Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Φταίξαμε τελικά όλοι;


Ενα από τα πιο "πιασάρικα" και συνηθισμένα επιχειρήματα που ακούμε τελευταία στις αλλεπάλληλες "περί κρίσης" συζητήσεις -δημόσιες και ιδιωτικές- είναι αυτό το περίφημο "φταίξαμε όλοι μας".
Ενα πονηρό επιχείρημα που ρίχνει πίσω του πυκνό μελάνι, αφού όταν φταίνε όλοι, τελικά δεν φταίει κανένας!Και βέβαια κανένας δεν πληρώνει.
Και φταίξαμε λένε γιατί υποκύψαμε στη γοητεία της ασωτίας και το ρίξαμε στην τρελή ζώντας σαν μεγιστάνες!Ας δούμε όμως τι λένε γι αυτό οι αριθμοί.
Σύμφωνα με στοιχεία από το capital.gr ο ιδιωτικός δανεισμός στην Ευρώπη έχει ως εξής:
  • Αγγλία: 5,11 τρις € (281% του ΑΕΠ).
  • Λουξεμβούργο: 202,8 δις € (553% του ΑΕΠ).
  • Ιρλανδία: 481 δις € (259% του ΑΕΠ).
  • Κάτω χώρες: 1,1 τρις € (185% του ΑΕΠ).
  • Ισπανία: 1,98 τρις € (181% του ΑΕΠ).
  • Πορτογαλία: 281,8 δις € (169% του ΑΕΠ).
  • Ιταλία: 1,8 τρις € (115% του ΑΕΠ).
  • Ελλάδα: 225 δις € (92% του ΑΕΠ). Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2010 το σύνολο του δανεισμού ήταν 254 δις € (περίπου 106% του ΑΕΠ).
  • Ευρωζώνη: 138% του ΑΕΠ.
Όπως φαίνεται με την πρώτη σε καμια περίπτωση δεν είμαστε στις πρώτες θεσεις και δεν θα μπορούσαμε άλλωστε αφού η TV προυπήρχε κάνοντας καλή δουλειά στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Μιλώντας για την Ελλάδα τώρα τα στοιχεία μας λένε επίσης ότι τα 2/3 από το ποσό αυτό αφορα σε δανεισμό των επιχειρήσεων και το 1/3 στα νοικοκυριά.Αν λάβουμε δε υπ όψιν το γεγονός ότι ένα τεράστιο κομάτι από το 1/3 αυτό είναι δάνεια για σπίτια έχουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζεται με το λαϊκίστικο και απλοϊκό (και πονηρό) επιχείρημα "φταίξαμε όλοι".
(Να πω εδώ ότι μέχρι σήμερα η αγορά κατοικίας ειδικά στην Ελλάδα ήταν πάντα μια κερδοφόρος επένδυση και επομένως δεν είναι σπατάλη και πεταμένα λεφτά.Οταν μετά από χρόνια αποπληρώνεται το χρέος η αξία εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς.Αν βλέπαμε δηλ. τα νοικοκυριά σαν επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να τα κατηγορήσουμε γι αυτό το είδος δανεισμού.)

Πάμε όμως και στο κυρίως ζήτημα του τι είναι ο δανεισμός για το ίδιο το σύστημα.
Πρώτα απ όλα για τις ίδιες τις τράπεζες που είναι ο πυλώνας του συστήματος η παραγωγή δανείων ισοδυναμεί με παραγωγή χρήματος(αυτό που ο Μ.Ανδρουλάκης έξυπνα ονομάζει "σύγχρονο γάμο της Κανά").Ρίξτε μια ματιά-όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει- στο πασίγνωστο πια "το χρήμα ως χρέος"("money as debt") και θα έχετε την απάντηση.Ο δανεισμός είναι λοιπόν το κυρίως πιάτο στο τραπέζι της ανάπτυξης του καπιταλισμού ειδικά στην τελευταία φάση του.Ειναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα κατάφερε να ξεφύγει από την κρίση του σπασίματος της χρηματιστηριακής φούσκας του 2000.Αν δεν υπήρχε ο ξέφρενος σε παγκόσμιο επίπεδο δανεισμός η κρίση του 2000 απλά δεν θα ειχε ξεπεραστεί.
Οι τράπεζες δανείστηκαν με 1% και έσπρωξαν άπειρο χρήμα(αλλού φθηνά κι αλλού ακριβώτερα) για να επανεκκινήσουν την πραγματική αλλά και την χρηματιστηριακή οκονομία μετά το σοκ του 2000.
Ετσι οι αγαπημένοι μας σταρ μπήκαν μέσω tv στο σπίτι με τρομερά σλογκανάκια και ευφάνταστες διαφημίσεις των καλύτερων του είδους προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να δανειστεί.Καθημερινά τα τηλέφωνα στα σπίτια χτυπούσαν και κεφάτοι μάνατζερ-πωλητές δανείων μας έπαιρναν τα μυαλά σε κατ ιδίαν πλύση εγκεφάλου για πιστωτικές κάρτες(παράνομη άγρα πελατείας), στέλνοντας μέχρι επιταγές με χιλιάδες ευρώ που ζητούσαν μια απλή υπογραφή για να την εισπράξεις και να μπεις στην ουρά των χρεωμένων.
Ετσι τονώθηκε απο το πουθενά η κατανάλωση , φουσκώνοντας τα κέρδη και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο των τραπεζών!
Τότε βέβαια δεν μιλούσε κανείς, η οικονομία ήταν πανίσχυρη και κάθε διαμαρτυρία για τη βρώμικη πολιτική των τραπεζών έπεφτε στο κενό.
Που να φανταζόταν τότε ο δανειζόμενος φουκαράς,που ήταν θύμα μιας σχεδιασμένης εξαπάτησης και που υπολόγιζε την αποπληρωμή του δανείου του με ένα κομμάτι του μισθού του -κόβοντας από δώ κι από κει-, ότι λίγα χρόνια μετά οι ίδιοι πάνω κάτω κυβερνώντες σε συνεργασία με τις τράπεζες που τον δάνεισαν, θα του κόψουν το μισθό, τη σύνταξη, θα επιτρέψουν την εύκολη απόλυσή του- θα του στερήσουν δηλ. την δυνατότητα να τους αποπληρώσει- και στο τέλος θα του πουν πως έφταιγε κι από πάνω!Πως πρέπει να παραδεχτεί πως ζούσε πάνω απο τις δυνατότητές του, πως είναι το ίδιο υπεύθυνος με τα λαμόγια των οίκων που έχαναν 40 τρις στις αγορές παραγώγων(!) η με τους ληστές του δημόσιου χρήματος, αυτούς που αγόραζαν πχ αιμοστατικά με 3,5 ευρώ και τα χρέωναν στο ΕΣΥ για 500 Ευρώ!!Και όλα αυτά να λέγονται από τα στόματα των "καλύτερων", γοητευτικότερων,δημοφιλέστερων και πειστικότερων εκπροσώπων της δημοσιογραφίας, που συμφωνούσαν μετά από σικέ μάχες σε πάνελ και παράθυρα.
Φταίμε όλοι λοιπόν;
Μπορεί και να φταίμε.Όχι όμως γιατί είμασταν άσωτοι, ούτε γιατί κρύψαμε κανα κατοστάρικο από την εφορία η δε ζητήσαμε απόδειξη από το γιατρό μας,αλλά για ένα λόγο και μόνο.
Γιατί τους πιστέψαμε καταργώντας την κοινή λογική και την διαίσθησή μας αντί να τους πάρουμε με τις λεμονόκουπες.

Υ.Γ.Το ωραίο είναι ότι όλοι αυτοι που εκπέμπουν το σουξέ "φταίμε όλοι", συνεχίζουν να βυθίζονται στην ασύστολη χλιδή ανενόχλητοι ,οι δε υπεύθυνοι της κρίσης χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους αυξάνουν τα bonus τους γελώντας πίσω από την πλάτη απολυμένων,ανέργων νέων,φτωχών και χωρίς αύριο εξαθλιωμένων που "έφταιξαν" το ίδιο μ αυτούς.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι από μας ΔΕΝ ζήσαμε σαν μεγιστάνες...Αν θεωρείται έγκλημα ότι ο Έλληνας βελτίωσε την ποιότητα ζωής του έστω και με δανεικά ε, ναι τότε σίγουρα είμαστε όλοι εγκληματίες...Γιατί φυσικά όταν άνοιξαν οι ουρανοί και βρέχαν δάνεια και λεφτά κανένας δεν του είπε τότε ότι εκτός από το δημόσιο χρήμα που ήταν γνωστό ότι κατακλέβεται από τους έχοντες το μαχαίρι και το πεπόνι, θα έρθει η μέρα που θα κλέψουν ΚΑΙ τον μισθό του μέσα απ' την τσέπη του και θα του στερήσουν το δικαίωμα να παρακαλουθεί τα χρέη του και να προγραμματίζει την ζωή του...

Vasia Secretlife είπε...

Nαι, κάπου ίσως και να φταίμε και εμείς κάπου. Οχι όμως γιατί θελήσαμε να ζήσουμε ως προύχοντες και πλούσιοι. Γιατί δεν το κάναμε, τουλάχιστον όχι εμείς που κάθε πρωί σηκωνόμαστε για το μεροκάματο. Το ότι θελήσαμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στα παιδιά μας από ότι οι δικοί μας μπορεσαν τότε, δε μας καθιστά ενόχους. Το ότι προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε ένα πιο βιώσιμο τροπο ζωής με καλύτερες συνθήκες γιατί στο κάτω κάτω αξίζουμε να ζούμε καλύτερα οταν όλη μας τη ζωή τη σπαταλάμε στη δουλειά και στις υποχρεώσεις, αυτό δεν μας χαρακτηρίζει απληστους. Αυτα δεν ήταν λάθος. ΛΆΘΟΣ ΕΊΝΑΙ που πιστέψαμε πως αυτοί που ψηφίσαμε, πως αυτοί που έλεγαν πως αγωνίζονται για μας, ΕΛΕΓΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Είχαμε ανάγκη να νιώθουμε προστατευμένοι, είχαμε ανάγκη να πιστεύουμε πως είχαμε κάνει τις σωστές επιλογές. Θέλαμε να νομίζουμε πως αφού αγωνιζόμαστε εμείς υπάρχει και κάποιος που αγωνίζεται για μάς. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΗΘΕΙΑ.

vasia secretlife73

yannidakis είπε...

σε διαβεβαιω πως ειμαι ενας απο τους τυπος τους οποιους υπερασπιζεσαι στα πλαισια των αναρτησεων σου.
Εντουτοις δεν με επεισες. Θεωρω πως φταιμε ολοι και φταιμε γιατι ακομα και στην εποχη που περιγραφεις δεν ειχαμε τη διακριση του συνετου διαχειριστη :[

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι φταίνε πράγματι.
Διότι δεν έβαλαν το ακατοίκητο σε σκέψη, σε προβληματισμό, του τι είναι ο πραγματικός καπιταλισμός που ανδρώθηκε μετά την κατάρευση των ανατολικών και κάνει μόνος του παιχνίδι πια.
Διότι ανήγαγαν την μαλακία σε επιστήμη ανακυκλώνοντας τους ίδιους νταβατζήδες για κυβερνήτες μας, δεκαετίες τώρα.
Διότι υιοθέτησαν τον τρόπο ζωής του νεόπλουτου, χωρίς όμως και τα λεφτά του. Κι εδώ ενίσταμαι σε παραπάνω σχόλιο της Βάσιας.
Όχι, δεν ζητήσαμε καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Καλύτερο 4Χ4 για τη ματαιοδοξία και την ψώρα μας ζητήσαμε.
Υιοθετήσαμε την πουτανιά, θεοποιήσαμε τις "πουτάνες" κι όχι τις πουτάνες, οι οποίες είναι και χρήσιμες και καθ όλα αξιόλογες μπροστά στις άλλες.
Για να μην παρεξηγηθώ, συμφωνώ κι επαυξάνω με την ανάρτηση.
Όμως, δεν μπορώ να χαριστώ στον νεοέλληνα χωριάτη που την είδε νομενκλατούρα, όντας υποαπασχολούμενος κι επισφαλής , ούτε τον μαλάκα του συστήματος που ξέχασε πως φορά παντελόνια και πούσαι νιότη πούλεγες πως θα γινόμουν άλλος...
Και να, τα δάνεια για το Μπαλί (μη χέσω), να για SUV, να για δεύτερο μικρότερο (αφού τσάμπα είναι και χωρίς προκαταβολή), να για μεζονέτα στα προάστεια του κώλου που δεν χωράνε πια κι είναι ο ένας πάνω στον άλλο (για ελάτε κατά Θεσσαλονίκη να δείτε τι γίνεται σε Εξοχή, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο-κάτι ανάλογο θάχουν και στην Αθήνα), αγοράζοντας τα ίδια τετραγωνικά σε διπλάσιες τιμές, γιατί σιγά μην μείνουμε σε συνοικία και που θα παρκάρουμε το τζιπ του μικροτσούτσουνου και άλλα πολλά που όλοι τα ξέρουμε.
Φταίνε για τις 20 πιστωτικές έτσι για νάχουμε, τι είμαστε, αλβανοί?
Φταίνε για πολλά και το κυριότερο, δεν τους αξίζει να σωθούν.
Οι ίδιοι αυτοί είναι που έβλεπα κάθε φορά που συμμετείχα στις πορείες του ΠΑΜΕ να χαζεύουν απ το πεζοδρόμιο κι απ την καφετερία μεταξύ φραπέ και αγοράς κινέζικων μονταλακίων της μοδός, απο μαγαζί της Τσιμισκή όμως...
Πιστωτικές δεν έχουμε?
Κι έτσι μ αυτούς, πρέπει να πληρώσω κι εγώ.
Όχι γιατί αυτοί έριξαν έξω την οικονομία, όχι.
Αλλά γιατί, αυτοί έδωσαν το δικαίωμα στα κοράκια να με θεωρούν κι εμένα μαλάκα.
Να κρίνουν πως ο τράχηλος του Έλληνα, αντέχει τη συλλογικότητα της ευθύνης.
Κι αφού αυτοί δεν αντιδρούν, άρα τα έχουν εμπεδώσει κι αποδεχτεί, οπότε πρέπει να πηδήξουνε κι εμένα μαζί.
Αναρωτιέμαι πολλές φορές με την αισιοδοξία των οργανωμένων κομμουνιστών.
Και με πιάνω να εξαγριώνομαι.
Για ποιούς μωρέ? Για τους μαλάκες?
Που αν αύριο προκηρυχτούν εκλογές και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τους τάξουν λαγούς, πάλι θα τσιμπήσουν και πάλι με χίλια θα τους ψηφίσουν.
Άει σιχτιρ πια...

mbiker

Γιώργος Σαρρής είπε...

mbiker
Δεν είναι λάθος όλα οσα λες.
Αλλά σκέφτομαι πως πίσ από όλα αυτά υπάρχει μια απάντηση.TV.
Εκεί είναι η μεγάλη υποχώρηση που κάναμε και αφήσαμε με αφέλεια να μπει στο σπίτι όλη η κουλτούρα αυτή της απεραντης μαλακίας.
Μήν απελπίζεσαι όμως.Ολα αλλάζουν και πιο γρήγορα από όσο φαναταζόμαστε.
Απο τη μια στιγμή στην άλλη το αδύνατο δεν θα μοιάζει το ίδιο απραγματοποίητο.
Θα χρειαστεί όμως να το παλέψουμε.Με υπομονή, βαρετά, κουραστικά, μέχρι να γινει.Μέχρι να βρεθούν τρόποι.Πρωτη φορά τόσο πολλοί μαζί ψάχνουν.θΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Το πρότυπο όως αυτό το βλακώδες πρέπει να πολεμηθει.Και νομίζω ότι ήδη παθαίνει ήττες.Δεν βλέπω πια τόσους να κοκορεύονται για αυτοκίνητα,διακοπέςκλπ.Κάπου άρχισε να χρεοκοπεί η μαλακία.
Υπομονή και σπρώξιμο προς όλους.Και προς το ΠΑΜΕ και προς όλους όσους παλεύουν.
ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.

ShareThis