Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Μίκης, τα μέτωπα και οι ξενοι

 Ειναι πραγματικά στενάχωρο ειδικά για κάποιον που είναι και συναισθηματικά δεμένος με το έργο του Μίκη όπως εγώ, να του κάνει κριτική, όταν πιστεύει μάλιστα οτι οι προθέσεις του δεν μπορεί παρά να είναι καλές. 'Οταν όμως λέει τόσο λάθος πράγματα δεν γίνεται αλλιώς. Αυτή η ιστορία με τους "ξένους" και το χαρακτηρισμο του αγώνα που πρέπει να γίνει ως πρώτιστα εθνικού είναι το κόκκινο πανί μου.
Διαλέγω μια από τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.


 Τον ρωτά η δημοσιογραφος:


Οταν λέτε για ανατροπή του συστήματος, τι εννοείτε;

«Το τέλος της εξάρτησής µας από τους ξένους, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το υπάρχον σύστηµα πολιτικής και οικονοµικής εξουσίας. Οταν φύγουν οι ξένοι, τότε αυτοµάτως θα καταρρεύσει και το σύστηµα».

Κι αναρωτιέμαι. Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ξένοι; Ο Προβόπουλος είναι ξένος; Αυτό που εκπροσωπεί, δηλαδή το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, ανήκει στους ξένους 'ή κυρίως σε Έλληνες καπιταλιστές; Ο ΣΕΒ που είναι το όργανο των ελλήνων βιομηχάνων και που όπως φαίνεται κρύβεται πίσω από κάθε απαίτηση δήθεν της τρόικας, του μεσορόθεσμου, των πολυνομοσχεδίων  και πιθανοτατα πίσω από το ίδιο το γράψιμο του μνημονίου -αφού φυσικά ήταν αδύνατον σε κάποιους "ξένους" να γνωρίζουν με τόσες λεπτομέρειες την Ελληνική πραγματικότητα και να γράψουν μέσα σε λίγες μέρες τις χιλιάδες σελίδες του μνημονίου- δουλεύει για λογαριασμό των "ξένων"; Ο Μάνεσης της "Ελλ.Χαλυβουργίας" είναι ξένος; Ο Λαυρεντιάδης που εκπροσωπεί τέλεια και το νεοφιλελεύθερο μοντελο της σύμφυσης τραπεζικού, επιχειρηματικού, τζογαδόρικου χρηματιστικού κεφαλαίου αλλά και τη διαπλοκή είναι ξένος; Οι ζάμπλουτοι έλληνες μεγαλοοφειλέτες των δεκάδων δις προς το Δημόσιο είναι ξένοι; Και τελικά αφού είμαστε σε φάση εκτός ορίων διεθνοποίησης του κεφαλαίου όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα που κολλάει όλη αυτή η εμμονή με τους ξένους;

Ειναι σίγουρο οτι αν σφίξουν τα πράγματα γι αυτούς από ένα πιθανό ξεσηκωμό, οι Ελληνες καπιταλιστές και οι γνωστοί υποστηρικτές και πολιτικοί εκφραστές τους δεν θα είχαν καμια αντίρρηση να ηγηθούν σε ένα δήθεν "αγώνα κατα των ξένων" γενικά, προκειμένου να κλείσουν τα μάτια αυτών που υποφέρουν και να συνεχίσουν οι ίδιοι να γδέρνουν τους Έλληνες εργαζόμενους. Μάλιστα ούτε οι "ξένοι" θα είχαν πρόβλημα μ' αυτό. Τις μεταξύ τους διαφορές θα τις έλυναν λίγο αργότερα μέσω της "ελεύθερης αγοράς".
Οσο για μας θα μας έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε γιωργο σεβομαι απολυτα την άποψη σου,αλλα...
1)όταν 100 και πλέον στελέχη έχουν λαδωθεί απο τους γερμανούς μέσω χριστοφοράκου(μεταξύ αυτών πολυ πιθανών και στελέχη της αριστεράς)
2)όταν το χρέος μετατράπηκε σε εξωτερικό κυρίως προς ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ και οι κύριοι αυτοί απομιζούσαν το ελληνικό κράτος με επαχθέστατους όρους αλλά και μέσω από την πώληση όπλων
3)όταν με επίκληση του δημοσίου χρέους οι ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ έχουν απώτερο στόχο να αγοράσουν μπιτ παρά της δεκο και τα λιμάνια μας και σαν ξερολούκουμο να πετάξουν στο ελληνικό κεφάλαιο την μείωση των μισθών μπας και γίνει το ελληνικό κεφάλαιο ανταγωνιστικο εδώ για να μη φεύγει στα σκόπια και στην βουλγαρία

όταν πολλά πολλά ακόμη ισχύουν για δάυτους(γερμανικές αποζιμιώσεις)
το πρόβλημα είναι πρώτιστα κατοχικό.Το φίδι πρέπει να κοπεί από την ρίζα.Εάν είχαμε ενισχύσει το εμπάρκο που ψελησε ο γλέζος στις 23 δεκέμβρη και είχαμε ενωθεί σε ένα κίνημα ευθείας διεκδικησης εδω και τώρα των αποζημιώσεων από τον γερμανικό φασισμό θα δεις πως θα έτριζε το σύστημα.

ΕΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΈΖΗΣΑΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΟΧΗ ΑΛΛΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΟΥΝΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΑΖΙ.

ΟΣΟ ΔΕΝ ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ 2 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ,ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΔΡΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΘΑΙΡΟΒΑΜΟΝΕΣ Η ΧΑΖΟΙ Η ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ.

Υ.Γ. Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΕΛΕΙΑ.ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ?

Υ.Γ.2. http://www.youtube.com/watch?v=-emjpB0KpSo

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αν δηλαδή η Ελλάδα είχε βιομηχανία όπλων που να κανει υποβρυχια και δωροδοκουσαν οι έλληνες έλληνες πολιτικούς όπως γ'ινεται σε άλλα επίπεδα δεν θα είχαμε πρόβλημα; Ολα αυτά που λες είναι υπαρκτά αλλά το θέμα μας δεν ειναι μόνο ένα μεγάλο σε αριθμούς μετωπο που να χωραει όσους περισσότερους γίνεται εναντίον των τωρινων μνημονλιων και πολυνομοσχέδιων. Ειναι επίσης η συγκρότηση ενός μετώπου που να αντισταθεί και να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση του λαού από τον ελληνικό καπιταλισμό που συμφωνεί και καθοδηγεί τα παραπάνω, που να φερει το λαό στο προσκήνιο σαν πρωταγωνιστή και ρυθμιστή της μοιρας του. ενα κινημα που ναξερει τι θέλει και προς ποια κατευθυνση πηγαίνει. Προς την κατευθυνση των λαικών δικαιωμάτων ή προς την κατευθυνση μιας γενικά "υγιούς οικονομίας" όπου να είναι όλοι ευχαριστημενοι, δηλαδή του πεθαμένου πια καπιταλιστικού παραμυθιού. κΑΙ ΣΕ ΈΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΗ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΟΎΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.Δεν γινεται να παμε χερι χερι με τον Καρατζαφερη ή με τη Δεξια επειδή κατω από την πιεση θα δηλώσουν υπερ πατρίδας και πίστεως για να πουλήσουν και να καρφωσουν πισώπλατα το κινημα την επόμενη. Το να βαζουμε σαν κυρίαρχο το "εθνικό" επειδή "ψήνει κόσμο" είναι λάθος κυρίως γιατί κρύβει καλά το "ταξικό" ζήτημα. Κι αυτός ο κόσμος δεν έφτασε εδω λόγω κακοδιαχείρισης ή εξαρτησης από τους ξένους όσο κι αν μοιάζει να είναι έτσι επειδή αυτά συνέβαιναν.Εφτασε εδω γιατί είναι ένας κόσμος όπου οι κυρίαρχες τάξεις οξύνοντας τον ανταγωνισμό καταπίνουν πια ζωές και δικαιώματα και αυτό θα γίνεται όλο και χειρότερο. Δεν γινεται αυτό να κρύβεται συνεχεια γιατί έτσι θα ξαναγυρναμε στα ίδια και καθε φορά κατω από χειρότερους όρους. Πρεπει πια να ξεχωρισει κανεις με ποιους θα πάει. Ο λαός δεν περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Λαός είναι οι καταπιεσμένοι και απέναντί τους έχουν τους καταπιεστές τους.Αυτό πρεπει να τεθεί ξεκάθαρα και να αλλάξει.Χωρις κόλπα,τριπλες και μεταθεσεις διαρκως στο αυριο. Οι καταπιεσμενες τάξεις πρεπει να διεκδικήσουν καθαρά τη ζωή τους κι όχι άλλο ένα ξεροκόματο, ένα ψίχουλο επιβίωσης.

Ευχαριστώ για την εκπομπή.κανουμε ό,τι μπορούμε αναλογα με το χρόνο που μενει και τα μεσα που υπάρχουν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Γιώργο,
νομίζω και λίγα του λες. Θα θυμάσαι πιστεύω την πρώτη κουβέντα που είχαμε για τις κινήσεις του Μίκη και την αγωνία που είχες για το που το πάει. Εγώ αν και συνεργάστηκα πολιτικά μαζί του, αν και τον αγάπησα και τον αγαπώ σαν συνθέτη, ποτέ δεν κόλλησα να του κάνω ευθεία κριτική στα ίσα. Μερικές φορές εκφράζει επικίνδυνες απόψεις ντυμένες με λανθάνοντα πατριωτισμό. Νομίζω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει ακόμη επακριβώς η σκληρή κριτική που του έκανα λίγο μετά την ανακοίνωση για την ίδρυση της «Σπίθας» με τον άκρως χαρακτηριστικό και ισχύοντα τίτλο: «Η κρίση είναι ταξική και η λύση αριστερή». Δεν το παζαρεύω.
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/12/blog-post_05.html

Γιώργος Σαρρής είπε...

Στεργιε ειχες ως συνήθως δίκιο, Το συναισθηματικό δεσιμο ειναι κακος συμβουλος.Σε κανει να ελπίζεις στο καλύτερο σενάριο που τελικά δε βγαίνει αφου ο καθένας είναι αυτό που είναι

ShareThis