Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δεκεμβριανά 1944-Η μηχανή του χρόνου- Η ιστορία χρωστάει

Μόλις τελείωσε το πρώτο μέρος της εκπομπής της "Μηχανής του χρόνου" για τα Δεκεμβριανά του 1944 "Η μάχη της Αθήνας". Αυτό είναι το τρέιλερ της εκπομπής και η γνωμη μου είναι να μη χασει κανεις το δεύτερο μέρος. Σε γενικές γραμμές, παρότι δεν είδα την εκπομπή από την αρχή πιστεύω οτι άξιζε πραγματικά τον κόπο, ειδικά για το αρχειακό υλικό που είδαμε.

Τρεϊλερ - Η «Μάχη της Αθήνας» στη «Μηχανή του Χρόνου» (Α΄ Μέρος)
Η τραγική ματωμένη Κυριακή της 3ης Δεκέμβρη 1944, η μαχη του Θησείου, η μάχη των Εξαρχείων στη Διδοτου, η μάχη του Πολυτεχνείου όπου αγγλικό τάνκ έριξε την πύλη της Πατησίων 30 χρόνια πρίν το ΄'73 με πρωταγωνιστές τον Ν.Κούνδουρο, τον Γ.Ξενάκη κ.α. τωρα πια γνωστούς μας αλλά τότε άγνωστους και ανώνυμους ΕΠΟΝίτες που έδιναν τη ζωή τους για να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο της Ανεξαρτητης, Δημοκρατικης Ελλάδας για το οποίο είχε πολεμήσει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, ήταν μερικά από τα όσα είδαμε σ' αυτό το πρώτο μέρος. Κι απέναντί τους τα Αγγλικά τανκς, τα κανόνια και τα αεροπλάνα των Άγγλων, οι άριστα οπλισμένοι Αγγλοι κομάντος και οι "Ελληνες" μαχητές της Ορεινής Ταξιαρχίας που έπνιξαν παρέα με την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου και τους φασίστες Ταγματασφαλίτες της εποχής αυτό το όνειρο στο αίμα. Ηταν η  τραγικότερη και πιο ματωμένη στιγμή της Αθηνας, που πλήρωσε με 12000 νεκρούς(!) και που ποτε άλλοτε δεν εζησε τέτοιο πόλεμο λίγες μόνο μέρες μετα την Απελευθέρωση και το τέλος του πολέμου. Θα πούμε μόνο οτι στην Αθήνα εκείνες τις μέρες μεταφερθηκαν απο όλα τα μέτωπα του Β' Παγκόσμιου πόλεμου που ακόμα μαινόταν 60000-80000 στρατιώτες του Αγγλικού στρατού για να χτυπήσουν το λαό της Αθήνας και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ που ήταν κατα βάση ελαφρά οπλισμένος αφου από ότι φάνηκε δεν περίμενε(κακώς) τέτοια λυσσασμένη επίθεση.
Εχει άραγε νόημα να σκαλίζουμε τις λεπτομέρειες εκείνης της εποχής; Πεντακάθαρα και χωρίς αμφιβολία λέω ναι. Φαντάζομαι ότι κάποιοι ποτέ δε χώνεψαν εκείνη την ιστορική κλοπή, ποτέ δε συμφιλιώθηκαν με την ιδέα οτι το θρυλικό έπος της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ του  '41-'44, ανταμείφθηκε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση του Δεκέμβρη και στη συνέχεια με εξόντωση, φυλακές και εξορίες για τους ήρωες.
Η ιστορία χρωστάει επανόρθωση

Υ.Γ. Η βουτιά που βλέπουμε να κάνει το αεροπλάνο στα πρώτα δευτερόλεπτα του τρέιλερ είναι από τον άγριο βομβαρδισμό της ηρωικής Καισαριανής, του Ελληνικού Στάλιγκραντ, από τους Άγγλους "συμμάχους" που στοίχισε πολλές εκατοντάδες  νεκρούς. Για τις μάχες  το βομβαρδισμο και το κάψιμο της Καισαριανής δεν θα βρεί κανείς ίχνη στην επίσημη ιστορία, λες και δεν έγινε ποτέ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω αξιζε τον κοπο το ντοκυμαντερ-ερευνα
Αναζητησε στο youtube παλιοτερες εκπομπες της συγκεκριμενης εκπομπης για το θεμα, ειχε ξανακανει ερευνα-ενδεχομενως να υπαρχει πολυ υλικο ακομα

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ.
ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΙΝΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΝΔΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ.

ShareThis