Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Λίγες σκέψεις για την "οργανωμένη λαική αντιβία"

Διάβασα στο  καλό αριστερό μπλογκ "Βαθύ κόκκινο" ένα άρθρο που με έβαλε σε διάφορες σκέψεις.
Το άρθρο  έχει τίτλο "Το σιδερόφραχτο κράτος δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις παρά μόνο με την οργανωμένη λαϊκή αντιβία."(κλικ στον τιτλο)
Αφού κάνει αρχικά πολλές σωστες διαπιστώσεις στη συνέχεια επιτίθεται στην άποψη για κατάθεση μηνύσεων εναντίον της αστυνομίας για ότι έγινε κατηγορώντας την για λεγκαλισμό με πολύ επιθετικό τρόπο (λογική καρπαζοεισπράκτορα, ηλίθιοι που κοιτούν το δάκτυλο κι όχι το φεγγάρι κλπ.).
Πιο κάτω δε λέει : "Η νεολαία του Δεκέμβρη (ένα κομμάτι της) κατάφερε ν’ αντισταθεί και οι διαδηλωτές που παρέμειναν στο Σύνταγμα και δεν έφευγαν, παρά τις απανωτές επιθέσεις που δέχονταν, αναγνώρισαν αυτή την αντίσταση, όσο κι αν οι ίδιοι ήταν εντελώς απροετοίμαστοι να κάνουν το ίδιο"

Επειδή ήμουν διαρκώς ανάμεσα στις χιλιάδες που παρακολουθούσαν πνιγμένοι στα δακρυγόνα τις συγκρούσεις θέλω να πώ   πως η τεράστια πλειοψηφία αυτων των ανθρώπων, παρά το ότι όλοι ήταν εξοργισμένοι με τα ΜΑΤ καθόλου  δεν "αναγνώρισαν" την αντίσταση των παιδιών που το άρθρο ονομάζει νεολαία του Δεκέμβρη (ένα κομμάτι της). Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο κόσμος αυτός ήταν τρομερά εκνευρισμένος που είχε τόσο επιδεικτικά σπρωχτεί στην άκρη από μια άγνωστη ομάδα που καθάριζε και πάλι για μας... ενω την ίδια ώρα στη Βουλή ψήφιζαν ανενόχλητοι το μεσοπρόθεσμο με τους γύρω δρόμους άδειους. Να πω εδώ οτι πιστεύω απόλυτα ότι η αστυνομία θα επιχειρούσε έτσι κι αλλιώς την εκκένωση των δρόμων είτε υπήρχε μπάχαλο είτε οχι. Αυτό φάνηκε στην εκκένωση της Φιλελλήνων όπου κανένα επεισόδιο δεν γινόταν. Τότε όμως θα ήταν απόλυτα  εκτεθιμένη (πολύ περισσότερο από ότι τώρα) ακόμα και στα μάτια των πιο ακραία συντηρητικών, ακόμα και στη συνείδηση των "φίλων" της  ίδιας της αστυνομίας και βέβαια οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Πιθανόν μάλιστα αυτό να είχε και πρακτική αξία και αποτέλεσμα.

 Νομίζω πως το θέμα αυτό αξίζει να συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά χωρίς εντάσεις και προσπάθειες  εντυπωσιασμών  γιατί είναι πραγματικά και τρομερά  κρίσιμο και επίκαιρο.
Η γνώμη μου λοιπόν είναι η παρακάτω όπως δημοσιεύτηκε στο σχόλιο που έκανα στο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.
.......
Υπάρχει εδώ μια μεγάλη αντίφαση. Μιλάει το άρθρο για "οργανωμένη λαική αντιβία" και συγχρόνως αποθεώνει αυτούς τους λίγους που ηταν "έτοιμοι" και αντιστάθηκαν.
Πόσο "λαική" μπορεί να είναι η "αντιβία" που ειδαμε αυτες τις μέρες όταν κανενας δεν την αποφασισε εκτος απο λίγους που κανείς δεν ξερει; 
Ποσο οργανωμένη μπορεί να ηταν επίσης όταν στηρίχτηκε στην έκρηξη αυθόρμητης οργής που φυσικά είναι εντελώς ανοργάνωτη;


Το θέμα με τη βία ή την αντιβία εχει διάφορες πλευρές και κύρια τις εξής:
1.Ποιος την αποφασίζει.
2.Εχει δικαίωμα μια ομάδα μερικών 10άδων ή 100άδων να αναλαμβάνει δράση στο όνομα του λαού αγνοώντας όλους τους άλλους;
3.Μήπως αυτοί που το κάνουν θεωρούν τους εαυτούς τους τους μοναδικούς γνήσιους εκφραστές του λαού και του μαζικού κινήματος και όλους μα όλους τους άλλους δειλούς και προδότες;(Πόσο δημο-κρατία και λαικό ειναι αυτό;)
3. Το μαζικό κίνημα χτίζεται από μάγκες που βρίζουν όλους τους άλλους;
4. Η εξέγερση είναι μια φάση "πλακωνόμαστε κι ότι γίνει" ή ειναι τέχνη και επιστήμη που θέλει εκτίμηση με αντικειμενικά όσο γίνεται στοιχεία και εκτιμήσεις;
5. Η βίαιη σύγκρουση χρειάζεται ή όχι κάποια στοιχειώδη αν όχι μαζική συναίνεση του λαού που μαχεται και διαδηλώνει, δηλωμένη με κάποιο έγκυρο τρόπο και  όχι κατ εκτίμηση όποιου νάναι;


Ο Λένιν τον Ιούλιο του '17(Κορνιλοφικά) με γιγαντιαίες διαδηλώσεις και 7 συντάγματα στρατού δικά του οπλισμένα στους δρόμους δεν προχώρησε σε έφοδο, περιμένοντας να υπάρξει πλειοψηφία στις εκλογές των σοβιέτ, πράγμα που έγινε 2 μηνες μετά οπότε προχώρησε στην εξέγερση και την κατάκτηση της εξουσίας. Ηθελε να είναι βέβαιος όσο γινόταν οτι ειχε την αποδοχή του οργανωμένου λαού. Ηταν ηλίθιος; Από το ότι η εξέγερση ήταν νικηφόρα φαίνεται πως δεν ηταν.
Με γενικολογίες, βρισίδια και ηρωικά λόγια δεν γίνονται ούτε κινήματα ούτε εξεγέρσεις.
Συγνώμη για το σεντόνι αλλά αυτή ειναι η ταπεινή άποψη κάποιου που δεν ειναι καθόλου εναντίον της οργανωμένης και βίαιης συγκρουσης με την εξουσία όποτε έρθει η στιγμή, και καθόλου λεγκαλιστής. Ομως υπάρχει και αυτό που λέγεται λαός και δεν μπορεί κανενας να το αγνοεί λέγοντας και αυτός πως το κάνει για το καλό του.
Σκεφτείτε το.
ΥΓ. Δεν ανήκω ουτε στο Συνασπισμό ουτε κάπου αλλού και δεν ειναι αυτό που με τσάντισε.Οσο για τις μηνύσεις (που πρέπει να γίνουν) σκοπός τους είναι να εκθεσουν το σύστημα και οχι να καταδικαστεί ο Παπουτσής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω οτι τα ανοργανωτα και 'αυθορμητα' κινηματα ειναι καταδικασμενα στο ελεος των παρακρατικων, κρατικων ασφαλιτων,ακροδεξιων και διαφορων αλλων μπαχαλων(και καποιοι αναρχικοι εμπιπτουν εδω).

Τι οργανωση χρειαζεται ?
Προσωπικα καλυπτομαι απο την οργανωση και περιφρουρηση των διαδηλωσεων και αγωνων του ΠΑΜΕ και φυσικα του ΚΚΕ

Ωστοσο καταλαβαινω οτι καποιος για τους δικους του λογους μπορει να μην συμφωνει με το ΠΑΜΕ.

Τοτε ας προχωρησει σε αυτοοργανωση και περιφρουρηση των αγωνων του απο τα διαλυτικα στοιχεια.
Δυστυχως οσο ωραια και εαν φανταζει η κινηματικη διασταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κυριοτερα του ΣΥΡΙΖΑ αφηνει χωρο για ολα αυτα τα στοιχεια(ξεχωρα τις διαφορες που εχω εγω αυτη την φορα με αυτες τις οργανωσεις).

Σε καθε περιπτωση θεωρω σωστη την κινηση του ΣΥΡΙΖΑ να στραφει νομικα πλεον εναντια στην ΕΛΑΣ.Δεν καταλαβα οι ωομοι για την προστασια της ανθρωπινης ζωης δεν πρεπει να εφαρμοζονται οταν αφορουν αριστερους, ειτε και οποιονδηποτε.

Τελος. η πολιτικη βια ειναι θεμιτη σε στιγμες και στροφες της ιστοριας, ΠΟΤΕ ομως η τυφλη.

Μαζεστίξ είπε...

Συμφωνώ μέχρι κεραίας με το κείμενο.
Είναι αυτά που φωνάζω σε μερικούς... λάτρεις του μπάχαλου, που τελικά δυσχεραίνουν την όποια αντίδραση του λαού.

Όσο για τον ανώνυμο φίλο από πάνω (10:40), θέλω να του τονίσω ότι εγώ τυχαία ήμουν δίπλα στο μπλοκ της νεολαίας του Σύριζα καισ το μπλοκ του Μ-Λ (έτσι όπως μας απώθησαν οι μπάτσοι, βρεθήκαμε εκεί δίπλα) και ε΄χω να σου πω ότι όχι μόνο δε συμμετείχε κανείς από αυτά τα μπλοκ στα μπάχαλα, αλλά αντιθέτως οι περισσότεροι γιουχάρανε τα μπάχαλα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αντιπαρατέθηκαν κιόλας με τους μπάχαλους.

Οι παρακρατικοί ή κρατικοί μπάχαλοι δεν εχουν καμια σχεση με αυτά τα κόμματα.
Είναι κάμποσοι υπάλληλοι της Ασφάλειας, μερικοί Χρυσαυγίτες συνεργαζόμενοι με την ΕΛΑΣ και κάμποσα μαλακισμένα 15χρονα των Εξαρχείων που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά τα κόμματα.

Ανώνυμος είπε...

Η οκτοβριανή επανάσταση του 1917 δεν έγινε με τους μπολσεβίκους να έχουν κάποιια κυβερνητική πλειοψηφία' ίσα ίσα που ήταν μειοψηφία όσον αφορά τους εκπροσώπους στην (κατά πλειοψηφία φιλελεύθερη, δηλαδή αστική) κυβέρνηση που στήθηκε το μάρτιο του ίδιου έτους. Σίγουρα είχε ευρεία απήχηση σε πολλά σοβιέτ και πολλούς εργάτες (ιδιαίτερα στην Πετρούπολη, στην οποία και ξέσπασε η εξέγερση, και αποτέλεσε την πρώτη πόλη που κατέλαβαν οι μπολσεβίκοι). Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς και από που συμπεραίνεις ότι περίμεναν πρώτα να κερδίσουν την πλειοψηφία.

ShareThis