Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ποιός φοβάται ποιον; -Με απλά λόγια απο τον Γ.Βαρουφάκη

Η Ελλάδα ζεί μέσα σε ένα απίστευτο τοξικό σύννεφο εκβιασμών. Από την Ευρώπη ως την Αμερική όποιος έχει όφελος από την υποδούλωση και εκποίηση της Ελλάδας (ή έτσι νομίζει) βάζει κι αυτός τη σταγόνα  του στο τεράστιο κύμα εκφοβισμού για το τί σημαίνει η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το περίφημο πλέον "If not"
Θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ!, θα κλείσουν τη στρόφιγγα, θα μας εξοντώσουν, θα χρεοκοπήσουμε δεν θα μας ξαναδανείσουν κλπ. ειναι οι γνωστές απειλές.
Κι όμως από την άλλη πλευρά μια σειρά από ψυχραιμότερους και προφανώς πιο ουδέτερους αναλυτες, οικονομολόγους, τραπεζίτες και άλλους ειδικούς έχουν τελείως διαφορετική γνώμη. Ηδη σήμερα ο ΟΗΕ έκανε μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση γυρω από τις επιπτώσεις της λιτότητας στην  παγκόσμια ανάπτυξη καλώντας για αλλαγή πορείας. Ειναι ακόμη γνωστό οτι από την περασμένη εβδομάδα μια σειρ'α από κορυφαίους Ευρωπαίους και Αμερικανούς μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, εκφράζουν το φόβο τους για επικίνδυνο ντόμινο παγκόσμιας κατάρρευσης ("σενάριο τρόμου") αν εφεθεί η Ελλάδα να χρεωκοπήσει.
Εδώ βέβαια η δική μας κυβέρνηση έχει συνταχθεί δουλικά με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ και δεν ακούει τίποτα.
Ας δούμε όμως πως εξηγεί σε συνέντευξή του με απλά λόγια ο οικονομολόγος Γ.Βαρουφάκης τι σημαίνει το περίφημο "θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ" που εκτοξεύεται τελευταία σαν φοβερή και τρομερή απειλή που όμως απευθύνεται μόνο στους Ελληνες!

"Έστω ότι εμείς θέλουμε να βγούμε απ’ το Ευρώ ή μας πιέζουν ή και τα δύο. Και αποφασίζει ο Πρωθυπουργός μια Παρασκευή απόγευμα ότι θα φύγουμε απ το Ευρώ. Ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη οι τράπεζες θα είναι κλειστές και την Τετάρτη θα ανοίξουνε με δραχμές αφού θα τις έχει τυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Μέσα σε μερικές ώρες η Ιρλανδία θα πρέπει ή να ανεβάσει τείχη γύρω από το μικρό κράτος της που να εμποδίζει την έξοδο κεφαλαίων κάτι που παραβιάζει τις βασικές συνθήκες της ευρωπαϊκής ένωσης και ευρωζώνης συγκεκριμένα ή θα πρέπει να αφήσει μια μαζική έξοδο κεφαλαίων από την Ιρλανδία, καθώς όσοι έχουν κεφάλαια στην Ιρλανδία, όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιήσουν. Με την πολύ σημαντική πιθανότητα που θα έχουν στο μυαλό τους ότι αφού έφυγε η Ελλάδα λόγω του βάρους του χρέους, ένα αντίστοιχο βάρος έχει και η Ιρλανδία, άρα θα φύγει και η Ιρλανδία. Δεν χρειάζεται να είναι σίγουροι, χρειάζεται απλώς να φοβηθούν ότι μπορεί να γίνει, οι ίδιοι θα αναγκαστούν να φύγουν. Να πάρουν τα χρήματα τους δηλαδή και να τα βγάλουν σε ένα άλλο μέρος της Ευρωζώνης που θα είναι πιο σίγουρο, στην Ολλανδία, στην Γερμανία. Αυτό θα σημαίνει κατάρρευση της Ιρλανδίας. Είτε υψώσουν τείχη είτε δεν υψώσουν τείχη, αρχίζει η αποσάθρωση της ευρωζώνης γιατί η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει σημαντικό πρόβλημα με την ύψωση αυτών των τειχών.
Με το που γίνουν όλες αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές, οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ισπανικά ομόλογα θα αρχίσουν να τα πουλάνε μαζικά, τα spreads, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας θα ξεπεράσουν οποιοδήποτε νοητό όριο. Η Ισπανία θα καταρρεύσει κι αυτή και ξάφνου σε μερικά 24ωρα η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 τρις ευρώ για να κρατήσει ζωντανή την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δεν θα το κάνει. Αυτό που θα κάνει είναι να φύγει η ίδια απ την ευρωζώνη και έτσι θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη."

Ποιος πρέπει να φοβάται ποιόν λοιπόν;
Και τελος πάντων αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο ας συμβεί τωρα που ακόμα και η Δημόσια περιουσία δεν έχει ξεπουληθεί αλλα και σαν άτομα και σαν  Ελληνική κοινωνία διατηρούμε κάποιες αντοχές και δυνάμεις που σίγουρα θα μας χρειαστουν στη δυσκολη συνέχεια που έρχεται.

Οσο για το τι πρέπει να κάνουμε είναι απλό. Ολοι στο δρόμο! Ας τους κάνουμε εδώ και τώρα να καταλάβουν .
Το είπε μάλιστα πολύ ωραια ένα νέο παιδί χθες βράδυ στην πλατεία.
"Ας δωσουμε ένα χαστούκι στους φίλους  και στους διπλανούς μας, για να ξυπνήσουν κι αυτοί και να έρθουν μαζί μας την άλλη εβδομάδα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis