Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ερχεται Πανευρωπαικός ξεσηκωμός;


Στο ίδιο έργο θεατές με πρωταγωνιστές την Ισπανία, την Πορτογαλία και τα άλλα παιδιά του Νότου και οχι μόνο, έχουν γίνει πια οι Ευρωπαίοι.Οι ανησυχίες εξαπλώνονται σε όλη την ευρωζώνη και η συνέχεια του γνωστού ράβε ξήλωνε των αγορών και των αφεντικών τους θα έχει ανατριχιαστικό ενδιαφέρον.
Γράφουν οι Financial Times:
FT(editorial που αναδημοσιεύεται στο euro2day 13/5/2010)Η Ισπανία, η οποία εδώ και πολύ καιρό διατείνεται ότι δεν είναι Ελλάδα, επιτέλους κατάλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι αγορές(!), όχι οι πολιτικοί. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα βοηθήσουν ώστε να πειστούν οι επενδυτές για την δέσμευση της Μαδρίτης να μειώσει το έλλειμμά της και να μην φοβηθεί να λάβει επώδυνα μέτρα. ...Δεν είναι βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα δουλέψουν.....
Kαί μόλις μια μερα μετα πάλι οι FT σε άρθρο του Robert Budden λένε:
"Οι φόβοι αποπληθωρισμού στην Ισπανία και η επανεμφάνιση της ανησυχίας ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη θα περιορίσουν την ανάπτυξη, στοίχειωσαν τους επενδυτές, πιέζοντας το ευρώ σε νέο χαμηλό 18 μηνών, τα χρηματιστήρια σε κάθετη πτώση και τον χρυσό σε νέο υψηλό."
Τα μέτρα δηλαδή που ανάγκασαν την Ισπανία να πάρει χθες,σήμερα κιόλας δημιουργούν φόβους αποπληθωρισμού!Σε μια μέρα μέσα!
Και πιο κάτω..
"Οι φόβοι αποπληθωρισμού «φούσκωσαν» τις ανησυχίες για τα χρέη της Ισπανίας, πιέζοντας σε κάθετη πτώση τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στα χρηματιστήρια (-3,4%)."
Τα μέτρα για το χρέος δηλαδή δημιουργούν μεγαλύτερο χρέος; Ακριβώς έτσι.
Αλλά για σιγά, γιατί σε ένα άλλο άρθρο οι FT λένε:
"by Lex: Ήταν καιρός. Η Πορτογαλία και η Ισπανία επιτέλους «έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα», ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας για να τιθασεύσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς. Και οι δύο χώρες υποχρεώθηκαν να κινηθούν γρήγορα για να προλάβουν τις εξελίξεις."
Aλλά πιο κάτω...
"Πρόκειται, οπωσδήποτε, για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο άμεσος κίνδυνος είναι ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας απειλούν να σπρώξουν την ιβηρική χερσόνησο πίσω στην ύφεση. Και επιπλέον, δεν αναιρούν την ανάγκη αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αιτιών για τη χρόνια έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας."

Κάτι μου θυμίζει αυτό.Και βέβαια μυρίζει αίμα μισθών εργαζομένων!
Kαι μερικές ειδησεις από έγκυρο οικονομικό site.
Ισπανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης φόρων
Μέρκελ: Έρχονται δύσκολες μέρες
Κύπρος: Νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης
Πορτογαλία: Νέα σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση!

Και κάτι για να γελάσουμε από άλλο σοβαρό site:
"Ο φόβος μετάστασης της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ πίεσε σημαντικά χαμηλότερα για δεύτερη σερί συνεδρίαση, τη Wall"!Eυρωπαική η κρίση λοιπόν;Να δεις στο τέλος θα φταίει η Ελλάδα κι όχι τα golden boys(τι θυμήθηκα τώρα, πάνω που κανείς πια δεν μιλάει γι αυτό)

Από την άλλη διαβάζω στα ΝΕΑ δηλώσεις Μερκελ!
"Στην ομιλία της, που είχε ως θέμα «Ελπίδα σε αβέβαιους καιρούς», η καγκελάριος υποστήριξε ότι επί πολλές δεκαετίες η Γερμανία ζούσε υπερβαίνοντας τα μέσα που διέθετε(!!!)"(Οπως Ελλάδα δηλαδή!Ασωτοι και οι Γερμανοί;;)Και συνεχίζει το άρθρο...
"Για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2011-15, τόνισε. Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το υψηλότερο χρέος της, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από το 1949"
Χριστός και Παναγία!Η ηγέτις Γερμανία, με το τόσο πλεόνασμα; Με την βαριά βιομηχανία; Η πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο;ΜΑ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΕΔΏ;Καλά εμείς οι άχρηστοι, τεμπέληδες που δεν παράγουμε τίποτα(!), όπως λένε και τα δικά μας και τα παγκόσμια κανάλια για να μας δώσουν κουράγιο(που κακοχρονονάχουνε πού έλεγε κι η γιαγια η Πολίτισσα).Αυτοί; Οι εργατικοί, πειθαρχημένοι, σώφρονες και οικονόμοι Γερμανοί;Κι αυτοί πάνω από τις δυνατότητές τους;
ΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ;; Περιμένετε και θα δείτε!Τι τους ετοιμάζουν και τι μας περιμένει όλους.
Το πακέτο "σωτηρίας" των 750 δις ετοιμάζεται να απλώσει τα βρώμικα χέρια του στις τσέπες των Ευρωπαίων εργαζόμενων και να μοιράσει χαρτί στις τράπεζες μπας και τις σώσει στέλνοντας στην κόλαση όλους τους λαούς πακέτο!.Κι αυτό με την υποστήριξη των ΜΜΕ που θα προσπαθήσουν να πείσουν τους λαούς πως δεν γίνεται αλλιώς!
Μεχρι που κάποιοι δεν θα το αντέξουν.
Μεχρι που κάποιοι δεν θα το φάνε πια.
Μέχρι που κάποιος θα κάνει το σωστό βήμα εξόδου προς το φως. Και τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.
Μεχρι που όλοι μα όλοι εκτός από αυτούς που έχουν λόγο σοβαρό, θα δουν καθαρά πως οι κυβερνήσεις ξεβρακώνονται καθημερινά προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαυρο,για τα 30 αργύρια της εξουσίας και κάτι επιταγές, που όμως δεν θα εισπράξουν ποτέ γιατί δεν θα προκάμουν.Δεν θα τους αφήσουν οι οργισμένοι λαοί που οδηγούνται ομαδόν στη σφαγή!
Αυτή τη στιγμή οι δήθεν απρόσωπες αγορές και από πίσω οι επώνυμοι και συγκεκριμένοι "διεθνείς επενδυτές", ισχυριζόμενοι οτι εκπροσωπούν το συμφέρον της παγκοσμιας οικονομίας (μέγας είσαι Κυριε) , προσπαθούν να ξεπεράσουν τη δική τους κρίση κάνοντας έφοδο εναντίον των λαών και βυθίζοντας τον κόσμο στη φτώχεια γιατί απλά αυτός είναι ο καπιταλιστικός μονόδρομος.
Η απάντηση όμως είναι ο δικός μας μονόδρομος.Μια απάντηση που θα γίνει ο εφιάλτης τους, αφού θα αρνείται να πληρώσει και θα διεκδικήσει αυτό που είναι έτσι κι αλλιώς αυτονόητα δικό μας.Την ύπαρξή μας, τη ζωή μας, τη δουλειά, το ψωμί, την μόρφωση ,την ελπίδα για έναν διαφορετικό και καλύτερο κόσμο.Όλα αυτά που τώρα κάποιοι για το καλό μας έχουν το θράσος να θεωρούν ανέφικτα και εξωπραγματικά.
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!Να ζητάνε δικαιοσύνη, ανακατανομή, και διαγραφή χρεών όπως πρέπει!Χρεών που τους φόρτωσαν ύπουλα οι τράπεζες ονομάζοντας τότε τη διαδικασία αέναη ανάπτυξη και τώρα ασωτία.

Αυτή η κρίση δεν είναι των λαών.Δεν είναι των "τεμπέληδων","άχρηστων" εργαζόμενων,των "βολεμένων" Δ.Υ. Δεν είναι καν αυτών που αναγκάζονται να κρύψουν 1000 η 2000ευρώ από τα ετήσια έσοδά τους για να πληρώσουν τα φροντιστήρια , τα φάρμακα, τα φακελάκια, την "δωρεάν" άθληση και το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.
Όσο κι αν συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα πάλι σε λάθος τσέπες θα πάνε τα λεφτά.
Αυτή η κρίση είναι του καπιταλισμού που πλέον έχει φτάσει στο σημείο που "τρώει" τον ίδιο τον εαυτό του, καταστρέφοντας τα πάντα στην απελπισμένη του προσπάθεια να σωθεί.
Εφτασε λοιπόν η στιγμή να το δούμε καθαρά.Χωρίς προκαταλήψεις και παλιά κολλήματα σε πρόσωπα, αντιλήψεις, θεωρίες και χρεοκοπημένες προπαγάνδες που οδηγούν σε απογοητευτικά σχήματα του τύπου "δεν γίνεται τίποτα".Δεν έχουμε την πολυτέλεια της απογοήτευσης.
Ολα γίνονται και όλα αλλάζουν. Αρκεί να το νοιώσουμε πως αυτό που ζουμε απλά ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Αρκεί εμείς όλοι, να αποφασίσουμε συνειδητά να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές της δικής μας ζωής!

3 σχόλια:

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε...

¨Ενα παιχνιδάκι στις πλάτες των λαών που δεν ξέρω κατά πόσο κάποια στιγμή δεν θα αποβεί επικίνδυνο για όλους αυτούς που νομίζουν ότι χειρίζονται αυτή την "άτιμη" ρουλέτα σωστά..
Την καλησπέρα μου Γιώργο!
Πολύ ωραίο κείμενο!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Να ‘τανε η ψυχή ερμηνευμένη πρόθεση να σου την αναγνώσω-
όλη μου η ηθική
ένα άρωμα από λουλούδι να στην πω-
να λησμονήσω πως όπου ακούς να θορυβεί η ελπίδα
σημαίνει η απελπισία έρχεται..
.....Στρατης Παρέλης......
Γειά σου ποιητή!!Χαίρομαι που περνάς.

anatoli είπε...

Το πώς με συνεπαίρνει το πάθος σου και η αισιοδοξία σου, Γιώργο, δε λέγεται.
Τελικά ίσως οι άνθρωποι της Ευρώπης, οι άνθρωποι του κόσμου, άνθρωποι που διαθέτουν απλώς κοινή λογική, συνειδητοποιήσουν σύντομα πως:

"Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί εντελώς ξεχωριστό.
Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της ηπείρου,
ένα κομμάτι της στεριάς: αν η θάλασσα πάρει ένα σβώλο χώμα,
η Ευρώπη γίνεται πιο μικρή και είναι σα να πήρε ένα ακρωτήρι
ή ένα πύργο φίλων σου ή δικό σου. Ο θάνατος ενός ανθρώπου
λιγοστεύει εμένα, γιατί ανήκω στην ανθρωπότητα: κι έτσι ποτέ σου
μη στείλεις να ρωτήσεις γ ι α
π ο ι ό ν χτυπά η καμπάνα,
χτυπάει για σ έ ν α".
JOHN DONNE

Καλό βράδυ

ShareThis