Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Κίνηση ενότητας από ΚΚΕ και ΠΑΜΕ;- Ενα μικρό σοκ

Η ανάγκη είναι συνήθως ο καλύτερος δάσκαλος.
Και πολλές φορές αναγκάζει απόψεις να ωριμάσουν και να σοβαρευτούν.
Αυτές τις μέρες ζούμε σκηνικά που λίγο καιρό πριν, θεωρούνταν αδιανόητα.
Το μικρό θαύμα που συμβαίνει κάθε βράδυ στο Σύνταγμα όπου χιλιάδες άνθρωποι συναντιούνται και συζητούν ήρεμα ανταλλάσοντας εντελώς διαφορετικές απόψεις είναι ενα παράδειγμα

Χθές βράδυ όμως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νέο δεδομένο που ίσως αλλάζει το σκηνικό.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ήταν προγραμματισμένη στις 7μμ και δεν ξέραμε καν αν θα κινηθεί σαν πορεία προς το Σύνταγμα. Ξαφνικά γύρω στις 7.30 (αρκετα νωρίς) εμφανίστηκε με μια πολύ μεγάλη πορεία στη Σταδίου στο Σύνταγμα. Το αναμενόμενο ήταν να περάσει περιφρουρούμενη (με τον γνωστό ενοχλητικά "αυστηρό" τρόπο) και να φύγει.
Αντι γι αυτό όμως μπ'ηκε και γέμισε το κάτω μέρος της πλατείας και έμεινε εκεί χωρίς καμμια αλυσίδα! Μάλιστα σε μια εξέδρα που είχε στηθεί έγινε και κάποια ομιλία εκπροσώπου του ΠΑΜΕ όπου πουθενα δεν ακούστηκε κάτι αρνητικό για τις εκτός ΠΑΜΕ δυνάμεις.
Τα συνθήματα ήταν διαφορετικά από άλλες φορές, (δεν αναφερόταν σε κανένα το ΠΑΜΕ π.χ το γνωστό "Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη" δεν ακούστηκε) ενώ κυριαρχούσαν συνθήματα ενωτικά όπως και αυτό για Γενική Απεργία που είναι και αίτημα της πλατείας!
Στο πεζοδρόμιο στο κάτω μέρος άρχισαν συζητήσεις σε πηγαδάκια σε καθόλου έντονο ύφος όπου για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν τα συλλαλητήρια της κρίσης, οι πλευρά του ΠΑΜΕ και των 'άλλων" βρισκόταν στον ίδιο χώρο ανταλλάσοντας απόψεις.
Ρωτησα το βουλευτή του ΚΚΕ Ν.Σοφιανό που ήταν εκεί στο πιο μεγάλο πηγαδάκι αν μπορόυμε να το ερμηνεύσουμε σαν κίνηση ενότητας. Μου απάντησε χαμογελαστός ότι το ΠΑΜΕ δεν εχει πρόβλημα με τους ανθρώπους που μαζεύονται και καλά κάνουν στις πλατείες, αλλά κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να υπάρχει ένα πιο ξεκαθαρισμένο πολιτικό πλαίσιο ρήξης. Του απάντησα ότι όταν οι γνώμες είναι τόσο πολλές και διαφορετικές αυτό παίρνει λίγο χρόνο αλλά είναι λάθος να απορρίπτεται γι αυτό η κινητοποίηση τοσες μέρες για να μου ανταπαντήσει εκείνος ότι δεν απορρίπτεται τίποτα αρκεί να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά που να αντιπαρατίθενται στο σύστημα ξεκάθαρα.
Εφυγα από την κουβέντα και άφησα να μιλήσουν μαζί του -και με άλλους από το ΠΑΜΕ-, άλλοι από τους συγκεντρωμένους εδώ και μερες στην πλατεία που έβαζαν και πολιτικά ζητήματα αλλά και το θέμα της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ και του Ριζοσπάστη απέναντι στο κίνημα των πλατειών τόσες μέρες.
Κρατάω από όλα το εξής.

Τον άκουσα να τους λέει ότι το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς σε Γενική Απεργία ακόμη κι αν η ΓΣΣΕ δεν το δεχτεί.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια, αλλά το θέμα συζητιόταν πολύ μετά στην πλατεία που ήταν αιφνιδιασμένη από την κίνηση που είχε γίνει. Οπως και να εχει πάντως φαίνεται πως άρχισε μια συζήτηση-ζύμωση των απόψεων πλευρών του κινήματος που τόσον καιρό έμεναν αδικαιολόγητα  μακριά.
Η σταση του ΠΑΜΕ με την εμμονή σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (με αιτιασμό ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο πλαίσιο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), αλλά χωρίς να προτείνει κάποιο άλλο πλαίσιο συνεννόησης εκτός από το "ελάτε μαζί μας", σίγουρα δεν ωφέλησε κανέναν και εκνεύρισε όσους βρίσκονταν στην "άλλη πλευρά" των συλλαλητηρίων.
Χθες βράδυ φάνηκε κάτι να αλλάζει. Δεν λέω οτι από αυριο θα είμαστε όλοι μαζί φυσικά, αλλά πιστεύω ότι σε κάποια μίνιμουμ βάση θα βρεθούν τρόποι κοινων δράσεων που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασκήσουν τρομερή πίεση στην κυβέρνηση και το σύστημα. Κανένας νομίζω δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τον όγκο, την επιρροή και τις οργανωτικές δυνατότητες του ΚΚΕ, αλλά ούτε και το γεγονός ότι η ενότητα μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά υπέρ του κινήματος.
Πάντως πολλοί ήταν αυτοί που δεν το περίμεναν  κι έτσι το χάρηκαν πραγματικά και περιμένουν τη συνεχεια, αλλά και την αντίδραση της πλατείας μετά το μικρό σοκ.

4 σχόλια:

axinosp είπε...

«Είχαμε τους κουκουλοφόρους οι οποίοι βγαίνουν με τις κουκούλες και σπάνε βιτρίνες. Τώρα δεν ξέρω αν μερικοί βγάζουν την κουκούλα και βαφτίζονται ακομμάτιστοι και ανώνυμοι. Δεν λέω ότι είναι οι ίδιοι κουκουλοφόροι. " Από τις δηλώσεις της μαλακισμένης στην ΝΕΤ.
http://axinosp.blogspot.com/2011/06/blog-post_04.html
Τόσο καιρό τους φωνάζαμε για ενότητα και μας απέφευγαν σαν το διάολο το λιβάνι με ξεχωριστές συγκεντρώσεις, τώρα που καταλαβαίνουν ότι έρχεται το τέλος τους μας γλύφουν , πολύ αργά γιατί πέφτουν τίτλοι τέλους για την κομματοκρατία !!
Πάμε Σύνταγμα-Μένουμε Σύνταγμα!!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Προφανώς έχουμε διαφορά στην ανάλυση της κατάστασης. Για μενα δεν ήταν η "κομματικρατία"(τι ανόητος γενικόλογος όρος) που μας έφερε εδω, αλλά η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ήταν το άρμα του συστήματος που λέγεται καπιταλισμός. Οσο για τα κόμματα επίτρεψέ μου να κάνω διάκριση ανάμεσα στους 2 μεγάλους που ξεπούλησαν σιγα την Ελλάδα και το τυχοδιωκτικό ακροδεξιό ΛΑΟΣ από τη μια και αυτούς που ποτέ δεν κυβέρνησαν(οπότε για ποια κομματοκρατία μιλάμε)από την άλλη.
ΟΙ ξεχωριστές συγκεντρώσεις με στενοχωρούσαν κι εμένα, αλλα όταν λέμε τους θέλουμε όλους εκεί, δεν μπορεί να εξαιρούμε τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς, αν και εφ όσον συμπράξει στη δημιουργία ενός παλλαικού μετώπου εναντια στη λαίλαπα του καπιταλισμού. Οσο για τη σταση τους τις πρώτες μέρες στις συνθήκες αυτές την βαζω στην άκρη και κοιτάω μπροστά.
Οπως και να εχει νοιώθω πολύ πιο κοντα με αυτούς που ακόμα και με λάθος συμπεριφορά εδιναν μαχες κοντρα στο μνημόνιο και τα μετρα, απόότι με αυτούς που πριν μια βδομαδα άρχισαν να καταλαβαίνουν και κατέβηκαν στις πλατείες φωναζοντας πως ειναι ακομματιστοι. Οι πιο πολλοι απο αυτούς θα ξαναψηφίσουν την θΛΙΒΕΡΉ Τριάδα(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΛΑΟΣ)και μεις θα πληρωνουμε την τρελα τους χωρις να φταίμε.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Κατα τα άλλα συμφωνω "ΠΑΜΕ ΣΎΝΤΑΓΜΑ , μένουμε Συνταγμα" αλλά όλοι!

Ανώνυμος είπε...

"Οι πιο πολλοι απο αυτούς θα ξαναψηφίσουν την θΛΙΒΕΡΉ Τριάδα(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΛΑΟΣ)και μεις θα πληρωνουμε την τρελα τους χωρις να φταίμε".

Πόσο δίκιο έχεις...

Ηλίας

ShareThis