Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-Proton - Μαζί τα φάγαμε;

Aν κανείς θέλει να καταλάβει στην πράξη πως λειτουργεί το τραπεζικο-χρηματοοικονομικό σύστημα και πως μακροημέρευε στην πλάτη των επόμενων γενεών ο καπιταλισμός και τα καμάρια του, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την υπόθεση Λαυρεντιάδη-Proton. Eνα σύμπλεγμα εταιρειών του ομίλου(και άλλων "φίλων") που χρηματοδοτούνταν από την τράπεζα μέσω δανείων που έβγαιναν σε χρόνο μηδέν(1-2 μέρες!) -παράγοντας έτσι με τη γνωστή πατέντα "το χρήμα είναι χρέος" χρήμα για την Proton- και στη συνέχεια συμμετείχαν σε διάφορες περίπλοκες δραστηριότητες όπου χανόταν κυριολεκτικά η μπάλα.
Αν  λάβουμε μάλιστα υπ'όψιν τα όσα φοβερά καταγγέλει η Ελευθεροτυπία - με στοιχεία της ΤτΕ παρακαλώ κι όχι κάποιου Αριστερού εντύπου ή κάποιου ερευνητή- φαίνεται πως μέσω offshore εταιρειών τεράστια ποσά δανειστηκαν σε "επενδυτές" που συμμετείχαν στη μεγάλη αύξηση της Τρ.Πειραιώς τον περασμένο Ιανουάριο.
Αναγκαστικά δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό και στο πως γίνονται εδώ και χρόνια οι αυξήσεις μετ.κεφαλαίου Τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων.
Βέβαια δεν αποφάσισα ξαφνικά να παραστήσω τον ντεντέκτιβ-ερευνητή, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στα εξής 2 σημεία που μας δείχνουν ποια είναι η μαυρη τρύπα που εξαφανίζει τον παραγόμενο πλούτο αλλα και το που μας πηγαίνει ο τρόπος των αγορών:
1.Μετα από αυτές τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλάιου (όπως της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που ήταν της τάξης των 800εκ.) οι εταιρείες -αλλά και η κυβέρνηση- διαφήμιζαν το γεγονός ως ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών, και έτσι έδειχνε να είναι βέβαια αφού μιλούσαμε για συμμετοχή με μετρητά σε τεράστιες αυξήσεις, κι έτσι συνέχιζαν την ένδοξη πορεία τους στο Χρηματιστήριο κάνοντας όσους αφελείς δεν ΄ηξεραν τις λεπτομέρειες(ανάμεσά τους και Ταμεία) να νοιωθουν ασφαλείς επενδύοντας τα χρήματά τους εκεί με τις γνωστες πλέον καταστροφικές συνέπειες(π.χ. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ από 2 ευρώ 12 μήνες πριν-ακριβως πριν την αύξηση- σήμερα κάνει 0,21λ.!! Η δε ΑΛΑΠΙΣ-συμφεροντων Λαυρεντιαδη- από 3ευρώ 12 μήνες πριν σήμερα κάνει 3λ.(0,03ευρω) δηλαδή 100φορές κατω!!! )
Μόνο που μετά από όλα αυτά φτάσαμε στο σκηνικό που βρισκόμαστε τώρα με μια χρεοκοπημένη οικονομία που την πληρώνουμε όλοι εμείς που "δεν τα φάγαμε μαζί"
2. Αν είχαμε τελειώσει με τα παραπάνω το ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να το πουμε ακόμη και απλά δημοσιογραφικό. Ομως η σωτηρία της Proton μας κόστισε περίπου 800εκ.ευρώ που δόθηκαν από το κράτος(εμάς δηλαδή) και τον Υπ.Οικονομικών κ.Βενιζέλο, για την εγγύηση των καταθέσεων συν άλλα 200-250 εκ. αν δεν μας απατά η μνημη μας, για την νεα Τράπεζα που δημιουργήθηκε. Σύνολο πάνω από 1δις!
Με πιο απλά λόγια, χονδρικά κάποιοι ζήτησαν και πήραν αμέσως δανεικά κι αγύριστα εκατοντάδες εκατομμύρια, η τράπεζα χρεοκόπησε λόγω των περίεργων αυτών μοντερνων τρόπων λειτουργίας του περίφημου χρηματοοικονομικού συστήματος, και το κράτος, δηλαδή εμείς, βάλαμε το χέρι στην τσέπη και πληρώσαμε τη ζημιά βαζοντας τα χρήματα που "χάθηκαν" στη θέση τους!! (Την ίδια στιγμή κάποιοι γλεντούσαν τα τίμια λεφτά που έβγαλαν ενω το κράτος έκανε νόμο το Δεκέμβρη του 2010, για να γλυτώσει τον Λαυρεντιάδη από υπεξαίρεση 50εκ. χαρίζοντάς του το ακαταδίωκτο αν επέστρεφε τα χρήματα!)
Το κακό είναι οτι αυτό δεν είναι μια ξεχωριστή περιπτωση. Δυστυχώς όπως είδαμε και στις ΗΠΑ το 2008 (σε διαφορετική βέβαια περίπτωση), κάπως έτσι "επικίνδυνα" λειτουργεί το τραπεζικό-χρηματοοικονομικό σύστημα και βουλιάζει τον πλανήτη κυνηγώντας αποδόσεις και υπερκέρδη σε ελάχιστο χρόνο.

Περιέργως και χθες, και παρά την καταγγελία με στοιχεία της έγκυρης Ελευθεροτυπίας, το θέμα δεν υπήρχε στα δελτία ούτε καν σαν είδηση δευτερολέπτων. Μικρός κόσμος βλέπετε, μια παρέα είμαστε όλοι...

Το σκανδαλο PROTON ειναι βεβαια πολυ μεγαλύτερο του σκανδαλου Κοσκωτά(120εκ. σε ευρώ ή 40δις δρχ) το οποίο  μετά την πώληση της Τρ.Κρητης δεν ζημίωσε καθόλου το Δημόσιο σε αντίθεση βεβαια με την PROTON και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.

Υ.Γ. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ απείλησε χθες απαντώντας στην "Ε" οτι θα προσφυγει στη δικαιοσύνη για τα όσα κατήγγειλε η εφημερίδα. Ομως από όσο διαβάσαμε δεν ασχολείται στην απάντηση της, εκτός απο πολπυ λίγο και γενικές διατυπωσεις του τυπου "δεν έχουμε καμία σχέση", με τα στοιχεία της καταγγελίας, αλλά κυρίως με το ότι η "Ε" και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ βρίσκονται σε διαμάχη.Αν εκανε βεβαια τον  κόπο να απαντήσει και στο δια ταυτα με πιο πολλές λεπτομέρειες θα καταλαβαίναμε και μεις οι αδαείς.
Οπως και να έχει πάντως, το θέμα ειναι τεράστιο και δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αρμόδιοι δικαστές συντομα θα πρέπει να πάρουν το λόγο. Οσο για τα ΜΜΕ ας περιμένουμε να δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis