Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τελευταίες ώρες για το καθεστώς Καντάφι; - Οι εξεγερμένοι στήνουν γιορτή στην Πράσινη πλατεία

Πριν από λίγο, ακριβώς μετά τις 2 το πρωί, το Αλ Τζαζίρα μέσω του liveblog του μετέδωσε οτι το κέντρο της Τρίπολης βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων. Τρελή γιορτή στους δρόμους. Ενθουσιασμός και στη Βεγγάζη στο άκουσμα των ειδήσεων από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Πληροφορίες λένε πως ο γυιος του Προέδρού Saïf al Islam έχει συλληφθεί.
Η Χαμας έστειλε ήδη συγχαρητήρια στους εξεγερμένους "για τη μεγάλη τους νίκη".

11 σχόλια:

ange-ta είπε...

όχι και εξεγερμένοι οι πληρωμένοι του ΝΑΤΟ

akrat είπε...

έστειλε η χαμάς ε??

ωραία γιατί ήμουν ψυχικά μακριά τους τους εξεγερμένους δηλ... τώρα φεύγω και σιχτηρήζω....

Γιώργος Σαρρής είπε...

Eγω πάλι πιστευω οτι το ΝΑΤΟ και η Δυση τρεχουν απελπισμενα πισω απο το γεγονός αλλης μιας προδιαγεγραμμενης εξεγεσης προσπαθωντας να ελεγξει την κατασταση. Τι άλλο θα μπορουσε να κανει άλλωστε.
Αν καποιος νομιζει οτι ο Κανταφι ηταν ο λατρεμενος τουλαου που ανατρεπεται απο το ΝΑΤΟ ειναι εκτος πραγματικότητας. Επειδη συμβαινει να εχω υπ όψη μου αμεσες μαρτυριες από το πρωτο διαστημα της εξεγερσης, ακριβως τη στιγμη που επενεβη το ΝΑΤΟ, ειμαι βεβαιος οτι ειτε επενεβαινε το ΝΑΤΟ ειτε οχι ο Κανταφι θα επεφτε. Δεν νομιζω οτι θα καταφερει η Δυση να ελέγξει την κατασταση, αλλά και μάγος δεν είμαι. Τωρα ρε Ange-ta να λέμε έναν ολοκληρο λαό πληρωμενο από το ΝΑΤΟ λιγο πολύ χοντρό μοιαζει. Οταν καποιοι χυνουν αίμα επι μηνες δεν το κανουν επειδή παρασυρονται. Η οχι;
Ας μην ξεχνουν άλλωστε οσοι υποστηριζουν αυτη την άποψη οτι ο Κανταφι σιγα σιγα εδινε τα πάντα στη Δυση πριν αρχισει όλο αυτό. Δεν ηταν και τοσο εχθρικός με τον καπιταλισμό όσο λεει τωρα πριν αρχίσει η εξεγερση.Πόσο εχθρος τους μπορουσε να είναι με τοσα δις επενδυμενα στις τραπεζες και τις οικονομιες τους;
Φυσικα ειναι ενα ακόμη μετωπο οπου όλα εξαρτωνται από πολλους παραγοντες και δεν μπορεις να προσδιορίσεις το τελος. Αλλά και που μπορεις.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δεν θα πιασουμε κουβεντα για τη Χαμας τωρα εδω. Ας κρατησει ο καθενας τις αποψεις του. Αλλα ας βλέπουμε τα πραγματα προσπαθωντας να μεταφερθουμε στις εκει πραγματικότητες κι οχι με τις δικες μας λογικες απο μακρια.

ange-ta είπε...

Βρε καλέ μου Γιώργο,
το ΝΑΤΟ δεν δίνει πεντάρα για τους λαούς, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αρχή, βάσει της οποίας μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τα γεγονότα.

Κανένας λαός δεν ξεσηκώθηκε στη Λιβύη, χώρα με 140 διαφορετικές φυλές, που σε κάποιες δόθηκε πανάκριβος εξοπλισμός και συνεπικουρήθηκαν με βομβαρδισμούς, εδώ και τόσους μήνες τώρα!

Αν ο Καντάφι ήταν αγαπημένος ή όχι αγαπημένος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Έχει τόση σχέση όσο ο κακός Σαντάμ Χουσέϊν, με την ευημερία και την ανεξαρτησία του Ιράκ.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Συρία.
Έχουμε περάσει στην εποχή των ανθρωπιστικών πολέμων και εύκολοι στόχοι είναι οι κακοί δικτάτορες.
Περί κακών δικτατόρων ομιλούν τα δυτικά ΜΜΕ, όλα χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, αλλά δεν είναι η αλήθεια.
Ούτε καν οι εικόνες που βλέπεις δεν είναι αληθινές.

Δες τι γράφει το g.r:
Tripoli, Libya, Aug. 22, 2011, 1 AM CET– On Saturday evening, at 8pm, when the hour of Iftar marked the breaking of the Ramadan fast, the NATO command launched its “Operation Siren” against Libya.

The Sirens were the loudspeakers of the mosques, which were used to launch Al Qaeda’s call to revolt against the Qaddafi government. Immediately the sleeper cells of the Benghazi rebels went into action. These were small groups with great mobility, which carried out multiple attacks. The overnight fighting caused 350 deaths and 3,000 wounded.

The situation calmed somewhat on Sunday during the course of the day.

Then, a NATO warship sailed up and anchored just off the shore at Tripoli, delivering heavy weapons and debarking Al Qaeda jihadi forces, which were led by NATO officers.

Fighting stared again during the night. There were intense firefights. NATO drones and aircraft kept bombing in all directions. NATO helicopters strafed civilians in the streets with machine guns to open the way for the jihadis.

In the evening, a motorcade of official cars carrying top government figures came under attack. The convoy fled to the Hotel Rixos, where the foreign press is based. NATO did not dare to bomb the hotel because they wanted to avoid killing the journalists. Nevertheless the hotel, which is where I am staying, is now under heavy fire.

At 11:30pm, the Health Minister had to announce that the hospitals were full to overflowing. On Sunday evening, there had been 1300 additional dead and 5,000 wounded.

NATO had been charged by the UN Security Council with protecting civilians in Libya. In reality, France and Great Britain have just re-started their colonial massacres.

At 1am, Khamis Qaddafi came to the Rixos Hotel personally to deliver weapons for the defense of the hotel. He then left. There is now heavy fighting all around the hotel.
Please support Global Research

Γιώργος Σαρρής είπε...

Βρε καλή μου Ange ta δεν πιστευω τις εικονες της τηλεόρασης, αλλά εκει πηγαν εγκυροι ανθρωποι πολλοι καλοι γνωστες του Αραβικου κοσμου και μετεφεραν εδω την εικονα.Η ατμοσφαιρα που επικρατουσε στη Βεγγαζη και πριν την επέμβαση ηταν ατμοσφαιρα μιας γνησιας λαικης εξεγερσης. Ετσι μετεφερε και ο Π.Παπακωνσταντινου τον οποιο δεν εχω κανενα μα κανενα απολυτως λογο να αμφισβητώ, αλλά και άλλοι. Το οτι ειναι 140 φυλες τι σχεση εχει οσο κι αν κανει δυσκολη τη συννενόηση;Παντα υπήρχαν πολλες φυλές στην Αφρική αλλά αυτο δεν εμπόδισε να γινουν νικηφορες εξεγερσεις-επαναστασεις. Το προβλημα δεν ειναι φυλετικό φυσικά. Ειναι προβλημα οικονομικο, κοινωνικό, δημοκρατίας, ελευθερίας και στο τελος τελος ταξικό όπως πάντα. Ο "βασιλιάς" Κανταφι εδινε τα πάντα στους ξενους και επομενως κανενα λογο δεν ειχαν να τον αμφισβητησουν οι ξενοι, εκτος αν τον αμφισβητουσε ο λαός. Αυτο ακριβως και εγινε. Μολις ειδαν οτι κινδυνευε ο δικος τους πλέον Κανταφι ειχαν 2 δρομους.Η να τον στηριξουν η να τον στειλουν και να το παιξουν επανασταση.Διαλεξαν σαν πανεξυπνοι που ειναι το δευτερο και ετσι παιζουν δυνατα ακόμη στο παιχνιδι.Αυτο δε σημαινει οτι δεν ειχαμε λαικη εξεγερση ουτε οτι θα χασει η θα κερδισει η επανασταση. Αυτα παιζονται μεχρι τελος. Ελεος με τον λεπτομερη σχεδιασμο των παντοκρατορων. Τα ιδια ελεγαν και για τη Ρωσικη και την Κινεζικη επανασταση οτι ηταν πληρωμενη απο τους Αμερικανους, και άλλες καλοστεκουμενες μπουρδες.Τελικα το θεμα ειναι τι ειναι προθυμος να πιστεψει κανεις. Εγω πιστευω οτι τελικα ο Ιμπεριαλισμος δεν ειναι παντοδυναμος και στο τέλος θα ηττηθεί. Αλλοι πάλι δεν το πιστευουν Τι να κανουμε. Θα μας δειξει η ιστορία...

ange-ta είπε...

"Εγώ πιστευω οτι τελικα ο Ιμπεριαλισμος δεν ειναι παντοδυναμος και στο τέλος θα ηττηθεί"

Αυτό το πιστεύω και γω ακράδαντα!!
Κυρίως επειδή πριονίζει το κλαδί που κάθεται.

Για να μην πολυλογούμε,(κυρίως επειδή δεν ανήκουμε σε διαφορετικές ιδεολογικές μερίδες σκέψης) τις 140 φυλές τις αναφέρω γιατί αυτήν την αντίθεση εκμεταλλεύτηκε η Δύση για να εφαρμόσει την παλιά αρχή του διαίρει και βασίλευε και όχι για να τονίσω κάποιες φυλετικές διαφορές, παρότι υπάρχουν και είναι κυρίαρχα προβλήματα. Οι ταξικές διαφορές δεν είναι εμφανείς ακόμα, επειδή οι τάξεις δεν έχουν στεριώσει ούτε αντικειμενικά αλλά ούτε κυρίως υποκειμενικά (an sich und fuer sich που έγραφε και ο κύριος διδάξας τα περί τάξεων και επαναστάσεων).

Τεσπα, Κυριακή κοντή γιορτή, εδώ είμαστε και θα τα δούμε.

Ο Thierry Meyssan του Global Research που σου έστειλα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς δημοσιογράφους της αντι- ιμπεριαλιστικής σχολής.

Μακάρι να ήταν επανάσταση και να χαιρόμουν και γω!

Gryzor είπε...

Ο ένας επικεφαλής των αντικαθεστωτικών -διάβαζα χθες- είναι καθαρά Αμερικανοτραφής. Ο δεύτερος όχι, αλλά εξίσου δυτικόφιλος. Ο τρίτος μάλλον προς Αλ-Κάιντα.

Απίθανη επανάσταση, τόσο που ο ένας σήμερα είναι στο Παρίσι για να "εκφράσει τις ευχαριστίες του". Το Wikileaks έχει ήδη βγάλει τηλεγραφήματα σχετικά με "ειδικά δικαιώματα".

Απίθανα πράγματα, τη στρατοκρατία (Αίγυπτος) και την αποικιοκρατία να τις ονομάζουμε επαναστάσεις... άντε, καληνύχτα μας.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μη βαράτε παιδιά. Τα ξερω όλα αυτά κι εγώ. Αυτό που λέω είναι οτι όλοι αυτοί -οι Δυτικοί- ειναι λογικό να κάνουν ό,τι περνάει από το χερι τους για να ελέγξουν τις εξεγέρσεις (είπαμε ξανα οτι δεν τις θεωρώ επαναστάσεις αφου δεν υπήρχε κάποιο πολιτικό υποκειμενο εξ αρχής με συγκεκριμένο και καθαρό σχεδιο ανατροπης όπως π.χ. στην επανάσταση της Αλγερίας το '54-'62).
Αυτό δεν σημαίνει πως θα τα καταφέρουν να τις ελέγξουν, αφου στις αναμφισβήτητα μεγάλες λαικές μαζες που συμμετέχουν δρουν και άλλες δυνάμεις που φυσικά δεν ταυτίζονται με τους εισβολείς ΝΑΤΟικούς, αλλά έχουν άλλα στο μυαλό τους. Ας μην τελειώνουμε το παιχνίδι πριν την ώρα του. Ειναι μια εξέλιξη που εχει πολύ δρόμο μπροστα της και που αυτη την ώρα δείχνει να ελέγχεται καθαρά από το ΝΑΤΟ και τη Δυση. Ειναι έτσι όμως; Εγω νομίζω πως όχι.
Οπως και να εχει πιστευω οτι αυτο που συμβαίνει στη Λιβύη και πριν στην Αιγυπτο έχει τη σφραγίδα, την αποδοχή και την έγκριση των λαών τους. Δεν συμβαίνει παρά τη θέλησή τους. Συμβαίνει με τη συμμετοχή και τη θυσία τους. Οπότε οι καταδίκες από μακριά από κριτές όπως εμείς δεν ξερω αν έχουν νόημα. Αυτό ήθελαν ως τωρα, αυτό μπόρεσαν, αυτό έκαναν. Στο τι θα γίνει από δω και πέρα προτιμώ να έχω θετική θέση παρά θεση απογοήτευσης.

Gryzor είπε...

To να κάνεις την εξέγερση (σωστός ο διαχωρισμός) με τη βοήθεια των μεγαλύτερων εχθρών σου, είτε από τα παλιά (αποικιοκρατία) είτε από τα νέα (ιμπεριαλισμός) δεν ξέρω τί προοιονίζει και αν θα μπορέσει ο λαός να ορθοποδήσει χωρίς τους ξένους προστάτες. Πολύ το αμφιβάλλω, τη στιγμή που απ'ό,τι φαίνεται έχουν αρχίσει ήδη να ξεπουλάνε.

Τυχαίο ήταν που επιτέθηκαν στο μνημείο της ανεξαρτησίας; Ή μήπως έγραφε "Καντάφι" επάνω;

Άσε που, σε αντίθεση με την Αίγυπτο, στη Λιβύη ο Κ είχε ισχυρό λαϊκό έρεισμα, δεν είναι ακριβώς σωστό να μιλάμε για "λαό" όταν αναφερόμαστε στους εξεγερμένους.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δεν ειχε λαικό έρεισμα ο Καντάφι Gryzor. Oι συγκεντρωσεις που εδειχνε η κρατικη tv ηταν της ταξης των 2-3.000 και δεν ειχαν καμμια συγκριση με αυτο που γινοταν στη Βεγγαζη που μαζευόταν 50-100000 κοσμος καθε βραδι. Αυτο λενε οι ανταποκριτες έλληνες που ηταν εκει τοτε. Ο Κανταφι στηριζόταν εδω και μηνες στη βια και στον κρατικο μηχανισμό.
Ουτε σε μενα φυσικά δεν αρεσει η φαση ΝΑΤΟ-Δυση κλπ. αλλά ο λαός ηταν υπερ της ανατροπής.Ακομη κι οταν μπηκαν οι Δυτικοί σε καμια στιγμη δεν ειχε γινει αυτό που λέμε μετατροπή του εμφυλιου σε Εθνικοαπελευθερωτικό. Δεν ενεργοποιηθηκαν τετοια αντανακλαστικα σε μεγαλη κλίμακα. Οι Λιβυοι για καλό τους ή για κακό τους ειχαν αποφασίσει απαλλαγή από τον Κανταφι. Αν το αφησουν στη μεση πάνε χαμένοι. Αν συνεχίσουν παλεύοντας για Ανεξαρτησία έστω και μετα από κάποιο διάστημα όπως πιστευω εγώ τότε το σκηνικό θα αλλάξει από αυτό που δείχνει τωρα.
Η διαφορά με την Αιγυπτο είναι ότι ένα μεγάλο κομματι του λαού απολάμβανε δικαιωματα στην υγεία, παιδεία κλπ(παρά την ανεργία που κακως υπήρχε) Δηλ. από την πλευρα των υλικών απολαβων οι Λιβυοι δεν μπορουν να κερδισουν κ΄'ατι περισσότερο στην τωρινή μετα Κανταφι φάση. Αυτο πιστευω πως θα τους πάει ένα βημα πιο πέρα.Αντιθετα οι Δυτικοί θα προσπαθησουν να τους πάνε ένα ή πολλά βηματα πίσω αφου γι αυτό ειναι εκεί(πετρέλαια κλπ)Αυτό δείχνει συγκρουση. Για αυτό το λόγο είμαι θετικός στο ότι όσο υπάρχει κόσμος στους δρόμους τα πραγματα θα τρεχουν προς τη σωστη κατεύθυνση.

ShareThis