Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εκλαψε ο μαύρος κόκκορας...

"Γέλασε 
ο μαύρος κόκορας
όταν του είπαν
πως θα τον σφάξουν
όταν όμως ήρθε η ώρα
η κακή του ώρα
έκλαψε ο μαύρος κόκκορας
έκλαψε ο μαύρος κόκκορας"
.   ..    ..Μίλτος Σαχτούρης..   ..   .


Ειναι πια φανερό οτι η "αναδιαπραγμάτευση" εγκαταλείπεται. Η μάλλον για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, φαίνεται πια πως ήταν εξ αρχής ενα ωραίο παραμύθι για να αρπάξουν την ψήφο του λαού. Τωρα ο μεν υπουργός οικονομικών μιλάει σαν να ήρθε μόλις τώρα στη χώρα και να μην εχει ακούσει λέξη από τις "δεσμεύσεις", τις υποσχέσεις  και όσα ειπώθηκαν στην προεκλογική περίοδο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα δε κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους να σκεπάσουν την κοροιδία, την ώρα που  βγάζουν τις προεκλογικές χαμογελαστές μάσκες και τα κοντομάνικα λαικά πουκάμισα και μπλουζάκια και  φοράνε τα κοστούμια του ρεαλισμού και των ωρών ευθύνης. Και όλα αυτά στη μέση φοβερού καύσωνα που σπαει θερμόμετρα.
Οι  δικαιολογίες εν τω μεταξύ πάνε συννεφο, σε ότι αφορά την αναδιαπραγμάτευση που όπως λένε ευγενικά "αναβάλλεται" μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, που παρεμπιμπτόντως είναι ίδιες με τις πολιτικές που κατήγγειλε ως τωρα η ΝΔ και βέβαια η ΔΗΜΑΡ ως καταστροφικές.
Και η μεν ΝΔ δε μας προξενεί καμιά εντύπωση, αφου πάντα ήταν αστικό κόμμα του κεφαλαίου. Η ΔΗΜΑΡ όμως όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί παρά να γυρίζει το στομάχι όσων απλών ανθρώπων την πίστεψαν, με τα επιχειρήματα του τύπου "η αναδιαπραγματευση θα εξελιχτεί και θα κριθεί σε βάθος χρόνου" ή "πρεπει πρωτα να υπάρξουν αποτελέσματα" ή "όσοι λένε πως πρέπει  να τεθεί "χθες" δεν ξερουν την κρισιμότητα της κατάστασης" και άλλα αποστομωτικά. Με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε, αφού έχουμε νιώσει το χαρακτήρα του στο πετσί μας, εκτός από το ότι δειχνει να ακολουθεί μια πονηρή τακτική κριτικής του κ.Στουρνάρα αλλά ΄"στηρίζοντας" με όλες τις δυνάμεις του την κυβέρνηση. Πάντως και το ΠΑΣΟΚ αλλά και  η παραίτηση Νικολόπουλου βγαίνουν από Αριστερά στη ΔΗΜΑΡ που δείχνει ο πιστός εταίρος του νέου Μαύρου μετώπου.

Από εκεί και πέρα η επιστολή του κ.Νικολόπουλου μας δείχνει ποια είναι η πραγματική κατασταση. Η Τρόικα επανήλθε με άγριες διαθέσεις και δεν βρίσκει κανέναν απέναντί της. Μπαίνει στα υπουργεία σαν να είναι τσιφλίκια της, μαζεύει στοιχεία χωρίς να ακούσει λέξη αντίδρασης ή έστω και ελάχιστης ενημέρωσης-προειδοποίησης πως κάτι έχει αλλάξει από το Μαιο και μετά. Γι αυτούς δεν άλλαξε τίποτα. Υπηρετες είχαν και υπηρέτες έχουν. Το μνημόνιο ζει και βασιλεύει και πρεπει να εφαρμοστεί.
"[...] σχεδόν με τρόμο άκουσα τον Γιάννη (σ.σ. Βρούτση) να επαναλαμβάνει 'για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων... Εμείς συνεχίζουμε την πλήρη εφαρμογή αυτών με αποφασιστικότητα...', ακόμη και όταν ρωτήθηκε σαφώς από τους εκπροσώπους της τρόικας αν αυτές οι δεσμεύσεις υπερβαίνουν ακόμη και την προγραμματική διακήρυξη των τριών αρχηγών!". Αυτά λέει ο κ.Νικολόπουλος μεταξύ άλλων και κάθε σχόλιο είναιι εντελώς περιττό.

Οι πρώτες κιόλας μέρες της νεας συγκυβέρνησης δίνουν άλλο ένα ωραιο παράδειγμα για το πώς τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί ένας ολόκληρος λαός, ο οποίος μάλιστα θεωρεί οτι νίκησε την προηγούμενη κατάσταση στις εκλογές, και για το πως βρωμίζουνε στο πιτς φυτίλι οι καθαρές εντολές. Ευθύνη βέβαια σε τετοιες κρίσιμες ώρες έχουν και όλοι όσοι δεν αποκαλύπτουν την εκλογικη αυταπάτη και δεν τονίζουν την αναγκαιότητα της οργάνωσης του λαού και της δυναμικής παρέμβασής του στα πράγματα. Οπως επίσης ευθύνη θα έχει και όποια πολιτική δεν κάνει όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα πραγματικά δυνατό και μαζικό λαικό κίνημα.

Δύο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση αυτές τις μέρες. Πρωτα η παραδοχή από τη μεριά του κ.Κουκουλόπουλου του ΠΑΣΟΚ που παραδέχτηκε στην πρωινη εκπομπή της ΝΕΤ το ότι "επιβεβαιώνεται η γραμμή του ΚΚΕ και όσα έλεγε για την ΚΑΠ της ΕΕ και τις ποσοστώσεις". Οτι δηλαδή υπεύθυνη για την αποαγροτοποίηση της Ελλάδας είναι κύρια η ΕΕ. Εντυπωσιακό γιατί δείχνει ότι ακόμα και μεσα στα αστικά κόμματα δημιουργούνται ρήγματα στη γραμμή ολοκληρωτικής στήριξης των πολιτικών της ΕΕ.
Το δεύτερο αυτό που άκουσα στο σημερινό δελτίο του ρ/σ REAL (που σημειωτέον πέρα από το τί πιστεύει κανείς για το Ν.Χ' νικολάου, κράτησε μια αρκετά καθαρά αντιΚΚΕ στάση στις εκλογές  μεσω του διευθυντή ειδήσεων Γ.Παπαδόπουλου και των συνεργατών του). Είπε λοιπόν ο Γ.Παπαδόπουλος ότι αποδεικνύεται πια ότι όλα όσα έλεγαν τα διάφορα κόμματα περί βελτίωσης του κλίματος στην Ευρώπη ήταν αστήριχτα και ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...
Ξεχνάει βεβαια ότι όταν αυτά τα έλεγαν προεκλογικά οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τότε παρουσίαζαν τις δηλώσεις τους ως πολεμική κυρίως προς το Συριζα και τα ξεπερνούσαν με απαξιωτικά χαμόγελα και σχόλια.
Τα "διάφορα κόμματα" είναι φυσικά όλα εκείνα(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ,ΑΝΕΛ) που ελεγαν πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται από το διαφορετικό αέρα που φυσάει πλέον στην "Ευρώπη που αλλάζει", σπέρνοντας αυταπάτες στους ήδη φοβισμένους ψηφοφόρους ότι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν χωρίς να ανοίξει μύτη. Αφού βόλευε όμως, χαλάλι.
Τωρα όμως όλοι νοιώθουν οτι ο "ευρωπαικός" αυτός αέρας, έρχεται από τα βάθη των διευθυντηρίων της ΕΕ, που βεβαια δεν θ' αλλάξει ποτε, και βαζει φωτιά σε ότι μας έχει απομείνει όσο εμείς δεν κάνουμε οργανωμένα σαν κίνημα κάτι γι αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω...Πριν ξεκινήσουμε με το κυρίως πιάτο, μήπως σας βρίσκονται πρόχειρα 3 ψωρο δισεκατομμύρια;



 "Δαίμονες και δαιμόνισσες
δαιμονίζονται στην ακτή
χαριεντίζονται μεταξύ τους
ετοιμάζουν τα νέα δαιμονάκια
που θα βασιλέψουν 
σ' αυτή τη γή
που είναι πια δική τους


Μακριά στον ορίζοντα
σε μια κόκκινη θάλασσα 
 μέσα σε ψεύτικους καπνούς
βυθίζεται ένα καράβι"
Μίλτος Σαχτούρης
ΥΓ: Στις μέρες που ακόμη και  πολιτικοί ηγέτες συγκρούονται ποιητικά κάπως πρέπει να κρατηθούμε κι εμείς οι καλλιτέχνες στο ύψος μας για να μη χάσουμε το κοινό μας και μας το πάρουν οι ποιητίζοντες:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis