνησης κατά 600 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση από το 2013 των φοροαπαλλαγών για την αγορά κατοικίας.
-Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων ύστερα από εξέταση.
-Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, λιμενικών και του σιδηροδρομικού δικτύου."
Υ.Γ.: Η φωτογραφία από τους δρόμους της Ισπανίας που πλημμύρισαν από οργή και όχι από ενθουσιασμό για το... "κεκτημένο" Ραχόι - Μόντι. Αχάριστοι...
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012
Εκλαψε ο μαύρος κόκκορας...
"Γέλασε
ο μαύρος κόκορας
όταν του είπαν
πως θα τον σφάξουν
όταν όμως ήρθε η ώρα
η κακή του ώρα
έκλαψε ο μαύρος κόκκορας
έκλαψε ο μαύρος κόκκορας"
. .. ..Μίλτος Σαχτούρης.. .. .
Ειναι πια φανερό οτι η "αναδιαπραγμάτευση" εγκαταλείπεται. Η μάλλον για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, φαίνεται πια πως ήταν εξ αρχής ενα ωραίο παραμύθι για να αρπάξουν την ψήφο του λαού. Τωρα ο μεν υπουργός οικονομικών μιλάει σαν να ήρθε μόλις τώρα στη χώρα και να μην εχει ακούσει λέξη από τις "δεσμεύσεις", τις υποσχέσεις και όσα ειπώθηκαν στην προεκλογική περίοδο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα δε κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους να σκεπάσουν την κοροιδία, την ώρα που βγάζουν τις προεκλογικές χαμογελαστές μάσκες και τα κοντομάνικα λαικά πουκάμισα και μπλουζάκια και φοράνε τα κοστούμια του ρεαλισμού και των ωρών ευθύνης. Και όλα αυτά στη μέση φοβερού καύσωνα που σπαει θερμόμετρα.
Οι δικαιολογίες εν τω μεταξύ πάνε συννεφο, σε ότι αφορά την αναδιαπραγμάτευση που όπως λένε ευγενικά "αναβάλλεται" μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, που παρεμπιμπτόντως είναι ίδιες με τις πολιτικές που κατήγγειλε ως τωρα η ΝΔ και βέβαια η ΔΗΜΑΡ ως καταστροφικές.
Και η μεν ΝΔ δε μας προξενεί καμιά εντύπωση, αφου πάντα ήταν αστικό κόμμα του κεφαλαίου. Η ΔΗΜΑΡ όμως όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί παρά να γυρίζει το στομάχι όσων απλών ανθρώπων την πίστεψαν, με τα επιχειρήματα του τύπου "η αναδιαπραγματευση θα εξελιχτεί και θα κριθεί σε βάθος χρόνου" ή "πρεπει πρωτα να υπάρξουν αποτελέσματα" ή "όσοι λένε πως πρέπει να τεθεί "χθες" δεν ξερουν την κρισιμότητα της κατάστασης" και άλλα αποστομωτικά. Με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε, αφού έχουμε νιώσει το χαρακτήρα του στο πετσί μας, εκτός από το ότι δειχνει να ακολουθεί μια πονηρή τακτική κριτικής του κ.Στουρνάρα αλλά ΄"στηρίζοντας" με όλες τις δυνάμεις του την κυβέρνηση. Πάντως και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η παραίτηση Νικολόπουλου βγαίνουν από Αριστερά στη ΔΗΜΑΡ που δείχνει ο πιστός εταίρος του νέου Μαύρου μετώπου.
Από εκεί και πέρα η επιστολή του κ.Νικολόπουλου μας δείχνει ποια είναι η πραγματική κατασταση. Η Τρόικα επανήλθε με άγριες διαθέσεις και δεν βρίσκει κανέναν απέναντί της. Μπαίνει στα υπουργεία σαν να είναι τσιφλίκια της, μαζεύει στοιχεία χωρίς να ακούσει λέξη αντίδρασης ή έστω και ελάχιστης ενημέρωσης-προειδοποίησης πως κάτι έχει αλλάξει από το Μαιο και μετά. Γι αυτούς δεν άλλαξε τίποτα. Υπηρετες είχαν και υπηρέτες έχουν. Το μνημόνιο ζει και βασιλεύει και πρεπει να εφαρμοστεί.
"[...] σχεδόν με τρόμο άκουσα τον Γιάννη (σ.σ. Βρούτση) να επαναλαμβάνει 'για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων... Εμείς συνεχίζουμε την πλήρη εφαρμογή αυτών με αποφασιστικότητα...', ακόμη και όταν ρωτήθηκε σαφώς από τους εκπροσώπους της τρόικας αν αυτές οι δεσμεύσεις υπερβαίνουν ακόμη και την προγραμματική διακήρυξη των τριών αρχηγών!". Αυτά λέει ο κ.Νικολόπουλος μεταξύ άλλων και κάθε σχόλιο είναιι εντελώς περιττό.
Οι πρώτες κιόλας μέρες της νεας συγκυβέρνησης δίνουν άλλο ένα ωραιο παράδειγμα για το πώς τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί ένας ολόκληρος λαός, ο οποίος μάλιστα θεωρεί οτι νίκησε την προηγούμενη κατάσταση στις εκλογές, και για το πως βρωμίζουνε στο πιτς φυτίλι οι καθαρές εντολές. Ευθύνη βέβαια σε τετοιες κρίσιμες ώρες έχουν και όλοι όσοι δεν αποκαλύπτουν την εκλογικη αυταπάτη και δεν τονίζουν την αναγκαιότητα της οργάνωσης του λαού και της δυναμικής παρέμβασής του στα πράγματα. Οπως επίσης ευθύνη θα έχει και όποια πολιτική δεν κάνει όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα πραγματικά δυνατό και μαζικό λαικό κίνημα.
Δύο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση αυτές τις μέρες. Πρωτα η παραδοχή από τη μεριά του κ.Κουκουλόπουλου του ΠΑΣΟΚ που παραδέχτηκε στην πρωινη εκπομπή της ΝΕΤ το ότι "επιβεβαιώνεται η γραμμή του ΚΚΕ και όσα έλεγε για την ΚΑΠ της ΕΕ και τις ποσοστώσεις". Οτι δηλαδή υπεύθυνη για την αποαγροτοποίηση της Ελλάδας είναι κύρια η ΕΕ. Εντυπωσιακό γιατί δείχνει ότι ακόμα και μεσα στα αστικά κόμματα δημιουργούνται ρήγματα στη γραμμή ολοκληρωτικής στήριξης των πολιτικών της ΕΕ.
Το δεύτερο αυτό που άκουσα στο σημερινό δελτίο του ρ/σ REAL (που σημειωτέον πέρα από το τί πιστεύει κανείς για το Ν.Χ' νικολάου, κράτησε μια αρκετά καθαρά αντιΚΚΕ στάση στις εκλογές μεσω του διευθυντή ειδήσεων Γ.Παπαδόπουλου και των συνεργατών του). Είπε λοιπόν ο Γ.Παπαδόπουλος ότι αποδεικνύεται πια ότι όλα όσα έλεγαν τα διάφορα κόμματα περί βελτίωσης του κλίματος στην Ευρώπη ήταν αστήριχτα και ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...
Ξεχνάει βεβαια ότι όταν αυτά τα έλεγαν προεκλογικά οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τότε παρουσίαζαν τις δηλώσεις τους ως πολεμική κυρίως προς το Συριζα και τα ξεπερνούσαν με απαξιωτικά χαμόγελα και σχόλια.
Τα "διάφορα κόμματα" είναι φυσικά όλα εκείνα(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ,ΑΝΕΛ) που ελεγαν πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται από το διαφορετικό αέρα που φυσάει πλέον στην "Ευρώπη που αλλάζει", σπέρνοντας αυταπάτες στους ήδη φοβισμένους ψηφοφόρους ότι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν χωρίς να ανοίξει μύτη. Αφού βόλευε όμως, χαλάλι.
Τωρα όμως όλοι νοιώθουν οτι ο "ευρωπαικός" αυτός αέρας, έρχεται από τα βάθη των διευθυντηρίων της ΕΕ, που βεβαια δεν θ' αλλάξει ποτε, και βαζει φωτιά σε ότι μας έχει απομείνει όσο εμείς δεν κάνουμε οργανωμένα σαν κίνημα κάτι γι αυτό.
Και για να μην το ξεχάσω...Πριν ξεκινήσουμε με το κυρίως πιάτο, μήπως σας βρίσκονται πρόχειρα 3 ψωρο δισεκατομμύρια;
"Δαίμονες και δαιμόνισσες
δαιμονίζονται στην ακτή
χαριεντίζονται μεταξύ τους
ετοιμάζουν τα νέα δαιμονάκια
που θα βασιλέψουν
σ' αυτή τη γή
που είναι πια δική τους
Μακριά στον ορίζοντα
σε μια κόκκινη θάλασσα
μέσα σε ψεύτικους καπνούς
βυθίζεται ένα καράβι"
Μίλτος Σαχτούρης
ΥΓ: Στις μέρες που ακόμη και πολιτικοί ηγέτες συγκρούονται
ποιητικά κάπως πρέπει να κρατηθούμε κι εμείς οι καλλιτέχνες στο ύψος μας
για να μη χάσουμε το κοινό μας και μας το πάρουν οι ποιητίζοντες:)Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012
Προσεισμική δόνηση μεγέθους...υφυπουργού
Παραίτηση υπουργού κυριολεκτικά με το καλημέρα! Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος, τομεάρχης του τομέα εργασίας της ΝΔ, τόσκασε! Τον ρούφηξε η κινούμενη άμμος, ή τέλος πάντων πήρε το καπελο του και πάει διακοπές.
Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, αλλά αντίθετα πρωτοφανές, υπουργός να παραιτείται την επόμενη της ψήφου εμπιστοσύνης και μια μόνο βδομάδα από την υπουργοποίησή του.
Βεβαια η αιτία δεν πιστεύω οτι έχει να κάνει μόνο με την αντίθεσή του στην εξακολούθηση της πολιτικής εξαθλίωσης και λιτότητας(όπως κι αν την ονόμασε ευγενικά στην επιστολή του με περισσότερες λέξεις ο κ.Νικολόπουλος). Δεν μπορεί παρα να υπάρχει καποιο παρασκήνιο που θα το μάθουμε. Σίγουρα όμως μέτρησε κρίσιμα στη ζυγαριά του, το γεγονός ότι ήξερε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πρίν, έταζε στους ψηφοφόρους αναδιαπραγμάτευση και βελτιώσεις του μνημονίου στα εργασιακά, για να διαπιστωθεί σε χρόνο κυριολεκτικά όσο χρειάζεται για να ακουστεί το πρώτο κορναρισμα από τη στιγμή που ανάβει πράσινο φανάρι, οτι όλα αυτά ήταν στεγνή κοροιδία των ψηφοφόρων και τίποτα παραπάνω.
Αυτό που σκάει με κρότο και φωτίζεται σαν πυροτέχνημα κι ακόμη παραπάνω πάντως, είναι το ότι η κινούμενη άμμος του πολιτικού σκηνικού ενεργοποιείται πιο ΄γρήγορα απ'όσο θα φανταζόντουσαν ακόμη κι οι πιο φανατικοί αντίπαλοι αυτής της αμφισβητούμενης συγκυβέρνησης, και καταπίνει ήδη το πρώτο της θύμα.
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες κιόλας θα ακολουθήσουν κι άλλοι αφού δεν είναι εύκολο να δεχτεί κανείς ότι ένας δεξιός εκπρόσωπος παραιτείται κι αυτό δεν ασκεί καμιά πιεση στα αριστερά της κυβέρνησης όπου βολτάρει ακόμη αμέριμνη η ΔΗΜΑΡ. Είναι σίγουρο ότι ο κρότος της παραίτησης ακούστηκε πολύ πιο δυνατά εκεί.
Επίσης έγινε ήδη φανερή, από το γενικόλογο των τοποθετήσεων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η αμηχανία που ακολούθησε τις δηλώσεις και την ομιλία Στουρνάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει για το μνημόνιο καμιά διαπραγμάτευση παρα μόνο πιστή τήρηση και υλοποίηση των αναγκαίων κατα τη γνωμη του σκληρών όρων.
Η κ.Βούλτεψη μάλιστα της ΝΔ, που εχει πρωτοστατήσει στο χτίσιμο του αντιμνημονιακού προφίλ της ΝΔ, έκανε και στη χθεσινή της ομιλία στη Βουλή αλλά και σήμερα στο editorial του ενημερωτικού της site, αρκετά σαφείς τις σκέψεις της λέγοντας ότι η χθεσινή ψήφος δεν ήταν "τυφλή" αλλά "άγρυπνη"...
Γράφει η κ.Βούλτεψη τελειώνοντας το άρθρο της που μιλάει για τις μέχρι τώρα "σωτηρίες της πατρίδας":
"Επομένως, καθίσταται σαφές πως περιθώρια για άλλες «σωτηρίες» δεν υπάρχουν…
Υ.Γ. Κατά την χθεσινή ομιλία μου στη Βουλή, την οποία επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω αυτούσια, ξεκαθάρισα πως είναι ανάγκη ο υπουργός των Οικονομικών στις συζητήσεις του σήμερα στο Eurogroup, να επιχειρηματολογήσει με βάση το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εντολή του συνόλου του λαού ήταν έξοδος από το Μνημόνιο με επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην παραγωγή. Είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που πηγαίνει στο εξωτερικό με ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τριών κομμάτων και οφείλει να την χρησιμοποιήσει για να μιλήσει και όχι για να σιωπήσει. Και επανέλαβα πως αυτή δεν είναι μια τυφλή ψήφος, αλλά μια άγρυπνη ψήφος υπέρ της σωτηρίας του λαού και της χώρας."
Η συνέχεια λοιπόν επί της οθόνης προσεχώς. Εννοείται οτι τους ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιας μας να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν και μάλιστα η οθόνη να είναι ακόμη και καλοκαιρινή αν γίνεται.
Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, αλλά αντίθετα πρωτοφανές, υπουργός να παραιτείται την επόμενη της ψήφου εμπιστοσύνης και μια μόνο βδομάδα από την υπουργοποίησή του.
Βεβαια η αιτία δεν πιστεύω οτι έχει να κάνει μόνο με την αντίθεσή του στην εξακολούθηση της πολιτικής εξαθλίωσης και λιτότητας(όπως κι αν την ονόμασε ευγενικά στην επιστολή του με περισσότερες λέξεις ο κ.Νικολόπουλος). Δεν μπορεί παρα να υπάρχει καποιο παρασκήνιο που θα το μάθουμε. Σίγουρα όμως μέτρησε κρίσιμα στη ζυγαριά του, το γεγονός ότι ήξερε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πρίν, έταζε στους ψηφοφόρους αναδιαπραγμάτευση και βελτιώσεις του μνημονίου στα εργασιακά, για να διαπιστωθεί σε χρόνο κυριολεκτικά όσο χρειάζεται για να ακουστεί το πρώτο κορναρισμα από τη στιγμή που ανάβει πράσινο φανάρι, οτι όλα αυτά ήταν στεγνή κοροιδία των ψηφοφόρων και τίποτα παραπάνω.
Αυτό που σκάει με κρότο και φωτίζεται σαν πυροτέχνημα κι ακόμη παραπάνω πάντως, είναι το ότι η κινούμενη άμμος του πολιτικού σκηνικού ενεργοποιείται πιο ΄γρήγορα απ'όσο θα φανταζόντουσαν ακόμη κι οι πιο φανατικοί αντίπαλοι αυτής της αμφισβητούμενης συγκυβέρνησης, και καταπίνει ήδη το πρώτο της θύμα.
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες κιόλας θα ακολουθήσουν κι άλλοι αφού δεν είναι εύκολο να δεχτεί κανείς ότι ένας δεξιός εκπρόσωπος παραιτείται κι αυτό δεν ασκεί καμιά πιεση στα αριστερά της κυβέρνησης όπου βολτάρει ακόμη αμέριμνη η ΔΗΜΑΡ. Είναι σίγουρο ότι ο κρότος της παραίτησης ακούστηκε πολύ πιο δυνατά εκεί.
Επίσης έγινε ήδη φανερή, από το γενικόλογο των τοποθετήσεων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η αμηχανία που ακολούθησε τις δηλώσεις και την ομιλία Στουρνάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει για το μνημόνιο καμιά διαπραγμάτευση παρα μόνο πιστή τήρηση και υλοποίηση των αναγκαίων κατα τη γνωμη του σκληρών όρων.
Η κ.Βούλτεψη μάλιστα της ΝΔ, που εχει πρωτοστατήσει στο χτίσιμο του αντιμνημονιακού προφίλ της ΝΔ, έκανε και στη χθεσινή της ομιλία στη Βουλή αλλά και σήμερα στο editorial του ενημερωτικού της site, αρκετά σαφείς τις σκέψεις της λέγοντας ότι η χθεσινή ψήφος δεν ήταν "τυφλή" αλλά "άγρυπνη"...
Γράφει η κ.Βούλτεψη τελειώνοντας το άρθρο της που μιλάει για τις μέχρι τώρα "σωτηρίες της πατρίδας":
"Επομένως, καθίσταται σαφές πως περιθώρια για άλλες «σωτηρίες» δεν υπάρχουν…
Υ.Γ. Κατά την χθεσινή ομιλία μου στη Βουλή, την οποία επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω αυτούσια, ξεκαθάρισα πως είναι ανάγκη ο υπουργός των Οικονομικών στις συζητήσεις του σήμερα στο Eurogroup, να επιχειρηματολογήσει με βάση το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εντολή του συνόλου του λαού ήταν έξοδος από το Μνημόνιο με επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην παραγωγή. Είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που πηγαίνει στο εξωτερικό με ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τριών κομμάτων και οφείλει να την χρησιμοποιήσει για να μιλήσει και όχι για να σιωπήσει. Και επανέλαβα πως αυτή δεν είναι μια τυφλή ψήφος, αλλά μια άγρυπνη ψήφος υπέρ της σωτηρίας του λαού και της χώρας."
Η συνέχεια λοιπόν επί της οθόνης προσεχώς. Εννοείται οτι τους ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιας μας να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν και μάλιστα η οθόνη να είναι ακόμη και καλοκαιρινή αν γίνεται.
Νότες - Ιούλιος
Ύστερα πέρασε ένα σύννεφο πυκνό και μας κατάπιε.
Βρεθήκαμε στο σκοτεινό στομάχι ενός βιολιού κι αγκαλιαστήκαμε
Κι έτσι απλωθήκαμε σα νότες, μια μελωδία πάνω απ' τη νύχτα
πάνω από κόσμους σύρματα κι αντένες
Και το πρωί στάλες δροσιάς κυλήσαμε υγροί
στο ποτηρι με το κομμένο τριαντάφυλλο
(στην απ' έξω πλευρά...όπως πάντα)
Ι ο ύ λ ι ο ς
Αυτός ο Ιούλιος
Αυτός ο Ιούλιος
δε θα φύγει στα νησιά,
Αυτός ο Ιούλιος πονάει
δεν έχει μία
δε θα κατέβει στο λιμανι
δεν ξεκιναει το χορό
ανάμεσα σε χάσματα αστεριών
κι ολόγιομα φεγγάρια
φοράει τρύπιο φανελλάκι
κάθεται φοβισμένος
στην οθόνη του μπροστά
έξω φυσάει ακόμα υποσχέσεις
δεσμεύσεις, εκλογές κι αποτελέσματα
Το βράδι στο μπαλκονι
του πίνουνε το αίμα τα κουνούπια
(μικρογραφίες τρωκτικών στέλνουν μηνύματα)
και το πρωί πονάν τα κόκκαλά του
η υγρασία κι ο άρρωστος αέρας
Γύρω ομίχλη
η ορατότητα μηδεν
και ψιχαλίζει
μια παράξενη αγωνία
γεμάτη διαδρόμους και ονόματα
άλλων εποχών
Αυτός ο Ιούλιος είναι τυφλός
φοράει μαύρα γυαλιά και ζητιανεύει
Σταδίου και Συντάγματος γωνία
σ' ένα βουρκάκι δίπλα καθισμένος
καμιά ψιχάλα περιμένει
να ξεπλύνει τη μαυρίλα
ή κάποιο νόμισμα
να εξαργυρώσει την πληγή
που όλο βαθαίνει
Αυτός ο Ιούλιος δεν κατεβαίνει στο λιμάνι
Αυτός ο Ιούλιος πονάει
δεν έχει μία
.. ..γιώργος σαρρής.. ..
.. ..γιώργος σαρρής.. ..
Κυριακή 8 Ιουλίου 2012
Μέτρα ...για να τους φτιάξουμε τη διάθεση
"Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά,
γερμένος πάνω σ'ένα δεκανίκι
Δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά
και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει
Τα νεα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
Μα χάιδευαν ευχάριστα τ'αυτί μας...
Γιατί έμοιαζε μ' αλήθεια η κάθε του ψευτιά
κι ακούγοντας ησύχαζε η ψυχή μας"
Η ομιλία του Υπουργού Οικονομίας Γ.Στουρνάρα δεν άφησε κανένα απολύτως κενό.
Εκτός των πολλών "ωραίων" που είπε για τα συγκεκριμένα, με ιδιαίτερη πάντα έμφαση στο ξεπούλημα της Ελλάδας με όλους τους δυνατούς τρόπους, από τη γη μέχρι υγιείς πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά και κοινής ωφέλειας όπως το νεράκι που πίνουμε δηλαδή ΕΥΑΠΘ και ΕΥΔΑΠ(!!), ο Στουρνάρας ειπε το εξής αφοπλιστικό.
"Υπάρχει μια πραγματικότητα. Για να διαπραγματευτείς, πρεπει και το έτερο μέρος να θέλει....κι όπως είπε η κ.Λαγκάρντ δεν έχει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση"!! Αυτό θα πει σθεναρή στάση! Αυτό εννοούσε ο κ.Σαμαράς όταν έταζε σκληρή πατριωτική στάση στους ψηφοφόρους. Παίρνεις τηλέφωνο δηλαδή και ρωτάς "Συγνώμη που ενοχλώ...Μήπως έχετε διάθεση για διαπραγμάτευση" -"Ας ταδιάλα ρε! Ειπαμε Ο-ΧΙ, τρώμε τώρα και μας κόβετε την όρεξη" σου λένε και στο κλείνουν στα μούτρα. Οπότε τι κάνεις εσύ; Μα το λέει ο Γ.Στουρνάρας με την περήφανη στάση του;
"Οταν το έτερο μέρος δεν θέλει και συ δεν μπορείς να το εξαναγκάσεις...θα περιμένεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε"! Θα περιμένουμε λοιπόν μέχρι να τους έρθει η διάθεση στην άλλη πλευρά. Και για να τους φτιάξουμε τη διάθεση, συνεχίζει ο Γ.Στουρνάρας τι θα κάνει:
"Μέχρι τότε θα πάρουμε πρώτα τα μέτρα που χρειάζεται για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα και μετά..."
Αυτό θα πει καθαρή και ειλικρινής στάση.
Αυτό δεν είχε πει ο κ.Σαμαράς στην προεκλογική του εκστρατεία; Οτι θα πάρει σκληρά μέτρα; Οχι είπατε; Δεν το είχε πεί και είχε πει οτι θα κανει διαπραγματευσεις για να απαλύνει... με κοινωνική ευαισθησία, για να μην πληρώσουν πάλι οι ασθενέστεροι; Και δεν θα πάρει νεα μέτρα;
Ε, να που έφτασε η στιγμή λοιπόν να μάθουμε να ακούμε και να βλέπουμε καλύτερα. Αλλά όχι με τα μάτια και τ'αυτιά. Να το κανουμε όπως είπε ο συναισθηματικός πια πρωθυπουργός μας.
"Με την καρδιά..."
Γιατί αν ακούγαμε και με την καρδιά θα είχαμε καταλάβει τί έλεγε, και θα μας έπιανε η καρδιά μας από τότε που βρωμούσε το πράγμα παραμύθι από πάνω μέχρι κάτω και βέβαια πριν τους δώσουμε το μαχαίρι στα χέρια για να μας σφαξουνε, κι όχι τώρα που από αύριο θα παριστάνουν όλοι τους έκπληκτους.
Tώρα καλό κουπί και προσοχή στους γκρεμούς γιατί θα έχει πολλούς μπροστά. Το κοπάδι πήγαινε στο γκρεμό τελικά.
Αυτό διαλέξαμε κι ας νομίζαμε ότι διαλέξαμε την πιο ευκολη λύση..
Και βεβαια καλό θαναι, ν' ακούμε λιγάκι παραπάνω αυτούς που βρίζουμε Κασσάνδρες επειδή δε μας χαιδεύουν τ' αυτιά αυτά που λένε.
Και μαζι ας ακούμε λίγο πιο προσεκτικά και τα σοφά παλιά τραγουδάκια...
"Αφου δεν είχε νεα ευχάριστα να πεί, καλύτερα να μη μας πει κανένα..."
Σάββατο 7 Ιουλίου 2012
Βγήκαν πάλι παγανιά - Η εξαθλίωση ως θετική προοπτική
Ξύπνημα και κυριακάτικος καφές με ΣΚΑΙ.
Στο πανελ του Γ.Αυτιά ο Γ.Κικίλιας, η κ.Λυμπεράκη, ο Γ.Σταθάκης και ο Γ.Κατρούγκαλος.
Η Λυμπεράκη δίνει ρέστα υπέρ της σκληρης εφαρμογής του μνημονίου λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Το πακέτο των επιχειρημάτων της γνωστό.Το Δημόσιο φταίει για όλα, το πολιτικό σύστημα(δηλαδή;) δεν θέλησε να τα χαλάσει με τους πελάτες του, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Τα άλματα της λογικής είναι ολοφάνερα. Αφου ας πούμε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε, πως έτυχε και δεν πλήρωσαν π.χ. οι εφοπλιστές -που φυσικα κατα τη γνωμη της δεν φταίνε- και "τυχαίνει" να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι;
Ο Γ.Κατρούγκαλος της απαντά ότι οι μεγάλοι πελάτες των κυβερνήσεων που ρημάζουν το Δημόσιο δεν ήταν οι λίγοι συνταξιούχοι που έπαιρναν συντάξεις που δεν έπρεπε, αλλά οι μεγαλοεργολάβοι που τυχαίνει να τους έχουν δώσει το δικαίωμα να είναι και καναλάρχες με αποτέλεσμα να διαστρέφεται το πολιτικό σκηνικό, οι οποίοι έχουν τη δυνατοτητα μεσω των μεγάλων έργων να κανουν όργια.
Για την κ.Λυμπεράκη σημασία δεν έχει ποιος θα πληρώσει κι αν πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα. Σημασία έχει να πληρωθεί ο λογαριασμός και να "εφαρμοστεί το πρόγραμμα".
Ο Γ.Κατρούγκαλος της λεει ξαναπαίρνοντας το λόγο ότι η Λεττονία που θεωρείται παράδειγμα πετυχημένης εφαρμογής του προγράμματος είναι σήμερα 30% φτωχότερη σε ΑΕΠ, με πολύ μεγάλη ανεργία και με το 60% των ανέργων να είναι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς να έχουν πιθανότητες επιστροφής.
Και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου επιστήμων κ.Λυμπεράκη απαντά: "Σημασία δεν έχει πόσο φτωχή είναι τώρα η Λεττονία, αλλά πόσο φτωχότερη θα ήταν αν δεν είχε μπεί στο πρόγραμμα"!!!
Οποιος νομιζει οτι η επιστήμη δεν έχει σχέση με τη μαντική τέχνη ας αναθεωρήσει. Οι στημενοι εκπρόσωποι που παριστάνουν τις ανεξάρτητες γνώμες της επιστημονικής κοινότητας έχουν σχέση και με τη μαντική. Το παράξενο επίσης είναι ότι το επιχείρημα το έχουμε ξανακούσει. Θέλω να πω οτι το καθηγηταριό που έχει αναλάβει να μας πείσει ότι το να πεθαίνεις έχει και τα θετικά του, απαντάει σαν κόμμα στα λογικά επιχειρήματα άλλων επιστημόνων που τιμούν την ιδιότητά τους όπως ο Γ.Κατρούγκαλος, κι αυτό βέβαια λέει πολλά.
Για να πω την αλήθεια δεν ξερω τις λεπτομέρεις γύρω από το ποιο ακριβώς είναι το κομάτι της οικονομικής επιστήμης που διδάσκει η κ.Λυμπεράκη, πληρωμένη από το Δημόσιο που θέλει να εξαφανίσει. Φαντάζομαι κατι σαν "Οικονομία και δουλοπρέπεια", η "Πως να κάνετε τους πάντες φτωχούς για το καλό τους" ή "Ο νεος ανθρωπισμός της μοντέρνας οικονομίας-Προγράμματα που σκοτώνουν". Κατι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ γι αυτήν.
Βεβαια το θέμα μας δεν είναι η κ.Λυμπεράκη αλλά όλα αυτά τα όρνεα που άρχισαν πάλι να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας στον τηλεοπτικό ουρανό. Δείχνει ακόμη κι αυτό από μόνο του το τί μας ετοιμάζουν.
Βρωμάει ερείπια και πτωμαίνη η ατμόσφαιρα κι αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεί ο κόσμος που θα ξαναβρεθεί και πάλι κάτω από άγρια πυρά ελπίδα και προοπτική μάχης. Το φάρμακο στην κατάθλιψη είναι χωρίς αμφιβολία ο αγώνας και η συλλογικότητα, τα χέρια που δένονται μεταξύ τους και λένε τα μεγάλα ΟΧΙ κι ανοίγουν άλλους νέους δρόμους για τα μεγάλα ΝΑΙ. Μόνο αυτό θα νικησει το φόβο που θα σπείρουν με όλους τους τρόπους για να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι.
Στο πανελ του Γ.Αυτιά ο Γ.Κικίλιας, η κ.Λυμπεράκη, ο Γ.Σταθάκης και ο Γ.Κατρούγκαλος.
Η Λυμπεράκη δίνει ρέστα υπέρ της σκληρης εφαρμογής του μνημονίου λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Το πακέτο των επιχειρημάτων της γνωστό.Το Δημόσιο φταίει για όλα, το πολιτικό σύστημα(δηλαδή;) δεν θέλησε να τα χαλάσει με τους πελάτες του, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Τα άλματα της λογικής είναι ολοφάνερα. Αφου ας πούμε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε, πως έτυχε και δεν πλήρωσαν π.χ. οι εφοπλιστές -που φυσικα κατα τη γνωμη της δεν φταίνε- και "τυχαίνει" να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι;
Ο Γ.Κατρούγκαλος της απαντά ότι οι μεγάλοι πελάτες των κυβερνήσεων που ρημάζουν το Δημόσιο δεν ήταν οι λίγοι συνταξιούχοι που έπαιρναν συντάξεις που δεν έπρεπε, αλλά οι μεγαλοεργολάβοι που τυχαίνει να τους έχουν δώσει το δικαίωμα να είναι και καναλάρχες με αποτέλεσμα να διαστρέφεται το πολιτικό σκηνικό, οι οποίοι έχουν τη δυνατοτητα μεσω των μεγάλων έργων να κανουν όργια.
Για την κ.Λυμπεράκη σημασία δεν έχει ποιος θα πληρώσει κι αν πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα. Σημασία έχει να πληρωθεί ο λογαριασμός και να "εφαρμοστεί το πρόγραμμα".
Ο Γ.Κατρούγκαλος της λεει ξαναπαίρνοντας το λόγο ότι η Λεττονία που θεωρείται παράδειγμα πετυχημένης εφαρμογής του προγράμματος είναι σήμερα 30% φτωχότερη σε ΑΕΠ, με πολύ μεγάλη ανεργία και με το 60% των ανέργων να είναι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς να έχουν πιθανότητες επιστροφής.
Και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου επιστήμων κ.Λυμπεράκη απαντά: "Σημασία δεν έχει πόσο φτωχή είναι τώρα η Λεττονία, αλλά πόσο φτωχότερη θα ήταν αν δεν είχε μπεί στο πρόγραμμα"!!!
Οποιος νομιζει οτι η επιστήμη δεν έχει σχέση με τη μαντική τέχνη ας αναθεωρήσει. Οι στημενοι εκπρόσωποι που παριστάνουν τις ανεξάρτητες γνώμες της επιστημονικής κοινότητας έχουν σχέση και με τη μαντική. Το παράξενο επίσης είναι ότι το επιχείρημα το έχουμε ξανακούσει. Θέλω να πω οτι το καθηγηταριό που έχει αναλάβει να μας πείσει ότι το να πεθαίνεις έχει και τα θετικά του, απαντάει σαν κόμμα στα λογικά επιχειρήματα άλλων επιστημόνων που τιμούν την ιδιότητά τους όπως ο Γ.Κατρούγκαλος, κι αυτό βέβαια λέει πολλά.
Για να πω την αλήθεια δεν ξερω τις λεπτομέρεις γύρω από το ποιο ακριβώς είναι το κομάτι της οικονομικής επιστήμης που διδάσκει η κ.Λυμπεράκη, πληρωμένη από το Δημόσιο που θέλει να εξαφανίσει. Φαντάζομαι κατι σαν "Οικονομία και δουλοπρέπεια", η "Πως να κάνετε τους πάντες φτωχούς για το καλό τους" ή "Ο νεος ανθρωπισμός της μοντέρνας οικονομίας-Προγράμματα που σκοτώνουν". Κατι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ γι αυτήν.
Βεβαια το θέμα μας δεν είναι η κ.Λυμπεράκη αλλά όλα αυτά τα όρνεα που άρχισαν πάλι να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας στον τηλεοπτικό ουρανό. Δείχνει ακόμη κι αυτό από μόνο του το τί μας ετοιμάζουν.
Βρωμάει ερείπια και πτωμαίνη η ατμόσφαιρα κι αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεί ο κόσμος που θα ξαναβρεθεί και πάλι κάτω από άγρια πυρά ελπίδα και προοπτική μάχης. Το φάρμακο στην κατάθλιψη είναι χωρίς αμφιβολία ο αγώνας και η συλλογικότητα, τα χέρια που δένονται μεταξύ τους και λένε τα μεγάλα ΟΧΙ κι ανοίγουν άλλους νέους δρόμους για τα μεγάλα ΝΑΙ. Μόνο αυτό θα νικησει το φόβο που θα σπείρουν με όλους τους τρόπους για να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι.
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από την Τρόικα
"Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία" δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Χάραξε έτσι τη σκληρή και ανυπόταχτη γραμμή της Ελληνικής κυβερνησης στις "διαπραγματεύσεις" με την Τρόικα δηλώνοντας με γενναιότητα και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι θα ζητήσει η Ελλάδα, δηλαδή ...τίποτα!!
Για την ακρίβεια στην...τιποτένια αυτή δήλωση ο έλληνας αν δεν κάνω λάθος υπουργός λεει πως θα ζητήσει από την Τρόικα να μη γίνουν διαπραγματεύσεις μέχρι να επανέλθουμε στο σωστό δρόμο. Θα διαπραγματευθεί δηλαδή τη μη διαπραγμάτευση...Δεν αποκλείεται πάντως να ζητήσει να μας ζητήσουν την επιβολή σκληρών μέτρων μέχρι να επανέλθουμε στο σωστό δρόμο, έτσι ώστε μετά να τους ζητήσουμε διαπραγματεύσειςαν δεν τους ενοχλεί παρα πολύ.
Οσοι έχοντας αμφιβολίες για τη φιλολαική ταυτότητα της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που δέχτηκαν τον τεχνοκράτη, άνθρωπο των τραπεζιτών Στουρνάρα στην κρίσιμη θέση του Υπ.Οικονομικών, και δεν τους ψήφισαν τώρα τό έχουν μετανοιώσει πικρά και γίνονται κοψοχέρηδες.
Eίναι πλέον ολοφάνερο οτι η κυβέρνηση αυτή ειναι αποφασισμένη να παλέψει για το λαό, κι ότι είμαστε σε πολύ καλά χέρια.
Θα είχε βέβαια τρομερό ενδιαφέρον, αν ξέραμε πόσοι πραγματικά είναι αυτοί ανάμεσά μας, που ενοχλήθηκαν ή μαλλον φρίκαραν από την απίστευτη δήλωση που κατέβασε τα σώβρακα της ελληνικής πλευράς πριν καν ανοίξει η έστω για τα μάτια οποιαδήποτε "διπραγμάτευση".
Κανονικά αν αυτή η κυβέρνηση ενδιαφερόταν ΄πραγματικά να κάνει διαπραγματεύσεις, έστω από αφέλεια ακόμα και πιστεύοντας σε χίμαιρες, θα έπρεπε να υποχρεώσει τον κ.Στουρνάρα σε παραίτηση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αφου δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το ποιός είναι στ' αλήθεια αυτός που επέλεξε τον κ.Στουρνάρα. Μήπως δηλαδή είναι ικανός να παραιτήσει όλη την άλλη κυβέρνηση και να κρατήσει αυτόν; Λεω τώρα...
Αφου όταν άκουσα στο ραδιόφωνο τη δήλωση χθές, ειλικρινά νόμιζα πως την είχε κάνει κάποιος από τους σκληρούς αξιωματούχους της Τρόικας. Το "δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει τίποτα αν δεν επανέλθει στη σωστη πορεία" ταιριάζει πολύ καλύτερα στον Τόμσεν παρά σε έλληνα υπουργό.
Αυτό που συμπεραίνουμε είναι οτι αμέσως μετά τις σημερινες προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα πεταχτούν φαντάζομαι στον αέρα κάποια πυροτεχνήματα περί κάποιας διαπραγμάτευσης κάποτε, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μας πείσει οτι πρωτα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα για να πείσει "τους δανειστές μας" και κατόπιν θα τα δώσει όλα για το καλό μας. Αλλα πρώτα λίγη υπομονή και κουραγιο ακόμη. Πονάν μωρέ τα παλληκάρια;
Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012
Σοκ μέτρων στο Νότο μετά το "θρίαμβο"
Όποιος άκουσε χθές στα δελτία ειδήσεων το βομβαρδισμό αντιλαικών μέτρων σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και Γαλλία ίσως αρχίσει να ξανασκέφτεται τα περι θριάμβου των Νοτίων και ήττας της γραμμής λιτότητας της κ. Μέρκελ.
Απολύσεις 100000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία, περικοπές φοροαπαλλαγών και νέα λιτότητα και περικοπές στην Ισπανία, που είχε εξαγγείλει και πριν τη σύνοδο μέτρα για να πείσει για τη "φιλολαική της διάθεση", μέτρα λιτότητας 33 δις παρακαλώ(!) λένε θα χρειαστούν στη Γαλλία και μάλιστα χωρίς μνημόνιο, και όλα αυτά για να λάβουν το μήνυμα οι αγορές... "οτι τήδε κέιμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" και να "σταθεροποιηθούν".
Βεβαια μετά από όλα αυτά, όπως είναι λογικό οι εργαζόμενοι ανατρίχιασαν καλοκαιριάτικα από τον αέρα που σήκωσαν οι ηγέτες της "συμμαχίας του Νότου" και ετοιμάζουν Γενικές Απεργίες.
Το περίεργο είναι οτι η λαίλαπα αυτή, που φυσικά συμφωνήθηκε στη σύνοδο στα πίσω δωμάτια και εδώ που τα λέμε καταγράφηκε και στην απόφαση, εστω χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τον Α.Τσίπρα θεωρειται "κεκτημένο" που πρέπει να ισχύσει για όλους...
Για να μην είμαστε εντελώς άδικοι δεν εννοούσε φυσικά τα μέτρα λιτότητας αλλά την υπαγωγή της διάσωσης-χρηματοδότησης των τραπεζών απ'ευθείας στην ΕΚΤ που αποφασίστηκε όμως θολά και θα υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού φυσικά υλοποιηθούν οι όποιες δεσμεύσεις ...προκύψουν. Το θέμα είναι πως γίνεται να αποκόβεις το κομμάτι που προτιμάς να προβάλεις από μια απόφαση ως θετικό και "νίκη των χωρών του Νότου" και να κάνεις πως δε βλέπεις τη θύελλα που το συνοδεύει. Αλλά μήπως το ίδιο δεν κάνουν και με το ευρώ και την ΕΕ, κρύβοντας ουσιαστικά τραγικές αλήθειες από το λαό που θα έπρεπε να είναι απόλυτα ενημερωμένος, ριζοσπαστικοποιημένος και σε θέση μάχης;
Δυο ερωτήσεις έχω μόνο:
1. Η κ. Μέρκελ δεν ξερει οτι οι τράπεζες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αν καταρρεύσουν π.χ. οι Ιταλικές τράπεζες θα πάρουν μαζί τους και τις Γερμανικές χωρίς καμιά αμφιβολία; Αρα γιατι θεωρείται πως αναγκάστηκε να υποχωρήσει καί όχι οτι απλά ακολούθησε την τακτική της;
2. Αυτό το κλίμα θριάμβου μετά από συνόδους κορυφής δεν το έχουμε πια μπουχτίσει; Δεν ξέρουμε πρώτα από όλους εμείς οι Έλληνες ότι κάθε φορά που ερχόταν καταιγίδα μέτρων είχε προηγηθεί ένας θρίαμβος σε κάποια σύνοδο κορυφής και ένα πάρτυ πανηγυρισμών και θετικων εκτιμήσεων για να πεισθούν τα θύματα ότι είναι καλό να αυτοκτονήσουν χωρίς αντιρρήσεις; Δεν είναι φως φανάρι οτι το ίδιο συνέβη τώρα με την Ισπανία και την Ιταλία; Τι δουλειά έχουν αλήθεια Αριστερά κόμματα να παίζουν σ' αυτό το αισχρό παιχνίδι παραπλάνησης των λαών αντί να καταγγέλουν αμέσως την ουσία όλων αυτών;
Διαβάστε όμως κι ένα άρθρο της Κυριακής(το δημοσιεύσαμε στο εδώ και τώρα), λίγο μετά την απόφαση της συνόδου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε τους παράξενους πανηγυρισμούς για την νίκη των διαπραγματευτών του Νότου επί της κακιάς Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή όταν διάβασα τις δηλώσεις, νόμιζα ότι ήταν λόγια των κομμουνιστών μέχρι που τις είδα στο σάιτ της Ρ.Δούρου.
"Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»" δήλωσε η Ρ.Δούρου την επόμενη της συνόδου κι άφησε ξερό όποιον έχει μια στάλα αριστεροσύνη μέσα του. Πρώτα απ'ολα γιατί ξέχασε να μας πει για λογαριασμό τίνος διαπραγματεύθηκε ο "θριαμβευτής" τραπεζίτης Μόντι. Μήπως για λογαριασμό του Ιταλικού λαού; Προφανώς όχι. Και ο Σύριζα νομίζω είχε αρνητική θέση για το "διορισμό" του μεγαλοτραπεζίτη Μόντι στην πρωθυπουργία και μάλλον δεν έχει αλλάξει γνώμη. Εκτός αν η Ρ.Δούρου ταυτίζει πλέον τα συμφέροντα του λαού με αυτά των τραπεζών, πράγμα που θα είναι μια πρωτότυπη "Αριστερή" άποψη. Αν όμως διαπραγματεύτηκε υπέρ των τραπεζών τότε γιατί αποτελεί "παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»" ο κ. Μόντι και όχι η κ.Μέρκελ που είναι 100 φορές καλύτερη (και θα αποδειχτεί και πάλι). Αλλά εμείς τέλος πάντων τι δουλειά έχουμε να συντασσόμαστε με τραπεζίτες και σκληρούς δεξιούς εκπροσώπους της μεγαλοαστικής τάξης όπως ο Ραχόι και να τους χειροκροτάμε; Και συγχρόνως να είμαστε κι Αριστεροί....
Εκτός των πολλών άλλων όμως δείχνει και ακατανόητη η βιασύνη της Ρ.Δούρου να βγάλει οπωσδήποτε θετική ετυμηγορία για τη σύνοδο. Μήπως θα έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9/7 κρατώντας μερικές επιφυλλάξεις για το τί θα σημαινουν για τους 2 λαούς της Ιταλίας και Ισπανιας αυτές οι αποφάσεις; Ετσι για να διευκρινιστούν λίγο οι προθέσεις. Δεν βλέπει οτι υπάρχουν όπως πάντα μια σειρά από θολά σημεία που ξεκαθαρίζονται σιγά-σιγά όπως πάντα με αρνητικό τρόπο; Για παράδειγμα τα χρήματα των ΕFSF-ESM δεν θα περάσουν στους λογαριασμούς των κρατών που θα τα προσφέρουν; Αρα λοιπόν πως λένε ότι δεν θα επιβαρυνθει το χρέος; Δεν ξέρει η Ρ.Δούρου(προφανώς και το ξέρει) ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ΕFSF σχετικα με το πώς συνεισφέρουν τα κράτη στο ταμείο(δανειζονται για να δώσουν τα χρήματα στο ταμείο με το επιτόκιο του δανεισμού τους στις αγορές και προσφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους) είναι απόλυτα τοξικός, για το σύστημα συνολικά, και δεν θα διαβαστεί θετικά ούτε από τις αγορές που δεν κάνουν ποτέ "στραβά μάτια" όταν έρθει η στιγμή;
"Πράγματι η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική: α) όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα." είπε ακόμη η κ.Δούρου.
Το τι αποτελέσματα θα υπάρξουν θα το δούμε... Ομως δεν θα έπρεπε να σκεφτεί οτι έχει σημασία να διακρίνουμε -μια στάλα ταξικά σκεπτόμενοι- το υπέρ τίνος θα είναι αυτά τα αποτελέσματα; Πραγματικά δεν βλέπει και η ίδια αλλά και όποιος άλλος πανηγυρίζει για το "θρίαμβο των Νοτίων" οτι έρχονται μνημόνια για Ιταλία, Ισπανια και φυσικά δεν έχει καμιά σημασία το ποιος θα τα επιβάλει; Ο σύντροφός της στον Σύριζα Γιάννης Μηλιός π.χ. δεν έχει καμιά αμφιβολία και το είπε. "Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας." λέει η δήλωση του Γ.Μηλιού αμέσως μετά τη σύνοδο.
Εκτός βέβαια κι αν πρόκειται από τη μεριά της Ρ.Δούρου για μια σχεδόν κυνική παραδοχή από "αριστερή" μάλιστα σκοπιά ότι το θέμα μας δεν είναι η σωτηρία των λαών της Ευρώπης από την καπιταλιστική κρίση αλλά "η σωτηρία του ευρώ και η σταθεροποίηση της οικονομιας της Ευρωζώνης" όπως λένε καθε μέρα όλοι οι τηλεαναλυτές και οι αστοί οικονομολόγοι. Τότε ναι, δικαιολογούνται καπως τα πανηγύρια.
Λίγο βιαστική λοιπόν η τοποθέτηση της Ρ.Δούρου. Για την ακρίβεια μοιάζει μάλλον να είχε γραφτεί ακόμη και πριν τη σύνοδο και όχι μετά. Σαν να ήθελε με το ζόρι να στηρίξει τη θέση του κόμματός της περί "διαπραγμάτευσης" που έχει αρχίσει να παραπαίει.
Κι αυτό γιατί αυτό που φαίνεται όλο και πιο καθαρά είναι πως τα περιθωρια της λεγόμενης αναδιαπραγμάτευσης ήταν και είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα και όπως και να έχει δεν ενδιαφέρουν τους λαούς που τους έχουν βγάλει ήδη εισιτήριο για την κόλαση και τους το ανακοινωνουν λίγο λίγο μέσω της γνωστής τακτικής των θριάμβων. Αυτοί που έταζαν σκληρές διαπραγματεύσεις θα διαψευστούν οικτρά και η πολιτική τους ελαφρότητα θα αποδειχτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. (Βέβαια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από πολιτικές απατεωνιές, απο τον Σύριζα όμως περίμεναν και περιμένουν πολλοί.)
Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να καταλάβουμε τι συμβαίνει είναι να περιμενουμε ελάχιστα, πρωτα απ'όλα τον κ.Τόμσεν αύριο και δεύτερο το Γιούρογκρουπ του Ιουλίου. Τότε θα αρχίσουν όλοι να καταλαβαίνουν ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής που δυστυχώς δεν ήταν τα λαικά συμφέροντα όσο κι αν όλοι φυσικά θα το θέλαμε.
Απολύσεις 100000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία, περικοπές φοροαπαλλαγών και νέα λιτότητα και περικοπές στην Ισπανία, που είχε εξαγγείλει και πριν τη σύνοδο μέτρα για να πείσει για τη "φιλολαική της διάθεση", μέτρα λιτότητας 33 δις παρακαλώ(!) λένε θα χρειαστούν στη Γαλλία και μάλιστα χωρίς μνημόνιο, και όλα αυτά για να λάβουν το μήνυμα οι αγορές... "οτι τήδε κέιμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" και να "σταθεροποιηθούν".
Βεβαια μετά από όλα αυτά, όπως είναι λογικό οι εργαζόμενοι ανατρίχιασαν καλοκαιριάτικα από τον αέρα που σήκωσαν οι ηγέτες της "συμμαχίας του Νότου" και ετοιμάζουν Γενικές Απεργίες.
Το περίεργο είναι οτι η λαίλαπα αυτή, που φυσικά συμφωνήθηκε στη σύνοδο στα πίσω δωμάτια και εδώ που τα λέμε καταγράφηκε και στην απόφαση, εστω χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τον Α.Τσίπρα θεωρειται "κεκτημένο" που πρέπει να ισχύσει για όλους...
Για να μην είμαστε εντελώς άδικοι δεν εννοούσε φυσικά τα μέτρα λιτότητας αλλά την υπαγωγή της διάσωσης-χρηματοδότησης των τραπεζών απ'ευθείας στην ΕΚΤ που αποφασίστηκε όμως θολά και θα υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού φυσικά υλοποιηθούν οι όποιες δεσμεύσεις ...προκύψουν. Το θέμα είναι πως γίνεται να αποκόβεις το κομμάτι που προτιμάς να προβάλεις από μια απόφαση ως θετικό και "νίκη των χωρών του Νότου" και να κάνεις πως δε βλέπεις τη θύελλα που το συνοδεύει. Αλλά μήπως το ίδιο δεν κάνουν και με το ευρώ και την ΕΕ, κρύβοντας ουσιαστικά τραγικές αλήθειες από το λαό που θα έπρεπε να είναι απόλυτα ενημερωμένος, ριζοσπαστικοποιημένος και σε θέση μάχης;
Δυο ερωτήσεις έχω μόνο:
1. Η κ. Μέρκελ δεν ξερει οτι οι τράπεζες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αν καταρρεύσουν π.χ. οι Ιταλικές τράπεζες θα πάρουν μαζί τους και τις Γερμανικές χωρίς καμιά αμφιβολία; Αρα γιατι θεωρείται πως αναγκάστηκε να υποχωρήσει καί όχι οτι απλά ακολούθησε την τακτική της;
2. Αυτό το κλίμα θριάμβου μετά από συνόδους κορυφής δεν το έχουμε πια μπουχτίσει; Δεν ξέρουμε πρώτα από όλους εμείς οι Έλληνες ότι κάθε φορά που ερχόταν καταιγίδα μέτρων είχε προηγηθεί ένας θρίαμβος σε κάποια σύνοδο κορυφής και ένα πάρτυ πανηγυρισμών και θετικων εκτιμήσεων για να πεισθούν τα θύματα ότι είναι καλό να αυτοκτονήσουν χωρίς αντιρρήσεις; Δεν είναι φως φανάρι οτι το ίδιο συνέβη τώρα με την Ισπανία και την Ιταλία; Τι δουλειά έχουν αλήθεια Αριστερά κόμματα να παίζουν σ' αυτό το αισχρό παιχνίδι παραπλάνησης των λαών αντί να καταγγέλουν αμέσως την ουσία όλων αυτών;
Διαβάστε όμως κι ένα άρθρο της Κυριακής(το δημοσιεύσαμε στο εδώ και τώρα), λίγο μετά την απόφαση της συνόδου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε τους παράξενους πανηγυρισμούς για την νίκη των διαπραγματευτών του Νότου επί της κακιάς Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή όταν διάβασα τις δηλώσεις, νόμιζα ότι ήταν λόγια των κομμουνιστών μέχρι που τις είδα στο σάιτ της Ρ.Δούρου.
Η βιαστική Αριστεροσύνη της Ρ.Δούρου
"Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»" δήλωσε η Ρ.Δούρου την επόμενη της συνόδου κι άφησε ξερό όποιον έχει μια στάλα αριστεροσύνη μέσα του. Πρώτα απ'ολα γιατί ξέχασε να μας πει για λογαριασμό τίνος διαπραγματεύθηκε ο "θριαμβευτής" τραπεζίτης Μόντι. Μήπως για λογαριασμό του Ιταλικού λαού; Προφανώς όχι. Και ο Σύριζα νομίζω είχε αρνητική θέση για το "διορισμό" του μεγαλοτραπεζίτη Μόντι στην πρωθυπουργία και μάλλον δεν έχει αλλάξει γνώμη. Εκτός αν η Ρ.Δούρου ταυτίζει πλέον τα συμφέροντα του λαού με αυτά των τραπεζών, πράγμα που θα είναι μια πρωτότυπη "Αριστερή" άποψη. Αν όμως διαπραγματεύτηκε υπέρ των τραπεζών τότε γιατί αποτελεί "παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»" ο κ. Μόντι και όχι η κ.Μέρκελ που είναι 100 φορές καλύτερη (και θα αποδειχτεί και πάλι). Αλλά εμείς τέλος πάντων τι δουλειά έχουμε να συντασσόμαστε με τραπεζίτες και σκληρούς δεξιούς εκπροσώπους της μεγαλοαστικής τάξης όπως ο Ραχόι και να τους χειροκροτάμε; Και συγχρόνως να είμαστε κι Αριστεροί....
Εκτός των πολλών άλλων όμως δείχνει και ακατανόητη η βιασύνη της Ρ.Δούρου να βγάλει οπωσδήποτε θετική ετυμηγορία για τη σύνοδο. Μήπως θα έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9/7 κρατώντας μερικές επιφυλλάξεις για το τί θα σημαινουν για τους 2 λαούς της Ιταλίας και Ισπανιας αυτές οι αποφάσεις; Ετσι για να διευκρινιστούν λίγο οι προθέσεις. Δεν βλέπει οτι υπάρχουν όπως πάντα μια σειρά από θολά σημεία που ξεκαθαρίζονται σιγά-σιγά όπως πάντα με αρνητικό τρόπο; Για παράδειγμα τα χρήματα των ΕFSF-ESM δεν θα περάσουν στους λογαριασμούς των κρατών που θα τα προσφέρουν; Αρα λοιπόν πως λένε ότι δεν θα επιβαρυνθει το χρέος; Δεν ξέρει η Ρ.Δούρου(προφανώς και το ξέρει) ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ΕFSF σχετικα με το πώς συνεισφέρουν τα κράτη στο ταμείο(δανειζονται για να δώσουν τα χρήματα στο ταμείο με το επιτόκιο του δανεισμού τους στις αγορές και προσφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους) είναι απόλυτα τοξικός, για το σύστημα συνολικά, και δεν θα διαβαστεί θετικά ούτε από τις αγορές που δεν κάνουν ποτέ "στραβά μάτια" όταν έρθει η στιγμή;
"Πράγματι η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική: α) όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα." είπε ακόμη η κ.Δούρου.
Το τι αποτελέσματα θα υπάρξουν θα το δούμε... Ομως δεν θα έπρεπε να σκεφτεί οτι έχει σημασία να διακρίνουμε -μια στάλα ταξικά σκεπτόμενοι- το υπέρ τίνος θα είναι αυτά τα αποτελέσματα; Πραγματικά δεν βλέπει και η ίδια αλλά και όποιος άλλος πανηγυρίζει για το "θρίαμβο των Νοτίων" οτι έρχονται μνημόνια για Ιταλία, Ισπανια και φυσικά δεν έχει καμιά σημασία το ποιος θα τα επιβάλει; Ο σύντροφός της στον Σύριζα Γιάννης Μηλιός π.χ. δεν έχει καμιά αμφιβολία και το είπε. "Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας." λέει η δήλωση του Γ.Μηλιού αμέσως μετά τη σύνοδο.
Εκτός βέβαια κι αν πρόκειται από τη μεριά της Ρ.Δούρου για μια σχεδόν κυνική παραδοχή από "αριστερή" μάλιστα σκοπιά ότι το θέμα μας δεν είναι η σωτηρία των λαών της Ευρώπης από την καπιταλιστική κρίση αλλά "η σωτηρία του ευρώ και η σταθεροποίηση της οικονομιας της Ευρωζώνης" όπως λένε καθε μέρα όλοι οι τηλεαναλυτές και οι αστοί οικονομολόγοι. Τότε ναι, δικαιολογούνται καπως τα πανηγύρια.
Λίγο βιαστική λοιπόν η τοποθέτηση της Ρ.Δούρου. Για την ακρίβεια μοιάζει μάλλον να είχε γραφτεί ακόμη και πριν τη σύνοδο και όχι μετά. Σαν να ήθελε με το ζόρι να στηρίξει τη θέση του κόμματός της περί "διαπραγμάτευσης" που έχει αρχίσει να παραπαίει.
Κι αυτό γιατί αυτό που φαίνεται όλο και πιο καθαρά είναι πως τα περιθωρια της λεγόμενης αναδιαπραγμάτευσης ήταν και είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα και όπως και να έχει δεν ενδιαφέρουν τους λαούς που τους έχουν βγάλει ήδη εισιτήριο για την κόλαση και τους το ανακοινωνουν λίγο λίγο μέσω της γνωστής τακτικής των θριάμβων. Αυτοί που έταζαν σκληρές διαπραγματεύσεις θα διαψευστούν οικτρά και η πολιτική τους ελαφρότητα θα αποδειχτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. (Βέβαια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από πολιτικές απατεωνιές, απο τον Σύριζα όμως περίμεναν και περιμένουν πολλοί.)
Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να καταλάβουμε τι συμβαίνει είναι να περιμενουμε ελάχιστα, πρωτα απ'όλα τον κ.Τόμσεν αύριο και δεύτερο το Γιούρογκρουπ του Ιουλίου. Τότε θα αρχίσουν όλοι να καταλαβαίνουν ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής που δυστυχώς δεν ήταν τα λαικά συμφέροντα όσο κι αν όλοι φυσικά θα το θέλαμε.
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012
Για τη σωτηρία των σωτήρων μας -Το διάλειμμα Δημοκρατίας τελείωσε.
Για να μη χανόμαστε στις "μεταφράσεις" κατα τη γνώμη του καθενός του
τι συνεβη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, ας διβάσουμε απ'ευθείας το
κείμενο της απόφασης κι ας βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο θετική ήταν
η απόφαση και για το αν πρέπει η δεν πρέπει να πέσουμε στα γόνατα και
να παρακαλέσουμε να μας παίξουν και μας, αν τους υποσχεθούμε οτι θα
είμαστε από δω και πέρα συνεπείς, εργατικοί και συνεργάσιμοι και θα
κάνουμε ό,τι μας πουν χωρίς πολλά λόγια.
Λεει λοιπόν το κείμενο:
"-Επιβεβαιώνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. Ζητούμε από το Συμβούλιο να μελετήσει κατεπειγόντως αυτές τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012. Αφ’ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας. Η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως.
- Ζητούμε την ταχεία σύναψη του μνημονίου συμφωνίας που συνδέεται με την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε ότι η χρηματοδοτική συνδρομή θα παρασχεθεί από το ΕΤΧΣ μέχρις ότου καταστεί διαθέσιμος ο ΕΜΣ και ότι εν συνεχεία θα μεταφερθεί στον ΕΜΣ, χωρίς καθεστώς προτεραιότητας.
-Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας να πράξουμε παν αναγκαίον για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας ειδικότερα τα υφιστάμενα μέσα ΕΤΧΣ/ΕΜΣ με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών μελών που τηρούν τις ανά χώρα συστάσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μνημόνιο συμφωνίας. Εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να διεκπεραιώνει για λογαριασμό του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ πράξεις της αγοράς αποτελεσματικά και αποδοτικά.
-Αναθέτουμε στην Ευρωομάδα να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012.
....................
Το κείμενο λοιπόν αν δεν είναι κανείς τυφλός τα λέει όλα.
Μνημόνια, μνημόνια, μνημόνια!
Αν κανείς αδιαφορεί για τα μνημόνια όπου πληρώνουν οι λαοί και επικεντρώνει στη σωτηρία των τραπεζών και τη σταθεροποίηση των αγορών και πως θα επιτευχθούν αυτά είναι θέμα δικό του. Αυτά άλλωστε είναι τα στοιχεία που κατατάσσουν κάποιον στους φίλους του λαού ή στους φίλους των τραπεζιτών και του συστήματος. Φίλος και των δύο δεν γί-νε-ται.
Ερωτήσεις.
Μήπως πρεπει να προσέξουμε ότι το κείμενο είναι γεμάτο με "θα" που θα διευκρινιστούν και θα υλοποιηθούν από μηχανισμούς της ΕΕ; "Θα δημιουργηθεί εποπτικός μηχανισμός στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ ", "ο ΕSΜ θα μπορούσε κατόπιν αποφάσεως...", "θα υπόκειται στις κατάλληλες προυποθέσεις..." κλπ.
Τι κανει λοιπόν όσους τολμάνε να ανοίγουν στόμα και να εκφράζονται θετικά να λένε όσα φωτεινά και αισιόδοξα λένε;
Ειμαστε υπερβολικοί μήπως;
Θ αποδειχτεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Το διάλειμμα Δημοκρατίας τελείωσε. Τα φώτα ξανασβήνουν κι αρχίζει το γνωστό βιολί. Οι λαοί αποφάνθηκαν. Ραχόι, Ολάντ, Σαμαράς...
Ωρα να πληρώσουμε το λογαριασμό τώρα. Ο Τόμσεν είναι ήδη εδώ, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία οι ειδικοί γράφουν πυρετωδώς τα "μνημόνια συμφωνίας" γιατί η απόφαση ζήτησε "ταχεία σύναψη".
Το κύριο ζήτημα πλέον είναι σε ποια κατάσταση συνείδησης βρίσκονται οι λαοί και σε ποιά κατάσταση οργάνωσης βρίσκονται τα λαικά κινηματα; Ειναι έτοιμοι για μάχη ή απλά είναι παρασυρμένοι σε ψευτοελπίδες που δε βασίζονται πουθενά; Τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό;
Ποιον θέλουμε να σώσουμε;
Πως το είπε ο Α.Τσίπρας; "...αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα.." και (η Ελλάδα με κυβέρνηση Σύριζα) "... θα είχε ήδη κερδίσει τουλάχιστον όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν";
Αυτό που θα ισχύσει για την Ισπανία και την Ιταλία κι αυτό που "κέρδισαν" είναι "μνημόνια συμφωνίας"...αυτό λέει η απόφαση. Αυτό ζητάμε;
Δε νομίζω πως θα έχουν τρομερές αντιρρήσεις...Θα κανουν λίγο το δύσκολο και μετά θα "υποχωρήσουν" αλλάζοντας το ένα μνημόνιο με ένα άλλο μνημόνιο που έτσι κι αλλιώς δεν τραβάει. Εκτός αν κι αυτή η κυβέρνηση είναι το ίδιο δουλική με την προηγούμενη και δεχτεί να μην αλλάξει τίποτα, οπότε ακόμη καλύτερα για την τρόικα. Δεν θα κουραστεί κιόλας καλοκαιριάτικα να γράφει νέα μνημόνια. Απο Σεπτέμβριο με την ησυχία τους, τότε που θα χρειαστεί περισσότερο αφού τίποτα δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί φυσικά.
Είπαμε το κύριο θέμα είναι στο ποιον θέλουμε να σώσουμε. Αν συμφωνήσουμε στο ότι θέλουμε να σώσουμε "την οικονομια" γενικά, και να αποκαταστήσουμε τη "σταθερότητα των αγορών" τα άλλα μπορούμε να τα βρούμε βρε αδερφέ.
Μέχρι να ξυπνήσουν τα θύματα και να τους πάρουν με τις πέτρες.
Υ.Γ. Για να μην μπερδευόμαστε πολύ, βοηθάει η δήλωση Σόιμπλε που είπε πως"δεν υπάρχουν νικητές και νικημενοι στο Συμβούλιο και όποιος μιλάει για ήττα της Γερμανίας...να εξετάσει τη σαθρότητα της σκέψης του". Ο άνθρωπος το ξεκαθάρισε πως εντός ΕΕ όλοι είναι στην ίδια πλευρά.Την ακριβώς απέναντι από τη δική μας δηλαδή.
Λεει λοιπόν το κείμενο:
"-Επιβεβαιώνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. Ζητούμε από το Συμβούλιο να μελετήσει κατεπειγόντως αυτές τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012. Αφ’ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας. Η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως.
- Ζητούμε την ταχεία σύναψη του μνημονίου συμφωνίας που συνδέεται με την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε ότι η χρηματοδοτική συνδρομή θα παρασχεθεί από το ΕΤΧΣ μέχρις ότου καταστεί διαθέσιμος ο ΕΜΣ και ότι εν συνεχεία θα μεταφερθεί στον ΕΜΣ, χωρίς καθεστώς προτεραιότητας.
-Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας να πράξουμε παν αναγκαίον για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας ειδικότερα τα υφιστάμενα μέσα ΕΤΧΣ/ΕΜΣ με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών μελών που τηρούν τις ανά χώρα συστάσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μνημόνιο συμφωνίας. Εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να διεκπεραιώνει για λογαριασμό του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ πράξεις της αγοράς αποτελεσματικά και αποδοτικά.
-Αναθέτουμε στην Ευρωομάδα να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012.
....................
Το κείμενο λοιπόν αν δεν είναι κανείς τυφλός τα λέει όλα.
Μνημόνια, μνημόνια, μνημόνια!
Αν κανείς αδιαφορεί για τα μνημόνια όπου πληρώνουν οι λαοί και επικεντρώνει στη σωτηρία των τραπεζών και τη σταθεροποίηση των αγορών και πως θα επιτευχθούν αυτά είναι θέμα δικό του. Αυτά άλλωστε είναι τα στοιχεία που κατατάσσουν κάποιον στους φίλους του λαού ή στους φίλους των τραπεζιτών και του συστήματος. Φίλος και των δύο δεν γί-νε-ται.
Ερωτήσεις.
Μήπως πρεπει να προσέξουμε ότι το κείμενο είναι γεμάτο με "θα" που θα διευκρινιστούν και θα υλοποιηθούν από μηχανισμούς της ΕΕ; "Θα δημιουργηθεί εποπτικός μηχανισμός στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ ", "ο ΕSΜ θα μπορούσε κατόπιν αποφάσεως...", "θα υπόκειται στις κατάλληλες προυποθέσεις..." κλπ.
- Ποιοι αποφασίζουν λοιπόν για τις λεπτομέρεις όπου κρύβεται η κόλαση; Οι λαοί ή τα διάφορα συμβούλια και ελεγχόμενοι εποπτικοί μηχανισμοί που βρίσκονται πολύ μακριά από τους λαούς;
- Η ΕΚΤ που πάει να αναδειχτεί σε υπερεξουσία που θα αποφασίζει για τα κύρια και βασικά, από ποιόν ελέγχεται; Από τις "εθνικές ομάδες διαπραγμάτευσης" ή από μια ομάδα σκληρών κεφαλαιοκρατών και εκπροσώπων τους;
- Είδατε πουθενά έστω μια φράση, έτσι για τα μάτια και την κοροιδία, που να νοιάζεται για τους λαούς και το μαρτύριό τους; Η μόνο διατυπώσεις περι σωτηρίας και σταθερότητας του συστήματος και των αγορών;
Τι κανει λοιπόν όσους τολμάνε να ανοίγουν στόμα και να εκφράζονται θετικά να λένε όσα φωτεινά και αισιόδοξα λένε;
Ειμαστε υπερβολικοί μήπως;
Θ αποδειχτεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Το διάλειμμα Δημοκρατίας τελείωσε. Τα φώτα ξανασβήνουν κι αρχίζει το γνωστό βιολί. Οι λαοί αποφάνθηκαν. Ραχόι, Ολάντ, Σαμαράς...
Ωρα να πληρώσουμε το λογαριασμό τώρα. Ο Τόμσεν είναι ήδη εδώ, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία οι ειδικοί γράφουν πυρετωδώς τα "μνημόνια συμφωνίας" γιατί η απόφαση ζήτησε "ταχεία σύναψη".
Το κύριο ζήτημα πλέον είναι σε ποια κατάσταση συνείδησης βρίσκονται οι λαοί και σε ποιά κατάσταση οργάνωσης βρίσκονται τα λαικά κινηματα; Ειναι έτοιμοι για μάχη ή απλά είναι παρασυρμένοι σε ψευτοελπίδες που δε βασίζονται πουθενά; Τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό;
Ποιον θέλουμε να σώσουμε;
Πως το είπε ο Α.Τσίπρας; "...αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα.." και (η Ελλάδα με κυβέρνηση Σύριζα) "... θα είχε ήδη κερδίσει τουλάχιστον όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν";
Αυτό που θα ισχύσει για την Ισπανία και την Ιταλία κι αυτό που "κέρδισαν" είναι "μνημόνια συμφωνίας"...αυτό λέει η απόφαση. Αυτό ζητάμε;
Δε νομίζω πως θα έχουν τρομερές αντιρρήσεις...Θα κανουν λίγο το δύσκολο και μετά θα "υποχωρήσουν" αλλάζοντας το ένα μνημόνιο με ένα άλλο μνημόνιο που έτσι κι αλλιώς δεν τραβάει. Εκτός αν κι αυτή η κυβέρνηση είναι το ίδιο δουλική με την προηγούμενη και δεχτεί να μην αλλάξει τίποτα, οπότε ακόμη καλύτερα για την τρόικα. Δεν θα κουραστεί κιόλας καλοκαιριάτικα να γράφει νέα μνημόνια. Απο Σεπτέμβριο με την ησυχία τους, τότε που θα χρειαστεί περισσότερο αφού τίποτα δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί φυσικά.
Είπαμε το κύριο θέμα είναι στο ποιον θέλουμε να σώσουμε. Αν συμφωνήσουμε στο ότι θέλουμε να σώσουμε "την οικονομια" γενικά, και να αποκαταστήσουμε τη "σταθερότητα των αγορών" τα άλλα μπορούμε να τα βρούμε βρε αδερφέ.
Μέχρι να ξυπνήσουν τα θύματα και να τους πάρουν με τις πέτρες.
Υ.Γ. Για να μην μπερδευόμαστε πολύ, βοηθάει η δήλωση Σόιμπλε που είπε πως"δεν υπάρχουν νικητές και νικημενοι στο Συμβούλιο και όποιος μιλάει για ήττα της Γερμανίας...να εξετάσει τη σαθρότητα της σκέψης του". Ο άνθρωπος το ξεκαθάρισε πως εντός ΕΕ όλοι είναι στην ίδια πλευρά.Την ακριβώς απέναντι από τη δική μας δηλαδή.
Κυριακή 1 Ιουλίου 2012
Έφυγε από τη ζωή ο Θύμιος Καρακατσάνης στα 72 του χρόνια - Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του τελευταίου Αριστοφανικού
«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θύμιος Καρατσάνης, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε μεγάλη μορφή της θεατρικής τέχνης.
Ένας ακούραστος εργάτης της θεατρικής σκηνής, ένας πραγματικά μεγάλος ηθοποιός και αγωνιστής...
Ταλέντο από τα λίγα, ερμήνευσε ρόλους με μοναδικό σκηνικό τρόπο και προσωπικό στυλ.
Η κηδεία του μεγάλου έλληνα ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα (2/7) στο νεκροταφείο Παιανίας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ''ΘΕΑΤΡΙΚΗ'' ΤΟΥ ΖΩΗ...
Ο Θύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά.
Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.
Στο θέατρο είχε παίξει σε έργα, μεταξύ άλλων, του Αριστοφάνη και του Μολιέρου. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο είναι την περίοδο 2008 - 2010 στο « Θάνατο του εμποράκου « του Άρθουρ Μίλερ με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου.
Στον
κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Το πιο λαμπρό αστέρι, η Χαρτορίχτρα,
Γυναικοκρατία, Καραβάν σαράι, Μπουμ Ταρατατζούμ, Οι νταντάδες.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πλούτος του Αριστοφάνη
Όρνιθες του Αριστοφάνη
Μικροί Φαρισαίοι του Δημήτρη Ψαθά
Oύρσουλα του Μπάμπη Τσικλιρόπουλου (1995)
Ο Τελευταίος Να Κλείσει την Πόρτα του Γιώργου Κωνσταντίνου
Νεφέλες του Αριστοφάνη
Ταρτούφος του Μολιέρου
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πλούτος του Αριστοφάνη (στο ρόλο του Καρίωνα)
Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ του Γιάροσλαβ Χάσεκ (στο ρόλο του Σβέικ)
Ξανά μαζί του Νιλ Σάιμον
Μικροί Φαρισαίοι του Δημήτρη Ψαθά (στο ρόλο του Ανδρέα Ντελλή)
Ειρήνη του Αριστοφάνη
Αρμένικο Φεγγάρι στο Θέατρο Σμαρούλα
Γυναίκα στοιχείο του Πέντρο Καλντερόν (Pedro Calderon) στο Θέατρο Αμιράλ
Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν (1959) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Ο Ταρτούφος στο θέατρο Άλαφα
Λυσιστράτη στο ρόλο της Λυσιστράτης
Ο θάνατος του εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ (2010)
Ο Τελευταίος Να Κλείσει την Πόρτα
Οι Νταντάδες του Γιώργου Σκούρτη
Νεφέλες του Αριστοφάνη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)