Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σπρίντ στα σπρέντ, καύσωνας στα επιτόκια δανεισμου στην Ευρώπη

Πως το είπε εκείνο το καταπληκτικό ο απίθανος Μόσιαλος;
"Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα έχουν δουλειά για πολύ καιρό" είπε μετά τη "νίκη" και την τελειωτική "λύση" που έβαζε τερμα στην αναταραχή του χρέους Πανευρωπαικά.
Ειναι να αναρωτιέται κανείς σε ποιο ποσοστό απλά λένε ό,τι τους διατάξουν και σε ποιό πραγματικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Κανονικά μετά από τέτοια τραγική διάψευση μέσα σε λίγες μόνο  μέρες, θα έπρεπε να είναι αυτός που δεν θα είχε δουλεια αλλά τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν εν Ελλάδι. Γιατί τελικά οι οίκοι το πηραν στραβά και για να μην τους απολύσει ο Μόσιαλος τόριξαν στις υπερωρίες και σε 3-4 συνεδριάσεις έχουν στείλει Ιταλία και Ισπανία στην κόλαση. Σχεδόν 20% είναι η άνοδος στα σπρεντ(335μ. σήμερα) και στα επιτόκια δανεισμού για την Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα και η γετόνισά μας δανείζεται πια με σχεδόν 7% δηλαδή καθαρό επιτοκιο χρεωκοπίας! Ηταν που η "λύση" θα ηρεμούσε τις αγορές.
Μόνο που τονίζοντας πως η "χάρη" 'ηταν μόνο για την Ελλάδα ήταν σαν να 'ελεγαν "σας ικετεύουμε μην προχωρησετε σε πίεση σε μεγάλες οικονομίες, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν". Άλλο που δεν ήθελαν οι οίκοι, άρχισαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Να ανησυχούν. Και φυσικά να υποβαθμίζουν ή να απειλούν με υποβαθμίσεις.
Οπότε τι να κάνουν και τα σπρέντ, άρχισαν το τρέξιμο κι αντί για πέντε πέντε δέκα, ανεβαίνουν τα σκαλιά τριάντα τριάντα!
Το άλλο που έχει γίνει και δεν το έχουμε καταλάβει είναι οτι οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στο EFSF να συγκεντρώσει τα χρήματα για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, με τους γνωστους τοξικούς κανονισμούς του Ταμείου που χρεώνουν παραπάνω επιτόκιο στη συμμετοχή των  χωρών που έχουν  μεγαλύτερα προβλήματα με το δανεισμό τους. Μόνο που εδώ τα πράγματα μπλέκουν πλέον πολύ.
Γιατί σήμερα ακούσαμε κάτι φωνές από την Ιταλία που έλεγαν πως ίσως να μην μπορέσει η Ιταλία να συνεισφέρει το κομμάτι της στη δόση εφ όσον πλέον δανείζεται με μεγαλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο διάσωσης της Ελλάδας.
Σκούρα τα πράγματα για διασώστες και διασωζόμενους.
Η πυρκαγιά μένεται ακάθεκτη και σχεδόν ανεξέλεγκτη την ώρα που οι πανηγυρισμοί μολις αρχίζουν να κοπάζουν και οι πανηγυρίζοντες κοιτάζονται αμήχανα μεταξύ τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis