Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Βγήκαν πάλι παγανιά - Η εξαθλίωση ως θετική προοπτική

Ξύπνημα και κυριακάτικος καφές με ΣΚΑΙ.
Στο πανελ του Γ.Αυτιά ο Γ.Κικίλιας, η κ.Λυμπεράκη, ο Γ.Σταθάκης και ο Γ.Κατρούγκαλος.
Η Λυμπεράκη δίνει ρέστα υπέρ της σκληρης εφαρμογής του μνημονίου λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Το πακέτο των επιχειρημάτων της γνωστό.Το Δημόσιο φταίει για όλα, το πολιτικό σύστημα(δηλαδή;) δεν θέλησε να τα χαλάσει με τους πελάτες του, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Τα άλματα της λογικής είναι ολοφάνερα. Αφου ας πούμε αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε, πως έτυχε και δεν πλήρωσαν π.χ. οι εφοπλιστές -που φυσικα κατα τη γνωμη της δεν φταίνε- και "τυχαίνει" να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι;
Ο Γ.Κατρούγκαλος της απαντά ότι οι μεγάλοι πελάτες των κυβερνήσεων που ρημάζουν το Δημόσιο δεν ήταν οι λίγοι συνταξιούχοι που έπαιρναν συντάξεις που δεν έπρεπε, αλλά οι μεγαλοεργολάβοι που τυχαίνει να τους έχουν δώσει το δικαίωμα να είναι και καναλάρχες με αποτέλεσμα να διαστρέφεται το πολιτικό σκηνικό, οι οποίοι έχουν τη δυνατοτητα μεσω των μεγάλων έργων να κανουν όργια.
Για την κ.Λυμπεράκη σημασία δεν έχει ποιος θα πληρώσει κι αν πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα. Σημασία έχει να πληρωθεί ο λογαριασμός και να "εφαρμοστεί το πρόγραμμα".
Ο Γ.Κατρούγκαλος της λεει ξαναπαίρνοντας το λόγο ότι η Λεττονία που θεωρείται παράδειγμα πετυχημένης εφαρμογής του προγράμματος είναι σήμερα 30% φτωχότερη σε ΑΕΠ, με πολύ μεγάλη ανεργία και με το 60% των ανέργων να είναι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς να έχουν πιθανότητες επιστροφής.
Και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου επιστήμων κ.Λυμπεράκη απαντά: "Σημασία δεν έχει πόσο φτωχή είναι τώρα η Λεττονία, αλλά πόσο φτωχότερη θα ήταν αν δεν είχε μπεί στο πρόγραμμα"!!!
Οποιος νομιζει οτι η  επιστήμη δεν έχει σχέση με τη μαντική τέχνη ας αναθεωρήσει. Οι στημενοι εκπρόσωποι που παριστάνουν τις ανεξάρτητες γνώμες της επιστημονικής κοινότητας έχουν σχέση και με τη μαντική. Το παράξενο επίσης είναι ότι το επιχείρημα το έχουμε ξανακούσει. Θέλω να πω οτι το καθηγηταριό που έχει αναλάβει να μας πείσει ότι το να πεθαίνεις έχει και τα θετικά του, απαντάει σαν κόμμα στα λογικά επιχειρήματα άλλων επιστημόνων που τιμούν την ιδιότητά τους όπως ο Γ.Κατρούγκαλος, κι αυτό βέβαια λέει πολλά.
Για να πω την αλήθεια δεν ξερω τις λεπτομέρεις γύρω από το ποιο ακριβώς είναι  το κομάτι της οικονομικής επιστήμης που διδάσκει η κ.Λυμπεράκη, πληρωμένη από το Δημόσιο που θέλει να εξαφανίσει. Φαντάζομαι κατι σαν "Οικονομία και δουλοπρέπεια", η "Πως να κάνετε τους πάντες φτωχούς για το καλό τους" ή "Ο νεος ανθρωπισμός της μοντέρνας οικονομίας-Προγράμματα που σκοτώνουν". Κατι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ γι αυτήν.
Βεβαια το θέμα μας δεν είναι η κ.Λυμπεράκη αλλά όλα αυτά τα όρνεα που άρχισαν πάλι να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας στον τηλεοπτικό ουρανό. Δείχνει ακόμη κι αυτό από μόνο του το τί μας ετοιμάζουν.
Βρωμάει ερείπια και πτωμαίνη η ατμόσφαιρα κι αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεί ο κόσμος που θα ξαναβρεθεί και πάλι κάτω από άγρια πυρά ελπίδα και προοπτική μάχης. Το φάρμακο στην κατάθλιψη είναι χωρίς αμφιβολία ο αγώνας και η συλλογικότητα, τα χέρια που δένονται μεταξύ τους και λένε τα μεγάλα ΟΧΙ κι ανοίγουν άλλους νέους δρόμους για τα μεγάλα ΝΑΙ. Μόνο αυτό θα νικησει το φόβο που θα σπείρουν με όλους τους τρόπους για να  μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι.

7 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Τι να περιμένει κανείς από μία οικονομολόγο του Παντείου, όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του συνασπισμού «Δράση - Δημιουργία Ξανά»; Μια πορεία καθηγήτριας που ξεκινούσε από αριστερά και σταδιακά κατέληξε στον νεοφιλελευθερισμό μέσα από τις σκοτεινές διαδρομές διολίσθησης που έχει στο κεφάλι του κάθε οπορτουνιστικό άτομο, δεν μας είναι άγνωστη. Από τα προοδευτικά συστήματα ευέλικτης εξειδίκευσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέληξε στην ευέλικτη υπηρέτησης και υπηρεσία στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Άξιος ο μισθός της.

akrat είπε...

τι τους βλέπεις καλέ??

Γιώργος Σαρρής είπε...

Στέργιε
"Αριστερή" κι η Λυμπεράκη;
Τελικά ο φερετζές του νεοφιλελεύθερου ειναι η κάποια "αριστεροσύνη" με ειδικότητα στην πίστη σωστής διαχείρισης του άδικου καπιταλιστικού ντουνιά.
Αυτό σηκώνει ιδιαίτερο άρθρο κι όχι ένα μικρό σχολιάκι.Δεν καθαρίζεις έτσι:)
Την κ.Λυμπεράκη απ'ότι φαίνεται θα τη βρούμε μπροστά μας σε πολλούς ρόλους. Να ξερουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Akrat
τους κάνω βουντού:))

Ανατολή είπε...

Βρε Γιώργο, χέσ' τη Λυμπεράκη.
Έχω μια μεγάλη απορία: Ο Σταθάκης όλο αυτό το διάστημα της κουβέντας, μίλησε;
Άνοιξε το ρημαδιασμένο του στόμα; Και τι είπε;
(Αν δηλαδή μίλησε και κατάλαβες τίποτα...)
Ή απλώς χαμογελούσε ειρωνικά...

Γιώργος Σαρρής είπε...

Aνατολή καλημέρα,
Εννοείται πως το είδα, αλλά είπα να μην το σχολιάσω για να μη μου λένε συνεχώς οτι εχω εμπάθεια. Και ο Κικιλιας και ο Σταθάκης(κυβερνηση και αξιωμ.αντιπολίτευση) έκαναν το κορόιδο καιόλη η κουβεβτα έγινε από Λυμπερακη κ Κατρούγκαλο. Η Λυμπεράκη εκπροσωπουσε την άποψη Τρόικας κ ο Κατρούγκαλος έκανε αντιπολίτευση. Οι άλλοι 2 γοήτευαν. Αλλα τεσπα ειπα να μη σχολιάζουμε και τιε περίεργες σιωπές

Ανατολή είπε...

Γιώργο,
"ειπα να μη σχολιάζουμε και τις περίεργες σιωπές"
Γιατί να μην τις σχολιάζουμε; Αυτός ο κύριος τι ρόλο βαράει; Ακόμα δεν τον έχει πάρει χαμπάρι κανείς;
Προεκλογικά στο ΜΕΓΚΑ σε παράθυρα με το Χατζηδάκη και το γνωστό σκυλολόι των Τρεμοπρετεντέρηδων.
Αρχίζει ο Χατζηδάκης να αραδιάζει το πρόγραμμα της ΝΔ που θα σώσει τη χώρα και αναφέρει ότι θα κατατεμαχήσουν την ελληνική επικράτεια σε Ειδικές ΟΙκονομικές Ζώνες προκειμένου να έρθουν οι σωτήριες επενδύσεις των φαστ τρακ, που περιμένουν οι λιγούρηδες.
Και ο Σταθάκης μούγκα! Κιχ δεν έβγαλε. Παρίστανε το Βούδα. Πώς ήταν ο Παυλόπουλος μετά τα μπουγέλα και τα χαστούκια; Η ίδια στάση.
Παρεμπιπτόντως μόνο το ΕΠΑΜ και ο Καζάκης έχει λυσσάξει να μιλάει για την καταστροφή που μας ετοιμάζουν με τις ΕΟΖ.
΄Οχι μόνο για τη δουλοποίηση των εργαζομένων (ντόπιων και εξαθλιωμένων μεταναστών), αλλά και τον κίνδυνο από τον κατακερματισμό του εθνικού χώρου.
Άι, σιχτίρ! Κάποιοι εσχάτως δηλ. τον τελευταίο χρόνο, έχουν μεταμορφοθεί σε "Ιερές αγελάδες" της Αριστεράς και δεν τολμάει να τις αγγίξει κανείς.
Δεν ξέρω αλλά κάτι μου λέει, ότι υπάρχει λόγος. Ίσως κρύβεται το Μπομπολέικο από πίσω...

ShareThis