Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πάει κι αυτή η νύχτα- Οι κλεψύδρες συνεχίζουν το μέτρημα

Πάει κι αυτή η νύχτα. Γλυκό πρωί εισβάλει αργά. Ξημέρωσε πια για καλά. Γυρω στις 6 και μισή ήτανε νύχτα. Επτά παρά τέταρτο ενα μωβ μπερδεμένο με μπλέ και κόκκινο άρχιζε να σκάει ανάμεσα σε  αραιοδυαλυμένα σύννεφα κι ύστερα πιο πολύ φως πίσω από τον Υμηττό. Τωρα είναι ένα φως θαμπό, πρωινό που όλο καθαρίζει. Παει κι αυτή η νύχτα.
"Που να πηγαινει ένας άνθρωπος
Που δεν είναι άλλο από άνθρωπος..."
Στο λιμάνι φεύγουν τα καράβια για Κυκλάδες και πιο ύστερα για Κρήτη, άδεια όπως είδα. Τα πρωινά της τηλεόρασης κάνουν την τελευταία εκπομπή του χρόνου. Στη Βόρεια Ελλάδα κάνει κρύο  αλλά όχι πολύ. Στο Βερολίνο και στη Βιέννη χιονίζει. Γλυκό πρωί και ξημερώνει.
Οι εφορίες θαναι λεει ανοιχτές. Ευτυχώς, θα μπορεί ο κόσμος να πάει να πληρώσει, μέχρι να βγεί η ψυχή του χρόνου κι η δική του θα πληρώνει.

"Έφερα τη ζωή μου ως εδώ
Άσπρο μέτρημα μελανό άθροισμα...
Κλάψαν όλη τη νύχτα οι προσδοκίες και δεν είναι πια
Κανείς δεν είναι..."

Είναι Παρασκευή πρωί περίπου 7 και μισή , προτελευταία μέρα του '11 που φευγει ρίχνοντας  ακόμη και τωρα στα τυφλά μες το πλήθος. Τρεις νεκροί άστεγοι χθες στο Βόλο από το κρύο και την ασιτία, αυξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατα 12% λεν οι ειδήσεις...εμείς θυσίες, το κράτος αυξήσεις για λογαριασμο των μεγαλομετόχων της κερδοφόρας παρακαλώ ΔΕΗ. Πως βγαίνει αυτό δεν ξέρω. Κανένας δεν ξέρει. Απλά δε βγαίνει, απλά συμβαίνει κι όποιον πάρει τον πήρε. Νεα τεκμήρια είπανε χθες, το κουβεντιάζουν και σήμερα. Αν έχεις ενα κάπως καλό αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο τεκμήριο από το να έχεις τριάρι σπίτι! Παράλογα πραγματα. Σώζεται πάλι η χώρα.
Ξημέρωσε πια. Τωρα φαίνεται μακριά πάνω στο βουνό ένα σκυλί που γυρνάει μονο του. Στην Πτολεμαίδα έχει χαλάσει η θέρμανση της πόλης και κάνει πολύ κρύο. Αλλάζω κανάλι. Βομβάρδισαν τα Κουρδικά βουνα οι Τούρκοι και σκότωσαν 35. Οι 28 είχαν το ίδιο όνομα. Υστερα αρχίσανε διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και αλλού. Προτελευταία μέρα του χρόνου. Το Ιραν έκανε γυμνάσια στον Κόλπο κι η Αμερική πούλησε καμιά δεκαπενταριά  Φάντομ στη Σ.Αραβία. Δίνουν και παίρνουν οι δουλειές..
"..Χώμα σκληρό κάτω από τ' ανυπόμονα
Πέλματα, χώμα καμωμένο για ίλιγγο..."

Θα χαλάσει προς το απόγευμα ο καιρός. Θα έχει βροχές και χιόνια στα ορεινά. Θα 'χει κι αέρα αλλά την Πρωτοχρονιά θα  ξεκινήσει με ήλιο.
Μας τον ζαλίσανε τον ήλιο. Αντε να τονε σηκώσεις τωρα από τη λάσπη.
Ο Πατριαρχης Μόσχας και "Πασών των Ρωσιών"  ζήτησε την αποφυλάκιση του Εφραίμ! Ε, αφού είναι πασών των Ρωσιών, να το σκεφτούμε, αλλά κι αυτός ολόκληρος Πατριάρχης, από τα τόσα που μπορούσε να ζητήσει αυτό ζήτησε; Ε, ρε καθάρισμα που θέλει το παπαδαριό...
Στο ΣΚΑΙ είπανε πως η πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής μαζί με το "Μαζί μπορούμε" του ΣΚΑΙ σκίζει. Τρεχει ο κόσμος κι αφήνει τόνους τρόφιμα. Μαυρο σκοτάδι δηλαδή. Παπαδαριό και τηλεόραση σκοτώνονται ποιος θα φροντίσει το λαό που έχει μπερδέψει ποιοί είναι οι αλληλέγγυοι και ποιοί οι κλέφτες. Ποιοι τον βοηθάνε και ποιοί τονε σκοτώνουνε. Και τα δυό μαζί δε γίνεται.
.
Κατα τα άλλα ξημερώνει. Παρασκευή πρωί 30 του μήνα. Η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, κι αυτή. Μη σκοτωθείς να πας να πληρώσεις για τα τέλη, πήρανε παράταση μέχρι τις 15 Γενάρη...

Πάει κι αυτή η νύχτα. Οι "κλεψύδρες του αγνώστου' συνεχίζουν το μέτρημα.

"Ειναι καιρός να γνωριστούνε οι θάλασσες με τους κινδύνους..."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To χειρότερο Γιώργο ειναι οτι η κλεψύθρα του χρόνου των κοινωνικών εξεγέρσεων μετράει σε εκατονταετίες και σε όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε το χρόνο με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά μας φαίνεται πιο αργή κίνηση και απο το θάνατο....

Όλα αυτά συμβαίνουν διπλα μας αλλα το καλή χρονία,καλή χρόνια...

Καλή δύναμη σε όλους μας ειναι πολύ σημαντικές οι εποχές που μας έλαχε να ζούμε,ίσως να είμαστε στην κρίσιμη φάση της εκατονταετίας,ίσως ήρθε η ώρα να ξανακοιτάξουμε την τακτική που ακολουθούμε την δεδομένη στιγμή,κάτω απο τις δεδομένες συνθήκες, πάνω στην θεωρία του Μάρξ που ειναι η στρατηγική μας.

Μεγάλη κουβέντα.
Καλή δύναμη σε όλους,οργάνωση και προσμονή.

Γιοζεφ Κ

ShareThis