Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το τεράστιο συλλαλητήριο της15 Δεκέμβρη- Τόσο κοντά, τόσο μακριά


Από τη στιγμή που βγήκαμε από τα βαγόνια του μετρό και την ώρα που ανεβαίναμε τις σκάλες για την Ομόνοια ξέραμε τι θα δούμε.Φαινόταν στο αδιαχώρητο στις κυλιόμενες αλλά και σε όλο το υπόγειο της πλατείας και φυσικά στα συνθήματα πριν ακόμη ανέβουμε.
Αυτό που δεν ξέραμε ήταν αν το συλλαλητήριο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της 5 Μαη, αλλά και το τι κατάληξη θα είχε με τόσο κόσμο, όπου ο έλεγχος μπορεί εύκολα να χαθεί.
Μου έκανε εντύπωση οτι σε όλο το μήκος της Πατησίων δεν υπήρχαν ΜΑΤ.Τους έβλεπες βέβαια μεσα στα στενά αλλά η παρουσία τους δεν ήταν προκλητική η ενοχλητική σαν τις άλλες φορές.Μες τον ενθουσιασμό που έφερνε ο ογκος του κόσμου άκουγες διάφορα, ότι σήμερα θα μας αφήσουν να κάνουμε επίσκεψη στη Βουλή κι άλλα τετοια.
Το πιο σωστό το είπε μάλλον ένας τύπος που ελεγε πως σήμερα τα ΜΑΤ ήταν με πολιτικά μες την πορεία.

Γύρω στις 12 ξεκινησε η πορεία του ΠΑΜΕ που για μια ώρα περίπου βάδιζε τη Σταδίου προς Σύνταγμα χωρίς προβλήματα όπως συνηθως.Ηταν μια πολύ μεγάλη πορεία που όμως άκουσα πως δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή αλλά διαλύθηκε προς το Ζάπειο.(Αρκετοί ήρθαν αργότερα στην άλλη πορεία που ερχόταν από το Πολυτεχνείο.)
Το υπόλοιπο κομμάτι περίμενε απλωμένο σε όλο το μήκος της Πατησίων σε πολύ πυκνή διάταξη.
Η πορεία εξελισσόταν αργά, αφού δε γινόταν αλλιώς με τοσο πολύ κόσμο.
Στην γωνία Αιόλου και Σταδιου σταματήσαμε σχολιάζοντας με διάφορους φίλους μπλόγκερς και χαζεύαμε την πορεία.Εκείνη την ώρα πέρασαν πίσω μας τα παιδιά με τα μαύρα.Μύριζε πετρέλαιο και όλη η εικόνα μίλαγε για το τι περίπου θα γινόταν σε λίγο.
Στη μεση περίπου της Σταδίου κι ενω βαδίζαμε με το δυστυχώς απεριφρούρητο μπλογκ της ΟΛΜΕ(φοβερά μαζικό πάντως) άρχισαν οι προκλήσεις από τα πλάγια.Ανταλλαγή από βρισιές ανάμεσα σε περίεργους με κουκούλες η χωρις, διαρκή μικροεπεισόδια και μικροσυμπλοκές κλπ.
Εμπαιναν στην πορεία, έβριζαν τον κόσμο της ΟΛΜΕ και άλλα τέτοια.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη Βουκουρεστίου πριν το Σύνταγμα.Μόλις είδαμε την πλατεία κι ενώ ενα κομματι της πορείας ανέβαινε ήδη μπροστά από τα ξενοδοχεία φάνηκε πως εκεί ήταν ο στόχος.
Πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι γίνεται τα "παιδιά" έφυγαν από μπροστά μας και σε λίγο θα άρχιζε η μάχη της πλατείας.
Μπροστα από το Κing George  ήταν παρκαρισμένα 2-3 αυτοκίνητα πράγμα που μου έκανε εντύπωση τέτοια μέρα.Πριν το σκεφτώ δευτερη φορά είχαν τυλιχτεί στις φλόγες.
Τα άλλα παιδιά με τις στολές και τα κράνη άλλο που δεν ήθελαν άρχισαν να ρίχνουν ότι είχαν.Την ίδια στιγμή δακρυγόνα, κρότου λάμψης, μολότοφ, χημικά κλπ. άρχισαν να πέφτουν σε όλη την πλατεια από τη γωνία Οθωνος και Αμαλίας, στον Αγνωστο μπροστα στη Βουλή και σε λίγα λεπτά μεχρι και κάτω στη Φιλελλήνων, στο Ταχυδρομείο προς το ΥΠΟΙΚ.Το κομμάτι της ΟΛΜΕ μπήκε αργά στη Φιλελλήνων περικυκλωμένο από ΜΑΤ, μπάχαλους, καπνούς και δακρυγόνα.
Πέτρες, κυνηγητό, ντου από τα ΜΑΤ και φωνές για να μην τρέχουμε και ποδοπατηθεί ο κόσμος που ήταν αποκλεισμένος μέσα στα κάγκελα στο οδόστρωμα, ήταν το σκηνικό.
Προχωρήσαμε και βγήκαμε σαν πορεία στην Αμαλίας με σκοπό να γυρίσουμε προς Συνταγμα.
Ηταν αδύνατον!Στην Αμαλίας ο πετροπόλεμος έφερνε κυνηγητό από τα ΜΑΤ με όλα τα σχετικά κι ετσι οι πιο πολλοί θελοντας και μη μπήκαν στα στενά της Πλάκας.Επιχειρήσαμε από τη Φιλλελήνων να ξαναγυρίσουμε προς τη Σταδίου όπου μαθαίναμε πως ακόμα υπήρχε πολύς κόσμος για να συνεχίσουμε την πορεία.Η ατμόσφαιρα με τα χημικά από τη μια αλλά και το απόλυτο μπλοκάρισμα της περιοχής από ΜΑΤ (σε όλα τα γύρω στενα της Πλάκας προς Συνταγμα και Ερμού) πάλι δε μας άφηναν.Εντυπωσιακά πολύς κόσμος βρισκόταν μεσα στα στενά προσπαθώντας να βρει διεξοδο προς την πλατεία Συντάγματος.Πολλοί ανησυχούσαν και άλλοι φοβόντουσαν όλο το σκηνικό, αλλά κανένας δεν ΄ηθελε να χάσει την πορεία!
 Ηταν ένα φρικτό σκηνικό χούντας που δεν το έτρωγες με τίποτα!ΜΑΤ παντου, ΔΕΛΤΑδες με τις σειρήνες, κροτίδες, φωτιές ...
 Ο λαός προσπαθούσε να δείξει τη συναίνεσή του προς την κυβέρνηση, αλλά η εντελώς περιττή παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων δεν τον άφηνε...(πλάκα κάνουμε, μην παρεξηγηθώ κιόλας)
Τι θα έκανε άραγε αυτή η κυβέρνηση αν απαγορευόντουσαν τα δακρυγόνα;
Από ποια ταράτσα θα έφευγε αύριο κιόλας;


Μισή ώρα μετα κάνοντας κύκλο βρεθήκαμε στη Σταδίου όπου είδαμε ένα κομμάτι της πορείας σταματημένο στην Κλαυθμώνος.Τα δακρυγόνα ήταν τόσο πολλά που παρά το ότι δεν γινόταν τίποτα τρομερό (κάτι συνηθισμένα ντου μόνο για εκφοβισμό), δεν γινόταν να περάσουμε την Κοραή και την Κλαυθμώνος.Τελικά από μακριά είδαμε την πορεία να βαδίζει  ανάποδα προς Ομόνοια και δεν ξέρω που πήγε.Κάπου εκεί εγκαταλείψαμε.
Αυτό που έμεινε ήταν η χαρα που τόσος κόσμος κατέβηκε στο δρόμο, η ελπίδα και το σπάσιμο της απογοήτευσης, του φόβου και του μύθου "δε γίνεται τίποτα" που έφερναν οι εικόνες αυτής της θάλασσας αντίστασης, αλλά και η πίκρα πως τόσο εύκολα το γνωστο παιχνίδι μπάχαλων-ΜΑΤ έσπασε μια συγκλονιστική πορεία που κανένας δεν είδε ολόκληρη μπροστά στη Βουλή.
Δεν πιστεύω στις αποστειρωμένες "ασφαλείς" κινητοποιήσεις, αφού ξέρω πως η πορεία για τις μεγάλες ανατροπές δε θα είναι μια ωραία εκδρομή στη λιακάδα.Ομως αυτοί που πιστεύουν οτι η σύγκρουση με το κράτος εξαντλείται σε ένα κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις καταστολής ειναι μακριά νυχτωμένοι.
Ηταν για μένα ολοφάνερο πως υπήρχε παλι σχέδιο διάλυσης της πορείας στο οποίο συμμετείχαν συνειδητά η ασυνείδητα αρκετοί από τα "ανένταχτα παιδιά" με τα ξύλα και τις πέτρες.
Λίγο πριν φτάσουμε στο Συνταγμα (2-3 λεπτά) στην εισοδο του Κing George(με τα αναλώσιμα αυτοκίνητα στην πόρτα!!) έκαναν προβα τους πυροσβεστήρες ξεροντας πως κάτι θα συμβεί στα επόμενα λεπτά.Μου το είπαν άνθρωποι που ήταν ακριβώς εκεί δίπλα στα ΜΑΤ, και έφυγαν μόλις άρχισε ο χαμός για να  ενωθούν μαζί μας εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Επίσης με τα μάτια μου είδα αρκετές φορές σκηνές ψευτοκυνηγητού τη στιγμή που περνούσαμε προς τη Φιλελλήνων και αηδίασα.Νομίζω πως αν κοιτάξουμε τα βίντεο με τα επεισόδια θα δούμε κι άλλες.
Παρ' όλα αυτά νομίζω πως παρά την πίκρα που  προκάλεσε το εύκολο σπάσιμο του συλλαλητηρίου ο κόσμος που κατέβηκε σήμερα στο δρόμο διαπίστωσε πως τίποτα δεν έχει κριθεί αν δεν πούμε εμείς την τελευταία λέξη. Πως η δύναμη που κρύβει μέσα του ένα οργανωμένο λαικό κίνημα που να ξέρει τι ζητάει είναι τεραστια και απροσπέλαστη. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει λοιπόν να προσανατολιστούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χερι μας.

Δεν είμαστε πια λίγοι.Είμαστε όμως ανοργάνωτοι και έτσι ευάλωτοι στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται και αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

7 σχόλια:

Aνεμος είπε...

θα δημοσιευτει το μεσημερι στις 12 γιωργο
http://enomenoiblogers.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι της ώρας να τσακωνόμαστε, αλλά κάτι συμβαίνει με το Κ.Κ.Ε. Τις προάλλες μας στείλανε από την αντίθετη πλευρά, αντί για το σύνταγμα πήγαμε στο θησείο να δούμε πιθανώς τα τραίνα και προχτές περάσαμε από το πλάϊ και πήγαμε κατά Ακρόπολη μεριά! Δείχνουν σαν να μη θέλουν αντιδράσουν σαν αγγαρεία, για εκτόνωση, σαν σε υγειϊνό περίπατο. Και αυτό επαναλαμβάνεται σε όλες τις τελευταίες διαδηλώσεις. Υπάρχει κάποια εξήγηση;

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχει...θέλεις να την ακούσεις;
Όταν όλοι καταλάβουν και μάθουν πως να περιφρουρούν τις πορείες τους, όταν όλοι αντιληφθούν ότι το σύστημα θέλει και μπορεί να προβοκάρει, όταν όλοι καταλάβουμε ότι οφείλουμε να μην του δίνουμε τη δυνατότητα να το κάνει, όταν αποφασίσουμε ότι τον κόσμο που βρίσκεται στα διάφορα μπλοκ οφείλουμε να προστατεύουμε΄! ε! τότε μπορεί και να καταλάβουμε τι κάνει το ΠΑΜΕ. Το θέμα δεν είναι να αντιδράσεις απέναντι στους προβοκάτορες και τους μπάτσους, μπορεί να ακούγομαι κάπως αλλά μετά τα προχθεσινά πραγματικά αηδίασα, με όλους τους δήθεν που δεν έχουν το στοιχειώδη σχέδιο, πλάνο κάτι στο μυαλό τους, και πάνω από όλα δεν έχουν περιφρούρηση. Δλδ το ΠΑΜΕ που είχε διπλή περιφρούρηση; τι ήταν, έχουν ευθύνη, όλοι έχουμε ευθύνη, αλλά και οι διοργανωτές ακόμη μεγαλύτερη.
Όταν λοιπόν γίνουν όλα τα παραπάνω, δε θα χρειάζεται να υπάρξει καμία σύγκρουση, γιατί απλά ο τοίχος θα είναι τόσο ισχυρός που κανείς δε θα μπορεί να τον ξεκουνήσει, αλλά αυτό προυποθέτει και συνείδηση, ταξική συνείδηση, και θέλω ακούνητα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Θεωρώ ότι γίνεται μεγάλο ΛΑΘΟΣ με αυτή την ιστορία και θα παραθέσω τις σκέψεις μου, ελπίζοντας να μην παρεξηγηθώ ή χαρακτηριστώ προβοκάτορας. Στις δύο τελευταίες πολύ μεγάλες πορείες που έχω πάει με το ΠΑΜΕ, έχει γίνει ακριβώς το ίδιο που αναφέρει ο φίλος από πάνω: Ενώ επιβάλλεται σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή ο κόσμος να παραμείνει έξω από τη Βουλή και να διαδηλώσει, εκδιώκεται προς τα δεξιά με τη δικαιολογία του φόβου των επεισοδίων και πάει σπίτι του. Στις 15 Δεκέμβρη μάλιστα, είχε σχηματιστεί διπλή αλυσίδα από μέλη του ΠΑΜΕ και ΔΕΝ άφηναν εμάς τους ίδιους να περάσουμε, που ήμασταν στα δικά τους μπλοκ!! Συγνώμη κιόλας, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετατρέπονται οι κομμουνιστές σε δυνάμεις ασφαλείας. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Καταλαβαίνω απόλυτα να υπάρχει περιφρούρηση στην άκρη και διακριτικά, αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση στη μέση του δρόμου. Εδώ ρε παιδιά σε άλλα θέματα -όχι τόσο σοβαρά- κάναμε δυναμικές πορείες και βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή, απέναντι στα ΜΑΤ, ειρηνικά. Τώρα, που κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή μας και γκρεμίζεται το σύμπαν, το βάζουμε στα πόδια; Ακόμα και οι προβοκάτορες να είναι η αιτία αυτής της πρακτικής, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και είμαστε ΕΚΕΙ, προσπαθώντας με την περιφρούρηση να αποτρέψουμε άσχημες καταστάσεις.

Δηλαδή, έτσι γίνονται οι ανατροπές; Μπροστά από την τηλεόραση; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ πρέπει να φεύγουν στο τέλος απ' όλους από τον αγώνα, όχι πριν. Πραγματικά, είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό το θέμα, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε από τα γραφόμενά μου, αλλά και μερικοί ακόμη που το συζητούσαμε στο δρόμο. Πιστεύω ότι είναι αρκετοί αυτοί που διαφωνούν.

Το χωνέψαμε με τις χωριστές πορείες που γίνονται, πράγμα απαράδεκτο για αυτή την περίοδο που διανύουμε, αλλά αυτό ξεπερνάει τα όρια. Μέχρι και στο Θησείο μας πήγαν εκδρομή μετά την πολύ μεγάλη πορεία που έχει γίνει.. Τόσο πολύ φοβόμαστε πια;

Περιμένω τις απόψεις σας...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Θεωρώ ότι γίνεται μεγάλο ΛΑΘΟΣ με αυτή την ιστορία και θα παραθέσω τις σκέψεις μου, ελπίζοντας να μην παρεξηγηθώ ή χαρακτηριστώ προβοκάτορας. Στις δύο τελευταίες πολύ μεγάλες πορείες που έχω πάει με το ΠΑΜΕ, έχει γίνει ακριβώς το ίδιο που αναφέρει ο φίλος από πάνω: Ενώ επιβάλλεται σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή ο κόσμος να παραμείνει έξω από τη Βουλή και να διαδηλώσει, εκδιώκεται προς τα δεξιά με τη δικαιολογία του φόβου των επεισοδίων και πάει σπίτι του. Στις 15 Δεκέμβρη μάλιστα, είχε σχηματιστεί διπλή αλυσίδα από μέλη του ΠΑΜΕ και ΔΕΝ άφηναν εμάς τους ίδιους να περάσουμε, που ήμασταν στα δικά τους μπλοκ!! Συγνώμη κιόλας, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετατρέπονται οι κομμουνιστές σε δυνάμεις ασφαλείας. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Καταλαβαίνω απόλυτα να υπάρχει περιφρούρηση στην άκρη και διακριτικά, αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση στη μέση του δρόμου. Εδώ ρε παιδιά σε άλλα θέματα -όχι τόσο σοβαρά- κάναμε δυναμικές πορείες και βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή, απέναντι στα ΜΑΤ, ειρηνικά. Τώρα, που κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή μας και γκρεμίζεται το σύμπαν, το βάζουμε στα πόδια; Ακόμα και οι προβοκάτορες να είναι η αιτία αυτής της πρακτικής, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και είμαστε ΕΚΕΙ, προσπαθώντας με την περιφρούρηση να αποτρέψουμε άσχημες καταστάσεις.

Δηλαδή, έτσι γίνονται οι ανατροπές; Μπροστά από την τηλεόραση; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ πρέπει να φεύγουν στο τέλος απ' όλους από τον αγώνα, όχι πριν. Πραγματικά, είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό το θέμα, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε από τα γραφόμενά μου, αλλά και μερικοί ακόμη που το συζητούσαμε στο δρόμο. Πιστεύω ότι είναι αρκετοί αυτοί που διαφωνούν.

Το χωνέψαμε με τις χωριστές πορείες που γίνονται, πράγμα απαράδεκτο για αυτή την περίοδο που διανύουμε, αλλά αυτό ξεπερνάει τα όρια. Μέχρι και στο Θησείο μας πήγαν εκδρομή μετά την πολύ μεγάλη πορεία που έχει γίνει.. Τόσο πολύ φοβόμαστε πια;

Περιμένω τις απόψεις σας...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Θεωρώ ότι γίνεται μεγάλο ΛΑΘΟΣ με αυτή την ιστορία και θα παραθέσω τις σκέψεις μου, ελπίζοντας να μην παρεξηγηθώ ή χαρακτηριστώ προβοκάτορας. Στις δύο τελευταίες πολύ μεγάλες πορείες που έχω πάει με το ΠΑΜΕ, έχει γίνει ακριβώς το ίδιο που αναφέρει ο φίλος από πάνω: Ενώ επιβάλλεται σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή ο κόσμος να παραμείνει έξω από τη Βουλή και να διαδηλώσει, εκδιώκεται προς τα δεξιά με τη δικαιολογία του φόβου των επεισοδίων και πάει σπίτι του. Στις 15 Δεκέμβρη μάλιστα, είχε σχηματιστεί διπλή αλυσίδα από μέλη του ΠΑΜΕ και ΔΕΝ άφηναν εμάς τους ίδιους να περάσουμε, που ήμασταν στα δικά τους μπλοκ!! Συγνώμη κιόλας, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετατρέπονται οι κομμουνιστές σε δυνάμεις ασφαλείας. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Καταλαβαίνω απόλυτα να υπάρχει περιφρούρηση στην άκρη και διακριτικά, αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση στη μέση του δρόμου. Εδώ ρε παιδιά σε άλλα θέματα -όχι τόσο σοβαρά- κάναμε δυναμικές πορείες και βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή, απέναντι στα ΜΑΤ, ειρηνικά. Τώρα, που κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή μας και γκρεμίζεται το σύμπαν, το βάζουμε στα πόδια; Ακόμα και οι προβοκάτορες να είναι η αιτία αυτής της πρακτικής, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και είμαστε ΕΚΕΙ, προσπαθώντας με την περιφρούρηση να αποτρέψουμε άσχημες καταστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

.......Δηλαδή, έτσι γίνονται οι ανατροπές; Μπροστά από την τηλεόραση; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ πρέπει να φεύγουν στο τέλος απ' όλους από τον αγώνα, όχι πριν. Πραγματικά, είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό το θέμα, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε από τα γραφόμενά μου, αλλά και μερικοί ακόμη που το συζητούσαμε στο δρόμο. Πιστεύω ότι είναι αρκετοί αυτοί που διαφωνούν.

Το χωνέψαμε με τις χωριστές πορείες που γίνονται, πράγμα απαράδεκτο για αυτή την περίοδο που διανύουμε, αλλά αυτό ξεπερνάει τα όρια. Μέχρι και στο Θησείο μας πήγαν εκδρομή μετά την πολύ μεγάλη πορεία που έχει γίνει.. Τόσο πολύ φοβόμαστε πια;

Περιμένω τις απόψεις σας...

ShareThis