Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Το τοπίο σκοτεινιάζει κι άλλο όσο οι λαοί αργούν να παρέμβουν δυναμικά

Τιμωρία για όσους παραβαίνουν τους κανόνες για το ελλείμμα από τους Μερκοζύ!- Θα υποβαθμίσουμε όλη την Ευρωζώνη λέει η S&P!!

Aκούσαμε πριν λίγες ώρες τους 2 ηγέτες Γαλλίας-Γερμανίας να κάνουν μια εισαγωγή στο σχέδιο αλλαγής των Ευρωπαικών συνθηκών.
Την κεντρική ιδέα την ξέραμε και είχε να κάνει πρωτο με τον έλεγχο των προυπολογισμών των κρατών απο την ΕΕ και όχι από τα ξεχωριστά κοινοβούλια και δευτερο με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για το χρεος και το έλλειμμα στο 3%. Το πώς θα γίνουν αυτά ακριβώς ας περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες μέρες.
Οι λεπτομέρειες που δόθηκαν και έχουν κάποια σημασία είναι 1)το ότι οι "παραβάσεις"  δεν θα κρίνονται από το Ευρωπαικό δικαστήριο, αλλά απο τα Εθνικά ανώτατα δικαστήρια-μάλλον υποχωρεί η Γερμανία έναντι της Γαλλίας για να μην αισθανθεί προσβεβλημένη μια χώρα ηγετική, ή ίσως και οι 2 κάνουν ενα βήμα πίσω για να μην έρθουν σε κόντρα με πολλούς άλλους αλλά και με το εσωτερικό των χωρών τους- και 2) η αντικατάσταση της ομοφωνίας από μια πλειοψηφία 85% που εξασφαλίζει οτι δεν θα μπορεί μια μικρή χώρα όπως π.χ. η Σλοβακία να αντιδρά και να ακυρώνει μια παρέμβαση-διάσωση, δίνοντας όμως στις μεγάλες χώρες αυτό το δικαίωμα του βέτο.
Αυτό που σε πρώτη φάση μπορούμε να δούμε είναι η συνέχιση της πίεσης προς τις αδύναμες χώρες για την επιβίωση των οποίων  δείχνουν να μην ενδιαφερονται οι 2 μεγάλοι συνεχίζοντας έτσι τον άγριο τζόγο.
Βεβαια μεσα στις προβληματικές χωρες βρισκεται και η Ιταλία. Και αν στην περίπτωση της Ελλάδας οι ισχυροί Βόρειοι μπορεί να πείθουν καποιους όταν απειλούν, δεν συμβαίνει τό ίδιο όταν μιλούν για μια χωρα με 2 τρις χρεος, αν και σήμερα και μετά τα μετρα 30δις που πήρε η Ιταλία η ΕΕ και οι Μερκοζύ στάζουν μέλι για την κυβέρνηση Μόντι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν θα είναι όμως το ίδιο και τις επόμενες εβδομάδες όταν όλοι διαπιστώσουν οτι παρά τις περί αντιθέτου βεβαιότητες η Ιταλία θα βαδίσει στα βήματα της Ελλάδας, αφού η λιτότητα μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορει να έχει. Η συνέχεια θα είναι ύφεση και τίποτα άλλο με όλα τα γνωστα παρελκόμενα.
Πάντως οι αγορές (τις οποίες προσπαθούν να ηρεμήσουν) δεν έδειξαν κανένα ενθουσιασμό από όσα ακούστηκαν αυτες τις πρώτες ώρες. Η μεν ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έκανε μια μικρή βουτιά από την ώρα της ανακοίνωσης, ο δε δείκτης Dow Jones γύρισε προς τα κάτω τις 3 τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.
Το κορυφαίο ήταν η ανακοίνωση της S&P που προειδοποίησε ότι θα θεσει σε παρακολούθηση και τις 6 χωρες της Ευρωζώνης με ΑΑΑ(και τη Γερμανία) τις οποίες θα υποβαθμίσει πιθανά μεσα στις επόμενες 90 μερες αν δεν γίνουν όσα πρεπει για την κρίση. Για τη Γαλλία άφησε περιθώριο για υποβάθμιση κατα 2 βαθμίδες! Η ανακοίνωση μάλιστα έγινε ακριβώς μετα τη συνέντευξη των 2 ηγετών, ενω είναι μάλλον βέβαιο ότι οι 2 είχαν ενημερωθεί από το πρωί από τον οίκο. Το τι ρόλο επαιξε αυτό στα όσα ανακοινώθηκαν δεν μπορούμε να το δούμε.
Οπως και να έχει το πράγμα η υπόθεση εξελίσσεται άσχημα και εκτός ορίων αφού για τα ευρωομόλογα η τοποθετηση ήταν εντελώς αρνητική(παρά τα λεγόμενα περι Γαλλικών και άλλων πιέσεων) συνεχίζοντας έτσι τον εκβιασμό, η δε τιμωρία των απείθαρχων δημοσιονομικά μπήκε καθαρά στο τραπέζι δείχνοντας οτι ο Γαλλογερμανικός άξονας θα επιμείνει στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας.
Μια ακόμα γελοία απόφαση ετοιμάζεται λοιπόν, αφού δεν ξερω τι απάντηση μπορεί να υπάρχει στο τι ακριβως θα κάνουν αν π.χ. η Ιταλία παρεκλίνει από το 3% του ελλείμματος. Θα την βυθίσουν βυθίζοντας έτσι και το ευρώ και τον πλανήτη ολόκληρο; Δηλαδή απειλούν ότι αν οι υπόλοιπες χώρες δεν υπακούσουν δημοσιονομικά τότε θα αντινάξουν το Ευρώ αυτοκτονώντας και οι ίδιοι!! (Η όπως έλεγε ο Γ.Βαρουφάκης απειλούν οτι θα κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να σκάσουν)
Προφανώς κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Καποιοι μιλούν για τον πλούτο των αδυναμων χωρών, κάποιοι για τον συνολικό έλεγχο των οικονομιών και της εργασίας.
Παντως το τοπίο σκοτεινιάζει κι άλλο όσο οι λαοί αργούν να παρεμβουν δυναμικά.
Ειναι βεβαιο ότι βαδίζουμε προς μια σύγκρουση στην οποία δεν μπορούμε ουτε να κάνουμε πίσω, ούτε να χάσουμε.
Ειναι απλά ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κυριολεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis