Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ενα μήνυμα από την Κρήτη 70 χρόνια πριν-Κοντομαρί και Κάντανος

Ακουγα πριν λίγο κάποιον έγκριτο δημοσιογράφο  να λέει οτι "όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". Ειναι το γνωστό δίλημμα "Η δεχόμαστε όλα όσα μας ζητάνε ή χρεωκοπούμε"
Κι αυτό βέβαια ισχύει μόνο για το μεσοπρόθεσμο και το τωρινό πακέτο μέτρων. Στην επόμενη δόση φυσικά θα έχουμε νεο πακέτο κι ύστερα πάλι άλλο, μέχρι την ολοκληρωτική παράδοση της ζω'ης μας και των κλειδιών των σπιτιών μας, της όποιας αξιοπρέπειας μας απόμεινε και βέβαια της όποιας ελευθερίας μας.
Ειναι η γνωστή σιχαμερή λογική των προσκηνυμένων που και άλλοτε στην κατοχή αφού δεν είχαν το κουράγιο να αντισταθούν, τελικά έβριζαν την αντίσταση και το ΕΑΜ, θεωρώντας τους υπύθυνους για την πρόκληση των Γερμανών και τις θηριωδίες που ακολουθούσαν!


Καποιοι από αυτούς κατάντησαν τελικά ταγματασφαλίτες και ένοπλοι συνεργάτες των Γερμανών και στη συνέχεια βέβαια κυνηγοί κεφαλών ΕΑΜιτων και γενικά Αριστερών και κομμουνιστών μετα την απελευθέρωση. Μάλιστα μερικοί είχαν πολύ σοβαρή συμμετοχή στον πόλεμο της Αλβανίας, αλλά έκαναν τότε το τραγικό λάθος να μπουν στο παιχνίδι του πολιτικού ρεαλισμού θεωρώντας τους Γερμανούς νικητές και την αντίσταση καταστροφική και εκτός πραγματικότητος (και βέβαια κομμουνιστικό δάκτυλο)!
Το θυμήθηκα σήμερα όταν κάποιος φίλος μου έστειλε φωτογραφίες από τη μαζική εκτέλεση κατοίκων του Κρητικού χωριού Κοντομαρί τον Ιούνιο του 1941 μετά την ηρωική μάχη της Κρήτης τότε που ακόμη δεν υπήρχε το ΕΑΜ(που αργότερα έκφρασε αυτη την ηρωική διάθεση). Την άλλη μέρα ακολούθησε η καταστροφή της Καντάνου όπου μετά την εκτέλεση 100 και περισσότερων κατοίκων οι Γερμανοί έκαψαν όλο το χωριο.
Κάποιοι ηρωικοί Κρήτες λοιπόν, 70 χρόνια πριν  δεν σκέφτηκαν πως "όπως ήρθαν τα πραγματα" καλύτερα να παραδοθούν. Και αχρήστεψαν έτσι το φοβερό όπλο των Γερμανών που λεγόταν "αλεξιπτωτιστές", αφου από τότε δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά σε τέτοιο βαθμό.
Και ευτυχώς, γιατί χάρη σ' αυτούς και σε όλους όσους αποφάσισαν να αντισταθούν και να μην προσκυνήσουν, κρατάμε ακόμα έστω σε αδράνεια ένα κομμάτι υπερηφάνειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis