Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Χαμογελαστοί ναυαγοί στη βάρκα της ¨τελευταιας ευκαιρίας"

Τελικά τί συμβαίνει ακριβώς στη σύνοδο κορυφής;
Παμε για "επιτυχία"; Ετσι φαίνεται να λένε Γάλλοι και Γερμανοί που φέρονται ως νικητές για την ώρα.
Πάμε για ναυάγιο; Ετσι λένε οι Βρεττανοί που δεν συμφωνούν με όσα αποφασίζονται λέγοντας ότι δεν εξυπηρετούνται τα Βρεττανικά συμφέροντα.
Παμε για άλλη μια μη-απόφαση που θα παρουσιαστεί σαν θετική εξέλιξη; Ειναι το πιο πιθανό αφού μάλλον τα όσα συζητούνται στη σύνοδο δεν δείχνουν να αγγίζουν την καρδιά της κρίσης αλλά περιστρέφονται γύρω από άλλα όπως η καταστροφική δημοσιονομική πολιτική, η πολιτική σκληρής λιτότητας και οι τιμωριες κρατων που έχουν πρόβλημα, σκέψεις δηλαδή που θα μπορούσαν να πάρουν βραβείο αθλιότητας αν υπήρχε. Αυτο που συζητούν δηλαδή, δεν ειναι η ενίσχυση των αδυνάτων για το ξεπέρασμα της κρίσης όπως θα έπρεπε, αλλά το πώς θα ταπεινωθούν και θα υποκύψουν κάτω από την απειλή της διάλυσης του ευρώ προς όφελος των Γαλλογερμανων και των -για την ώρα- ακόμη "ισχυρών" δορυφόρων τους. Φοβερή "Ενωση"!

Επι της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι οτι πάμε για μια απόφαση που θα μιλάει για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και φράγμα 0,5% στα ελλείμματα, που όμως δεν καταλαβαίνει κανείς ούτε τι έχει να προσφέρει στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται αλλά όυτε και το πως θα εφαρμοστεί και τι προβλήματα θα δημιουργήσει.
Στην απόφαση φαίνεται να συμμετέχουν οι 23 από τις 27 χώρες με την Μ.Βρεττανια να διαχωρίζει τη θέση της και να απειλεί με βετο αφού θεωρει τη συμφωνία σαν "συνθήκη εντος της συνθήκης" κατι δηλαδή που δεν μπορεί να αποφασιστεί. Ο κύριος λόγος λένε είναι οι ρυθμίσεις για τις αγορές και το City του Λονδίνου με τις οποίες ο Κάμερον δεν συμφωνει καθόλου. Τον Κάμερον ακολουθεί η Ουγγαρία(;) ενω η Σουηδία και η Τσεχία θα πάνε το θεμα στα κοινοβούλιά τους.
Ο αριθμός των 23 πάντως -παρότι δείχνει σε πρώτη ματιά διάσπαση-θεωρείται πολύ ικανοποιητικός για τον Γαλλογερμανικό άξονα και γι αυτό μιλούν για θετική εξέλιξη όσο κι αν δεν το πιστεύουν.
Από την άλλη όσο κι αν νομίζουν πολλοί οτι ο Κάμερον έχει μαζί του την κοινή γνώμη στη χώρα του λόγω  "σθεναρής στάσης", θα πούμε ότι ήδη του ασκείται κριτική από μεγάλη μερίδα του τύπου(guardian κ.α.) ότι οδηγεί την χώρα του σε απομόνωση και μη συμμετοχή σε αποφάσεις που την αφορούν. Για την άσκηση βετο εκφράζονται απόψεις και ανησυχίες ότι αφορά σε τομείς αποφασεων όπου δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο. Όπως και να έχει τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σιγά-σιγά.
Αυτό που σίγουρα συμβαίνει παντως είναι η όξυνση των σχέσεων Γαλλίας- Βρεττανίας αλλά και Βρεττανίας-ΕΕ συνολικά που θα δούμε πως θα εξελιχθεί μεσα σε συνθηκες οξυνσης της κρίσης.
Στις λεπτομέρεις 'οπως για παράδειγμα της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης με 500δίς(πολύ λίγα) ας μην μπούμε αφού θα αλλάζουν καθε μερα όσο δε δίνουν λύση. Το ίδιο ισχύει για την "απόφαση" να εξετάσουν(:) την ενισχυση με 200δις του ΔΝΤ για να βοηθλήσει σε επίλυση προβλημάτων της κρίσης... Ενισχύουν δηλ. με τα πολύ λίγα 500δις τον ευρωπαικό μηχανισμό και σκέφτονται να δώσουν και 200δις στο ΔΝΤ μήπως χρειαστούν κάπου...Αλλο σκέφτονται προφανώς και δεν το ξεκαθαρίζουν(η μόχλευση της μόχλευσης, ώ μόχλευση θαυματουργή, πολλαπλασιαστική και δυστυχώς καταστροφική)

Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να δούμε τι στο καλό συμαβαίνει και πόσο θετικά η αρνητικά(όχι για μας βέβαια) είναι όλα αυτα που πάνε να αποφασιστούν ας δούμε τι "διαβάζουν" οι επενδυτές και οι αγορες που "μυρίζονται" καλύτερα τις οικονομικές εξελίξεις.
Μεγάλη πτωση λοιπόν είχαμε στα Ασιατικά Χρηματιστήρια το πρωί, στο πολύ κόκκινο χθες βράδυ τα Αμερικανικά, ενώ αντιδρούν και γυρίζουν θετικά μετα από αρνητικό ξεκίνημα τα Ευρωπαικά.Τα σπρεντς δείχνουν ανησυχία και ανηφορίζουν και πάλι για την Ιταλία και ανάλογη εικόνα μεγάλης ανησυχίας έχουμε και στα CDS's.
Κατα τα άλλα ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί και σήμερα χωρίς εμάς για μάς.
 Αν καναμε ένα μόνο συνολικό σχόλιο για τη συνοδο θα λέγαμε το εξής. Δεν μοιάζει καθόλου με σύνοδο που θα είναι όπως έλεγε ο Σαρκοζύ "η τελευταία μας ευκαιρία" και όπου δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι αν δεν πάρουν τελικές σωτήριες αποφάσεις. Μα καθόλου...

Οσο για το τι θα αποφασίσουμε εμεις για εμας που είναι και το βασικό ζητούμενο θα πρεπει να κάνουμε μεγάλυτερη υπομονή αφού για την ώρα προτιμαμε να μιλάμε κυρίως μέσω δημοσκοπήσεων, εκτός βεβαια από εκείνο το κομμάτι που ήδη το παλεύει στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς όπως μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis