Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Δυσωδία αγορών και ...συνεργατών


H υποβάθμιση κατα 4 βαθμίδες(!) από τον οικο Moody's παρουσιάστηκε περίπου σαν κεραυνός εν αιθρία.Ηταν όμως έτσι;Δεν νομίζω αφού στις 'αγορές" τέτοια καιρικά φαινόμενα δεν αναφέρονται τουλάχιστον για εκείνους που καταλαβαίνουν τη λογική του παιχνιδιού.Μάλιστα θα έλεγα ότι περισσότερο ύποπτη για μένα είναι η έκπληξη που προκλήθηκε στους αξιωματούχους της ΕΕ, παρά η ίδια η υποβάθμιση.
Πρώτα απ'όλα γιατί οι "αγορες" που δανείζουν ουσιαστικά τα κράτη, έσπευσαν με τρόπο κοφτό και κατηγορηματικό να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να επιτρεψουν επιστροφή της Ελλάδας στο δανεισμό εκτός μηχανισμού και μάλιστα με επιτόκια κατω από 10-11%.
Δεύτερο ανάκοψαν την όποια αισιοδοξία μπορούσε να κάνει κακό στο μεσομακροπρόθεσμο σχέδιό τους για την Ελλάδα,την Ευρώπη αλλά και το ΕΥΡΩ.
Τρίτο έβαλαν τα πράγματα σε τάξη περιμένοντας το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή όπου προφανώς έχουν πάρει διαφορετική θέση από εκείνους που αγόραζαν προχθές στο ΧΑ στελνοντας τον Γεν.Δείκτη στο 4%.
Τέταρτο και ίσως σπουδαιότερο ανακοίνωσαν με θόρυβο την ανησυχία τους όχι μόνο για την Ελλάδα ,αλλά έμεσα για τον Ευρωπαικό Νότο, με αποτέλεσμα την έντονη αρνητική κίνηση στα ομόλογα Ισπανίας ,Πορτογαλίας εν όψει μάλιστα της επίσκεψης Στρος-Καν στη Μαδρίτη.(Σήμερα ακολούθησε ο Σόρος λέγοντας πως δεν βλέπει να αποφεύγεται η ύφεση)
Το παιχνιδι φαίνεται πως σκληραίνει για τους Ισπανούς και βέβαια το να λέει κάποιος οτι μια τέτοια επίσκεψη τέτοιους καιρούς, είναι απλά επίσκεψη εργασίας και δεν σημαινει τίποτα, απλά δεν πείθει.
Αυτό που όμως πέρασε ντουκου και δεν σχολιάστηκε δεόντως, ήταν πως η ΕΚΤ μαζί με την υποβάθμιση της κακιάς Μοοdy's χρέωσε κι ένα 5% στις Ελληνικές τράπεζες που δανείζονται με ενέχυρο Ελλ.Ομόλογα.Οπότε εκεί έσπευσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι να εκφράσουν την έκπληξή τους και την αποστροφή τους κι ύστερα.... πέρασαν από το ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis