Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επαναγορά χρέους!-Ενα άθλιο σενάριο

Επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά τεράστιου μέρους του χρέους στο 50% της αξίας; 
 Προφανώς η κοροιδεύουν τον κόσμο ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Παρουσιάζεται ουσιαστικά ως λύση η αγορά Ελληνικών ομολόγων(μέρους του χρέους δηλαδή) από την ίδια την Ελλάδα με δανεικά; Και φυσικά το ξαλάφρωμα των χρεωκοπημένων τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα; Και μάλιστα θα πληρώσουμε και τοκογλυφικά επιτόκια για να δανειστούμε από το EFSF για την επαναγορά, αλλά και θα παρέχουμε και εγγυήσεις -μέτρα εναντίον του λαού δηλαδή και Δημόσια περιουσία κοψοχρονιά- για τη διευκόλυνση (ή αλλιώς χαριστική βολή) που μας κάνουν;
Ειναι τρελό και σαν σύλληψη μόνο. Ομως αυτό που παρουσιάζεται ως το "κλειδί" της υπόθεσης ειναι το οτι αυτα τα ομόλογα θα αγοραστουν σε χαμηλές τιμές στο 50% της ονομαστικής τους αξίας και άρα στο ξεπέρασμα της κρίσης θα αποφέρουν κέρδη! Καταπληκτικό αν είσαι ανέπαφος με την  πραγματικότητα των αγορών.
Στις αγορές οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Οπότε η αγορά τεράστιου ή μεγάλου κομματιού του χρέους σημαίνει τεράστια ζήτηση. Η τιμη επομένως του ομολόγου μετα τις πρώτες λίγες(και αν) χιλιάδες θα πάει στα ύψη. Ποιός τρελός ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων θα δεχτεί να υποστεί ζημίες πουλώντας τίτλους π.χ. στο 50% της αξίας τους εφ'όσον του λένε ότι οι αγορές θα είναι τόσο τεράστιου μεγέθους που εγγυώνται οτι η τιμή θα φτάσει στο 80%, 90% και παραπάνω. Στις περιπτώσεις αυτές στο χρηματιστήριο όπου αναμένεται τεράστια ζήτηση σε κάποιον τίτλο η διαπραγμάτευση εκτοξεύεται αμέσως στο limit-up(ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή ημέρας). Ακόμη κι αν κάποιοι αποφασίζουν να πουλήσουν για να ξαφορτωθούν κάποιο τίτλο μόλις δουν να ανεβαίνει η τιμή σταματούν την προσφορά και περιμένουν γιατι βεβαια νοιώθουν πως είναι τα φοβισμένα κορόιδα, οι λαγοί των κερδοσκόπων. Αν βάλει κανείς στο παιχνίδι και άλλες κερδοσκοπικές λογικές (όπως το intraday η το βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό trade) -που τελικά επιβαρύνουν τον αγοραστή- τότε το κόστος του εγχειρήματος, ο λογαριασμός δηλαδή που θα πληρώσει ξέρετε ποιός, θα είναι τραγικά βαρύς.
Ποιός λοιπόν εγγυάται το ότι η επαναγορα θα γίνει στο 50% της τιμής; Ο Βενιζέλος;
Οχι βέβαια...
Ηθελα να ξέρω λοπόν ποιοί σκαρφίζονται αυτές τις λύσεις.
Επειδή στις μέρες μας είναι λίγο αφελές να πιστεύει κανείς σε ηλίθιους και ανίκανους (όχι οτι δεν υπάρχουν), είναι να σπάει κανείς το κεφάλι του τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τέτοιες προτάσεις εκτός από την φαινομενική απελπισία και τον πανικό. Προφανώς κάποιο σοβαρό σχέδιο πιο μακράς πνοής που θα φανεί αμέσως μετά την αποτυχία όλων αυτών που θα φέρουν τον κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης ακόμα πιο κοντά.
Κατα την ταπεινή μας γνώμη, ίσως έφτασε η ώρα εκτός από την τρομοκράτηση των Ελλήνων να αρχίσει και ο εκφοβισμός των υπολοίπων Ευρωπαίων εργαζομένων. Η τρύπα ειναι πολύ βαθιά και δεν γεμίζει με τίποτα...

Υ.Γ.Επειδή μπορεί να πουν μερικοί τι κακό υπάρχει στο να ανέβουν οι τιμές στα Ελληνικά ομόλογα αν υποθέσουμε οτι γινόταν η επαναγορά(μπορεί να πουν ακόμη και οτι αυτό ειναι κέρδος για το Δημόσιο αφού θα έχει αγοράσει χαμηλά και επομένως στην άνοδο της τιμής θα κερδίζει κιόλας) να πουμε το εξής. Πρωτα από όλα μια τέτοια άνοδος ειναι προσωρινή και πλασματική. Δηλαδή ενώ απαιτεί τεράστιο όγκο συναλλαγών για να συμβεί η άνοδος(ζήτηση) χρειάζεται ασήμαντο όγκο για το αντίστροφο(πτώση).
Στο Χρηματιστήριο σε ανάλογες περιπτώσεις- όπου μια εταιρεία(ειδικα προβληματική) κάνει αγορές ιδίων μετοχών από την αγορά-, μόλις η αγορες ολοκληρωθούν και από τη στιγμή που κανείς άλλος τρελός δεν θα θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια επένδυση υπό απειλή χρεωκοπίας, οι τιμές καταρρέουν. Ετσι οι τελευταίοι αγοραστές που έχουν τοποθετηθεί στα πολύ ψηλά ουσιαστικά χρεωκοπούν. Ειναι αυτό που λέμε μένουν με το μουτζούρη.
Αναρωτιέμαι με τι θράσος προσπαθούν να μας πείσουν οτι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που και το μουτζούρη(το χρέος) θα κρατάμε και το κόστος των μέτρων και των εγγυήσεων θα πληρώνουμε.
Μενω κυριολεκτικά άναυδος.
Υ.Γ.2. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας την παραπάνω λογική "επαναγοράς χρέους" γιατί έχει σημασία για ό,τι ακολουθήσει. Θα επανέλθουμε σύντομα αφου φαίνεται οτι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν χυδαίες και παράνομες πρακτικές χειραγώγησης που εφαρμόζονται στις χρηματιστηριακές αγορές, στις κρατικές οικονομίες. Δυστυχώς...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis