Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο φόβος ξέρετε...


Παρήγγειλα στις δημόσιες υπηρεσίες
να σταματήσουν επιτέλους να μου στέλνουν
καθημερνά φόρμες δηλώσεων υποταγής

αφού ο δειλός μου εαυτός, ειναι πλεον νεκρός
και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανείς
που να ενδιαφέρεται να υπογράψει.

Ηταν ο πρώτος βλέπετε
που αποφάσισε να αυτοκτονήσει
και μάλιστα δημόσια, μπροστά στις οθόνες,
πνιγμένος απ' το κολάρο και τη γραβάτα του.

Ο φόβος ξέρετε...
εκτός υποταγής
κρύβει πάντα και θάνατο.

.              . γιώργος σαρρής .             .

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μεγάλη πτώση στο ΧΑ σήμερα: -4,82% - Η θλίψη των κερδοσκόπων...

Πως πέρασαν τη μέρα κι έβγαλαν το ψωμί τους οι κερδοσκόποι πουλώντας ΕUROBANK και αγοράζοντας ALFA...

Μετα από πολλές διακυμάνσεις, ζαλάδα και κύμα το καράβι του ΧΑ μπήκε στο λιμάνι με σοβαρές απώλειες σχεδόν -5%. Οι πιο πολλοί μιλάνε για διόρθωση μετα το χθεσινό +15%.

Για να καταλάβετε τι θα πει χρηματιστήριο, στρεβλώσεις κερδοσκοπία κλπ. θα σας πω με τι ασχολιόντουσαν σήμερα ιδιώτες κερδοσκόποι και κερδοσκοπικά funds.
H σχέση ανταλαγής μετοχών στη συγχώνευση ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ ορίστηκε στο 5/7 αντίστοιχα. Δηλαδή 5 μετοχές ΑΛΦΑ ισοδυναμούν με 7 Εurobank. Πηγαίνοντας όμως στις χθεσινές τιμές όπου όλες οι τράπεζες -για λόγους κατά βάση σωτηρίας των short παικτων της περασμένης περιόδου-  ειχαν τρέξει στο +30%, αυτό δεν έβγαινε.
Γιατι 5x2,49=12,35(ΑΛΦΑ)  ενώ 7x2,24=15,68(ΕΥΡΩΒ). Ετσι σήμερα οι πονηροί που το ειδαν πουλούσαν με όλους τους τρόπους ΕΥΡΩΒ(παράγωγα και μετοχές) και αγόραζαν ΑΛΦΑ. Ετσι η μεν ΑΛΦΑ ανέβαινε κοντά στο +5%(κλεισιμο +1,62%) ενώ η ΕΥΡΩΒ έχανε -15%(κλείσιμο -13,84%).  To καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της εν λόγω δραστηριότητας λέγεται arbitrage. Η συνέχεια αύριο.

Ετσι έβγαλαν το ταπεινό τους μεροκάματο οι φουκαράδες οι κερδοσκόποι. Σαν απλοί  άνθρωποι της δουλειάς δηλαδή.
Συγχρόνως πάντως πολύ στεναχωριόντουσαν -μέχρι δακρύων- που περίπου 2000-2500 εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτες θα χάσουν τη δουλειά τους από τα 200 υποκαταστήματα που θα κλείσουν.
Αγορές uber alles

Της φυλακης τα σιδερα ειναι για τους αισιόδοξους...

Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ άβολα όταν αναγκάζομαι να ασχοληθώ με τα του Χρηματιστηρίου. Το κάνω ..."μόνο και μόνο εξ αιτίας της αναταραχής " που δεν μας αφήνει να μιλήσουμε "για όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο τρυφερό κι ανθρώπινο"  που λέει κι ο Μπρέχτ.

Και μόνο αν μπορούσα να σας εξηγήσω με λίγα λόγια το τι συμβαίνει αυτές τις μερες στο Χρηματιστήριο -ειδικά σήμερα και χτές- θα αηδιάζατε, ιδιαίτερα όσοι δεν έχετε κάποια σχετική επαφή. Τα τρελά άλματα χτες στο +30% μετα το -20% της περασμένης εβδομάδας των πιο σοβαρων μετοχών, το εκρηκτικό ξεκίνημα με +5%, +8%, +20%, κάποιων τραπεζικών σήμερα, για να σέρνονται τώρα στο -15% κι ισως αργότερα να πετάνε στο +15% κλπ., ο τρελός τζόγος των παραγώγων που σέρνει το χορό και πίσω κρυμμένα τα διάφορα σωτήρια επενδυτικά fund (σαν αυτό του Καταρ π.χ) , τα margin που ανοιγοκλείνουν απελπισμένα κλπ, φτιάχνουν ένα πραγματικά αηδιαστικό σκηνικό. Αυτός όμως ειναι ο κόσμος των αγορών ή μάλλον ούτε καν αυτός. Στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερος.
Το απαισιότερο όλων όμως είναι οτι προσπαθουν να μας πεισουν οτι αυτός ο βάλτος ειναι ο χώρος, η βάση από όπου ελπίζουμε να πέσει λίγο φως στα σκοτάδια της πραγματικής οικονομίας. Το εφαλτήριο για ενα νεο ξεκίνημα! Ειναι η γωνιά από όπου λέει φάνηκαν χτες ακτίνες αισιοδοξίας!
Ω Θεε μου, που έτσι κι είχες κάνει το λάθος να υπάρχεις, ένας Θεός ξέρει πόσο κακός θα είχες αναγκαστεί να γίνεις.

Δε θα σας ταλαιπωρήσω λοιπόν με λεπτομέρειες, αφήστε το καλυτερα.

Μόνο ένα μικρό σχόλιο θα κάνω για τα χθεσινά λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών.
"Μπορούμε να αποτινάξουμε τον ζυγό της απαισιοδοξίας και να προχωρήσουμε μπροστά" είπε...
Και σκέφτομαι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό.
Εστω οτι κάποιος τους άκουσε, εμπιστεύτηκε τις θριαμβολογίες τους στις 22/7 και αποτινάσσοντας το ζυγό της απαισιοδοξίας στην πράξη, βρηκε χρήματα κι αγόρασε μετοχές της ΑΛΦΑ στα 3,80 ευρώ που ηταν η τιμή της εκείνη τη μερα. Αφού του είπαν όλοι αυτοί οι πιο ειδικοί των ειδικων οτι βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα.
Που θα ηταν άραγε ο δυστυχος, όταν μεσα σε λιγες βδομαδες η ΑΛΦΑ ειχε φτασει να κάνει 1,90ευρω(την Παρασκευή) κι αυτός να εχει χασει τα μισά του λεφτά; Κι αν μες τον πανικό του πούλαγε εκεινη τη μερα που όλα τάσκιαζε η φοβερα και τη Δευτερα έβλεπε να ανεβαινει η μετοχή +30%:
Στο γκρεμό, στο ρέμα ή στη φυλακή;

 Ετσι χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης αυτού του κράτους με τους πολίτες! Με αισιόδοξα...ψέμματα.
Αλλά ποιος νοιάζεται; Ας πρόσεχε.

Της φυλακης τα σιδερα ειναι για τους αισιόδοξους...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μόνο και μόνο εξαιτίας της αναταραχής-Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μόνο και μόνο εξ'αιτίας της αναταραχής που όλο πλήθαινε
στις πολιτείες μας με την πάλη των τάξεων
μερικοί απο 'μας αποφασίσαμε τα χρόνια τούτα
να μη μιλάμε πια για πολιτείες θαλασσινές,
για χιόνια πάνω στη σκεπή, για τις γυναίκες,
για τ' άρωμα των ώριμων μήλων στο κελάρι,
για της σάρκας τις αισθήσεις
για όλα όσα κάνουν τον άνθρωπο απαλό κι ανθρώπινο.
Αλλά να μιλάμε πια μονάχα για την αναταραχή
δηλαδή να γίνουμε μονόπλευροι, ξεροί, μπλεγμένοι
στα γρανάζια της πολιτικής και στο στεγνό,
“άπρεπο” λεξιλόγιο της διαλεκτικής οικονομίας.
Έτσι που η τρομερή τούτη, πνιγερή συνύπαρξη
χιονιού που πέφτει (δεν είναι μόνο παγωνιά, το ξέρουμε)
εκμετάλλευσης του ανθρώπου,
πλανεμένης σάρκας και ταξικής δικαιοσύνης,
να μη γεννήσει μέσα μας την έγκριση για έναν κόσμο έτσι πολύπλευρο,
την ηδονή απ' τις αντιφάσεις μιας ζωής τόσο ματωμένης.
Καταλαβαίνετε.

Μπέρτολτ Μπρεχτ (1934)

Το πανηγύρι στο ΧΑ(updt)

Τελικά φαίνεται πως το μυστικό ήταν επτασφράγιστο και όσοι το ήξεραν δεν ρίσκαραν να κάνουν το παραμικρό που θα μπορούσε να αποκαλύψει πως κάτι θα ανακοινωνόταν. Ετσι μέσα στο κλίμα απόλυτου φόβου, έμειναν στα αζήτητα δεκάδες χιλιάδες μετοχές στο κλείσιμο της Παρασκευής ενώ σήμερα όλοι τρέχουν να αγοράσουν 30% ακριβότερα. Προφανώς οι γνωρίζοντες δεν περίμεναν να αγοράσουν στο τέλος τα δικά τους και να καρφωθούν.
O φόβος δίνει σήμερα τη σκυτάλη στην απληστία και μπορεί να δούμε και συνέχεια αύριο με την εισοδο των 2 τραπεζών στο ταμπλώ -που θα χρωστάνε άνοδο αν οι ανακοινωσεις πείσουν-αλλά και των παικτών του Λονδίνου που σήμερα είναι κλειστόν λόγω αργίας.

Ο Γ.Δ. είναι αυτή την ώρα στο +11,5%(!) πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ως τώρα από όσο θυμόμαστε. Όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι σχεδόν στο +30%!(στις 3.30 περίπου και αφου ειχαν μπει οι 2 στο ταμπλά ο Γ.Δ. ηταν στις 1025 μ. στο +16,5%(!!)
Ειναι λοιπόν καθαρό οτι η αγορά αποτιμάει ως πολύ θετικό το ντηλ.
Εκτός από αυτό πάντως φαίνεται πως η αρνητική φημολογία της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε σε τραγικές τιμές ειδικά τις τράπεζες έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα το φαινόμενο ελατηρίου. Ειδικά όσοι έμειναν με υψηλά μοχλευμένα συμβόλαια short(αρνητικό στοίχημα όπου πληρώνεται π.χ. το 1/10 της αξίας με σκοπό 10πλασιασμό του κέρδους -αλλά και της ζημιάς- στην ελληνική αγορά) ή άνοιξαν τέτοια την Παρασκευή(σε οποιοδήποτε σημειο του πλανήτη), σήμερα τρέχουν να αγοράσουν σε οποιεσδήποτε τιμές για να σωθούν. Ο άγριος τζόγος των αγορών...

Πάντως να μην μπερδευόμαστε και συγχέουμε τον ενθουσισμό των αγορών με το "καλό της οικονομίας". Συνήθως όταν οι αγορές χαίρονται κάτι κακό έρχεται για την τσέπη μας. Με απλά λόγια περνάει το δικό τους και το πανηγυρίζουν δεόντως.

Y.Γ. Τελικά οι ανακοινωσεις έγιναν και οι 2 τράπεζες που θα γίνουν μία μπήκαν στο ταμπλώ από σήμερα. Φυσικά πηγαν αμεσως στο +30% και αυτές και ο ΓΔ ειναι στο +16,5%!! Οπότε το 30% των αισιόδοξων έγινε σε μια μερα. Από εδω και πέρα ποιος μπορεί να ξέρει. Το λόγο έχει ο τζόγος. Παντως στις 22/7 με άνοδο 19% η ΑΛΦΑ έγραφε 3,60Ε. Τωρα και αφού σε ενάμιση μήνα όποιος αισιόδοξος επένδυσε έχασε τα μισά του χρήματα(-50%), παρά  το σημερινό +30% ειναι ακόμη κάτω από το 2,50Ε. Η πτωση ειναι πολύ πιο ευκολη υπόθεση από την άνοδο ειδικά στον κόσμο των αγορών. 

Η κρίση και η πτώση των βάσεων

Από μια πρόχειρη ματια στις ανακοινωσεις των βάσεων βλέπουμε οτι οι πτώσεις ειναι πολύ μεγαλύτερες στις επαρχιακές πόλεις από ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οσο πιο μεγάλη η πολη δηλαδή και άρα και οι εκεί υποψήφιοι τόσο μικρότερη ήταν η πτώση των βάσεων.
Αυτό σημαίνει οτι οι υποψήφιοι είχαν σαν πρώτο κριτήριο επιλογής την παραμονη τους στην πόλη που ζούν και όχι το να κυνηγήσουν τη σχολή που ήθελαν σε κάποια άλλη πόλη.
Δυσκολοι καιροί...

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το super deal και η Κατάρ-α της αγοράς

Ειχαμε πει το βράδυ της Παρασκευής και χωρίς να έχουμε ακούσει κάτι για το "ντηλ μεγατόνων" ΑΛΦΑ-Eurobank πως ήταν ολοφάνερο πως η αγορά έκρυβε είδηση (εννοούσαμε αρνητική).
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζών είχε σοβαρά σημάδια χρεωκοπίας και κανείς δεν πειθόταν από τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου περί ισχυρού ελληνικου τραπεζικού συστήματος. Αυτα είναι αηδίες και ψέματα. Κανενας τραπεζικός τομέας, καμιάς ανεπτυγμένης χώρας δεν ειναι ισχυρός. Καθε άλλο. Καλό είναι κάποια στιγμή λοιπόν, όσοι νομίζουν οτι ειναι σοβαροί να αρχίσουν να λένε και καμια αλήθεια γιατι οι αγορές δεν κοροιδεύονται. Κι όταν νοιώσουν οτι κάποιος επιχειρεί κάτι τέτοιο απαντούν ανάλογα και άμεσα με δυσάρεστες συνέπειες.

Η ειδηση λοιπόν προέκυψε το Σάββατο το πρωί και θεωρητικά δείχνει πολύ θετική. Δυο μεγάλες τράπεζες συνενώνονται, και με την συμμετοχή του περιβόητου πια fund του Κατάρ δημιουργούν τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανιων και της ΝΑ Μεσογείου. Εντυπωσιακό αναμφισβήτητα. Οπως και να το κάνουμε 140-150 δις ενεργητικό, 80 δις καταθέσεις και 2000 υποκαταστήματα σε πολλές χώρες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ειναι όμως πράγματι και όσο λέγεται θετικό το γεγονός; Εχει κάτι φωτεινό να προσφερει στην σκοτεινιάσμένη ελληνική οικονομία; Μενει να το διαπιστώσουμε από αύριο και μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν απο τις 2 τράπεζες.

Το πρωτο που θα πω είναι το καλό που τους θέλουν οι κύκλοι της αγοράς, να δείξουν οτι το ντηλ έχει πράγματι ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει πριν ανακοινωθεί σε όλες τις λεπτομέρειες γιατί κανενας βεβαια δεν ξεχνάει τις προηγούμενες ανακοινωμένες με τυμπανοκρουσίες "συγχωνευσεις" ΕΤΕ-ΑΛΦΑ που αποδείχτηκαν τελικά παραμυθενιες αλλα σίγουρα χρυσοφόρες αφου όσοι ήξεραν απο κοντα τις λεπτομέρειες κέρδισαν δις από τις μεγάλες ανόδους και κατόπιν πτωσεις της αγορας. (Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε...)
Στο θέμα μας τώρα θα πώ πως προσωπικά έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Και μόνο η παρουσία του πολυμήχανου εφευρέτη προσωρινών "λύσεων" υπουργού οικονομικών δεν γινεται να μη σε βαζει σε σκέψεις.
Το πρωτο πράγμα που "ενοχλεί" την καλή μου διάθεση να πειστώ ειναι το fund του Κατάρ. Εχει καταντήσει αηδία όποτε υπάρχει αναγκη για κάποια λύση ή θετική ειδηση για να σωθεί η κατάσταση(Ελληνικό, Αστακός) να εμφανίζεται ως απο μηχανής Θεός το Καταρ με τα λεφτά στο χέρι. Για το συγκεκριμένο ντηλ απο χτες ακουγονται ποσα από 500εκ. μέχρι 2δις με αντάλλαγμα το 20% της καινούργιας τράπεζας. Εδω που τα λέμε δεν ειναι κι άσχημα να δινεις 500εκ. ή και 2 δις ακόμη και να παίρνεις τον έλεγχο μιας τράπεζας με περιουσιακά στοιχεία(ενεργητικό) 150 δις και το έλεγχο 80δις καταθέσεων με 2000 υποκαταστήματα! Θα μου πείτε αυτές οι χοντράδες που γκρεμίζουν κάθε ίχνος κοινής λογικής συμβαίνουν στα χρηματιστήρια. Θα έλεγα ναι, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό. Κατι άλλο συμβαίνει...

Ακόμη - Βασίλης Καραβίτης

 

 

 

 





Ακόμη οι πόλεις τρώνε ήσυχα τα θύματά τους
Ακόμη τίποτε δεν πήρε φωτιά

Ακόμη η δυστυχία δεν αποδείχτηκε τυχαίο γεγονός
Ακόμη είσαι ζωντανός κι ανέπαφος

Ακόμη χαίρεσαι μικρά διαλείμματα σιωπής
Ακόμη μεταφράζεις θορύβους σε μουσική

Ακόμη έχεις ένα δωμάτιο να καταφευγεις
Ακόμη βρίσκεις λέξεις και κρύβεσαι

Ακόμη δεν ήρθε η ώρα να πληρώσεις.

Λυκούργος Καλλέργης- Λεωνίδας Κύρκος

Εφυγε χθες ο Λυκούργος Καλλέργης, τον ακολούθησε σήμερα ο Λεωνίδας Κύρκος.
Κι οι δυό γεμάτοι  μέρες, χρόνια, δρόμους, νίκες, ήητες,αιτίες κι αποτελέσματα. 
Οι δυό παλιοί σύντροφοι θα τα βρούνε τελικά παρέα κάπου αλλού, έξω απ' το χρόνο και τα όρια.
 Πάνω στο πάλκο του ουρανού με φυσαρμόνικες κι ατάκες θεατρικές.

Καλό ταξίδι

Μια δοξαριά


Pίξε λοιπόν μια δοξαριά
στη λύρα σου λυράρισα
Να ξεπιαστεί λιγάκι η φεγγαράδα
από το ασημένιο μούδιασμά της


Το εκτροχιάσαμε επιτέλους το μυστήριο
Τωρα τραβάμε γατζωμένοι
πάνω στη ράχη του κτήνους
άπτεροι από λαμπράδα
μετωπικα να συγκρουστούμε
με τα ρηχά τους τα φρικτά
μα εξόχως λογικά ενδεχόμενα

Ας περιφράξουμε λοιπόν
τα πρωινά μας και τα απόβραδα
περιορίζοντας τον αντίκτυπο
βουερών ενστίκτων
σερνάμενων στο ξύλο ή τις χορδές
ενός νυχτοθρεμένου βιολοντσέλου...

Μεσημεριάζει ο έρωτας μωρέ;
Συσκευάζεται το μελτεμι;
.          .  Γιώργος Σαρρής  .           .

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τι δεν τολμάνε να μας πουν;

Το τραπεζικό κραχ αυτής και μονο της εβδομάδας με πτωση 20%(!) σίγουρα κρυβει ειδήσεις. Δεν υπάρχει γι αυτό η παραμικρή αμφιβολία. Οταν οι αγορές μιλούν χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί, απλά μενει να περιμένουμε να αποκαλυφθεί η αιτία. Το οτι δεν γνωρίζουμε την αιτία φυσικά δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει. Η ολοκληρωτική κατάρρευση των τιμών των Ελληνικών τραπεζών με την ΕΤΕ να σημειώνει ημερήσιες πτώσεις της τάξης του 10% δυό μέρες πρίν και του 7,5% σήμερα, και να βρίσκεται κάτω από τα 3 Ευρώ(!) στα 2,78 ευρώ (-7,64%) σίγουρα δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις Βενιζέλου περί ισχυρών Ελληνικων τραπεζών. Προσωπικά δεν βρίσκω επαρκή την εξήγηση της εξόδου κάποιας τράπεζας από ευρωπαικούς δείκτες για το ξεπούλημα αυτης της εβδομάδας. Οι τιμές όλων των "μεγάλων" ελληνικών τραπεζών και η χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, ειναι τιμές και συμπεριφορά χρεωκοπημένων τραπεζών... Τι συμβαίνει λοιπόν; Θα επανέλθουμε....

Η καμένη γή και το χρήμα που έγινε χρόνος

Koιτάζοντας τη νύχτα τις φωτιές σκεφτόμουν αυτό το σοφό που λέγεται για το πως σβήνουν.
Στην αρχή λένε ένα ποτήρι νερό ειναι αρκετο. Αν χαθεί ο έλεγχος όμως δεν φτάνουν θάλασσες ολόκληρες.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις οικονομίες.
Στην περίπτωση του ελληνικού κοματιού της κρίσης π.χ. αν την πρωτη στιγμή που οι αγορες έκαναν την επίθεσή τους εκφράζοντας "αμφιβολίες τους για την ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί με ικανοποιητικούς όρους", δινόταν από την ΕΕ ικανοποιητική απάντηση, όλα θα είχαν τελειώσει με 10, 20 άντε 30 δις ευρώ. Τα οποία δεν θα είχαν χαριστεί αλλά θα ειχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ελληνικών ομολόγων σε κάποιες λογικές τιμές όπως ακριβως γίνεται τώρα με την Ισπανία και την Ιταλία για να διατηρηθεί το επιτ'οκιο δανεισμού τους σε επίπεδα κ'ατω από το 6%. Τα κοράκια των αγορών θα είχαν πραγματικά κάψει τα χέρια τους και θα δυσκολευόντουσαν πολύ να επιχειρήσουν ξανά κατι ανάλογο εναντίον καποιου άλλου.

Τωρα θα χρειαστουν ίσως  πολλά τρις και το μόνο αποτελεσμα θα είναι το... να "κερδίζεται χρόνος".

Ομως τι "καλό" θα είχε προκύψει αν είχε αποφευχθεί όλο αυτό; Αν είχε σβηστεί η φωτιά στην αρχή της με ένα ποτήρι νερό; Και εδω βέβαια θα πρεπει να ρωτήσουμε "καλό" για ποιόν;

Για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πολλά. Θα ειχαμε γλυτωσει την καταιγίδα των μέτρων που οδήγησε σε βαθειά ύφεση, που με τη σειρά της οδήγησε σε νεα καταιγίδα μέτρων και κατόπιν σε νέα ύφεση και πάει λέγοντας.
Η χωρα θα ειχε παραμείνει στον έλεγχό μας, ενω καμια κουβεντα δεν θα γινόταν για ξεπούλημα δημοσιας περιουσίας. Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνουμε όλοι.

 Για αυτούς που προκάλεσαν όμως όλη αυτή την κρίση τα πράγματα θα ήταν ακριβώς αντιστροφα.
Πρωτα από όλα οι τράπεζες δεν θα είχαν κερδίσει τα δεκάδες δις που κέρδισαν πουλώντας CDS's.
Δεν θα είχαν ωφεληθεί επίσης δεκάδες άλλα δις που προεκυψαν από την εκτίναξη στα ύψη του Ελληνικού δανεισμού εξ αιτίας του παιχνιδιού του ντουέτου σπρεντ-CDS's.
Δεν θα είχαν την ευκαιρία να έχουν απλώσει όπως τωρα τα βρώμικα χέρια τους πάνω στην Ελλάδα (και κατόπιν και αλλού) και μάλιστα ζητώντας μας να τους πούμε κι ευχαριστώ που μας "σώζουν".
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες μέτοχοί των τραπεζών και των οίκων δεν θα είχαν κερδίσει από τα μετρα ενάντια στην εργασία που έχουν να κάνουν με τα μεροκάματα, τους εργασιακούς όρους όπως η λεγόμενη ευελιξία, ελαστικότητα κλπ., τα προνόμια της εργοδοσίας στις απολύσεις και πολλά άλλα.
Φυσικά θα είχαν στερηθεί τους πακτωλούς που κέρδισαν τζογάροντας στις πτώσεις και ανόδους των αγορών που οι ίδιοι προκαλούσαν και έλεγχαν.
Ακόμη θα είχαν στερηθεί τα κέρδη που ήδη προκυπτουν για τις αγορές από τα ανάλογα προβλήματα που δημιουργούνται από φαινόμενα ντόμινο στις άλλες χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία και τώρα η Ιταλία και αργότερα η Γαλλία.
Τέλος θα είχαν χάσει το "επιχείρημα" που χρησιμοποιούσαν εδω και 2 χρόνια οτι για την κρίση στην Ευρώπη φταίει δηθεν η Ελλάδα, και φυσικά δεν θα μπορούσαν να απαιτησουν -όπως ετοιμάζονται και ήδη κάνουν- την Οικονομική ή και Παγκόσμια διακυβέρνηση που θα πέτάξει μια και καλή τους λαούς και τα διακαιώματά τους στα σκουπίδια, προκειμένου να σωθεί ο Καπιταλισμός.

Πυρπόλησαν λοιπόν την Ελληνική οικονομία και τωρα κάνουν το ίδιο και με τις άλλες ευρωπαικές χωρες. Εκαψαν τα πάντα και δημιούργησαν χωρο για "εκμετάλλευση" και "προσδοκίες για μελοντκά κέρδη".
Πατώντας όμως ώς την έσχατη άκρη πάνω στη βάρκα της κερδοσκοπίας και του ανταγωνισμού, το μόνο που θα καταφέρουν τελικά θα είναι φυσικά η ανατροπή της.
Γιατί συγχρόνως με όλα τα παραπάνω "κέρδη", δημιούργησαν επίσης και καμένη γή. Και μαζί καμένους λαούς που ήδη μετανιώνουν πικρά το οτι τους πίστεψαν και δεν ξεσηκώθηκαν από την πρώτη στιγμή για να  ξεφορτωθούν κι αυτούς και τους καλοπληρωμένους υπηρέτες τους.

Ομως από ότι φαίνεται η ώρα αυτή δεν μπορεί να είναι μακριά. Δεν το αντέχουμε να είναι μακριά ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι οικονομιες, ούτε η ίδια η ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.
Αρκεί όταν έρθει η στιγμή ο ξεσηκωμός να είναι μαζικός, ενωτικός , οργανωμένος και προσανατολισμένος σε ένα κυρίως στόχο.
Την απαλλαγή από τις αλυσίδες αυτού του απάνθρωπου συστήματος και το θεμελίωμα ενός άλλου κόσμου με τους λαούς πρωταγωνιστές και κυρίαρχους και οχι κομπάρσους ή σκλάβους.

Φωτογραφιες απο τη φωτια στη Γλυφαδα



Η φωτιά όσο περνάει η ώρα εξαπλώνεται...

Τώρα στην Άνω Βούλα.Όλο το βουνό καντηλάκια.


Εξαπλώνεται το πύρινο μέτωπο στη Γλυφάδα

Ενώ πριν λίγο φαινόταν ότι υπήρχε κάποιος έλεγχος τώρα τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν άσχημα.Η φωτιά απλώνεται σε δύο μέτωπα και κινείται προς τη Βούλα και προς την πλαγιά του βουνού.Υπάρχουν πληροφορίες για κάποια σπίτια αλλά δεν το λέμε με σιγουριά.

Μεγάλη φωτια στην Α.Γλυφάδα

Ενα πολύ μεγάλο πυρινο μέτωπο απλώνεται αυτη την ώρα στην Α.Γλυφάδα. Ο αέρας που φυσάει κάνει τη φωτιά να τρέχει γρήγορα. Δεν μπορω να δω από το σημείο που βρισκομαι αν κινδυνευουν σπίτια. Η φωτια απλώνεται πάνω απο τη Γούναρη και παράλληλα σ' αυτην προς την Αιξωνή  στην περιοχή πάνω από την Εφορια της Γλυφάδας




Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ελ Νίνιο παραμυθιού...

Δεν παίζονται! Ερευνητές λέει του Παν/μίου Κολούμπια κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι το φαινόμενο Ελ Νίνιο δημιουργεί προδιάθεση για πόλεμο! Είπαν μαλιστα ότι μετα από καιρό κατόρθωσαν να το τεκμηριώσουν έτσι ώστε να μην χωρά καμιά αμφιβολία!
Η τεκμηρίωση είναι για πολλά γελια και δεν μπαίνω καν στον κόπο. Αλλά δε βαριέσαι.

Αυτό που έχει σημασία είναι να κρυφτεί η πραγματική αιτία των εξεγέρσεων, εμφυλίων κλπ. που όλοι όσοι δεν κλείνουν αυτιά και ματια ξέρουν.
Οπως λοιπόν απέδειξαν "πέρα από κάθε αμφιβολία" οτι για τη φτώχεια του 18ου αιώνα στην Ευρώπη έφταιγε το Ελ Νίνιο και όχι η φεουδαρχία, τωρα λένε πως για τις κρίσεις φτώχειας δεν φταίει ο καπιταλισμός και τα σάπια πολιτικά κατεστημένα διάφορων κρατών αλλά και πάλι το Ελ Νίνιο.
Ελ Νίνιο παραμυθιού...

Συναίνεση-Τείχος ντροπής ανάμεσα στη Βουλή και το λαό

Και ξαφνικά ενω γύρω γύρω βρέχει καταιγιστικά ολοκληρωτική και ξεκάθαρη αντίθεση του λαού με τις πολιτικές που απαιτούν οι Ευρωπαίοι "εταίροι" και η Τρόικα, στη μεση -στη Βουλή- να μια "λιακάδα" συναίνεσης. Με 250 βουλευτές να πανηγυρίζουν που τα βρήκανε τα τρια κόμματα μεταξύ τους υπερ μνημονίου μεν εναντίον μας δε, και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο θα το φάνε μαζί με τα άλλα λιάν συντόμως  σε ένα πλούσιο γεύμα απόρριψης και άρνησης που θα τους κεράσει από καρδιάς ο λαός.

Η Ν.Δ. κρατώντας "στάση ευθύνης", έκανε και επίσημα μεσα στη Βουλή τα αποκαλυπτήρια της έτσι κι αλλιώς αντιλαικής της μορφής, ενώ ο Λ.Α.Ο.Σ  την καλοδέχτηκε στο κλάμπ των προσκυνημένων με χαμόγελα, παρά το ό,τι τόνισε  σωστά το γεγονός οτι η ΝΔ τελικά ψήφισε ένα νομοσχέδιο που μέχρι τώρα κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό.
(Αν συνεχίσει έτσι  η ΝΔ πάντως θα το πληρώσει ακριβά αφου ως τωρα την έχουν πλασάρει μια χαρά όλοι αυτοί που μας την παρουσιάζουν σαν κόμμα που αντιστέκεται.)

Ας τη συνηθίσουμε λοιπόν την καινούργια εικόνα μεσα στη Βουλή, όπως και τους αηδιαστικούς πανηγυρισμούς αυτων που χειροκροτούσαν όρθιοι το ότι οι 250 σηκωσαν επιτέλους ενα τειχος ντροπής ανάμεσα σε αυτούς και τη θέληση των απλών ανθρώπων που τους ψήφισαν.
Οι 250 της Βουλής εναντίον του λαού. Ζητω η συναίνεση στην πράξη...

Ευτυχώς που υπάρχει η Αριστερά. Γιατί όσο κι αν φαίνεται παράξενο οι 50 βουλευτές της εκφράζουν σήμερα  αυτό που νοιώθει η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου στην Ελλάδα. Δηλαδή θυμό, πόνο, αηδία, απογοήτευση αλλά και πείσμα.

Οι 250  προσκυνημένοι του τρίο ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛΑΟΣ ας βολευτούν με τα συγχαρητήρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και της Τρόικας.
Kάνουν καλή δουλειά αφου με μια καταργούν το Άσυλο(που όπως διαπιστώσαμε με την καταστολή που είδαμε τον Ιούνιο είναι θεμα ουσίας και όχι ταμπού), τη Δημοκρατία στα Παν/μια, και την όποια επιστημοσύνη  έχει μείνει μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε "οίκο εμπορίου" και σε παραμάγαζο των πολυεθνικών και των  μεγαλοεπιχειρηματιών.
Δεν θα τους περάσει όμως για άλλη μια φορά, και θα το δούν.

Αυτό που θα ακολουθήσει τώρα βέβαια στο επικοινωνιακό παιχνίδι θα είναι διάφοροι περίεργοι δήθεν Αριστεροί (αλλά και άλλοι που θα το κάνουν εθελοντικά από βλακεία) που θα σκορπισθούν σε οθόνες και πλατείες και θα καταγγέλουν τους βουλευτές  του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΑ για συναλλαγή αφου δε φεύγουν απο τη Βουλή.
Ετσι για να μοιαζουν όλοι ίδιοι. Το έχουμε ξαναδεί και θα το ξαναδούμε.

Υ.Γ.1: Τρομερό πάνελ στο πρωινό της ΝΕΤ με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ να μην μπορούν να διαφωνήσουν και τον Γεωργιάδη να στολίζει με μπράβο τους συναιτέρους στην επιχείρηση εξαθλίωση.
Υ.Γ.2: Ας μην προσπαθεί η ΝΔ να μας πείσει οτι το θέμα του Ασυλου δεν ήταν μείζον γιατι ήταν, και δυστυχως θα το διαπιστώσουμε κυριολεκτικά στο πετσί μας  και μάλιστα γρήγορα. Η καταστολή ειναι από τις πρωτες και άμεσες πρωτεραιότητες της κυβέρνησης και της Τρόικας.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συλλαλητήρια για την Παιδεία


Μπαίνουμε από σήμερα σιγά-σιγά κατακαλόκαιρο, στο φθινόπωρο των κινητοποιήσεων.
Ο χορός ξεκινάει από την Παιδεία.

Το μεσημέρι συγκέντρωση στα Προπύλαια από την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ" εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το απόγευμα στις 7μμ συγκέντρωση στην Ομόνοια από ΜΑΣ, ΠΑΜΕ.

Αντε και με το δεξί(που λένε κι οι προληπτικοί).
Καλορίζικοι.

Οι "αποκλεισμοί" των ξενοδοχείων ...και της αλήθειας


Οργή, αγανάκτηση, θλίψη, έκπληξη, ντροπή, βάρβαρο πισώπλατο κτύπημα στον τουρισμό από τα κομάντο του ΠΑΜΕ... και άλλα γελοία ακούστηκαν χτες για την κινητοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό. Μέχρι και για... εσχάτη προδοσία είπε ο γνωστός ...δε λέω το όνομά του, δεν του κανω διαφήμιση.
Τα περίεργα είναι όμως δύο.
Πρωτο πως συντονίστηκαν όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ γύρω απο ένα κυριολεκτικά "μη θέμα" αφου ουσιαστικά κανείς δεν ενοχλήθηκε.
Δευτερο και σπουδαιότερο, πως είπαν όλοι "συμπτωματικά" το ίδιο ψέμα χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη, "αποκλεισμός των εισόδων".
Βαζοντας στο γλυκό και τα περί κομάντο του Γκίνη, θα φανταζόταν κανεις πεσμένους ένοπλους στην άσφαλτο σε θέση μάχης με στολές παραλαγής, να μην αφήνουν να περάσει ψυχή ζώσα!
Ποια ηταν η πραγματικότητα όμως;
Κανείς δεν απαγόρευε σε κανέναν ένοικο των ξενοδοχείων να μπεί η να βγεί όσες φορες του γούσταρε. Σε κάποιο δελτίο το διευκρίνησε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων εκεί, ενω σήμερα το βρήκα και σε κάποια από τις αστικές εφημερίδες που μιλούσαν για αποκλεισμό."...χωρίς, ωστόσο, να εμποδίζουν την είσοδο και την έξοδο των πελατών" έγραφε η εφημερίδα αφου πρώτα είχε καταγγείλει τις ακρότητες και τα "μπλόκα ντροπής"(!).
Απλά περιφρουρούσαν την Απεργία τους -όχι σκληρά λέω εγώ αφου είδα να μπαινοβγαίνει χωρίς πρόβλημα με βαλίτσες ο υπάλληλος στην πορτα του Μ.Βρεττανία. Αυτό ηταν όλο. Να μην ξεχνάμε το τι τρομοκρατία ασκείται στον ιδ.τομέα στις απεργίες, και το πόσο αναγκαία είναι η περιφρούρηση προκειμένου να βρουν το κουράγιο οι εργαζόμενοι να απεργήσουν.

Αυτό που μου έκανε επίσης εντύπωση ηταν η σταση του προέδρου των εργαζομένων στον κλάδο Π.Προύντζου, που από την Πλ.Κλαυθμώνος ορμώμενος πλην αραχτός, αντί να επικροτήσει την περιφρούρηση της απεργίας από το ΠΑΜΕ (αφου απεργία χωρίς περιφρούρηση δεν υπάρχει) διαχώρησε τη θεση του λέγοντας πως δεν εχει σχεση με τέτοια πράγματα...
Εψαξα σημερα θυμωμένος να βρω ποιος ηταν ο πρόεδρος. Ηταν μελος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ω, τι έκπληξη....

Αυτα για να ξερουμε τι θα βλέπουμε μόνιμα πλέον στις ειδήσεις όποτε εργαζόμενοι θα αποφασίζουν να παλέψουν για τη ζωή τους. Ας μην καταπίνουμε άκριτα λοιπόν, κι εν πάση περιπτώσει όποτε κάποιος κάνει κατι θετικό και δύσκολο ας το χειροκροτάμε κι ας μην ψάχνουμε από που προέρχεται η κίνηση για να την κρίνουμε.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η θυσία των Εθνικών Αποστόλων

"Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και, προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική" E.Bενιζέλος

Άλλη μια περίεργη δήλωση του θολωμένου Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τη μια δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας κι από την άλλη λέει πως έχοντας επιλέξει αυτη την αποστολή διασωσης της πατρίδας έχει "κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική του προοπτική"...
Η δήλωση φυσικά κάθε άλλο παρα αισιοδοξία δείχνει και κάθε σχόλιο περιτεύει. Προφανως  η αποστολή κατρακυλάει  σε βάραθρα καταστροφών και συμφορών και από ότι φαίνεται ο απόστολος Ευάγγελος πιάστηκε κορόιδο ή τον έφαγε η φιλοδοξία.
Οι απανωτές γκάφες αλλά και η τάση του να λυνει προβλήματα στους διαδρόμους και τις σκιές(Φινλανδία, υπόθεση Protonbank κλπ.), τον έχει ήδη σβήσει από τον πολιτικό χαρτη του μέλλοντος, όπως άλλωστε και καθε άλλον στο ΠΑΣΟΚ.
Και μόνο η συνεχιζόμενη κατρακύλα-καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου (ειδικά του Ελληνικού) δείχνει την ολοκληρωτική απόσυρση εμπιστοσύνης των αγορών και των "επενδυτών", από την Ελληνική οικονομία.
Ας θυμηθούμε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος -με ένα όνομα με ελκτικότητα προς "μεγαλοπρεπείς"  και "σωτήριες" ιστορικές  μνήμες- παρέλαβε κομπάζοντας τον Γ.Δ. του Χ.Α. στις 1275 μονάδες εν μεσω πανηγυρισμών της αγοράς με άνοδο εκείνη τη μερα 3,75%!
Δυο μηνες μετά την 21/6, ο Γ.Δ. άγγιξε τις 900μ. σημειώνοντας χαμηλό 17 ετών με πτώση -3,15%. Συνολική πτωση από τότε που έγινε επισημα υπουργός Οικονομικών -30% και σχδόν -400μ. σε 65 μέρες και 44 μόλις συνεδριάσεις!! Άλλοι το παλεύουν χρόνια...
Και μόνο το -10% σήμερα της ΕΤΕ δείχνει το πόσο "θετική" θεωρούν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας οι χρηματαγορές που σήμερα ξεπουλούσαν άνευ όρων ελληνικές μετοχές και αγόραζαν CDS's που σημείωναν άνοδο 210 και βάλε μονάδων στις 2175 μονάδες, δίνοντας στα ασφάλιστρα κινδύνου ένα επιτόκιο που δείχνει χρεωκοπία.
Φαίνεται πως κανείς δεν πιστεύει πλέον, πως ακόμη κι αυτές οι περίεργες και αδιέξοδες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής, μπορούν να εφαρμοστούν κάτω από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ως αποτελεσμα της ίδιας της Συνόδου.
Βεβαια για να είμαστε δίκαιοι για την κατάσταση δεν φταίει ο φιλόδοξος Ευάγγελος Βενιζέλος, -ο οποίος ήταν άλλος ένας που απλά έκανε ό,τι του είπαν. Ομως η αλήθεια είναι οτι με τις διαρκώς πανηγυρικές και αισιόδοξες δηλώσεις του εκτέθηκε όσο δεν λέγεται. Οπως αποδεικνύεται, εκτός από  μερικούς εύπιστους ηλικιωμένους και κάποιους φανατικούς ΠΑΣΟΚτζήδες δεν έπεισε κανέναν άλλο.
Εννοείται πως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, για την κοροιδία την ίδια ακριβώς ευθύνη απέναντι στο λαό έχει και ο Γ.Παπανδρέου =αλλά και η κυβέρνηση συνολικά-, που προσπαθούσε να μας πείσει θριαμβολογώντας και χαμογελώντας ψεύτικα μπροστα στις κάμερες πως είχε βρεθεί επιτέλους "η συνολική λύση" και είχε -για άλλη μια φορά- αποφευχθεί η χρεωκοπία.
Μαζί με αυτούς βεβαια και οι "αμερόληπτοι" δημοσιογράφοι και αναλυτές  που ξαμολήθηκαν τότε στις οθόνες για να μας εξηγήσουν κατακαλόκαιρο τη μεγάλη επιτυχία! Ανάμεσά τους δυστυχώς ήταν και καθηγητές Παν/μίου που θα έπρεπε τωρα να σκίσουν τα πτυχία τους και να μην ξαναπατησουν στις αίθουσες των Σχολών τους. Με τί μούτρα θα εμφανιστούν μπροστά στους φοιτητές τους μετα από τετοιες σωστές εκτιμήσεις;
Και ας μην πουν όλοι αυτοί πως η οικονομία είναι ένας χώρος ευμετάβλητος και πως δεν μπορούσαν να φανταστουν τη συνέχεια γιατί πολλοί άλλοι (ανάμεσά τους πολλοί αγνοί ερασιτέχνες όπως ελόγου μου) το είχαν φανταστεί μια χαρά και το φώναζαν με όλους τους τρόπους.

Για να κλείσω και αυτήν την πολυλογία, θα πω πως δεν πειθομαι καθόλου για  την αυτοθυσιαστική διαθεση όλων αυτων των "εθνικών αποστόλων" που τωρα βρίσκονται απόλυτα εκτεθιμένοι στη σέντρα.
Αυτοί ξερουν καλύτερα γιατί έκαναν όσα έκαναν και γιατί είπαν όσα είπαν.

Αυτο που όμως  με ενδιαφέρει περισσότερο, είναι το απίστευτα σκανδαλώδες της δικής μας αμηχανίας.
Πάρα την απόλυτη και ολοκληρωτική αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, και παρά το οτι όλοι ξέρουμε καλά οτι καμιά αποδοχή δεν έχει η αυτή κυβέρνηση από το λαό, εξακολουθούμε  όχι μόνο να τους ανεχόμαστε στο σβέρκο μας, αλλά και να τους αφήνουμε να συνεχίζουν την "Εθνική τους αποστολή".
Τι έχουμε πιει;

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τελευταίες ώρες για το καθεστώς Καντάφι; - Οι εξεγερμένοι στήνουν γιορτή στην Πράσινη πλατεία

Πριν από λίγο, ακριβώς μετά τις 2 το πρωί, το Αλ Τζαζίρα μέσω του liveblog του μετέδωσε οτι το κέντρο της Τρίπολης βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων. Τρελή γιορτή στους δρόμους. Ενθουσιασμός και στη Βεγγάζη στο άκουσμα των ειδήσεων από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Πληροφορίες λένε πως ο γυιος του Προέδρού Saïf al Islam έχει συλληφθεί.
Η Χαμας έστειλε ήδη συγχαρητήρια στους εξεγερμένους "για τη μεγάλη τους νίκη".

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Απο το εδώ και τώρα

Συρία: Πέντε μήνες εξέγερσης και αιματηρής καταστολής

Ανησυχεί άραγε η Γαλλία ;

Ορθολογική ανοησία

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, 17 Αυγούστου 1944

Aνέκδοτο- Χαλια η θεραπεια…….. 

Nouriel Roubini: Είναι καταδικασμένος ο καπιταλισμός;

Επιφάνεια 1937 -Γ.Σεφέρης

κόκκινο πρωί


Τ' ανθισμένο πέλαγο και τα βουνά στη χάση του φεγγαριού
η μεγάλη πέτρα κοντά στις αραποσυκιές και τ' ασφοδίλια
το σταμνί πού δεν ήθελε να στερέψει στο τέλος της μέρας
και το κλειστό κρεββάτι κοντά στα κυπαρίσσια και τα μαλλιά σου
χρυσά• τ' άστρα του Κύκνου κι εκείνο τ' άστρο ο Αλδεβαράν.

Κράτησα τη ζωή μου,
κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας
ανάμεσα σε κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής
σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξυάς,
καμμιά φωτιά στην κορυφή τους• βραδυάζει.

Κράτησα τη ζωή μου• στ' αριστερό σου χέρι μια γραμμή
μια χαρακιά στο γόνατό σου, τάχα να υπάρχουν
στην άμμο τού περασμένου καλοκαιριού τάχα
να μένουν εκεί πού φύσηξε ό βοριάς καθώς ακούω
γύρω στην παγωμένη λίμνη την ξένη φωνή.

Τα πρόσωπα πού βλέπω δε ρωτούν, μήτε η γυναίκα
περπατώντας σκυφτή, βυζαίνοντας το παιδί της.

Ανεβαίνω τα βουνά· μελανιασμένες λαγκαδιές• o χιονισμένος
κάμπος, ώς πέρα ο χιονισμένος κάμπος, τίποτε δε ρωτούν,
μήτε o καιρός κλειστός σε βουβά ερμοκκλήσια, μήτε
τα χέρια που απλώνονται για να γυρέψουν, κι οι δρόμοι.

Κράτησα τη ζωή μου ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή,
δεν ξέρω πια να μιλήσω, μήτε να συλλογιστώ• ψίθυροι
σαν την ανάσα του κυπαρισσιού τη νύχτα εκείνη
σαν την ανθρώπινη φωνή της νυχτερινής θάλασσας στα χαλίκια
σαν την ανάμνηση της φωνής σου λέγοντας «ευτυχία».

Κλείνω τα μάτια γυρεύοντας το μυστικό συναπάντημα των νερών
κάτω απ τον πάγο το χαμογέλιο τής θάλασσας τα κλειστά πηγάδια
ψηλαφώντας με τις δικές μου φλέβες τις φλέβες εκείνες πού μου ξεφεύγουν
εκεί πού τελειώνουν τα νερολούλουδα κι αυτός ό άνθρωπος
πού βηματίζει τυφλός πάνω στο χιόνι τής σιωπής.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τελειώνει ο Καντάφι;

εδώ και τώρα

Οι Λιβυοι εξεγερμένοι επαναστάτες που παλεύουν για την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι ισχυρίζονται ότι έχουν στον έλεγχό τους δύο στρατηγικές παράκτιες πόλεις κοντά στην Τρίπολη.
Λένε ότι έχουν πάρει την πόλη Zlitan, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, και Zawiya, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ύστερα από σκληρές μάχες, την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς των ανταρτών, και ο ανταποκριτής του BBC στην Zlitan λέει ότι η πόλη δεν έχει πέσει ακόμη ολοκληρωτικά στα χερια των εξεγερμένων.
 Εν τω μεταξύ η φυγή παλιών στενων συνεργατων του Καντάφι προς στη μεριά των ανταρτών ή προς άλλες χωρες συνεχίζεται. Χθες ηταν η σειρά του Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ που ήταν απο εκείνους που συμμετείχαν στην επανασταση του 1969 που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η συνοικία των Δημοσίων Υπαλλήλων




Μια φορά κι εναν καιρό, σε καλές εποχές,  μια ομάδα Δημοσίων Υπαλλήλων πηρε κάποιο δάνειο με καλούς όρους. Επειδή οι περισσότεροι  ήταν σε μια ηλικία άνω των 35-40 αφού τους είχε πάρει πολύ καιρό μέχρι να έρθει ο διορισμός, φυσιολογικα είχαν πλέον οικογένειες και έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά και ώριμα. Ετσι αποφάσισαν να αγοράσουν μια καινούργια περιοχή που έμπαινε στο σχέδιο εκείνο τον καιρό και να χτίσουν σπίτια, πολυκατοικίες κλπ. και να εγκατασταθούν όλοι μαζί εκεί. Στα χρόνια που πέρασαν κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην παρέα και τη γειτονιά. Κι έτσι μετά από καιρό είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη συνοικία.
Η συνοικία των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Φυσικά ανάμεσά τους βρέθηκαν κι άλλοι ιδιώτες που ζούσαν με τον δικό τους τρόπο κάνοντας μικρές επιχειρησεις όπως μινι-μάρκετ, εστιατόρια, βίντεο κλάμπ, φούρνους, ζαχαροπλαστεια κλπ.
Οι δουλειές πήγαιναν καλά για όλους αφού υπήρχε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα λόγω των σταθερών μισθών των ΔΥ αλλά και με μικρές εξάρσεις προς τα πάνω λόγω κάποιων καταναλωτικών δανείων που όλοι έπαιρναν κατά καιρούς. Η διαφήμιση των δανείων αλλά και το μικρόβιο της κατανάλωσης έκαναν τη δουλειά τους.
Σιγά σιγά τέτοιες συνοικίες ξεφύτρωσαν και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ετσι φτάσαμε στην κρίση του 2008 και βέβαια άρχισαν όλοι να μεζεύονται κάπως. Μετά το 2009 η κρίση άρχισε να βαθαίνει και το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άρχισε να παίρνει μέτρα μείωσης μισθών ξεκινώντας απο τους ΔΥ. Η κατανάλωση στη γειτονιά έπεσε αρκετά και τα πρώτα προβλήματα και οι γκρίνιες εμφανίστηκαν.
Τοτε βεβαια κανείς δεν ενδιαφερόταν για τις μειώσεις στους ΔΥ και όλοι είχαν τη σιγουριά οτι ο ιδ,τομέας δεν θα αγγιχτεί. Ετσι τους είχαν υποσχεθεί.
Να που όμως το Μάιο του'10 ήρθε το μνημόνιο, οι φόροι επί φόρων, οι αυξήσεις στη βενζίνη και μαζί με το φόβο και το δάγκωμα που έπεσε πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις έξω από τη συνοικία άρχισαν να κλείνουν. Ειχαμε μπεί σε ύφεση. Φυσικά και τα μικρομάγαζα της συνοικίας είχαν πια σοβαρά προβλήματα. Η κατανάλωση είχε πέσει κι άλλο και παρά το ότι δεν έιχαν τα ίδια προβλήματα με τα εκτός συνοικίας μαγαζιά, έιχε αρχίσει να πέφτει μεγαλος εκνευρισμός. Ηταν κι αυτά τα δάνεια που τους τσάκιζαν όλους. Τι τάθελαν...
Τα βράδια ακόμη κι εκείνοι που δεν πολυέβλεπαν ειδήσεις δεν έχαναν πια δελτίο για δελτίο και αναλυτή για αναλυτή.
Σαν μαγικό μέσο που είναι η τηλεόραση, οι πανέξυπνοι, γοητευτικοί  και καλοπληρωμένοι αναλυτές έπεισαν τους περισσότερους ανθρώπους πως για την κρίση έφταιγαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που ήταν λέει πάρα πολλοί και αντιπαραγωγικοί και έπρεπε να απολυθούν. Τι κι αν είχε γίνει απογραφή που έδειξε 780000 ΔΥ (μαζί με τις ΔΕΚΟ περίπου 1εκ) τι κι αν τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν πως σε σύγκριση με την άλλη Ευρώπη ο Δημόσιος τομέας ήταν σε πολύ λογικά πλαίσια, οι αναλυτές μιλούσαν για 1,5 εκ. και βάλε και λέγοντας διάφορες τραγικές ιστορίες (μου είπε ένας φίλος που δουλεύει στο υπουργίο τάδε κλπ....) έπεισαν τον πολύ κόσμο πως 'επρεπε να γίνουν μεγάλες απολύσεις από το Δημόσιο.
Μάλιστα ακόμη και μεσα στη συνοικία άρχισαν ομηρικοί καβγάδες ανάμεσα στους μικροεπιχειρηματίες ιδιώτες που επαναλάμβαναν διάφορα επιχειρήματα της tv και τους ΔΥ. Το πιο  συχνό που ακουγόταν και αρκετά δίκαιο ήταν αυτό.
"Δεν είναι άδικο αφου τόσος κόσμος απολύεται από τον ιδ.τομέα, οι ΔΥ να έχουν μόνιμη δουλειά και να μην  απολύονται;" Και να οι καβγάδες.
Βεβαια είχαν ξεχασει όλοι ότι όλα τα Συντάγματα όλων των χωρών γράφουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν "το δικαίωμα στην εργασία", δηλαδή στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μπορούν να ζούν αξιοπρεπως αλλά τέλος πάντων. Ετσι είναι η τηλεόραση. Μπορεί να σε πείσει για απίστευτα πράγματα.
Ετσι λοιπόν άρχισαν οι απολύσεις. Και μαζί με τις μειώσεις μισθων  και συνταξεων, τις αυξήσεις σε φόρους, τιμές κλπ. η κατάσταση ξέφυγε.
Οι απολυμένοι δεν είχαν πια χρήματα να ξοδεψουν στα μαγαζιά της συνοικίας και τότε εκεινα άρχισαν να κλείνουν ένα-ένα. Οι υπάλληλοί τους έχαναν κι αυτοί τις δουλειές τους και ο φαύλος κύκλος απλώθηκε. Οι προμηθευτές κι αυτοί έχασαν πελατεία κι άρχισαν κι αυτοί μειώσεις απολύσεις και δε συμμαζεύεται. Ετσι όλες οι γειτονιές πια είχαν πρόβλημα.
Η χωρα γέμισε φτωχούς και στους μεγάλους δρόμους όλων των συνοικιών έβλεπες σε όλο και πιο πολλές βιτρίνες σβηστά φωτα και τη φοβερή επιγραφή "Πωλείται" ή "Ενοικιαζεται".

Αυτοί που καυγάδιζαν ζητώντας απολύσεις των ΔΥ είχαν πια καταπιεί τη γλώσσα τους κι είχαν καταλάβει πόσο κορόιδα είχαν πιαστεί. Τους ερχόταν στο μυαλό εκείνη η παλιά ιστορία που άκουγαν με κάποιον οικονομολόγο, τον Κέυνς που είχε  βρεί λέει τη λύση στη Μεγάλη κρίση του '30. Ειχε πει τότε αυτος το εξής παράξενο αλλά σωστό: "Πρέπει να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορα, στην κατανάλωση. Ο μόνος τρόπος ειναι να μισθώνουμε 10 εργάτες το πρωί για να ανοίγουν μια τρύπα το πρωί και άλλους δεκα το βράδυ για να την κλείνουν"!
Ποιος άκουγε όμως ....

Τωρα κοιτούσαν γύρω και δεν πίστευαν στα ματια τους. Ειχαν κλείσει Νοσοκομεία. Κέντρα Υγείας, Αθλητικά κέντρα, Κεντρα Ηλικιωμενων, Παιδικοί σταθμοί, Πανεπιστημιακές σχολές. Τα σχολεία θύμιζαν άλλες εποχές χωρίς θέρμανση και είχαν ελλείψεις σε βιβλία, χαρτιά, κιμωλίες και άλλα απόλυτα βασικά και πολλές Υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους πολιτες υπολειτουργούσαν ή είχαν καταργηθεί. Η χώρα θύμιζε διάλυση που όποιος ήθελε ερχόταν και ζητούσε να αγοράσει ό,τι ήθελε από όλα τα παραπάνω, σε τιμή ευκαιρίας.
Τότε άρχισαν όλοι να καταλαβαίνουν.
Πως δίκιο δεν είναι να παθαίνουν όλοι το ίδιο όπως τους έλεγαν διάφοροι πληρωμένοι πονηροί, αλλά να κάνουν όλοι ό,τι χρειάζεται για να απολαμβάνουν οι άνθρωποι τα βασικά τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην παιδεία, στην Υγεία κι όλα αυτά που έλεγαν κάποιοι που τους θεωρούσαν γραφικούς και ξεπερασμένους.

Και που και πού θυμόντουσαν εκείνον τον περίεργο γερο Αμερικάνο επενδυτή -Γ.Μπάφετ τον έλεγαν- που τό είχε πιάσει, και παρότι πάμπλουτος φώναζε τότε στις τηλεοράσεις.
"Τι κάνετε; Ειστε τρελοί; Σταματείστε επιτέλους να καταστρέφετε τους μεσαίους και τους μικρούς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και οι πελάτες μας.
Φορολογείστε τους πλούσιους! Το αντέχουμε μια χαρά."


Κίνητρα...

Αρχές του 2012 είπε ο κ.Καστανίδης θα γίνει το πρώτο δημοψήφισμα.
Σιγά να μη φτάσει αυτή η κυβέρνηση τις αρχές του 2012.
Ετσι και γίνει αυτό μα την Παναγια θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ...για αυτομαστίγωση, ή θα πάρω διαρκείας για τον Παναθηναικό(άκου 3-0 από τη Μακαμπή).
Ειναι και τα δύο το ίδιο χάλια...

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αλλες 4 χωρες ζητούν εγγυήσεις μετα την Φινλανδία...

Σε γκάφα ολκής που μας στοιχίζει μάλλον και αρκετά δις, εξελίσσεται τελικά η συμφωνία που "επιτεύχθηκε" με την Φινλανδία που ουσιαστικά σήμαινε την αποχώρηση της χώρας αυτής από το σχέδιο στήριξης μέσω του ΕFSF.
Oπως είχαν προβλέψει όλοι  εκτός της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση και από άλλους "εταίρους" με αποτέλεσμα μετα την Αυστρία το πρωί και οι Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία να ζητούν εγγυήσεις.
Πόσα δις θα μας στοιχίσει άραγε το λαθάκι; Θα το δούμε, βάλτε το στο λογαριασμό.
Εχει ενδιαφέρον πάντως το σχόλιο-απάντηση προς τη Ν.Δ. του υπουργού ο οποίος επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως "δεν θα έπρεπε να επιχαίρει επι αρνητικών εξελίξεων..."
Τελικά τι ήταν η συμφωνία που "επιτεύχθηκε" και κατα τα γνωστά ανακοινώθηκε εχεδόν με τυμπανοκρουσίες 2 μέρες πριν; Επιτυχία ή "αρνητική εξέλιξη";

Θύελλα αβεβαιότητας και γκρέμισμα στα Χρηματιστήρια

  Μεχρι -7% έπεφτε η Γερμανία!

Δυστυχώς οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χαμόγελα μεταξύ ηγετών δεν αποτελούν λύσεις.
H αβεβαιότητα, ο φόβος, η έλλειψη οποιασδήποτε θετικής προοπτικής για της οικονομίες της γής κάτω από τις παρούσες συνθήκες, που τονίζεται από διαρκείς αρνητικές ειδήσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, οδηγούν σε πολύ μεγάλες πτώσεις όλα τα μεγάλα Χρηματιστήρια.
Αυτή την ώρα:

Dow Jones(ΗΠΑ) : 10931,62 (-4,19%) -478,59μ.
Nasdaq(ΗΠΑ) :2401,38 (-4,38%) -110,10μ
DAX(Γερμανία) :5583,73 (-6,14%) -365,21μ.
CAC(Γαλλία) :3066,52 (-5,77% ) -187,82μ.
SMI (Ελβετία) :5171,18 (-4,61% ) -250,03

Σε ενα σύντομο σχόλιο τη Δευτέρα 15/8 πριν τη συνάντηση Μερκελ-Σαρκοζί είχαμε γράψει εδώ στο giorgossarris :
"Αυτό που πρέπει να έχουμε υπ' όψιν είναι το οτι οι περιοχές μεγάλης μεταβλητοτητας και άγριων διακυμάνσεων -όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα- όπου βρίσκονται τωρα οι αγορες είναι τα σημεία καμπής, οπου οι δείκτες προσπαθούν να "αποφασίσουν" αν θα κινηθούν έντονα ανοδικά ή έντονα καθοδικά σπάζοντας τα κάτω τεχνικά όρια και αναζητώντας νέους βυθούς.
Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι το δεύτερο σεναριο μεσα στις συνθήκες φόβου και αβεβαιότητας που βρισκόμαστε είναι πολύ πιο πιθανό. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει δραστικά."

H συνάντηση ήταν για τις οικονομίες που περιμένουν λύσεις πραγματικό φιάσκο.
Αυτό αποτυπώνεται σήμερα στο γκρέμισμα που βλέπουμε στα ταμπλώ.
Οπως είχαμε πει το ανοδικό σενάριο εξάντλησε τα όριά του και ελλείψει της παραμικρής θετικής είδησης οι αγορες μπήκαν με φορα σε νέα πτωτική πορεία.

Γκρίνια της Αυστρίας για Φινλανδία-"Δεν συμφωνούμε"

Eνας ένας σκάνε μύτη οι (α)πρόθυμοι εταίροι.
Η Αυστρία είδε φως και μπήκε κι εκείνη. Γιατί να πάρουν εγγυήσεις οι Φινλανδοί και όχι εμεις ή και οι άλλοι είπαν οι Αυστριακοί και δεν έχουν κι άδικο. Απλά σκέφτονται αυτό που προσποιείται πως δεν σκέφτεται η Ελληνική κυβέρνηση. Η όλοι ή κανείς.
Ειπαμε και χτες οτι με απλά λόγια όποιος ζητά τέτοιες εγγυήσεις απλά αποσ'υρεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Οπότε έχουμε και λέμε. Τους δανείζουμε για να δανειστούνε κι εκείνοι μετά, να δώσουν στο EFSF, για να μας δανείσει, για να δανείσουμε τον εαυτό μας αγοράζοντας ελληνικα ομόλογα. Μπουρδουκλεμές που λέει κι o Νοσφεράτος.

Στο τέλος θα ζητήσει και η Γερμανία εγγυήσεις άραγε;
Κοντός ψαλμός....

Η Φινλανδία τόσκασε...

Πολλοί από μας ακούγοντας εδώ και 2 μέρες από τα δελτία ειδήσεων την διαβεβαίωση οτι η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας -γύρω από το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλαδία για να συμμετέχει στην "βοήθεια" της χωρας μας- είχαν αίσιο τελος δεν καταλαβαν τίποτα.
Άκουσαν πως θα δίναμε μετρητά 1δις στην Φινλανδία ως εγγύηση για να μας δωσει εκείνη με τη σειρά της 1δις δανεικά ως βοήθεια (με δόσεις μάλλον σε αντίθεση με μας). Το πρωτο που ρωτησαν όλοι -και οι δημοσιογράφοι- ήταν που θα βρίσκαμε τα χρήματα αφού αυτό ήταν το ζητούμενο. Και το δεύτερο και λογικό πως γίνεται να δίνεις 1δις για να σου δανείσουν ένα άλλο δις! Εξηγησεις βεβαια ικανοποιητικές δεν υπήρχαν.
Έτσι οι πιο πολλοί τα παράτησαν πιστεύοντας πως αυτά τα πράγματα δεν είναι για μας τους απλούς και αδαείς που δεν καταλαβαίνουμε και πηγαν για μπάνιο.

Κι όμως τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Δινουμε 1δις για να μας δανείσουν 1δις(η συμμετοχή τους στο EFSF) για να επαναγοράσουμε το χρέος μας, δηλ. να δανείσουμε τον εαυτό μας !! Κι όταν τους το επιστρέψουμε θα μας δωσουν κι αυτοί πίσω το δικό μας (με τοκο λέει)! Γελοίο! Η μοντέρνα οικονομία εν δράσει για να χάνεται η μπάλα.

Με απλά λόγια και για να μην μπερδευόμαστε η Φινλανδία την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και δεν μας το λένε στα ίσα όπως και πολλά άλλα για να μην χαλάσει το κλίμα με το καλημέρα. Ομως υπάρχουν και κάποια ψιλά. Η Φινλανδια θα επενδύσει σε ομόλογα το 1δις που θα της δώσουμε για να είμαστε σίγουροι. Σιγα τη σιγουριά! Δηλαδή αν αγοράσουν Γαλλικά ομόλογα ΑΑΑ θα είμαστε εξασφαλισμένοι; Για πόσες εβδομάδες;
Τα ομόλογα όλων των βαθμολογιών μπορούν ανα πάσα στιγμή να γίνουν κουρελόχαρτα κι αυτό το ξερουν όλοι. Και τα ομόλογα της Λεμαν που πουλήθηκαν τελικά στο 2% της αξίας τους(!) λίγες μερες πριν είχαν βαθμολογία ΑΑΑ. Για να καταλάβουμε το κλίμα που επικρατεί να πούμε μόνο πως η αύξηση των καταθέσεων και γενικά των αδρανων κεφαλαίων (Μ2) που τα τελευταία 7 χρόνια στην Αμερική ηταν της τάξης των 10δις την εβδομάδα, ξαφνικά αυτό τον καιρό έχουν γίνει 60δις την εβδομάδα! Κι αυτό γιατί οι "επενδυτές" δεν βρίσκουν ασφαλή επένδυση (ουτε ομόλογα δηλαδη) και προτιμούν το παρκάρισμα στις τράπεζες. Οπότε αυτό που γίνεται είναι να πετάμε 1δις στο τζόγο των ομολόγων για να μην χαλάσουμε το κλίμα.
Και το κακό είναι πως δεν θα είναι μόνο η Φινλανδία που θα ζητήσει εγγυήσεις...

Γενικά πάντως όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι στα οικονομικά είναι πολύ πιο κοντα στην αλήθεια να υποθέσουμε πως μάλλον κάποιος προσπαθεί να μας κοροιδέψει παρά ότι είμαστε βλάκες.
Όπως ειχε πεί και κάποιος (νομίζω ο Αινστάιν) δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει τον κόπο να καταλάβεις, που να μην μπορεί να εξηγηθεί με απλό τρόπο.

Κριστίν Λαγκάρντ-Oι αδέκαστοι στο βούρκο

Να λοιπον που οι καμπάνα ξανακτυπά και για τη νέα πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε τελικά να ανοίξει την υπόθεση Μπερνάρ Ταπί και να ψάξει λίγο παραπάνω λέει η Λε Μόντ.
Το Δικαστήριο εκτίμησε πως η τιμία Λαγκάρντ έχει εμπλακει προσωπικά στην υπόθεση που συμπεριλαμβάνει "πολλές ανωμαλίες και παρατυπίες", και για να το εκτιμά κάτι παραπάνω θα ξέρει.
Απλά για να καταλαβαίνουμε ποιοί έιναι αυτοί που κινούν τα νήματα της ζωής μας παριστάνοντας μάλιστα και τους κριτές ημών των αθλίων, απατεώνων και μπαταξήδων. 

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Απίστευτες καταδίκες στην Αγγλία- Η βία της "Ανεξάρτητης" δικαιοσύνης εν δράσει

  Mαθητής καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση επειδή έκλεψε ένα μπουκάλι νερό!!

Δύο άτομα που προσκαλούσαν μέσω Facebook άλλους σε διαδηλωσεις στις πόλεις τους καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια φυλάκιση από το δικαστήριο του Chester μετα τις ταραχές στην Αγγλία.
Ο ένας εκ των κατηγορουμένων δημιούργησε μία εκδήλωση στο Facebook με την ονομασία “Smash Down in Northwich Town” - “Καταστροφές στο Northwich” για τη νύχτα της 8ης Αυγούστου.Στη συνάντηση όμως εμφανίστηκε μόνο η αστυνομία η οποία και συνέλαβε το νεαρό.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος από το Warrington χρησιμοποίησε το λογαριασμό του αργά το βράδυ για να αναρτήσει μια σελίδα με όναμα “Ταραχές στο Warrington”.Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η σελίδα προκάλεσε πανικό στην πόλη.Ο νεαρός σηκώθηκε το επόμενο πρωί με πονοκέφαλο,

Το τρομερό κόστος των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν


Μόνο για το 2012 ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα κοστίσει στους Αμερικανούς 120 δισ. δολάρια! Συνολικά οι πόλεμοι  σε Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν στοιχίσει στην Αμερική 1.300 δισ. δολάρια…(τα στοιχεία από την Αυγή)
Δηλαδή περισσότερα από όσα θα αναγκαστούν να περικόψουν οι Αμερικανοί μεσα στην επόμενη δεκαετία για να κρατήσουν εντός ορίων το χρέος τους!
Το θέμα βέβαια είναι επίσης πόσος κόσμος χάθηκε σε αυτούς τους πολέμους, τι καταστροφή προκληθηκε, ποιες παράπλευρες ανθρωπιστικές κ.α. κρίσεις πυροδοτήθηκαν (όπως π.χ.τα κύματα μετανάστευσης) και φυσικά ποιος ήταν ο κερδισμένος από όλη αυτή την τραγική ιστορία.

Οπότε ήταν καλός ή κακός πρόεδρος ο Τζ.Μπους ο νεότερος;
Μή βιάζεστε να απαντήσετε.
Ρωτήστε πρώτα. Καλός ή κακός για ποιούς; Αυτός ο κόσμος δεν είναι ένα.

Σόιμπλε: Αποκλείω τα ευρωομόλογα, εφόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική


Τρία σημεία από τη συνέντευξη Σόιμπλε στο Spiegel που δείχνουν πολλά χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις.


H συζήτηση για την κρίση μεταφέρεται πλέον στο κύριο ζήτημα που είναι το εξής:
Δεν είναι δυνατόν καθε χώρα και κάθε λαός να αποφασίζει ανεξάρτητα για τον εαυτό του. Αυτή είναι δουλειά των ειδικών του Άξονα Γερμανίας-Γαλλίας και των δορυφόρων τους Βορείων.
Η Δημοκρατία κι η Ανεξαρτησία είναι πλέον υποθέσεις ξεπερασμένες! Το λένε και οι καλοπληρωμένοι σοφοί Κώνστες που κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι προσποιούμενοι τους απλούς "Έλληνες".
Οι αγορές και οι άνθρωποί τους αντί να στριμωχτούν στη γωνια τους μετά από τόση καταστροφή επιχειρούν νέες εφόδους προς την καρδιά της Δημοκρατίας αλλά και την ίδιας μας τη  ζωή.
Προφανώς τα μηνύματα που στελνουν οι λαοί δεν τους αγγίζουν.
Ως πότε θα το δεχόμαστε αραγε επιχειρώντας να σωθούμε χωρίς οργάνωση, σχέδιο και συνεργασίες;
 ....
Spiegel: Η διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη με συνεχώς συνόδους κορυφής δεν έχουν διασκεδάσει τις ανησυχίες των ανθρώπων. Τα προβλήματα δεν είναι μεγαλύτερα, απ’ ότι θέλει να ομολογήσει η κυβέρνηση στους πολίτες;
Σόιμπλε: ...Όλα τα μέτρα, με τα οποία επιτρέψαμε στην Ελλάδα, για μερικά χρόνια να μην πρέπει να προσφύγει στις αγορές και να εργάζεται για την εξυγίανση της οικονομίας της, δεν έχουν κοστίσει μέχρι τώρα τίποτα στο Γερμανό φορολογούμενο. Για το λόγο αυτό ενισχύσαμε τις δυνάμεις στην Ελλάδα, που πραγματικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
 (Δωστε λίγη σημασία παραπάνω στο σημείο "...ενισχύσαμε τις δυνάμεις στην Ελλάδα, που πραγματικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα"
Spiegel: Επομένως είστε κατά των ευρωομολόγων;
Σόιμπλε: Αποκλείω τα ευρωομόλογα, εφόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική. Χρειαζόμαστε τα διαφορετικά επιτόκια, προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα και δυνατότητες επιβολής κυρώσεων(...)

 και ένα τελευταίο...
Spiegel: Και αν δεν το κάνουν επαρκώς; Θα σταματήσει τότε η βοήθεια – με το ρίσκο να καταρρεύσει η νομισματική ένωση; Σόιμπλε: Οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις δήλωσαν σαφώς ότι θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να μην τεθεί αυτό το ερώτημα και να υποταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα. Να το θέσω διαφορετικά: Δεν υπάρχει καμία διάσωση με οποιοδήποτε τίμημα.

Δωστε σημασία στις λέξεις. "...θα κάνουν τα πάντα"...."να υποταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα"

Ζητούμενο δικό τους η υποταγή.
Ζητούμενο δικό μας η Ελευθερία να επιλέγουμε τη δική μας ζωή. 

Η μήπως ξέφυγα και λέω ξεπερασμένες κουζουλάδες; 

Τρία ταξιδιάρικα κομμάτια

Τρια ταξιδιάρικα ποστ από το "εδω και τώρα"  και το "κόκκινο πρωί".

Ενα στο χώρο, ένα στο χρόνο, κι ένα στο λόγο...


Οργώνοντας τον πλανήτη...(Ταξίδι στον πλανήτη)

 Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια όμορφη πόλη...(φωτογραφίες της Αθήνας άλλων εποχων)

Μπροστά στη ράχη της Σέριφος...- Οδ.Ελύτης

Θεσμοθετηση της δικτατορίας των αγορων- Στο βάθος σκληρή σύγκρουση

Αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με τον πιο απλό τρόπο το τι συνέβη σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, αυτό που θα πούμε με μια φράση είναι οτι οτι οι 2 "ισχυροί¨της ΕΕ απλά κύρηξαν οικονομικό πόλεμο εξόντωσης στους αδύνατους κρίκους της Ευρωζώνης.
Παριστάνοντας τους ανήξερους μίλησαν για τους αδύναμους και την Ελλάδα με τους γνωστούς όρους των απροσαρμοστων, απείθαρχων και ανοικοκύρευτων λαών, που πρέπει να βαλουν  πρώτα ταξη στο σπίτι τους και μετά να τολμήσουν να μιλήσουν για βοήθεια στους Γαλλογερμανούς. Φυσικά για τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι τόσο στη δημιουργία του προβλήματος, όσο και στην αντιμετώπισή του έκαναν τον χαζό.
Μίλησαν ακόμη για "χρυσό κανόνα", ταβάνι στα ελλειμματα, ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, ακόμη και για ποινές σε όποιον δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί.Κακά μαντάτα...

Η Μέρκελ μένοντας στη γνωστή σκληρή και λάθος γραμμή που ακολουθεί η Γερμανία δεν θέλησε να ακούσει καν για Ευρωομόλογο, ενω δίπλα της σύρθηκε και ο Σαρκοζί. Και σε ότι αφορά τα στενα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους μπορεί κανείς να πει πως δεν έκαναν άσχημα. Για ποιο λόγο η Γερμανία να δεχτεί να συμμετέχει στην έκδοση Ευρωομολόγου με τους ίδιους όρους με την Ιταλία η την Ισπανία π.χ. οταν εκείνη μπορεί να πληρώνει επιτόκιο 3% για τη δική της συμμετοχή στα ομόλογα του EFSF, ενω οι ανταγωνιστές της -τέτοια άποψη περί Ενωμένης Ευρώπης έχει η Γερμανία (και η Γαλλία)- υποχρεώνονται να πληρώνουν 6% ή 7% βάσει των σπρέντς που ρυθμίζονταια από τις αγορες. Ασε που αυτοί που κύρια θα ωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια που επιβάλονται στο κατα τα άλλα "Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης" δεν ειναι άλλοι από τους μεγαλοτραπεζίτες και της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.
Βέβαια οι οικονομίες και οι λαοί της περιφέρειας τυχαίνει εκτός από ανταγωνιστές -όπως τους βλέπουν οι 2 ισχυροί- να είναι και πελάτες τους, αλλά αυτό θα το σκεφτούν αργότερα όταν η θηλειά θα έχει σφίξει ακόμη περισσότερο το λαιμό των αδυνάτων. Οσο για το ότι ειναι και άνθρωποι ή και εταίροι αυτό ας το σκεφτούν αυτοί.


Θα επαναλάβουμε πως η Γερμανια έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από το Ευρω ως εξαγωγική χώρα και αυτό το τόνισε και ο Ολι Ρεν πριν τη συνάντηση καλώντας το Βερολίνο να το σκεφτεί σοβαρα.
Ωφελήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο από τότε που ξεσπασε η κρίση στην Ελλάδα και τις άλλες περιφερειακές χώρες αφού  κέρδιζε σε ανταγωνιστικότητα όποτε η κρίση προκαλούσε προβλήματα στο Ευρώ. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα και ευεργετική για αυτήν  εξέλιξη των δικων μας ελλειμμάτων. Δεν θα ήταν το ίδιο καλά τα πράγματα για την Γερμανία αν είχε ενα δικό της σκληρό νόμισμα, που μάλιστα μετατρεπόμενο μέσα στην κρίση σε επενδυτικό καταφυγιο τύπου Ελβετικού φράγκου ή χρυσού, θα είχε προκαλέσει πραγματική συμφορά στην πορεια των εξαγωγών της. Το ίδιο ακριβως ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ολλανδία που επιμένουν στο δήθεν νοικοκύρεμα κάνοντας τα στραβα μάτια στην ουσία του προβλήματος.
Κι όμως αντί να προσπαθήσουν να εξηγήσουν στους λαούς τους οτι δεν πρόκειται για βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες αλλά για επανόρθωση και ανακύκλωση πλεονασμάτων που θα ήταν εντελώς λογικό να συμβαίνει εφ όσον μιλάμε για Ευρωπαική Ένωση, μένουν πιστοί στη λάθος γραμμη εξαθλίωσης χωρών και λαών. (Είπαμε όμως κι άλλες φορές πως όπως λένε και κάποιοι παλιοί κλασικοί ο μόνος απαράβατος κανόνας του Καπιταλισμού είναι η όξυνση του ανταγωνισμού).

Δυστυχώς και για μας και γι αυτούς και για την εξέλιξη αυτής της κρίσης επιμένουν στη λογική "και την πίτα ολόκληρη(φθηνό νόμισμα γι αυτούς) και το σκύλο χορτάτο(δεν σας χρωστάμε τίποτα)".
Μαλιστα μετα και τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ Σαρκοζί οι ισχυροί δείχνουν την πρόθεσή τους για ολοκληρωτική επιβολή, αφού εντείνουν τις πιέσεις για οικονομική διακυβέρνηση, που σημαίνει όλο και λιγότερη Δημοκρατία σε όλες της χωρες της Ενωσης με πρόσχημα την κρίση. Οι όροι  αυτης της διακυβέρνησης εννοειται πως θα γίνονται όλο και πιο σκληροί για τους λαούς όσο βαθαίνει η κρίση. Το κακό βέβαια είναι ότι την οικονομική διακυβέρνηση (ή αλλιώς θεσμοθετημενη δικτατορία των αγορων) την προτείνουν και "δικοί μας" με πρωτο και καλύτερο τον Πρωθυπουργό.

Βλέπουμε το Ευρωομόλογο σαν προοπτική σε βάθος χρόνου αλλά αφού πρώτα γίνουν όσα πρέπει είπε ο Σαρκοζί. Εννοεί πως πρωτα θα πρεπει να εξαθλιωθούν οι προβληματικές χώρες, κατόπιν να υποχρεωθούν να δώσουν τα πάντα στους δανειστές τους,τη νέα Φεουδαρχία,(και την εργασία βέβαια) και τότε μπορεί να γίνει και η έκδοση του Ευρωομολόγου.
Το ποιός είναι ο στόχος πίσω από όλα αυτά φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου των Γερμανων Βιομηχάνων που  "διαφώνησε" με τη γραμμή εναντίον του Ευρωομολόγου τονίζοντας την αναγκαιότητά του. Συμφώνησε όμως στη σκληρή Δημοσιονομική πολιτική που ζητα το Βερολίνο. Επίσης ζήτησε ελαστικοποίηση και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τέλος τόνισε κι αυτός την ανάγκη Οικονομικής Διακυβέρνησης οπου  ξέρουμε ποιός πρέπει -κατα τη γνωμη όλων αυτών- να έχει το πάνω χερι...Το ράβε ξήλωνε που λέγαμε.
Βέβαια όλοι αυτοί μιλούν για Δημοσιονομική πολιτική που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αλλα φυσικά δεν το εννοούν. Τους διαψεύδουν τα σημερινά(χθεσινά) στοιχεία που μιλούν για μηδενική ανάπτυξη σε Γαλλία(0%) αλλά και Γερμανία(0,1!%) που προβάλεται ως η χωρα υπόδειγμα Δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειναι σίγουρο ότι με όλα αυτά η κρίση θα βαθύνει. Οι οικονομίες της Ευρώπης θα φτάσουν μία μία στο χείλος του γκρεμού αφού αντιμετωπίζουν χωριστά η κάθε μία και όχι από κοινού τη βία της κρίσης. Φυσικά δεν πρόκειται να μείνουν απ' έξω ούτε η Ιταλία, ούτε η Γαλλία, ούτε τέλος η Γερμανία. Και αυτό δεν θα γινει στο απώτερο μέλλον αλλά μεσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο βάθος τέλος ήδη φαίνεται μια σκληρή και πρωτοφανής σύγκρουση, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανάμεσα στους λαούς.

Το ράβε ξήλωνε

Από το ράβε ξήλωνε των δηλώσεων των Γερμανών που συνεχίζεται.
Ο Σόιμπλε μόλις πριν 2 μέρες δήλωσε πως "...όλα τα μέτρα που πήραμε, τα οποία επιτρέπουν στην Ελλάδα να μένει εκτός αγορών για κάποια χρόνια και να εργαστεί για να διορθώσει την οικονομία της, δεν στοίχισαν τίποτε στους Γερμανούς φορολογούμενους".Σήμερα ήταν η σειρά του σκληρού Roesler που είπε: " Δεν είμαστε οι Σαμαρείτες της Ελλάδας ". Προφανώς ο ένας απευθυνόταν στους Γερμανούς και ό άλλος στους Ελληνες και τους ομοιοπαθείς Νότιους της Ευρώπης

ShareThis