Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το τείχος...-Συμπεράσματα μετά μουσικής


Εχω στο μυαλό μου χίλιες σκέψεις γυρω από όλα οσα συμβαίνουν, γύρω από την κρίση,τις εκλογές κλπ.
Πιο πολύ απ'όλα όμως γυρίζει στο μυαλό μου η χθεσινή πορεία Ειρηνης στα βήματα του Γρ.Λαμπράκη, και  όχι γιατί ήταν μια τρομερή πορεία -ηταν πολύ πιο μαζική από όσο περιμεναν όλοι παντως- ή γιατί με έχει πιάσει κάποια μανία με τις επιστροφές στο παρελθόν και τις ριζες.

Εκτος από τη μικρη συναυλία που είχα τη μεγάλη χαρά να τραγουδήσω και να έχω την ευθύθνη, μίλησα με ανθρώπους όλων των ηλικιών για πάρα πολλά. Συνάντησα αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ειρήνης που πηραν μέρος στις πρώτες τρομερες πορείες του καιρού της τρομοκρατίας, ακόμη και στην απαγορευμενη του 1963 που τελικά ολοκλήρωσε μόνος ο Γρ.Λαμπράκης έχοντας έρθει ακόμα και στα χέρια στη διάρκειά της με χωροφύλακες και παρακρατικούς στις 21 Απριλίου, ένα μήνα μόλις πριν δολοφονηθεί. Μου μίλησαν για την εκπληκτική και απίστευτη πορεία ειρήνης του 1966 όπου η συμμετοχή έφτασε στο μυθικο αριθμό των 500000 λαού!!
Μεταφέρω κάποια λίγα λόγια. Η πορεια του '66 ξεκίνησε από τον Τύμβο με πολύ μαζική συμμετοχή περιπου 15-20000 λαού  που αν σκεφτεί κανεις τα δεδομένα της εποχής σχετικά με τη δυσκολία στις μετακινήσεις ήταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Στην συνέχεια και μέχρι να φτάσει στη Ν.Μάκρη η πορεια μεγάλωνε με αργό ρυθμό. Ηταν άλλωστε ακόμη πολυ πρωί. Στη Ν.Μάκρη αλλά και από κει και μετά το πλήθος πολλαπλασιαζόταν με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι να φτάσει στα όρια της Αθήνας στην Αγ.Παρασκευή είχε 4πλασιασθεί. Εκεί έγινε κυριολεκτικά η μεγάλη έκρηξη στη μαζικότητα. Μιλιούνια έμπαιναν από παντού, από όλους όλους τους δρόμους, από καθε γειτονιά, κάθε στενό με πλακάτ και συνθήματα. Από περίπου 70000-80000 η πορεία έσβησε πια κάθε όριο.Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε τρομερά πυκνή διάταξη έμπαιναν σε λίγο στο κέντρο από τη Λ.Αλεξάνδρας. Η πορεία έφτασε τελικά στο πεδίο του Άρεως και όποιος κοίταζε προς τα πάνω έβλεπε κόσμο όσο έφτανε το μάτι μέχρι ψηλά πάνω από το γήπεδο του Παναθηναικού. Οταν μαζεψαν τα πανώ μόνο χαμόγελα έβλεπες μού έλεγαν.

Κάποιοι δίπλωσαν τις σημαίες και τις φύλαξαν για την επόμενη χρονιά.Κι όμως η επόμενη χρονιά δεν ήρθε για την πορεία Ειρήνης. Στις 21 Απριλίου την πρόλαβε το πραξικόπημα.
Η ερώτηση που μέ έτρωγε πάντα ήταν αυτή  Πως στο καλό ΄μπόρεσε μετά από τόσο μαζικές συγκεντρώσεις, τέτοια τεράστια και σχεδόν αυθόρμητη συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες του λαικού κινήματος, μετά τα θρυλικά Ιουλιανα, τις μεγάλες διαδηλώσεις και πορείες, τις συγκεντρώσεις της ΕΔΑ κλπ. να επιβληθεί τόσο ε'υκολα η χούντα; Πως μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα στόματα κλειστά και να πέσει ένα μακρόχρονο σύννεφο αμηχανίας και αδράνειας που σκέπασε τα πάντα; Τι ήταν αυτό που έλειψε και που αν υπήρχε όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς;

Ολοι κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα και το πιο ενδιαφέρον ήταν οτι αυτοί που μου το έλεγαν δεν ήταν μέλη του ΚΚΕ. Αυτό που έλειπε ήταν το οργανωμένο Κομμουνιστικό κόμμα.Η παρανομία στην οποία βρισκόταν, η διάλυση των οργανώσεων το '58 και η επικράτηση της χαλαρης δεξιάς στροφής και η ενσωμάτωσή του ουσιαστικά στην ΕΔΑ δεν μπορούσε να μην έχει αποτέλεσμα. Ο λαός είχε χάσει το σκληρό του πυρήνα. Κι αυτός είναι πάντα ο ίδιος σε όλες τις εποχές. Οι οργανωμένοι κομμουνιστές που όταν είναι δυναμικά παρόντες πάντα χαλάνε τη σούπα που μας ετοιμάζει με περισσευούμενη προσοχή το σύστημα.
Ειναι ένας ακόμη λόγος που με κανει να πιστεύω ότι στα χρόνια αυτα που όλα τρέχουν τόσο γρήγορα και τόσο επικίνδυνα, όσο κι αν υπάρχουν αδυναμίες σε διάφορα σημεία στο ΚΚΕ, όσο κι αν δε συμφωνώ σε όλα, το ΚΚΕ ήταν και θα είναι πάντα ο σπουδαίος και πραγματικός μου σύντροφος. Ο σκληρός  πυρήνας που ήταν και θα είναι πάντα εκεί.
Οσο γι αυτούς τους  δημοκράτες κι Αριστερούς που με τόση ευκολία συντάσσονται με δεξιές απόψεις στο τείχος αντιπάθειας που χτίζει εναντια στο ΚΚΕ με τόση προσοχή το σύστημα για να το εξαφανίσει, και που με τόση χαρά εκτοξεύουν όλων των ειδών τα "επιχειρήματα" που ξεκινούν από τις "κακές και άθλιες" σοσιαλιστικές χώρες(ξεχνώντας ότι ζούμε σε αισχρό καπιταλισμό) και καταλήγουν στο "πασέ" και οπισθοδρομικό ΚΚΕ που επιμένει σε "ξεπερασμένα" μοντέλα και συνθήματα για την Ευρώπη των μονοπωλίων και τον Ιμπεριαλισμό, ένα έχω να πώ. Δεν ξέρουν τι κάνουν! Ο εχθρός παραμένει ο Ιμπεριαλισμός είτε μας αρεσει είτε όχι, είτε βαρεθήκαμε να το λέμε έιτε όχι. Ας σταματήσουν λοιπόν να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κερδίσουν τη συμπάθεια του συστήματος κι ας δουν την αλήθεια γιατί ολα κρέμονται από πολύ λεπτές κλωστές.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη δευτερη πορεια ήμουν μαζι με τους γονεις μου και τη θυμάμαι γιατι δεν ήμουν και πολυ μικρη... 14 χρονων παιδι! Ειναι από τις εμπειρίες που σε σημαδευουν για πάντα !!!!!!!!
Έχεις πολύ δικιο να θεωρεις το ΚΚΕ συνεπή θεματοφύλακα του δίκιου και των αγώνων του λαού μας ...Ετσι ειναι και δεν θέλω καν, να φανταστώ αν δεν υπήρχε κι αυτό στην σημερινη βαρβαρότητα που βιώνουμε πως θα ήταν κι αν θα υπήρχε κάποια ελπίδα ... Γιαυτό χτυπιέται από παντου

BUTTERFLY είπε...

Καλησπερα Γιωργο!
Η ουσια δεν ειναι τι κανουν οι αλλοι στο ΚΚΕ, αλλα τι κανει το ΚΚΕ για αυτο, ποια ειναι η αντιδραση του. Θα σου μιλησω ως απλη πολιτης, αριστερων πεποιθησεων, με μια σχετικα καλη γνωση ιστοριας. Το ΚΚΕ την εποχη της μεγαλης του δυναμης συνεβαλε να αιματοκυληστει η χωρα, μεσα στους ιδιους τους κολπους του ηταν τετοιος ο φασισμος και η αδιαλλαξια που δεν τολμουσε κανεις ουτε καν να αμφισβητησει λεκτικα μια αποφαση της κεντρικης επιτροπης, γιατι κινδυνευε με περιφρονηση ως και εκτελεση! Ενα τετοιο βαρυ ιστορικο ειναι απο μονο του αρκετο να απωθησει εναν ανθρωπο απο το ΚΚΕ. Αν προσθεσεις και τα παραδειγματα των χωρων οπου η ιδεολογια του σοσιαλισμου εφαρμοστηκε τοσο λανθασμενα που τις κατεστρεψε ουσιαστικα δινεις ενα τεραστιο πατημα σε οσους θελουν να θαψουν το ΚΚΕ να βρουν τροπο να το κανουν. Το ΚΚΕ τι κανει για αυτο; Μιλαω για την ηγεσια του οχι τους απλους κομμουνιστες που αγωνιζονται καθημερινα. Τι κανει; Γιατι η ηγεσια δεν γινεται πιο προσιτη, γιατι δεν αναγνωριζει ολα αυτα τα ιστορικα λαθη και γεγονοτα, γιατι δεν μιλαει ξεκαθαρα για την ιστορια της, τα λαθη που εγιναν και κυριως ποιο ειναι τωρα το σχεδιο για να αποφευχθουν τα τοσα τραγικα λαθη; Πως θα εξασφαλιστει οτι δεν θα χαθει το μετρο, οτι θα διατηρηθουν οι δημοκρατικες ελευθεριες των ατομων, οτι δεν θα υπαρχει παλι φοβος και φασισμος οτι οτι οτι;;; Ο περισσοτερος κοσμος που ξερω και συζητω αυτα φοβαται, για αυτο μιλαει για παρωχημενη ιδεολογια και παρωπιδες. Αν η ηγεσια του ΚΚΕ δεν κανει κατι να κερδισει την εμπιστοσυνη του απλου πολιτη που ουτως η αλλως βαλλεται απο παντου, οσο και να αγωνιζεται το ΠΑΜΕ και οι κομουνιστες στους δρομους, λυπαμαι αλλα δεν υπαρχει καμια ελπιδα!!!

Γιώργος Σαρρής είπε...

"Το ΚΚΕ την εποχη της μεγαλης του δυναμης συνεβαλε να αιματοκυληστει η χωρα, μεσα στους ιδιους τους κολπους του ..." Πολυ τραβηγμενα και υπερβολικά το λες. Το ΚΚΕ σφαγιάστηκε το ίδιο δεν συνεβαλε κλπ.
Επι της ουσιας θα σου απαντησω αργότερα όμως .Τωρα δεν υπάρχει χρόνος

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν χτες στην πορεία καθώς και στη συναυλία και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχες εσύ αλλά και ο μικρός σου Πέτρος.Συγχαρητήρια.

BUTTERFLY είπε...

Δεν νομιζω οτι το λεω υπερβολικα. Σφαγιαστηκε και σφαγιασε απο τη μερια του, οποτε συνεβαλε. Ειναι ιστορικα αποδεδειγμενα τα εγκληματα που συντελεστηκαν κι απο τις δυο πλευρες...Αλλα οντως μολις βρεις λιγο χρονο θα ηθελα την αποψη σου εκτενεστερα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

BUTTERFLY

Με όσα λες καταλαβαίνω ότι έχεις περάσει στη «λαθολογία» σαν το βασικό κριτήριο του ΚΚΕ. Σίγουρα υπάρχουν και καλύτεροι λαθολόγοι για το ΚΚΕ και έχω διαβάσει αρκετούς.

Προφανώς μόνο λάθη βλέπεις στο ΚΚΕ. Και παρακαλώ τώρα ποιος είναι ο αλάνθαστος; Ποιος είναι αυτός που τα έκανε όλα σωστά για να τον περιλάβουμε κι εμείς και να ξέρουμε γι τι μιλάμε;

Θα παρακαλούσα να αποσύρεις τη λέξη «φασισμός» για το ΚΚΕ δεν γίνεται διάλογος έτσι γιατί μάλλον φασισμός είναι η αυθαιρεσία παρόμοιων χαρακτηρισμών. Άλλο λάθη και λαθεμένες πολιτικές, άλλο σε κρίσιμες στιγμές απαράδεκτες συμπεριφορές και αποφάσεις που είχε και κόστος ζωής και άλλο φασισμός. Να υποπτευθώ ότι δεν έχεις ιδέα τι είναι φασισμός ή ότι έχασες το μέτρο;

Αν θέλεις ένα «μαλακό» ΚΚΕ εγώ που δεν είμαι μέλος του και ζω δεκαετίες δίπλα του θα το έφτυνα. Ένα τέτοιο λάθος τώρα θα κοστίσει ολόκληρη την ύπαρξή του και άπειρα βάσανα για τον λαό. Έζησα από κοντά την αγωνία των κομμουνιστών όταν δεν είχαν οργανώσεις και έβριζαν την ηγεσία για τη διάλυσή τους, δεν θέλω να το ξαναζήσω.

Κόμμα που στέκεται σε θέσεις αρχών και βάλλεται από την άρχουσα τάξη ξέρεις καλά γιατί βάλλεται; Πότε δεν κυκλοφορούσε ευρέως ότι είναι «καθυστερημένο» με ηγεσία που «δεν καταλαβαίνει» τις σύγχρονες καταστάσεις; Πότε; Εγώ πάντα… «καθυστερημένο» το θυμάμαι. «Σύγχρονο» ήταν μόνο όταν έκανε λάθη.

Να σας θυμίσω εγώ μερικές "απολιθωμένες" θέσεις που έγραψα κάπως οργισμένος το πρωί σε μια φίλη που μου έλεγε τα ίδια για τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάχα πιάνει τον παλμό των μαζών και έχει πρόγραμμα υλοποίησης των πόθων του; Πιστεύετε εσείς ότι το ΚΚΕ είναι απολίθωμα και ο ΣΥΡΙΖΑ το σύγχρονο αριστερό κόμμα;

«Ποιος έχει δίκαιο; Ο καθένας νομίζει ότι έχει δίκαιο. Για παράδειγμα θυμάμαι κάποιες περιπτώσεις που όλοι έλεγαν ότι «το απολιθωμένο ΚΚΕ έχει άδικο».

Το ’81 τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ήταν ίδια σχεδόν με του ΚΚΕ. Και όμως το ΚΚΕ είχε την ίδια αρνητική θέση με σήμερα για την μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός «τιμώρησε» το ΚΚΕ δίνοντάς του 10,93% έναντι 48,06% του ΠΑΣΟΚ. Εσύ ποιος λες να είχε δίκαιο;

Το 1992-93 γινόταν η μεγάλη μάχη για το Μάαστριχτ. Όλοι έπεσαν επάνω στο ΚΚΕ που είχε αντίθετη άποψη. Ο λαός «τιμώρησε» το ΚΚΕ αφού έλαβε στις εκλογές του ’93 μόνο 4,5% ενώ οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έλαβαν 95,5%!!! Ποιος λες να είχε δίκαιο;

Το 2.000 μας γκάστρωσαν με την ΟΝΕ και το ευρώ. Ξέρεις ότι μόνο το ΚΚΕ είχε πει αυτό το τραγικό που συμβαίνει σήμερα στον λαό μας, δεν μπορεί κάτι θα θυμάσαι. Κανένας άλλος! Ο λαός «τιμώρησε» το ΚΚΕ αφού έλαβε μόνο 5,52% των ψήφων ενώ οι ευρωλάτρες έλαβαν 94,48%!

Μήπως χρειάζεται να συνεχίσω;

Γιατί λοιπόν να έχει άδικο το ΚΚΕ σήμερα και όχι οι άλλοι; Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και πάλι θα «τιμωρηθεί» το ΚΚΕ με μείωση του ποσοστού για τη στάση του αυτή, στις εκλογές του Ιουνίου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει άδικο ή λάθος. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ.

Στην Ελλάδα είναι πασίγνωστο ότι η στάση αρχών πληρώνεται ακριβά (ποιος δεν ξέρει γιατί στη δικτατορία το 98% των κρατουμένων ήταν συνεπείς αριστεροί και κομμουνιστές;). Γι αυτό κάποιοι πολύ γρήγορα τα παρατάνε αδυνατώντας να σηκώσουν τις συνέπειες.

Ωραία τα λόγια της ενότητας, μου αρέσουν αλλά ενότητα για τι; Για το πρόγραμμα των άλλων; Μήπως το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι κατώτερο και πρέπει το ΚΚΕ να ακολουθήσει τους άλλους και όχι το αντίστροφο; Α, ξέρω είναι βαρύ το κόστος με το ΚΚΕ και καλύτερα να πάμε στα εύκολα! Έτσι όμως στο τέλος ο λαός το πληρώνει πανάκριβα. Η ιστορία το φωνάζει!»

Γιώργος Σαρρής είπε...

Butterfly,
Οταν γίνεται πόλεμος σκοτωνονται κ σφαγιάζονται άνθρωποι. Αν εννοεις λοιπόν τα όσα έγιναν τον καιρό του πολέμου εναντίον των Ταγματασφαλιτών , αυτα δεν ήταν παρά πολεμος εναντίον συνεργατών τν Γερμανων που σήκωναν όπλο εναντίον των εχθρών των Γερμανών,προδοτών δηλ. που καταδίωκαν ΕΛΑΣίτες, κι οχι εναντίον "ελλήνων" όπως λεει η προπαγάνδα.Αν εννοείς το 2ο ανταρτικο με το ΔΣΕ παλι είμασταν σε πόλεμο όπου το ΚΚΕ από νικητης ΚΑΙ ΜΕΓΆΛΟς ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΉς του πολέμου 41-44 βρεθηκε να είναι καταδιωκόμενο και κατηγορούμενο απο ποιούς; από τους προδότες κ τους συνεργατες των Γερμανων που ειχαν γινει κράτος.Πριν φτασουμε στο 2ο ανταρτικο είχε προηγηθεί πογκρόμ διώξεων, βασανισμών, δολοφονιών κλπ. κομμουνιστών και αριστερων αλλά και απλών δημοκρατων που απλα είχαν παρει μερος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΉΡΧΑΝ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙς ή και υπερβολές που είχαν να κάνουν και με προσωπικα μίση που είχαν βγει στην επιφάνει στην επαρχία. ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΞΕΚΟΜΜΕΝΕς ΤΙς ΑΠΑΝΤΉΣΕΙς και τις όποιες υπερβολές έγιναν τοτε θα καταλήξουμε σε λάθος συμπέρασμα. Το να βλέπουμε εκ των υστέρων με τα σημερινα μας δεδομένα έναν άγριο πόλεμο όπου ένας σκοτωμός είναι απλά άλλος ένας σε μια άγρια εποχή είναι λάθος τρόπος. Οι ανθρωποι στους πολέμους δεν είναι ίδιοι όπως εκτός πολέμου ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΛΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΎΝ ΨΥΧΡΑΙΜΑ όπως τωρα.Οι ίδιοι κατόπιν απορούν πως έζησαν, αντεξαν κ συμμετείχαν σε όλο αυτό. Τοτε όμως τη στιγμή που γινόταν ήταν απλά πόλεμος, ήταν ο θανατός σου η ζωη μου.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μην θεωρούμε οτι η πληροφόρηση που εχουμε για τις τ.σοσιαλιστικες σωρες είναι επαρκης. Ειναι νομιζω αρκετα εντυπωσιακό οτι κανενα σοσιαλιστικό καθεστως δεν έπεσε από έξέγερση.ΚΑΝΕΝΑ.Στην Ανατολικη γερμανια οταν έπεσε το τείχος έλεγαν ότι έφευγαν όλοι! Εφυγαν επίσημα μόνο 40000 ανθρωποι από τους οποίους οι 33οοο επέστρεψαν πίσω το επόμενο εξάμηνο!Δεν ήταν λοιπόν τοσο τραγικα λάθος όλα.Εγιναν λάθη και μαλιστα πολλά και βασικά.Εγιναν όμως και παρα πολλά σωστά που τωρα μας δινουν την ευκαιρία να μελετήσουμε κ να ξερουμε τι δεν πήγε καλά.Ηταν η 1η φορά και μάλιστα σε κατασταση περικύκλωσης και πίεσης από τον καπιταλισμό, όπου έγινε ένα πέρασμα από ένα εκμεταλλευτικό συστημα σε ένα μη εκμεταλλευτικό.Δεν ήταν λογικό να γίνουν λάθη; Πως μπορούν να λένε όσοι απορρίπτουν τοσο εύκολα όσα έγιναν ότι ηταν ευκολα τα πράγματα.Ηταν μια εντελώς αχαρτογράφητη περιοχή όπου δοκιμαζόντουσαν νεοι τρόποι. Το ότι έπεσαν οι σοσιαλιστικες χώρες δε σημαίνει οτι η πορεία σταμάτησε. Οδρόμος συνεχίζεται και η εμπειρία που άφησαν ειναι πολύτιμη και φυσικά θα βοηθήσει να μη γινουν πάλι τα ιδια λάθη. Οσοσιαλισμός είναι μια ιστορικη αναγκαιότητα κι ας λένε ό,τι θέλουν αυτοί που προσπαθουν να παρουσιασουν το αισχος που ζούμε σαν τη μόνη λύση.Οσοσιαλισμός επίσης δεν είναι ένα είδος αναγκαίου κακού, μια θαμπη κατασταση που απλά δινει τα βασικα αλλά βυθιζει στη μιζερια. Ο σοσιαλισμός είναι μια κατασταση απελευθερωσης των δυνατοτήτων του ανθρώπου όπου φυσικα τα περιθώρια βελτίωσης είναι απειρα όπως άπειρες είναι κ οι δυνατότητες.Αρκει να καταλάβει ο λαός ότι η διακυβερνηση και η εξουσία είναι δικη του υπόθεση.Ολα από τα πιο μικρά μεχρι τα πιο μεγάλα απαιτουν τότε τη δική του συμμετοχή, την προσοχή και τη φροντίδα του.

Ανώνυμος είπε...

ΣΦΕ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ!ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟ ΚΚΕ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ

BUTTERFLY είπε...

Γιωργο καλησπερα!
Στα βασικα δεν διαφωνουμε. Φυσικα και ο σοσιαλισμος δεν ειναι αυτο που καποιοι παρουσιαζουν, φυσικα και εγιναν λαθη αναμενομενα. Στα υπολοιπα ομως, αυτα που ειναι μερος πλεον της ιστοριας, μιας ιστοριας αρκετα προσφατης ωστε οι μνημες να ειναι πολυ νωπες και να δημιουργουν φοβο στους ανθρωπους, διαφωνουμε αρκετα. Υπαρχουν ντοκουμεντα και πηγες για διαφορα απο αυτα, ομως επειδη και παλι ειμαι δουλεια, επιφυλασσομαι να στα στειλω το συντομοτερο.
Καληνυχτα!

ShareThis