"Η ηθική είναι η επικερδέστερη επιχείρηση στον κόσμο" Μπ. Μπρέχτ
Δεν είναι απίστευτο;
Οι μεγαλοιδιώτες πλούσιοι (και οι εκπρόσωποί τους), αυτοί δηλαδή που έχουν ευαγγέλιο κι οχι κρυφό ένοχο μυστικό το ιδιωτικό προσωπικό συμφέρον, αυτοί που το θεωρούν θέσφατο και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης(της δικής τους) , πλημμυρίζουν τις οθόνες και μας κάνουν μαθήματα ηθικής για το ποιό είναι το Δημόσιο συμφέρον!
Κι ύστερα έρχονται οι εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού κόσμου, χρηματιστές, σύμβουλοι, "αναλυτές" κλπ., δηλ. αυτοί που όχι μόνο δεν παράγουν τίποτα απολύτως αλλά δεν προσφέρουν και καμμια υπηρεσία πλην της καταστροφής όσων οι άλλοι δημιουργούν και παρέχουν, και ως θεοί μας προτείνουν λύσεις και διαλύσεις, μιλώντας για την παραγωγική οικονομία αλλά και κατηγορώντας τους εργαζόμενους που πραγματικά παράγουν ότι καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν! Αυτοί βέβαια δικαιούνται να κερδίζουν δις από την καταστροφή που προκαλούν νόμιμα και να καταναλώνουν όσο θέλουν χωρίς να φκιάνουν πράμα που θαλεγαν κι οι Κρητικοί.
(Οποιος έχει αντίρηση για το παραπάνω ας σκεφτεί ότι κάποτε η δημιουργία χρήματος από το χρημα ήταν παράνομη(το έλεγε και ο δικός μας Αριστοτέλης). Επίσης η καταστροφή κεφαλαίων μόνο τις τελευταίες 2 βδομάδες μπορεί να μας πείσει -μαζί με την καταστροφή του 2007-08 - για το τι σόι υπηρεσία και σε ποιούς προσφερει ο χρηματοοικονομικός τομέας και τζόγος)
Τελευταίοι έρχονται οι "δημοσιογράφοι". Ξέρετε ποιούς εννοώ και δεν αναφέρομαι σε όλους αφού πάντα και παντού υπάρχουν άξιοι και σκουπίδια. Αυτοί επισης δεν παράγουν και δεν προσφέρουν πράμα, εκτός από το να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και να κάνουν επιθέσεις σε όποιον βρεθεί μπροστά τους, αλλά τελευταία και κατα προτίμηση ή κατα παραγγελία στους Δ.Υπαλλήλους, αφού ως γνωστόν το Δημόσιο πρέπει να συκοφαντηθεί (όχι πως δεν υπάρχουν τα μύρια προβλήματα, αλλά και που δεν υπάρχουν...στον ιδ. τομέα;), να απαξιωθεί σε όλα τα επίπεδα από Υγεία μέχρι Παιδεία, Συγκοινωνίες και όπου αλλού και μετά να ξεπουληθεί για να το πληρώνουμε χρυσό στους πλούσιους ιδιώτες που τα θέλουν όλα, λες και πρέπει να πάρουν και έπαθλο για την καταστροφή που προκάλεσαν με την απληστία τους απο το 2008, αλλά και παλιότερα όσο υπάρχει αυτό το άγιο σύστημα του Καπιταλισμού.
H συζήτηση για την "καταστροφή" που προκαλούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στη φτωχή μας χώρα ξαναρχίζει λοιπόν με ένταση με ένταση όπως φαίνεται, οπότε ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Στην πραγματική τους θέση όμως, αυτήν που είτε αρέσει είτε όχι ομολογούν οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία και όχι οι κατα παραγγελία "απόψεις" του κάθε Ανδριανόπουλου ή Πάσχου που όποτε επιχείρησαν να μιλήσουν με "στοιχεία" έλεγαν απλά ό,τι ήθελαν ή μάλλον ό,τι τους έλεγαν να πούν.
Το παρακάτω είναι ενα κομματι από άρθρο-έρευνα της cynical που απαντά μια χαρά στο φλέγον θέμα του πόσα πληρωνουμε σε μισθούς του Δημοσίου.
(Περιττό να πω πως τα στοιχεία που παρέχει το άρθρο είναι διπλοτσεκαρισμένα σε όλες τις πηγές)
*Ποιο είναι το κόστος της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ;
30 δις ετήσια λεει ο κ. Ανδριανόπουλος (πρόκειται για απάντηση σε άρθρο του Α.Ανδριανόπουλου μετα το οποίο δεν ξαναμπήκε στον κόπο να παραθέσει στοιχεία γιατι απλά δεν υπάρχουν), αντίθετα ο Ελληνικός προϋπολογισμός για το 2009 αναφέρει 25,5 δις μαζί με τις συντάξεις.
Οι δαπάνες της μισθοδοσίας αποτελούν το 70% των ετησίων εξόδων του κράτους λέει ο κ. Ανδριανόπουλος. Αν έκανε σωστά τους υπολογισμούς θα εύρισκε ότι ακόμη και αν δεχόμαστε το 30 δις, αυτό θα σήμαινε ότι οι συνολικές ετήσιες δημόσιες δαπάνες είναι 42,86 δις. Αντίθετα, για το 2009 οι Πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου είναι 59,03 δις, ενώ μαζί με τα τοκοχρεολύσια φτάνουν τα 100,5 δις, επομένως το ποσοστό των μισθών και συντάξεων επί των συνολικών δαπανών πέφτει από το 70% στο 28% περίπου, ακόμη κι αν δεχτούμε τα 30 δις του κ. Ανδριανόπουλου.
Συγκρίνετε τώρα τα 25,5 δις των μισθών και συντάξεων, (ή έστω τα 30 του κ. Ανδριανόπουλου), με τα 41,4 δις που πληρώσαμε το 2009 για τοκοχρεολύσια, και θα δείτε που πάει η μερίδα του λέοντος του κρατικού προϋπολογισμού:
Σε 5 – 6 χρηματοπιστωτικούς καρχαρίες, όχι στους δημοσίους υπαλλήλους κ. Ανδριανόπουλε. Επίσης τα τοκοχρεολύσια το 2009 δεν είναι 20% που αναφέρετε αλλά 41,2% των συνολικών δημοσίων δαπανών.
Ειναι όπως βλέπουμε εκπληκτικό το πόσο εύκολα και πόσο συχνά καταφεύγουν στην
απόλυτη διαστρέβλωση όσοι καταπιάνονται με το θέμα προσπαθώντας να
υποστηρίξουν την εντελώς αστήριχτη αποψη για ανάγκη μείωσης του
Δημοσίου. Πράγμα βεβαια που αν κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για
μεροληψία πρεπει τουλάχιστον να του προκαλεί κάποια καχυποψία για τις
προθέσεις αυτών που προωθούν την εν λόγω άποψη(στο βάθος ξεπούλημα κάθε
δημόσιας επιχείρησης,περιουσίας ή αγαθού).
Μείωση
του Δημοσίου θα καταλάβουμε από φθινόπωρο τι θα πεί και για αυτό δεν
μπαίνω καν στον κόπο να εξηγήσω. Θα το εξηγήσουν τα κλειστά σχολεία σε
απομακρυσμένες γωνιές, οι παρατημένες Παν/κες σχολές, τα νοσοκομεία που
δεν θα έχουν ουτε υλικά αλλά ούτε προσωπικό,
τα κλειστα
ΚΕΠ, οι σωροί από τα σκουπίδια μετα τις απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους (ήδη από χτές έφυγαν μερικές εκατοντάδες από το Δ.Αθηναίων και ο υπεύθυνος καθαριότητας μιλούσε για σοβαρή αδυναμία στο μάζεμα των σκουπιδιών) και άλλα
υπέροχα που δυστυχώς θα δούμε για να πιστέψουμε, βάζοντας το δάχτυλο
στον τύπο των ήλων σαν άλλοι άπιστοι αλλά και απίστευτοι που προτιμούν
από την αλήθεια το παραμύθι διασημων βλεμάτων της tv.
6 σχόλια:
Κάνεις κι εσύ ένα λάθος (ή μάλλον η Cynical), πέφτοντας στην παγίδα του συνυπολογισμού των συντάξεων στους μισθούς. Ούτε κατά διάνοια, μια που οι δυντάξεις είναι *ανταποδοτικές* κι έχουν πληρωθεί στο παρελθόν από τους εργαζόμενους, άρα δεν έχει λογική να το βλέπουμε όπως το θέλει ο κύριος Α, γιατί έτσι αρχίζουμε τη συζήτηση περί περικοπών κτλ.
Κατ'εξαίρεση θα πρέπει να συνυπολογίζονται κάποιες συντάξεις (τιμητικές, πολεμικές, αντιστασιακών) που δεν έχουν προπληρωθεί.
Όπως σε μία ασφαλιστική εταιρία όπου οι πληρωμές αποζημιώσεων δεν λογίζονται ώς "έξοδα" μαζί με το κωλόχαρτο και τα νοίκια της εταιρίας, έτσι κι εδώ.
Ερώτηση.
Και γιατί να μην παίξουν έτσι όλοι αυτοί;
Και οι Ανδριανόπουλοι και τα παπαγαλάκια και οι χρηματομεσίτες, όσοι μας δουλεύουν τέλος πάντων;
Όπως το βλέπω εγώ, μια χαρά το κάνουν και καλά κάνουν.
Μεγάλο λάθος κατά τη γνώμη μου το να φορτώσουμε τις ενοχές, τις ευθύνες, ό,τι τέλος πάντων σηματοδοτεί τις πρακτικές τους, σ αυτούς.
Επαναπαύεται έτσι η πλέμπα, τα φορτώνει στους κακούς που την κοροϊδέψανε, που της πουλήσανε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Δεν φταίμε εμείς που τόσα χρόνια τους δοξάζαμε, φταίνε αυτοί, είτε είναι κακοί κι απατεώνες, είτε είναι απάτριδες και μας εξαπάτησαν, είτε είναι βλάκες και δεν ξέρουν να διοικήσουν, είτε είναι απλά απατεώνες, είτε...είτε...
Και πρέπει να φέρουμε άλλους, να τους αντικαταστήσουμε, κάποιους πιο τίμιους, κάποιους πατριώτες, να μας σώσουν.
Και δώστου το γαϊτανάκι απ την αρχή και δώστου να, ο Αντώνης θα μας σώσει, ο Γιώργος θα μας σώσει, ο Θεός θα μας σώσει, ο μπουμπούκος, ο μπείξε, ο δείξε και το κακό συναπάντημα.
Κάποιον να την σώσει θέλει η πλέμπα.
Για να ανοίξει τα στραβά της και να δεί τι παίζει με το υπάρχον σύστημα, να δεί απλά το πασιφανές, γιατί όσοι έχουν τα πολλά θέλουν τον καπιταλισμό και εσύ κρετίνε, τελειωμένε, λούμπεν, εργατουπαλληλάκο, έστω και του δημοσίου πού στο διάολο βλέπεις ίσα κι όμοια κι ίδια συμφέροντα σ αυτό, ούτε λόγος.
Ε, φάε τα σκατά τώρα κοροϊδάρα.
Που σου φταίνε πάντα οι άλλοι κι εσύ δεν έκανες ποτέ απολογισμό του πόσο μαλάκας θέλεις νάσαι δεκαετίες τώρα.
Αυτό που δεν μπορώ όμως να χωνέψω ρε Σαρρή, είναι το, εμείς οι υπόλοιποι που μας κόφτει ένα δράμι, τι χρώστάμε να πληρώνουμε τις επιλογές της πλέμπας (που περιέργως πως και δικαιώματα της έχουμε δώσει και ψηφίζει και έχει και άποψη και σε τελική ανάλυση, μόλις της δοθεί η ευκαιρία -ας πούμε εκλογές, πάλι τις ίδιες μαλακίες θα κάνει;
Βαρέθηκα πια ν ακούω για κακούς ξένους, για προδότες, για άσχετους πολιτικούς, για, για, για κι ούτε μια φορά ο μαλάκας νεοέλληνας να μην μιλησει για τον εαυτό του που υπήρξε εσαεί μαλάκας πολίτης, μαλάκας ψηφοφόρος, αμόρφωτος κι εμπαθής οπαδός ενός συστήματος που του τον έχωνε συστηματικά.
Κι όχι τίποτ άλλο, μα του άρεσε κιόλαςςςς.
Αφού το επαναλάμβανε μωρέ...
mbiker
Gryzor
Oπότε τα χρήματα που δίνονται είναι ακόμη λιγότερα για μισθούς συντάξεις.Δεν αλλάζει η λογική του αρθρου πάντως ακόμη κι αν ο τρόπος που λες είναι ο σωστός.Συμφωνούμε
Ναι, δεν είπα ότι διαφωνούμε :) Απλά θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να βάζουμε τις συντάξεις σε αυτή τη πλευρά της εξίσωσης γιατί τότε μπαίνουμε στη λογική της "χάρης" και των περικοπών. Σαν να λέμε ότι η τράπεζα έχει πολλά έξοδα και θα σου δώσει λιγότερα απ'όσα κατάθεσες.
Φίλε mbiker
Aς μην πηγαίνουμε στη λογική της αυτοενοχοποίησης γιατί αυτό όπως βλέπουμε είναι η δουλίτσα άλλων. Αυτό κάνουν εδω και καιρό μεσα στα κινήματα.Αρπάζονται από αδυναμίες υπαρκτές και λογικές όμως για να μας βυθίσουν στην αογοήτευση και στη λογική "τέτοιοι που είμαστε δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα"
Δεν είναι καθόλου έτσι όμως. Αυτοί που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία δεν ήταν καλύτεροι από μας και όλους τους λαούς. Τετοιοι ήταν."Πλέμπα" και μάλιστα χειρότερη και πιο δουλική από την τωρινή.Και στη Ρωσία και στην Κούβα και όπου αλλού. Αν ρίξεουμε ματιές στα γραφτα και τις μαρτυρίες αυτά που λες θα τα ξαναδείς και τότε σαν ανησυχίες και παράπονα.
Ομως με ότι έχουμε θα παλέψουμε και πρέπει να νικήσουμε, κι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αν περιμένουμε να αποκτήσει επαναστατική συνείδηση όπως τη φανταζόμαστε ο λαός καήκαμε. Ο "περήφανος λαός" είναι μικρές ξαφνικές αναλαμπές και στιγμές της ιστορίας που όμως φέρνουν τρομερές ανατροπές.Στιγμές απίστευτης συνεννόησης αναμεσα στος καταπιεσμένους πριν ξαναγυρίσουν στα ελαττώματα και τις μικροτητες που όλοι έχουμε λιγότερο η περισσότερο, αφού ένα τσουβάλι ελαττώματα είμαστε μπερδεμένα με χαρίσματα και φωτεινές αναλαμπές.Τελειώνω με αυτα τα λόγια του Μπρεχτ που τα λέει τόσο καθαρά που καλύτερα δε γίνεται.
ΚΑΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
"Το δέντρο εξηγεί γιατί δεν έδωσε καρπούς
Ο ποιητής εξηγεί γιατί οι στίχοι βγήκαν κακοί
Ο στρατηγός εξηγεί γιατί χάθηκε ο πόλεμος
.....
Το σπίτι χτίστηκε με τις πέτρες που υπήρχαν
Η επανάσταση έγινε με τους επαναστάτες που υπήρχαν
Ο πίνακας ζωγραφίστηκε με τα χρώματα που υπήρχαν
...
Η αμέλεια δεν πρέπει να συγχωρεθεί
Περισσότερα θα μπορούσαμε να πετύχουμε
Εκφράζουμε τη λύπη μας
(Κι αυτό σε τί ωφελεί)" Μπρέχτ
Φίλε Σαρρή, ίσως παρεξηγήθηκα.
Δεν εκφράζω σε καμμιά περίπτωση αυτοενοχοποίηση και αντίστοιχες λογικές.
Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στο οποίο μιλάω, είναι απλά πρώτο πρόσωπο για λόγους ευγένειας.
Σε καμμιά περίπτωση σε βάζω την αφεντιά μου και πολλούς άλλους με δυό δράμια μυαλό, στην ομάδα της πλέμπας.
Η οποία κατ εμέ και υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει και οι γαμοεπιλογές της δυστυχώς έχουν καθορίσει το μέλλον όλων μας.
Δεν περιμένω τίποτα απ αυτή την πλέμπα κι ίσως αυτό είναι που με εμφανίζει απαισιόδοξο.
Το αντίθετο μάλιστα. Περιμένω ακόμα χειρότερα.
Κάπου αλλού είχα δώσει το παρακάτω παράδειγμα.
Έχεις το μαγικό ραβδάκι και στη στιγμή φέρνεις στην εξουσία αριστερή κυβέρνηση.
Με τις παρούσες συγκαιρίες, την κρίση, την έλλειψη αριστερού μπλόκ χωρών που θα σε στηρίξουν, θα σου δανείσουν, θα υποστηρίξουν κλπ.
Προσπαθείς να στήσεις υποδομές, παιδιά θα πορευτούμε ως έχουμε, χάσατε πολλά μα ο σοσιαλισμός είναι διαρκής και με μέλλον, πρέπει να στήσουμε υγεία, παιδεία, υποδομές, εργασία για όλους, κουλτούρα, περιβάλλον όλα αυτά που ρήμαξε ο νεοφιλελευθερισμός κι όλα με γνώμονα το διηνεκές κλπ.
Πας στοίχημα πως με διαληλώσεις (τύπου κατσαρόλας της Χιλής που έδωσε το αλάτι για το πραξικόπημα που έριξε τον Αλλιέντε), θα έχουν ρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανόρθωσης σοσιαλιστικού τύπου;
Η πλέμπα που λέγαμε, που λέει, "ρε δώσου εμένα πίσω το καγιέν και τις πιστωτικές και δεν πα να γαμηθείτε όλοι..."
Ή έχεις αντίρηση πως θα γίνει έτσι;
mbiker
Δημοσίευση σχολίου