Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ποιός θα πληρώσει την μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων;



Aκούμε εδώ και δυό μέρες και διαβάζουμε σήμερα σε κάποιες εφημερίδες οτι επίκειται μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%!

Μάλιστα σε δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ που για λογαριασμό δικών του συμφερόντων πιέζει προς αυτη την κατεύθυνση, ειπώθηκε πως η μείωση θα είναι οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις. Δηλαδή κερδοφόρες ή μή, μονοπώλια, μικρομεσαίες ή μικρομάγαζα. Αρα ο στόχος ειναι προφανής. Καποιοι προσπαθουν να εκμεταλλευτούν την κριση σαν ευκαιρία όπως πολλές φορές έχουν πεί διάφοροι εκπρόσωποι.

Δυστυχώς ειναι και πάλι φανερή η κατεύθυνση των λύσεων που προκρίνονται.

Ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία οτι η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων θα συνοδευτεί από κάποιο "συμπλήρωμα" αμέσως μετά που θα καταστρεφει άλλους (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελ.επαγγελματίες, άνεργους, μικροιδιοκτήτες κλπ.) με μια επί πλέον έμμεση ή άμεση φορολόγηση τυπου καυσίμων, ΦΠΑ ή δεν ξέρω ποιας άλλης φοροεφεύρεσης. Μαζί με αυτό θα ισχυροποιείται η θέση οτι πρέπει να εξοντωθεί το "τεράστιο" Δημόσιο και να ξεπουληθεί η κρατική περιουσία.

Και βέβαια αυτο που θα επιχειρηθεί θα είναι πίσω από την ανάγκη "ξυπνήματος" της αγοράς να συνεχιστεί η ανακατανομή υπέρ των ισχυρών όπως γινεται και μεχρι τώρα.
Οσο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα θεωρήσουν οτι θα ευνοηθούν ας μην έχουν αυταπάτες. Αυτός ο κόσμος δεν ανηκει σε όλους το ίδιο. Ο,τι τους δοθεί θα παρθεί πίσω διπλά και άμεσα αλλά και έμμεσα, αφού το κράτος -που δεν λειτουργεί υπέρ τους φυσικά- θα φροντίσει να τεθούν εκτός μαχης δίνοντας προνόμια στους "μεγάλους" τέτοια που να τους βγάζουν από το παιχνίδι μεσω του ανταγωνισμού.Ας  κατανοήσουν επιτέλους όλοι ποιοί ειναι αυτοί που επιβάλουν λύσεις δήθεν για το "κοινό συμφέρον".

Οι στόχοι ειναι μπροστά μας σε δημόσια θέα και μεις δεν τους βλέπουμε.

Εξόντωση του Δημοσίου και του κοινωνικού κράτους, αρπαγή Δημοσιας και ιδ.περιουσίας, ολομέτωπη έφοδος στην εργασία, σωτηρία των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους μεγαλοεπιχειρηματιών και εξαφάνιση των μικρών ανταγωνιστών τους.

Ειναι τουλάχιστον περίεργο οτι σε μια στιγμή που διαπιστώνεται και πάλι υστέρηση εσόδων ετοιμάζονται να προκαλέσουν νόμιμα επι πλέον υστέρηση πριμοδοτώντας αυτούς που πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και δεν είναι άλλοι από τους πραγματικά "έχοντες", δηλ. το μεγάλο κεφάλαιο. Μήπως ειναι φανερό οτι η τρύπα στα έσοδα και το μόνιμο έλλειμμα βολεύουν τα σχέδια των εμπνευστών του μνημονίου;

Συμφωνα με στοιχεία του καθηγητή του ΕΜΠ Γ.Μηλιού η φορολογία των κερδών του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι στο μισό σχεδόν της ΕΕ(15% έναντι 25% του μ.ο. της ΕΕ). Αντί γι αυτην την ξεκάθαρη αλήθεια βλέπαμε στο ΣΚΑΙ συγκριτικά στοιχεία από χώρες όπως η Βουλγαρία που έδιναν την αίσθηση οτι η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη.

Αντιγράφω από άρθρο του Γ.Μηλιού:

"Για την υστέρηση των εσόδων δεν φταίνε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι: οι φόροι που εισπράττει το κράτος από αυτούς αυξήθηκαν κατά 97% μεταξύ 2002-2008, ενώ των νομικών προσώπων μειώθηκαν. Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτού του παράγοντα, αν υποθέσουμε ότι από το 2001 -δεν χρειάζεται πιο πριν- δεν μειώνονταν οι φορολογικοί συντελεστές των κερδών των επιχειρήσεων και τα έσοδα από την άμεση φορολογία ανέρχονταν στον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27, με σταθερούς τους άλλους παράγοντες, το Δημόσιο θα συναντούσε την κρίση με χρέος μόλις 75% του ΑΕΠ αντί για 111% και φυσικά με πρωτογενή πλεονάσματα, επομένως δεν θα υπήρχε βάση για να εκκινήσει η διαδικασία η οποία οδήγησε στο Μνημόνιο."

και λίγο πιο κάτω:

"Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της πολιτικής είναι με τη μείωση των εσόδων να ωθεί προς αντίστοιχη μείωση των δαπανών για να εξυπηρετείται ομαλά όποιο ποσοστό χρέους και να υπάρχει. Με άλλα λόγια το «όπλο» των ελλειμμάτων θα είναι διαρκώς πάνω στο τραπέζι το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να εκβιάζεται η συναίνεση στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στη διάλυση και παράδοση στον ιδιωτικό τομέα δημοσίων υπηρεσιών (ασφάλιση, υγεία, παιδεία κ.λπ.) και συλλογικών αγαθών."

Αυτο που  προβληματίζει  ειναι οτι για άλλη μια φορά η προπαγάνδα των ΜΜΕ θα κάνει το μαύρο άσπρο, κρύβοντας τις επιδιώξεις των μεγαλοτραπεζιτών, του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων πίσω από τις ανάγκες των μικρομάγαζων που παθαίνουν ασφυξία μεσα στον καύσωνα της κρίσης. Και βέβαια ο "περήφανος" λαός που αντί να αντιληφθεί το τί παίζεται στην πλάτη του θα προτιμήσει να πάει για μπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis