Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η Φινλανδία τόσκασε...

Πολλοί από μας ακούγοντας εδώ και 2 μέρες από τα δελτία ειδήσεων την διαβεβαίωση οτι η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας -γύρω από το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλαδία για να συμμετέχει στην "βοήθεια" της χωρας μας- είχαν αίσιο τελος δεν καταλαβαν τίποτα.
Άκουσαν πως θα δίναμε μετρητά 1δις στην Φινλανδία ως εγγύηση για να μας δωσει εκείνη με τη σειρά της 1δις δανεικά ως βοήθεια (με δόσεις μάλλον σε αντίθεση με μας). Το πρωτο που ρωτησαν όλοι -και οι δημοσιογράφοι- ήταν που θα βρίσκαμε τα χρήματα αφού αυτό ήταν το ζητούμενο. Και το δεύτερο και λογικό πως γίνεται να δίνεις 1δις για να σου δανείσουν ένα άλλο δις! Εξηγησεις βεβαια ικανοποιητικές δεν υπήρχαν.
Έτσι οι πιο πολλοί τα παράτησαν πιστεύοντας πως αυτά τα πράγματα δεν είναι για μας τους απλούς και αδαείς που δεν καταλαβαίνουμε και πηγαν για μπάνιο.

Κι όμως τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Δινουμε 1δις για να μας δανείσουν 1δις(η συμμετοχή τους στο EFSF) για να επαναγοράσουμε το χρέος μας, δηλ. να δανείσουμε τον εαυτό μας !! Κι όταν τους το επιστρέψουμε θα μας δωσουν κι αυτοί πίσω το δικό μας (με τοκο λέει)! Γελοίο! Η μοντέρνα οικονομία εν δράσει για να χάνεται η μπάλα.

Με απλά λόγια και για να μην μπερδευόμαστε η Φινλανδία την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και δεν μας το λένε στα ίσα όπως και πολλά άλλα για να μην χαλάσει το κλίμα με το καλημέρα. Ομως υπάρχουν και κάποια ψιλά. Η Φινλανδια θα επενδύσει σε ομόλογα το 1δις που θα της δώσουμε για να είμαστε σίγουροι. Σιγα τη σιγουριά! Δηλαδή αν αγοράσουν Γαλλικά ομόλογα ΑΑΑ θα είμαστε εξασφαλισμένοι; Για πόσες εβδομάδες;
Τα ομόλογα όλων των βαθμολογιών μπορούν ανα πάσα στιγμή να γίνουν κουρελόχαρτα κι αυτό το ξερουν όλοι. Και τα ομόλογα της Λεμαν που πουλήθηκαν τελικά στο 2% της αξίας τους(!) λίγες μερες πριν είχαν βαθμολογία ΑΑΑ. Για να καταλάβουμε το κλίμα που επικρατεί να πούμε μόνο πως η αύξηση των καταθέσεων και γενικά των αδρανων κεφαλαίων (Μ2) που τα τελευταία 7 χρόνια στην Αμερική ηταν της τάξης των 10δις την εβδομάδα, ξαφνικά αυτό τον καιρό έχουν γίνει 60δις την εβδομάδα! Κι αυτό γιατί οι "επενδυτές" δεν βρίσκουν ασφαλή επένδυση (ουτε ομόλογα δηλαδη) και προτιμούν το παρκάρισμα στις τράπεζες. Οπότε αυτό που γίνεται είναι να πετάμε 1δις στο τζόγο των ομολόγων για να μην χαλάσουμε το κλίμα.
Και το κακό είναι πως δεν θα είναι μόνο η Φινλανδία που θα ζητήσει εγγυήσεις...

Γενικά πάντως όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι στα οικονομικά είναι πολύ πιο κοντα στην αλήθεια να υποθέσουμε πως μάλλον κάποιος προσπαθεί να μας κοροιδέψει παρά ότι είμαστε βλάκες.
Όπως ειχε πεί και κάποιος (νομίζω ο Αινστάιν) δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει τον κόπο να καταλάβεις, που να μην μπορεί να εξηγηθεί με απλό τρόπο.

2 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

πραγματι εχω κιεγω μπρδευτει .. Υποθετω οτι τους δινουμε 1.δις για να μας δωσουν κι αυτοι ..1 δις για να καμφθουν οι αντιρησεις της φινλανδιας και να μη μεταδοθουν και στις υπολοιπες χωρες τηςΕΕ ..διοτι για φαντασου νάρχισουν ολες να λένε το ιδιο..(σου δινω 1 δωσμου αλλο 1)
μεγαλος μπουρδουκλεμές

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δεν υπήρχε περίπτωση να ψηθούν οι Φινλανδοί και το ήξεραν όλοι. Οι FT το ειχαν γραψει απο τον Ιούλιο οτι θα υπάρχει θεμα με τα λεφτα που θα ξοδέψουμε για εγγυήσεις.. Αλλά κι εγω μπερδεύτηκα . Μεχρι που το ειδα στα οικονομικά σαιτ σημερα. Τα 109δις έγιναν 108 λοιπόν.Πως θα βγουμε μόνο με 108;Δυσκολα :))

ShareThis