Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Ο κόσμος αγκαλιάζει τις πλατείες- Και να που μάθαμε να κουβεντιάζουμε...

Και να που οι μέρες περνάνε κι ο κόσμος στις πλατείες αντί να λιγοστεύει γίνεται πιο πολύς!
Και να που το μήνυμα από το κέντρο πάει σιγά σιγά στις γειτονιές όπου οργανώνονται κι εκεί λαικές συνελεύσεις.
Το αρχικό χάος δείχνει σημάδια οργάνωσης κι αυτό το βρέφος μαθαίνει σιγά σιγά να μιλάει, να κάνει τα πρώτα του βήματα, να αποκτάει δικό του χαρακτήρα. Οι λαικές συνελεύσεις γίνονται όλο και πιο ζουμερές κι ας έχουν προβλήματα. Θα τα λύσουμε όλα.
"Και να που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά,
καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περισσότερα..."

Η ζωή στην πλατεία οργανώνεται κάθε μέρα όλο και καλύτερα. Εχουμε πια ένα οργανωμένο ιατρείο στην πλατεία!
Εχουμε δικό μας livestream με πάνω από 25000 συνδέσεις χτές!
 Η ομάδα σίτισης λειτουργεί κανονικά ενω ακούω ότι ετοιμάζεται μια μερα έκπληξη που θα θυμίζει άλλες μερες(ας μην πουμε ακόμη κάτι περισσότερο)!
Οι καλλιτέχνες της πλατείας ετοιμαζονται και με το στήσιμο της σκηνής θα αρχίσουν διάφορα δρώμενα πολλών ειδών.
Η πλατεία έχει γεμίσει με στίχους ποιητών ενω τα συνθήματα διαμορφώνονται.
 Μεχρι και η απίστευτη αυθόρμητη ομάδα ψυχραιμίας αναλαμβάνει δράσεις. Χτες κάποια από τα παιδιά μπηκαν αναμεσα στα ΜΑΤ κι εκείνους που πάλι επιχειρούσαν να αποκλείσουν την είσοδο της Βουλής και κάθησαν κάτω και κουβέντιασαν.
(Αξίζει να σημειώσουμε οτι οι Ματατζήδες έχουν πάθει σοκ με αυτά που βλέπουν διαπιστώνοντας πως δεν έχουν εχθρούς απέναντί τους)
Το site (www.real-democracy.gr) γίνεται όλο και πιο λειτουργικό και με  χαρά βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνεται κανονικότατα!
Το μόνο και πολύ βασικό που λείπει και που θα γίνει πιστεύω τις επόμενες μέρες είναι η οργάνωση και μορφοποίηση όλου αυτού του πράγματος σε σώμα μέ όνομα, συγκεκριμένους στόχους και εκπροσώπηση φυσικά αιρετή και άμεσα  ανακλητή που θα υλοποιεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των λαικών συνελεύσεων. Αυτό λέει η άμεση δημοκρατία και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να πραγματοποιηθεί. 

Ολα λοιπόν φαίνονται να λειτουργούν καλύτερα ενώ η διάθεση για προσφορά του απλού κόσμου είναι συγκινητική.
Και βέβαια έρχονται διαρκως προτάσεις, ιδέες για ολα.
Για λειτουργία ανταλακτηρίων, για χαρτογράφηση της ανεκμετάλευτης αγροτικής γης, μέχρι πιο εξειδικευμένους τρόπους λύσης προβλημάτων που θα εμφανιστούν.
Αυτό που συμβαίνει στις πλατείες μοιάζει να ξεπερνάει τα όρια μιας απλής κινητοποίησης-διαμαρτυρίας. Εχει μέσα του ψήγματα μιας άλλης καινούργιας ζωής. Μιας άλλης αλληλεγγύης και συνεννόησης ανάμεσα στους ανθρώπους.
Ειναι σίγουρο οτι θα το χρειαστούμε αυτό.
Οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι μέρες ανέμελλων καλοκαιρινών διακοπών.
Θα είναι μέρες δρόμου. Μέρες δύσκολες που θα πρέπει να πάρουμε εμείς τη ζωή μας στα χέρια μας.

Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τις πλατείες.
Ας αγκαλιάσουμε κι ας ονειρευτούμε ένα καινούργιο δικό μας αύριο.

Οσο για το δικό μου όνειρο όποιος θέλει ας συνεχίσει παρακάτω

Θέλω μια μέρα...-Η ουτοπία είναι η μόνη εφαρμόσιμη αλήθεια


Θέλω μια μέρα ρε γαμώ το, θέλω μια μέρα να βγώ στο δρόμο και νάναι όλα αλλιώς.Να βαδίσω προς το κέντρο της πόλης και νάναι η πρώτη μέρα της ζωής και της άνοιξης.
Νάχει απεργία γενική κι όλοι νά' ρχονται με τα πόδια ή με επιταγμένα λεωφορεία που περνανε γεμάτα σημαίες και συνθήματα κι από μέσα ν'ακούγονται τραγούδια.
Θέλω οι άνθρωποι στο δρόμο ν' αγκαλιάζονται κι ας μήν ξέρουνε ο ένας τον άλλο.Να κοιτιούνται στα μάτια μ' ανοιχτή καρδιά, χωρίς φόβο, χωρίς ντροπές κι ενοχές, γυμνοί σαν παιδιά που ετοιμάζονται ν'αρχίσουνε παιχνίδι απ' την αρχή με μια κουρελόμπαλα!
Θέλω να δω την πόλη μου ξανά λουσμένη στον ήλιο και τα παιδιά να τρέχουν στις πλατείες αγκαλιά με τα πολύτιμά τους τίποτα, τις φαντασίες και τα θαύματά τους.
Ν' ακούσω γέλια από παντού,να δώ να σηκώνουν οι άνθρωποι ξανά κεφάλι στον ουρανό και να κοιτάνε κατάματα το γαλάζιο.
Να βγαίνουνε οι γέροι στην εξώπορτα, να χαιρετάνε και να λένε "Επιτέλους !Νάχα άλλα 10-20 χρονάκια να το δώ..."
Στο πεζοδρόμιο το μεσημέρι να μοιράζουν το φαΐ που μαγειρέψανε οι επιτροπές, με τ' αγροτικά προϊόντα που ήρθανε από τα χωριά πρωί-πρωί, κι ο καθένας να κουβαλάει μαζί του το κρασί του, την τσικουδιά , το κουράγιο και την πίστη του.
Η τηλεόραση νάναι κλειστή κι οι αστέρες της να ξαναμπαίνουν στη μαχητική δημοσιογραφία σαν αρχάριοι, με ρεπορτάζ για το πως θα πάμε στο αύριο η γιατί δεν περπατάει το θέμα με το τάδε νέο φάρμακο ή που κρύψανε τόσο πλούτο αυτοί που φύγανε τρέχοντας χτες.
Θέλω ν' ακούσω στο ραδιόφωνο καινούργιες μουσικές, αυτές που είχανε μείνει κλειδωμένες στα συρτάρια, από τα "παιδιά" τ' αληθινά του Θοδωράκη, του Χατζηδάκη του Τσιτσάνη και των άλλων ξεχασμένων που μας τα λέγανε παλιά.
Αλλά θέλω τώρα.Οχι μακροπρόθεσμα ...
Θέλω στις γωνιές να δώ χάρτες και πλάνα απλωμένα και τους εργάτες να σχεδιάζουν φωναχτά την παραγωγή των αυτοδιαχειριζόμενων εργοστάσιων που εγκαταλείψανε οι ληστές, αφού δεν ήτανε δικά τους.Να τσακώνονται,να διαφωνούν, να φωνάζουν, κι ύστερα να ενώνουνε χέρια και να γεμίζει η μέρα φως και ρεύμα.
Θέλω να γίνει ο κόσμος απλός, αλλά δικός μας.Χωρίς γυαλιστερά υπερκτίρια, γκλαμουράτα εμπορικά κέντρα και SUV 5000 κυβικών, αλλά με τα αναγκαία να υπάρχουνε για όλους!Και νάχει παντού βιβλία και χαρτιά, μολύβια, πληκτρολόγια κι οθόνες ανοιχτές στο αύριο , στο καινούργιο, στο αδοκίμαστο !
Και στα σχολεία να έρχονται ο Κολοκοτρώνης κι ο Μακρυγιάννης κι ύστερα ο Βάρναλης, ο Μπελογιάννης, ο Γλέζος κι ο Λαμπράκης και να κάνουν μαθήματα ελευθερίας κι ανεξαρτησίας.
Και ν' ανοίγουνε οι πόρτες τους γιά όλους και να πηγαίνουμε ξανά στην πρώτη δημοτικού να μάθουμε το καινούργιο αλφάβητο.Και με το Α κεφαλαίο να γράψουμε στον πίνακα την πρώτη λέξη ΑΓΑΠΗ.Γιατί "Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ" που έλεγε κι ο Μπρεχτ!
Κι οι ποιητές να μην έχουν πια με τι να κλάψουν κι απλά να αφήνουν την καρδιά τους κάτω, σα λαδιά να απλώνει και σαν έρωτας παντού.
Θέλω να γεμίσουνε οι δρόμοι κύκλους, να μπαίνουν όλοι στο χορό, ο ένας πάνω στον άλλο.Να σπρώχνονται, να σφίγγουνε χέρια και να πονάνε απ' τη χαρά.., και να λένε "Πιστεύουμε στο αδύνατο", "Μπορούμε" η "Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ".
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!
Εδώ ειν'ο σπόρος εδώ και το χώμα.
Εδώ τα χέρια, τα μυαλά και τα κορμιά.
Εδώ μπροστά μπροστά ειναι η αγάπη,εδω κι η ανάγκη.
Εδώ οι εργάτες, οι αγρότες, οι επιστήμονες κι οι καλλιτέχνες.
Εδώ το φθινόπωρο, η ανοιξη , το καλοκαίρι κι ο χειμώνας πίσω να μακραίνει.
Εδώ ο σκοτεινός ουρανός, εδώ τ' αστέρια και τα φεγγάρια του, ο ήλιος κι οι πολύχρωμοι γαλαξίες.
Εδω η "αλγηδόνα" αλλά εδώ κι η "ευφροσύνη' που θάλεγε κι ο ποιητής.
Εδώ ο Θεός εδώ κι εμείς!Γιατί εκεί μέσα στο εμείς είναι κρυμμένος και δεν τονε βλέπουμε!

Κι ύστερα θέλω μόλις βραδιάσει, ν' ανάψουνε παντού οι φωτιές και να στηθούνε γλέντια.Ετσι με το τίποτα!Κι οι φοιτητές να συζητάνε στα Προπύλαια για το ποιό ειναι το κυρίαρχο και πώς θα προχωρήσει το πράγμα.Και το κυρίαρχο να είναι εκεί μπροστά μας,στη στιγμή!Να πίνουνε όλοι να γλεντούν και να ερωτεύονται. Να παίζουνε οι μπάντες λαικά και ρόκ, και αυτοσχέδια χιπ-χοπ νά ακούγονται από γύρω.
Κι εγώ να πάρω την κιθάρα,να κάτσω κάτω στο τσιμέντο, να τραγουδάω ως το πρωί, μέχρι να κλείσουν οι φωνές και να τα λέμε τα τραγούδια με τα μάτια σαν τους τρελούς.
Κι ο Θεός αν υπάρχει, να στήνει αυτί και να χαίρεται, που βρήκαμε το δρόμο τελικά και δεν θάχουμε ανάγκη προσευχές για να βρισκόμαστε.
Αλλά είπαμε.Θέλω τώρα, όχι μακροπρόθεσμα τότε που όλοι θάμαστε νεκροί.Και τα μακροπρόθεσμα πλάνα και τις σωτηρίες τους ας τις βάλουν εκεί που ξέρουν επιτέλους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αξίζει να σημειώσουμε οτι οι Ματατζήδες έχουν πάθει σοκ με αυτά που βλέπουν διαπιστώνοντας πως δεν έχουν εχθρούς απέναντί τους"

Οι ΜΑΤατζήδες ξέρουν πολύ καλά το προϊόν της εργασίας τους όπως πολύ καλά το ξέρουμε κι εμείς οι από κάτω.

Κάτα τη γνώμη μου καλώς έπραξε η ομάδα ψυχραιμίας και απέτρεψε την όποια σύγκρουση γιατί νομίζω ότι δε τη χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση τουλάχιστον αλλά φίλε Γιώργο μερικά πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και τα ΜΑΤ έχουν πάρει θέση εδώ και πολλά χρόνια τώρα!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δεν ειναι κακό να στριμώχνονται συναισθηματικά και να εχουν πρόβλημα να χτυπησουν διαδηλωτές. ΠΟλλοί απο τα παιδια που πιανουν κουβέντα μαζί τους λενε πως ειναι αλλγμενοι απο όλο αυτό που συμβαίνει. Και σαν τακτικη να το δεις ειναι σωστό.
Υστερα αυτό το παιχνίδι μπαχαλοι vs ΜΑΤ ειναι οτι πρέπει για να διαλύονται διαδηλώσεις

ShareThis