Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Της Πορτογαλίας- Θα κλάψουν πολύ

Tης Πορτογαλίας έγινε χθες στα σπρεντς μετα την ανακοίνωση τετραπλής υποβάθμισης της συμπαθούς συντρόφισας χώρας.
Ξαφνικά ο "οίκος" αποφάσισε ότι και η Πορτογαλία πρέπει να πάρει και δεύτερο πακέτο βοήθειας και της έρριξε και 4 βαθμίδες "μείον" για να βεβαιωθεί οτι θα το εμπεδώσει.
Τα πράγματα βέβαια έχουν αρχίσει μετα τα χθεσινά να μπερδεύονται επικίνδυνα, αφού τα σπρέντ έτρεξαν όχι μόνο για την Πορτογαλία αλλά και για Ισπανία, Ιταλία ενω και το Βέλγιο έχει αρχίσει να νοιώθει μια κάποια ενοχλητική ψύχρα.
Η Ισπανία βλέπει το επιτόκιο στο δεκαετές της ομόλογο να είναι ήδη πάνω από το 5,5% και η Ιταλία πάνω από το 5%. Ηδη λοιπόν η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτούς που ακόμη ισχυρίζονται πως δεν έχουν πρόβλημα. Οσο και ναναι εναι μια ανωμαλία που σίγουρα ενοχλεί τους γείτονες και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Στην Πορτογαλία το πράγμα ξέφυγε τελείως με τα σπρέντ να φτανουν κοντα στις 1000 μονάδες(πανω από +200 μονάδες σε μια μόνο μέρα +30%!). Περιττό να πουμε οτι τέτοια άνοδο δεν είχαμε σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα. Ανάλογο κλίμα και στα σπρεντ της Ιρλανδίας που κι αυτή με βεβαιότητα θα "πεισθεί" αργότερα με το ζόρι για δεύτερο πακέτο.

Φαινεται πως η  Moody's σκιάχτηκε από όλες αυτές τις σκληρές απειλητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων τους προηγούμενους  μήνες και πάνω στον πανικό άρχισε να πετάει υποβαθμίσεις σαν ναταν κρότου λάμψης. Οπότε τωρα μετα την βροντερή προειδοποίηση της Γερμανίας θα τρέμουν όλοι οι οίκοι κυριολεκτικά και μαζί τους κι η Ευρώπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει ένας τρομοκρατημένος "οίκος".
Πάντως για να πώ και την αμαρτία μου, μες την απελπισία του μεσοπρόθεσμου μου περνάει από το μυαλό μήπως η Moody's  δεν έκανε απλά μια  γελοία μαύρη πρόβλεψη για το μέλλον της Πορτογαλίας το 2013, αλλά σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα μια ώρα αρχίτερα, μπας και καταλάβουν στην ΕΕ  οτι η κρίση δεν είναι δυνατόν να λυθεί μόνο κερδίζοντας χρόνο. Πόσο μάλλον εξοντώνοντας οικονομίες με ακριβά επιτόκια και φρικτα μέτρα λιτότητας. Γιατί έτσι και κάτσει η μπίλια σε Ισπανία ή Ιταλία θα κλάψουν όλοι και πέρα από τους ωκεανούς. Και θα κλάψουν πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis