Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ψέματα, φόβος, ψέματα

Η πλύση εγκεφάλου καλά κρατεί.
Η τρομοκράτηση των πολιτών διαχέεται ως δακρυγόνο στα δωμάτια των σπιτιών και αρχίζουν τα κλάματα.
Η τηλεόραση ανοιχτή και το κήρυγμα από νυν και τέως υπουργούς συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Στο ενα κανάλι η Ξενογιαννακοπούλου στο άλλο ο Χριστοδουλάκης κάνουν δουλειά.Τα άλλα κανάλια έχουν άλλου είδους προγράμματα(παιδικά κλπ.)
Λέει λοιπόν ο κ.Χριστοδουλάκης μιλώντας για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
Αν βγούμε από το ευρω τα χρέη μας παραμένουν και μετατρέπονται σε ευρώ στη νέα ισοτιμία!(Αλήθεια; ποιός το αποφάσισε αυτό;)
Η νεα δραχμή θα υποτιμηθεί κατα 50%!!!(Τι άνθρωποι είναι αυτοί;;)
Θα μας αγοράσουν μισοτιμής!!!!(πούλησε κιόλας...)
κλπ...κλπ...

Αν παρακολουθούσε ο κ.Χριστοδουλάκης λίγο τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός Ελλάδος για αυτό το ζητημα θα έβλεπε, πως τίποτα από τα παραπάνω που από μόνος του αποφάσισε δεν είναι δεδομένο.
Καθε άλλο μάλιστα.
Εκεί άλλωστε παίζεται όλο το παιχνίδι.Στο ποιός και πως θα κάνει την ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ αν χρειαστεί.
Αν την κάνει το ΠΑΣΟΚ με το λαό στον καναπέ κλάψτε.
Μην απορήσουμε βέβαια αν "ώ μη γένοιτο" έρθει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον όπου οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν σβάρνα τα κανάλια και θα προπαγανδίζουν ως αναγκαία όλα αυτά που τώρα απεύχονται, καταδικάζουν ή απαξιώνουν.Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

Ξαναγυρνώντας λοιπόν στην τρομοκράτηση από τα λεγόμενα του τ.υπουργού λέω το εξής.
Το θέμα του σε τι νόμισμα θα αποτιμηθεί το χρέος (η για να ακριβολογούμε το πότε θα γίνει η μετατροπή και σε ποια ισοτιμία) ειναι ακριβώς τα κύρια θέματα που θα μπουν στο τραπέζι όπου ο καθένας θα ασκήσει τους εκβιασμούς του ή θα παίξει τα δυνατά του χαρτια και στο τέλος θα βγούν οι νικητές και οι νικημένοι.
Εννοείται πως η παρουσία ενός δυνατού και αποφασισμένου λαικού κινήματος στους δρόμους θα παίξει κυρίαρχο ρόλο.
Επίσης το αν η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι 10% η 50% θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.Υπάρχουν περιπτώσεις που η υποτίμηση έφτασε και το 70% αλλά και μια πλειονότητα περιπτώσεων που δεν ξεπέρασε το 15% και αυτό το ποσοστό θεωρούσε ως πιθανότερο ομάδα ξένων οικονομολόγων που ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα, με την προυπόθεση βέβαια οτι θα ακολουθούσε η χώρα μια σειρά από κατάλληλες πολιτικές.
Το πιο περίεργο από όλα είναι οτι ο τ.υπουργός ξέχασε να πεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όποια κι αν είναι η ισοτιμίά του νέου νομίσματος και όποτε κι αν γίνει η μετατροπή(πριν η μετά την υποτίμηση), η χώρα εκτιμά την  νεα κατάσταση και θέτει όρους για το πόσο κομμάτι του χρεους δέχεται η μπορεί να αποπληρώσει.Το ίδιο εκτιμούν και οι δανειστές ανάλογα με το  πόσο δυνατοί αισθάνονται στις διαπραγματεύσεις(ξανατονίζουμε εδω το ρόλο του λαικού κινήματος και της πίεσης που πρέπει να ασκηθεί.Δεστε τι συμβαίνει στην Ισλανδία όπου η χωρα ανακάμπτει αρνούμενη τους εκβιασμούς των διεθνών τραπεζιτών.)
Επίσης ειναι παράξενο που ο κ.Χριστοδουλάκης δεν μας είπε ότι όλα τα παραπάνω δεν κρίνονται μεσα σε μερικές ώρες ή μέρες, αλλά παίρνουν τον καιρό τους.Και οι  διαπραγματεύσεις και οι εκατέρωθεν "αναγκαίοι" εκβιασμοί κρατάνε καιρό.Η νέα ισοτιμία δε, θα διαμορφώνεται διαρκώς ανάλογα με το πόσο καλά τα πάει η οικονομία αλλά και  με το πόσο ισχυροί είναι οι δανειστές έναντι των δανειζομένων, η το τί μπορεί να συμβαίνει με τον εν εξελίξει πόλεμο νομισμάτων διεθνώς.

Με λίγα λόγια μας κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός οτι ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δυναμικές, ο τ.υπουργός το έκρινε μέσα σε δευτερόλεπτα από μόνος του και αποφάσισε με ακρίβεια οτι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό!(για ποιόν;)
Είναι ολοφάνερο οτι πρόκειται για άλλη μια στιγμή φρικτής  προπαγάνδας για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτοί που  θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν αυτό το σενάριο ειναι οι τραπεζίτες, έλληνες και ξένοι.Οπως επίσης οτι μόνο μια λαική διακυβέρνηση μπορεί να αναλάβει να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του λαού και όχι μια δουλική κυβέρνηση του σημερινού τύπου.

3 σχόλια:

Ανατολή είπε...

Συμβουλές από το Χριστοδουλάκη,έναν άνθρωπο από τους πολλούς που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού δε χρειαζόμαστε.
Είναι σα να πας σε χασοδίκη δικηγόρο να σε συμβουλέψει νομικά.
Άντε πήγαινε Νικολάκη, τρόχαλο τα κάματε!!!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Αυτό ήταν, αυτό είναι, αυτό θα είναι αν δεν τους πετάξουμε το καλάθι των αχρήστων της ιστορίας

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ένα έχω να πω: Ο κόσμος χάνεται, αλλά ακόμη και η αριστερά βρίσκεται σε σχετική απραξία, πέρα από τα μεγάλα λόγια που ακούμε. Οι αντιδράσεις είναι τόσο μικρές από όλες τις πλευρές και δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση για όλα αυτά τα δικαιώματα δεκαετιών που γκρεμίζονται. Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά και με κινητοποιήσεις διαρκείας τώρα πότε θα το κάνουμε; Δηλαδή, για κάθε Μνημόνιο που θα περνάει θα κάνουμε απλά ένα μεγάλο συλλαλητήριο και θα περιμένουμε τις νέες περικοπές για να ξανακάνουμε; Ή θα τα ρίχνουμε όλα στην αδράνεια της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ και θα κλαίμε τη μοίρα μας; Ξέρετε, σύντροφοι, είναι πολύ δύσκολο όταν ο λαός φτωχύνει να σηκώσει κεφάλι. Δείτε π.χ. τι έγινε στη Γουατεμάλα: Το 60% είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και όλοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους! Νομίζετε ότι εδώ θα γίνει κάτι διαφορετικό αν συνεχίσουμε έτσι; Μιλάμε θεωρητικά για ανατροπές, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να το παλεύουμε με πράξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μήπως πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό μέσω εκλογών ή με τη συναίνεση των καναλιών; Ή μήπως περιμένουμε οι μισθοί να πάνε στα 200 ευρώ για να ξυπνήσουμε; Τότε θα είναι πολύ αργά. Και ok, συμφωνώ ότι οι συνθήκες μπορεί να μην έχουν ωριμάσει ακόμη για να αλλάξουμε το σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον ας ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ όπως πρέπει, βρε αδερφέ. Αυτό που γίνεται τώρα όχι δεν είναι αντίδραση, αλλά πιο πολύ τη συναίνεση πλησιάζει. Μπορεί σίγουρα πολύ καλύτερα η αριστερά, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν το παλεύει!! Η θέση μας είναι στο δρόμο και πρέπει να καταρρεύσει το σύμπαν! Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και όχι μόνοι μας, αλλά όλοι μαζί: ΚΚΕ, ΣΥΝ, αριστεριστές, αναρχικοί, οι πάντες μια γροθιά!! Αυτή η διάσπαση εξυπηρετεί πολύ καλά τους κυβερνώντες, δεν το βλέπετε; Η στιγμή είναι ιστορική και δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε διαδικασία να μετράμε τις δυνάμεις μας τώρα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του λαού, αλλά των κομμάτων. Και κανέναν από εμάς δεν πρέπει απασχολεί αυτό το πράγμα στην παρούσα φάση. Αλλιώς, θα είμαστε κι εμείς μερικά κομματόσκυλα όπως κάποιοι άλλοι που κοροϊδεύουμε. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους! Τώρα είναι η ώρα...

ShareThis