Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τα απαράδεκτα της πλατείας.


Τελικά μπορεί από τις πρώτες μέρες της κινητοποίησης να αποφασίστηκε ρήξη με τα ΜΜΕ, αλλά η άποψη τους είναι εκεί και μάλιστα χωρίς να έχει αποφασιστεί από κανέναν.
Ειμαι εκεί από την πρώτη μερα και έχω χάσει ελάχιστες στιγμές από τις λαικές συνελεύσεις.
Από όσο ξέρω δεν υπάρχει καμμια απόφαση και κανένα ψήφισμα που να λέει ότι "είμαστε εναντίον των κομμάτων",η "δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα". Υπήρχε κάποια τέτοια άποψη που δεν πέρασε όμως.
Ειναι τελείως διαφορετικό το να πούμε "ειμαστε κίνημα ακηδεμόνευτο από κόμματα" και τελείως διαφορετικό να πούμε "δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα". Πρωτα από όλα μοιαζει με δήλωση μετάνοιας και συμμόρφωσης προς την επιθυμία των κυρίαρχων κύκλων να εκφυλιστεί ο θυμός σε μια γενική απολίτικη διαμαρτυρία που δεν θα απειλεί κανένα. Δεύτερο είναι ψέμματα αφου οι πιο πολλοί κάπου ανήκουν και κάποιους εχουν ψηφίσει. Και τρίτο στέλνει λάθος μήνυμα αφου τσουβαλιάζει φασιστικά δίκαιους και άδικους. Οπως και να το κάνουμε είναι χυδαίο και επικίνδυνο να βάζεις στην ίδια μοίρα π.χ. το Μανώλη Γλέζο και την Ντόρα Μπακογιάννη επειδή και οι δύο είναι βουλευτές.

Ειναι ακόμα πέρα από κάθε συζήτηση οτι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει ή να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εχει χυθεί πολύ αιμα για να βγαίνουν κάποιοι (δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει με ποιό σκεπτικό) και να απαγορεύουν πανώ με συγκεκριμένες απόψεις που όλως τυχαίως είναι αριστερές. Μπορούν αν θέλουν να το κάνουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους αλλά όχι στην πλατεία.

Με αφορμή κάποιο επεισόδιο που έγινε προχθές (επίθεση σε πανώ του ΚΚΕ-Μ.Λ. που βρίσκεται σε μια άκρη της πλατείας χωρίς να ενοχλεί ή να κάνει με το ζόρι αισθητή την παρουσία του) χθες τα μικρά πλακατ που έλεγαν το περίφημο "δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα" όχι μόνο μεγάλωσαν αλλά γέμισαν την πλατεία κυριολεκτικά. Το κυρίαρχο σύνθημα αυτή τη στιγμή είναι αυτό.
Αυτό είναι λοιπόν το πρόβλημά μας; Όποιος το νομίζει αυτό ας σκεφτεί σε πιο κρίσιμο μονοπάτι βρισκόμαστε και ας συλλογιστεί τι σύγχιση προσπαθεί να φέρει.
Αντί να γεμίσει ό τόπος με συνθήματα εναντια στο μνημόνιο, στο ΔΝΤ, την κυβέρνηση, στους μεγαλοβιομήχανους, ενάντια στο τραπεζικό σύστημα, στις αγορές, στις πολυεθνικές  κλπ, αντί να γεμίσει με συνθήματα που να δείχνουν ένα καινούργιο όραμα για το μέλλον, γέμισε ο τόπος με το βλακώδες και επικίνδυνο "δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα".
Προσωπικα παρα το ότι δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα όλο αυτό το "φορεμένο" ακομμάτιστο και απολιτίκ που πάει να επιβληθεί με ενοχλεί αφάνταστα ιδιαίτερα τη στιγμή που δεν έχει περάσει από πουθενά, δεν έχει ψηφιστεί από κανέναν. Φαντάζομαι θα ενοχλεί πολύ περισσότερο αυτούς που ανήκουν σε κάποια κόμματα ή αριστερές παρατάξεις, που φυσικά η λογική τους δεν έχει καμμια απολύτως σχέση με τη λογική των εκολλαπτηρίων επαγγελματιών πολιτικών που είναι τα αστικά κόμματα.
Αν ο στόχος αυτων που γέμισαν την πλατεία με αυτά τα σκουπίδια είναι να διώξουν όποιον είναι πολιτικοποιημένος και ενταγμένος κάπου να το πουν καθαρά. Γιατί η λογική λέει ότι εκεί προσπαθούμε να συσπειρώσουμε και όχι να διώξουμε χρήσιμες και ωφέλιμες δυνάμεις, ιδιαίτερα εκείνους που με την εμπειρία τους και την αποφασιστικότητα τους πάλι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά όταν έρθει η ώρα. Προσπαθούμε επίσης να δωσουμε το στίγμα του τι επιδιώκουμε λέγοντας και ξεκαθαρίζοντας τί είμαστε και τι θέλουμε και όχι τι δεν είμαστε.
Τα ΟΧΙ μας ας τα στρεψουμε αλλού και όχι πρός το εσωτερικό της πλατείας.
Στην πλατεία αυτή τη στιγμη αυτό που συμβαίνει είναι μια σοβαρότατη λαική κινητοποίηση.
Η άποψη λοιπόν να κάνουμε την εικόνα να μοιάζει με παιδική χαρά δεν θα περάσει έτσι εύκολα.
Η πλατεία δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους και καλά θα κάνουμε να ακούμε και να λαμβάνουμε υπ όψιν όλες τις διαφορετικές φωνές αυτων που συμμετέχουν ενεργά έχοντας μάλιστα παραιτηθεί από άλλες δραστηριότητες, αντί να προσπαθούμε να δωσουμε εικόνα καλών παιδιών που δεν θέλουν να κοντράρουν καθόλου με την άποψη των κυρίαρχων καναλιών των ΜΜΕ που φυσικά απεχθάνονται και τρεμουν αυτό που συμβαίνει στις πλατείες εδω και 15 μέρες.
Και για να τα λέμε όλα κάτι ακόμη.
Για μένα αυτη η λάθος λογική δεν αποτελεί δικαιολογία για εγκατάλειψη από οποιονδήποτε.
Η θέση όλων είναι στις πλατείες(και φυσικά και στους τόπους δουλειάς κλπ) πλάι στον κόσμο που έρχεται εκεί ζητώντας απαντήσεις στο δράμα που πλησιάζει με φόρα.

6 σχόλια:

sosat είπε...

Πολύ σωστή εκτίμηση και άποψη, μακάρι να κυριαρχίσουν αυτές οι απόψεις στους συγκεντρωμένους της πλατείας...

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Από την αρχή Γιώργο τάχτηκα στο πλευρό όλων αυτών που συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Από την αρχή γνώριζα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Επιμένω να είμαι μαζί τους γνωρίζοντας το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει το πιο συνειδητοποιημένο κομμάτι των αγανακτισμένων. Γνωρίζω την επιμονή, την υπομονή και την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να είναι οπλισμένοι όλοι αυτοί. Για μένα όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τη δύσκολη επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία της μεταστροφής των συνειδήσεων. Στους χώρους δουλειάς στις πλατείες στους δρόμους στα καφενεία.
Αν κάποιος έχει δικαίωμα να κυκλοφορεί με πικέτες που λένε πως δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα γιατί κάποιος άλλος να μην έχει το δικαίωμα να γράψει πως ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο; Και το λέω εγώ που δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Εκτιμώ πως η πλειονότητα των αγανακτισμένων ΑΝΗΚΑΝ, και ίσως ανήκουν ακόμη, σε κάποιο κόμμα. Μόνο που στήριζαν και ψήφιζαν τα κόμματα εξουσίας που μας έφτασαν εδώ. Ένα μέρος επομένως της ευθύνης ανήκει και στους αγανακτισμένους των πλατειών. Αυτό είναι εκείνο που προσπαθούν να αποκρύψουν; Αρνούνται να αφήσουν πίσω τον παλιό εαυτό τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη σημερινή κατάντια; Αυτοί βρίσκονται σήμερα εκεί , στις πλατείες και στους δρόμους, που οι «άλλοι», οι αριστεροί βρίσκονταν πολύ πριν από αυτούς. Όταν αυτοί, οι σημερινοί αγανακτισμένοι, τους λοιδορούσαν και τους χλεύαζαν από τον καναπέ. Από πότε απόκτησαν τέτοια προνομιακά δικαιώματα στον καθορισμό του περιεχομένου των κινητοποιήσεων; Από πού αντλούν την εξουσία της επιβολής της άποψής τους; Κάποιοι από αυτούς ας αναλογιστούν τη δική τους διαδρομή και πολιτική στάση πριν γίνουν τιμητές των άλλων. Κατά τη γνώμη μου πρέπει όλοι να μπουν ενώπιον των ευθυνών τους. Τωρινών και παλιότερων αν θέλουν να βρεθεί πραγματική λύση. Είμαι κι εγώ οπαδός του σοκ Γιώργο. Του σοκ που προκαλεί η αλήθεια. Χαίρε Γιώργο. Υπομονή, κουράγιο και συγγνώμη για το μέγεθος του σχόλιού μου.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ που δεν "ανήκω" σε κανένα κόμμα με ξενερώνει τελείως αφενός η ανοχή στους ακροδεξιούς/φασίστες της πάνω πλατείας και αφετέρου το μένος ενάντια σε κάθε αριστερό στο κάτω μέρος της πλατείας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Χαίρομαι για το κείμενο σου Γιώργο. Το αναρτώ!

Επεσήμανα πολύ νωρίς τα ίδια και σοβαρότερα προβλήματα που θέτει το πλαίσιο που φόρεσαν καπέλο τα μέσα ενημέρωσης της αστικής τάξης και κάποιοι μηχανισμοί της για να ελέγξουν τη λαϊκή έκρηξη που ήταν αναμενόμενη.

Βρήκαν και έφορο έδαφος.

Ποιοι είναι Γιώργο αυτοί οι φανατικοί των απαγορεύσεων;

1. Πολύ φυσικά οι απατημένοι ψηφοφόροι του δικομματισμού που «το έριχναν» με αντάλλαγμα το βόλεμα. Τώρα γεμάτοι ενοχή εφορμούν εναντίον όλων αλλά ικανοποιούν έτσι και το μίσος τους κατά της Αριστεράς που τους ελέγχει ηθικά. Δίνουν εξετάσεις αντιαριστεράς στην αστική τάξη για να έχουν και αύριο νέο δικαίωμα στο βόλεμα.
2. Οι ανόητοι των καναλιών που πιστεύουν ότι πρέπει να τους χτυπάμε όλους και όταν λέμε όλους, εννοούμε τους αριστερούς!
3. Οι μικροαστοί που νοιώθουν ανίκανοι να κτυπήσουν την άρχουσα τάξη αλλά ικανότατοι να χτυπήσουν για λογαριασμό της την εργατική τάξη και την Αριστερά. Δίνουν σήμα στην άρχουσα τάξη τι είναι ικανοί να κάνουν ακόμη και σε περίπτωση φασισμού. Έχουν εντοπίσει το στόχο! Το αντάλλαγμα που θέλουν είναι κομμάτι εξουσίας. Το τι λαμβάνουν στο τέλος και αφού κάνουν τη βρώμικη δουλειά το ξέρεις…
4. Οι αριστεροί που έχασαν κάθε αρχή και ηθική. Αυτοί που στα γρήγορα ξεπέταξα τον κομματικό μανδύα και φυσικά την ιδεολογία τους και δίνουν εξετάσεις «ακομμάτιστων» στην αστική τάξη. Αυτοί που εφόρμησαν λάβροι κατά του ΚΚΕ μ-λ και πριν λίγες μέρες κατά του ΣΕΚ και στα πηγαδάκια είναι με ατελείωτους ύβρεις κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Όλοι αυτοί έχουν μια μικροαστική φιλοσοφία. Να ορίζουν χωρίς να ορίζονται. Να αναδείξουν τον εαυτό τους κριτή και ρυθμιστή των πάντων και να βγούν πάνω από τη κριτική των πάντων. Έτσι ανεξέλεγκτοι και ελεύθεροι από κόμματα και ιδεολογίες θα κάνουν ό,τι θέλουν και θα είναι εκτός κριτικής! Πάνω απ όλα όμως δίνουν εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και βάζουν υποθήκες για την προσωπική τους ανάδειξη, κάτι που είναι αδύνατο μέσα σε ένα οργανωμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Γι αυτό αντιδρούν λυσσαλέα στο να πάρει πολιτική ταυτότητα η Συνέλευση. Θέλουν να μην έχει όργανα, στόχους, πολιτική ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι νόμιμοι σε ό,τι κάνουν στο όνομα της πλατείας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Η μεγάλη μου λύπη και ντροπή είναι αυτό που είχα πει και στο «Γράμμα στον Γιώργο για το ψήφισμα της Πλατείας» http://aristeripolitiki.blogspot.com/ πριν 10 μέρες

«… Τώρα θα φταίνε και αυτοί οι αριστεροί που αντί να απαντήσουν μαχητικά στην εξουσία, στηριζόμενοι στην ιδεολογία τους που δοκιμασμένα είναι η μόνη που μπορεί να δώσει νέα πολιτική διέξοδο στη κοινωνία από τη κρίση, προσκυνούν στις προδιαγραφές της πλατείας που έβαλε η αστική τάξη.

… Και κάποιοι αριστεροί, επειδή η Αριστερά δεν έκανε, λένε, έγκαιρα δυστυχώς αυτό που έπρεπε, κατέληξαν να αρνούνται τον εαυτό τους και να εκχωρούν το έδαφος στους δήθεν απολίτικους.

…Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι κομμουνιστές και αριστεροί είναι εκεί και κρύβουν το πρόσωπό τους. Ντροπή!

… μεγαλύτερη ξευτίλα για αριστερούς δεν ξαναγνώρισα. Να ντρέπονται γι αυτό που είναι! …Ούτε μετά τον εμφύλιο ούτε επί χούντας που ήταν άκρως επικίνδυνο, δεν έκρυβαν οι αριστεροί έτσι τη ταυτότητα τους».

Ντροπή σε όσους έβαλαν κάτω από τα σκέλια τους την ιδεολογία και το κόμμα τους και παρουσιάζονται εκεί σαν ακομμάτιστο Ιερατείο και επιτιθέμενοι ξεδιάντροπα στους πολιτικά ενταγμένους και έντιμους.


Το απίστευτο είναι ότι κάποιοι επικαλούνται τα Σοβιέτ του Λένιν και κάποιους επαναστατικούς αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς της Οκτωβριανής Επανάστασης, του ΕΑΜ και της Εθν. Αντίστασης για να δικαιολογήσουν τα ανομήματά τους! Ούτε να το σχολιάσω καταδέχομαι.


Διαβάζω σε διάφορα μπλογκ ότι την Επιτροπή που δίνει αυτές τις κατευθύνσεις, την καθοδηγούν στελέχη της ΔΕΑ, του ΣΥΝ, του Αλαβάνου... Δεν το ξέρω. Αν είναι έτσι, πέσαμε στο έσχατο σημείο ξευτίλας και υποταγής στην αστική τάξη. Να της υλοποιούμε με φλόγα τους στόχους αφανισμού μας, ονειρευόμενοι λαϊκές δημοκρατίες. Τόσο αυτόχειρες δεν ξανάδα.


Να μη ξεχνάμε ότι όποιος, όπως η δήθεν «Άμεση Δημοκρατία», θέλει να καταργήσει/αντικαταστήσει δημοκρατικούς θεσμούς, κόμματα και συνδικάτα κατακτημένα με αγώνες και αίμα, συμπαρατασσόμενος στην πράξη με τους καταπιεστές του λαού, φέρνει τρομακτικούς συνειρμούς στο νου κάθε δημοκράτη και αριστερού.


Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουν από αυτό τον λήθαργο.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Τάσο οι απόψεις δεν κυριαρχούν από μόνες τους

ShareThis